Οι ευρωεκλογές ως προθάλαμος των εθνικών εκλογών και το νέο πολιτικό σκηνικό
Σε δεύτερη μοίρα τα ευρωπαϊκά ζητήματα – Τέμπη και ακρίβεια διαμορφώνουν τις εξελίξεις και τις δημοσκοπήσεις - Οι υποψηφιότητες στα 3 μεγάλα κόμματα.
Στις 9 Ιουνίου, οι Έλληνες εκλογείς θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 21 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά κανένα κόμμα δεν ασχολείται με τα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Ο πολιτικός ανταγωνισμός και η διαμάχη επικεντρώνονται κυρίως στα εσωτερικά θέματα, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις για τις οποίες θεωρητικά θα κληθούν να ψηφίσουν οι εκλογείς, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον με σημαντικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς.
Το κυβερνών κόμμα, παρότι διατηρεί την πρωτιά, φαίνεται να καταγράφει σημαντικές απώλειες κυρίως προς την άκρα δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παγιώνεται στη δεύτερη θέση ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται δύσκαμπτο και «στάσιμο» και σχεδόν «απειλείται» από την «Ελληνική Λύση» που φαινομενικά κερδίζει έδαφος.
Επίσης το ΚΚΕ εμφανίζει μία ξεχωριστή δυναμική και η «Πλεύση Ελευθερίας» καταγράφει κέρδη ενώ η «Νέα Αριστερά», η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες» παραμένουν σε χαμηλές πτήσεις. Στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα νέες πολιτικές δυνάμεις, όπως οι «Δημοκράτες» του Α. Λοβέρδου, η «Φωνή της Λογικής» της Α. Λατινοπούλου και ο «Κόσμος» του Π. Κόκκαλη, διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα στην «ουρά» της πολιτικής διαβάθμισης.
Η χρονική απόσταση μέχρι τις ευρωεκλογές δεν είναι μικρή και το πολιτικό κλίμα δεν έχει τεθεί σε προεκλογική τροχιά και κυριαρχείται κυρίως από γεγονότα και ζητήματα της συγκυρίας, όπως τις πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών (εξεταστική, υπογραφές), αλλά και το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό ( Μίχος) όπως και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την ακρίβεια που ισοπεδώνει τα λαϊκά εισοδήματα, τις αντιδράσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το αγροτικό ζήτημα και τις τρομερές ελλείψεις στη δημόσια Υγεία και το ΕΣΥ.
Το κλίμα αμφισβήτησης που αναπτύσσεται έναντι των θεσμών, και ιδίως προς την πλευρά της Δικαιοσύνης, αλλά η δυσαρέσκεια για τα οικονομικά θέματα, σαφώς επιβαρύνουν και θολώνουν δραστικά την εικόνα της κυβέρνησης, που πληρώνει πολιτικά την δυσφορία της κοινής γνώμης. Ωστόσο αυτή η δυσαρέσκεια σε μεγάλο βαθμό δεν «κεφαλαιοποιείται» από τα κόμματα της κεντροαριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά τροφοδοτεί κυρίως τα άκρα που πολιτικού συστήματος, με μεγάλους κερδισμένους αφενός το ΚΚΕ και την «Πλεύση Ελευθερίας», αλλά και την «Ελληνική Λύση» και την εξωκοινοβουλευτική «Φωνή της Λογικής», που εμφανίζεται με «μετρήσιμο» ποσοστό, όπως επίσης και τους «αναποφάσιστους».
Έχουμε δηλαδή μία αντισυστημική συμπεριφορά των δυσαρεστημένων εκλογέων, που δεν ενισχύουν κυβερνητικά κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά κόμματα κυρίως διαμαρτυρίας, που προβάλλουν με πιο ριζοσπαστική ή «ακραία» συνθηματολογία τις θέσεις τους.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Opinion Poll.
Θα παγιωθεί αυτή δημοσκοπική εικόνα μέχρι τις εκλογές; Σαφώς όχι, καθώς όσο θα προχωράμε προς τις ευρωεκλογές, οι εκλογικοί συνδυασμοί και μηχανισμοί και οι υποψήφιοι των κομμάτων θα κινητοποιούνται περισσότερο και θα διαμορφώνουν δραστικά το πολιτικό περιβάλλον με καμπάνιες και πολιτικές παρεμβάσεις. Ωστόσο στην παρούσα συγκυρία ο μεγάλος χαμένος είναι το κυβερνών κόμμα και ο μεγάλος κερδισμένος φαίνεται να είναι η άκρα λαϊκή δεξιά, τάση άλλωστε που καταγράφεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.
Βασιλειάδης: Η «Ελληνική Λύση» είναι το πρόβλημα της ΝΔ
Όπως τονίζει ο πολιτικός αναλυτής, διευθυντής της εταιρίας δημοσκοπήσεων “Interview” Δημήτρης Βασιλειάδης, το πολιτικό κλίμα και ο προβληματισμός των πολιτών, όπως καταγράφεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα τους δυστυχήματος των Τεμπών, που θα παίξει ρόλο μέχρι τις ευρωεκλογές και δευτερευόντως σε άλλα ζητήματα όπως η ακρίβεια και η υγεία.
«Από τις έρευνες φαίνεται ότι 7 στους 10 πολίτες έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο θέμα των Τεμπών. Αυτό σχολίαζαν κυρίως και μετά τα θέμα της ακρίβειας της υγείας κ.λ.π. Άρα τα Τέμπη είναι θέμα καθοριστικής σημασίας για αυτές τις εκλογές διότι και η αντιπολίτευση, επειδή φαίνεται να κερδίζει κάποιους πόντους, θα επιμείνει και θα το «σηκώνει» ως θέμα συζήτησης. Θα επιμείνει επίσης, γιατί όπως φαίνεται κάνει κακό στη ΝΔ και αυτός είναι ένας ισχυρός λόγος για να συνεχίσει να το κάνει», τονίζει και σημειώνει ότι οι αλλαγές στους συσχετισμούς των δυνάμεων, ιδίως του κυβερνώντος κόμματος έχουν σαφές στίγμα.
«Η ΝΔ χάνει κυρίως προς την «Ελληνική Λύση», προς τα εκεί κατευθύνονται οι δυσαρεστημένοι της δεξιάς και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η «Νίκη» αναμένεται να αποκομίσει κάποια κέρδη ενώ οι «Σπαρτιάτες» δεν δείχνουν ικανοί να απορροφήσουν σταυρούς. Η Ελληνική Λύση είναι το πρόβλημα της ΝΔ», τονίζει και αναλύοντας τη στρατηγική Μητσοτάκη σημειώνει ότι «το σκεπτικό του ανοίγματος προς το κέντρο ήταν για κάθε έναν που μπορεί να κατευθυνόταν προς τα δεξιά, να κέρδιζε 2 από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Αυτό όμως το ισοζύγιο, μετά το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έχει αρχίσει να αλλάζει και μάλιστα με απώλειες. Γι αυτό αναγκαστικά η ΝΔ, θα προσπαθήσει να σταματήσει αυτές τις απώλειες με πιο δεξιές πολιτικές ή πιο δεξιές υποψηφιότητες».
Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «ο Στ. Κασσελάκης μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ενισχυμένος και δείχνει μια αξιοσημείωτη επικοινωνιακή ικανότητα που φαίνεται και δημοσκοπικά και το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει ικανό να μπορεί να κινηθεί προς τη δεύτερη θέση ενώ η «Ελληνική Λύση» μπορεί να αποτελέσει απειλή για το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη».
Οι 28 υποψηφιότητες της ΝΔ
Χθες η ΝΔ ανακοίνωσε 28 υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές όπου μεταξύ άλλων κάνουν εντύπωση με την παρουσία του οι υποψήφιοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά.
Όπως αναμενόταν εκ νέου υποψήφιοι είναι οι νυν ευρωβουλευτές Β. Μεϊμαράκης, Ε. Βόζεμπεργκ, Σ. Κυμπουρόπουλος, Μ. Σπυράκη και Μ. Κεφαλογιάννης, ενώ εκτός ψηφοδελτίου, μετά τη «διαρροή» των προσωπικών δεδομένων των απόδημων εκλογέων, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.
Στη λίστα ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ: ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος, η Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου ενώ για τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα να αναφέρουμε ότι στα νιάτα του ήταν ΚΚΕ και το 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι.
Επίσης στο ψηφοδέλτιο ηχηρή είναι η παρουσία της πρώην βουλευτού Πειραιά Νόνης Δούνια, του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου και της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα.
Αναλυτικά η λίστα των 28 υποψηφίων:
- Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δικηγόρος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ, πρώην Δήμαρχος Σάμου
- Βανέσα Αρχοντίδου, Επικοινωνιολόγος, Πρέσβειρα Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα
- Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής
- Πύρρος Δήμας, Ολυμπιονίκης, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών
- Νόνη Δούνια, πρώην Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, παρουσιάστρια
- Θανάσης Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Πλαστικός Χειρουργός
- Σπύρος Καρανικόλας, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου
- Δημήτρης Κατσαούνης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Απόδημος από Καναδά
- Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής
- Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
- Όλγα Κουρή-Καλέργη, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
- Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, Δικηγόρος Βρυξελλών και Αθηνών
- Πίστη Κρυσταλλίδου, Γραμματέας Εθελοντισμού Νέας Δημοκρατίας, Δημόσια Υπάλληλος, Αττικό Νοσοκομείο
- Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής
- Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευρωβουλευτής, τ. Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
- Γιώργος Μπλιούμης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ, Πτέραρχος εα
- Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμων, Συγγραφέας
- Ορέστης Ομράν, Διεθνής Δικηγόρος, Απόδημος από Βρυξέλλες
- Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Ολυμπιονίκης
- Βασίλειος Σακελλάρης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, Στέλεχος Επιχειρήσεων, Απόδημος από Ηνωμένο Βασίλειο
- Σωτήρης Σέρμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
- Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής
- Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας
- Δημήτρης Τσιόδρας, Διευθυντής Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού
- Άρθουρ Τσουχαντάρης, Επιχειρηματίας, Απόδημος από Αυστραλία, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Αυστραλίας
- Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος, Κλασσική Φιλόλογος
- Νιόβη Χριστοπούλου, Ομογενής Νέας Υόρκης, Δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης
- Εύη Χριστοφιλοπούλου, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, πρώην Βουλευτής Αττικής, πρώην Υφυπουργός Παιδείας, πρώην Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Λόγω των έντονων αντιδράσεων εντός του κόμματος από την ισχυρή παρουσία υποψηφίων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ αναμένεται να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο της με πρόσωπα που διαθέτουν πιο «καθαρόαιμο» πολιτικό στίγμα. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε η υποψηφιότητα του Φάηλου Κρανιδιώτη αλλά απορρίφθηκε αλλά στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντυ Μπελέρη.
ΣΥΡΙΖΑ: Προκριματικές εκλογές στις 14 Απριλίου
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι διαδικασίες για την ανάδειξη των 40 υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος θα γίνουν με προκριματική ψηφοφορία πανελλαδικά στις 14 Απριλίου και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη στην Κουμουνδούρου περίπου 500 βιογραφικά.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ως αρχηγός θα επιλέξει πέντε πρόσωπα που θα ενταχθούν αυτομάτως στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος ενώ από την εκλογική διαδικασία έχουν εξαιρεθεί οι ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά.
Στις προκριματικές εκλογές θα ψηφίσουν μέλη και φίλοι του κόμματος με κάλπη και ηλεκτρονικά μέσω του isyriza όπου θα αναρτηθούν και τα αναλυτικά βιογραφικά των υποψηφίων που τελικά θα επιλέγουν για τις προκριματικές εκλογές. Οι προκριματικές εκλογές θα αναδείξουν 35 υποψηφίους και οι ψήφοι που θα πάρουν δεν θα γίνουν γνωστές προκειμένου να ξεκινήσουν όλοι από την ίδια αφετηρία. Οι εκλογείς θα ψηφίσουν για υποψηφίους από τη δική τους περιφέρεια βάσει ποσόστωσης ανά περιοχή της Ελλάδας ενώ θα υπάρχει ισότιμη συμμετοχή 50-50 γυναικών και ανδρών βάσει του καταστατικού του κόμματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για την Ευρωβουλή έχουν δείξει ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νικος Φαραντούρης, η Δώρα Αυγέρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Αννα Βαγενά, ο (μπασκετμπολίστας) Νίκος Παππάς κ.α.
ΠΑΣΟΚ: Οι πρώτοι 7 υποψήφιοι
Στο ΠΑΣΟΚ οι διαδικασίες για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου έχουν ήδη ανοίξει και δη με προσωπική φροντίδα του ίδιου του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος γνωρίζει άριστα από την δική του θητεία στο ευρωκοινοβούλιο, τα ευρωπαικά θέματα, όπως βέβαια και ό,τι σχετίζεται με τις ευρωεκλογές.
Ήδη οι πρώτες 7 υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί και είναι
- Ο δικηγόρος – εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς
- Η εκπαιδευτικός, Μαρία Δαφέρμου
- Η μηχανικός, Όλγα Μαρκογιαννάκη
- Η γιατρός καρδιολόγος, Ρόζα Βρεττού,
- Ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας,
- Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος
- Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος
Σίγουροι για μία θέση στη λίστα θεωρούνται ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μανιάτης και Φίλιππος Σαχινίδης και ο γραμματέας της ΚΠΕ Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι οποίοι ήδη κινούνται προεκλογικά.
Επίσης στα πλάνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μία θέση στη λίστα είναι ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης – μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο επικεφαλής του Δικτύου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τσούμας, ο γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Δημόπουλος, η αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης του δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνα Αλίρη, γνωστή πολιτική αναλύτρια Μαρία Καρακλιούμη, ο αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής και ο Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Leiden Λευτέρης Καρχιμάκης και ο καθηγητή ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
Ακούγεται επίσης και ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Γρηγόρης Ζαγοράκης, θέμα όμως που βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Η σημασία των ευρωεκλογών
Ανάλογες διαδικασίες ακολουθούνται και στα άλλα κόμματα και οι ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων αναμένονται εντός του μηνός, αλλά μέχρι σήμερα δυστυχώς η συζήτηση περί των ευρωεκλογών δεν αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα τα οποία είναι πολλά και σημαντικά.
Στις ευρωεκλογές οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 450 εκατομμυρίων θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν 720 ευρωβουλευτές και με τη ψήφο τους να καθορίσουν την διαχείριση μία ζειρά σοβαρών ζητημάτων όπως η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, η είσοδος νέων μελών στην Ένωση, η στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις με την Κίνα αλλά και τις ΗΠΑ, τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την Πολιτική Άμυνας κ.α.
Ωστόσο ακόμα για όλα αυτά δεν έχει ακουστεί τίποτα. Μένει να δούμε αν θα ακουστεί. Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές σε όλη την Ε.Ε. η συμμετοχή έφτασε κοντά στο 51% ενώ στην Ελλάδα η συμμετοχή άγγιξε το 59%, ποσοστό που δείχνει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την σημασία των ευρωεκλογών.