Ομολογία Μαρινάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ο πρωθυπουργός γνώριζε»
Ο αγρότης που με τις αποκαλύψεις του προκάλεσε ευρωπαϊκή έρευνα καταγγέλλει σκάνδαλα και στον ΕΛΓΑ - Όλες οι νέες αποκαλύψεις
Αλλάζει το κυβερνητικό αφήγημα το Μαξίμου για το σκάνδαλο διαφθοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο «ανήξερος» πρωθυπουργός τελικά γνώριζε και το παραδέχονται και τα κυβερνητικά στελέχη, αφού πρώτα ήρθαν στη δημοσιότητα αδιαμφισβήτητα στοιχεία και έγγραφα. Σε αμηχανία η κυβέρνηση που αναζητά πιο πειστικό αφήγημα μετά το ξέσπασμα του τεράστια σκανδάλου «γαλάζιας» διαφθοράς.
«Όχι απλά γνώριζε ο πρωθυπουργός την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχε το πολιτικό θάρρος και με πολλές παραδοχές να την αντιμετωπίσει», ισχυρίστηκε προκλητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, το πρωί του Σαββάτου, στον ΣΚΑΙ. «Όσα ΑΦΜ πήγαν στη δικαιοσύνη να ελεγχθούν ως παράνομα δεν πληρώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκρούοντας τις καταγγελίες για το «ξεπάγωμα» των αμαρτωλών ΑΦΜ.
«Η δική μας ευθύνη είναι εκ του αποτελέσματος ότι ενώ έγιναν πολλές προσπάθειες κάθαρσης και σε επίπεδο αποστολής δικογραφιών στη δικαιοσύνη και σε επίπεδο μπλοκαρίσματος ΑΦΜ και σε διαδικαστικό επίπεδο, είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές», συμπλήρωσε προσπαθώντας να μετριάσει το μέγεθος της κυβερνητικής ευθύνης.
Πετώντας το μπαλάκι στην εξέδρα, ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε τη ρητορική των «διαχρονικών ευθυνών»… «Εγώ θεωρώ ότι είναι μεγάλο θέμα πολιτικό, διαχρονικό, ποινικά είναι πολύ δύσκολο να θεωρήσω ότι υπάρχουν στοιχεία», είπε. «Οι παραιτήσεις είχαν να κάνουν με πολιτικούς λόγους και όχι για νομικούς. Ήταν μια ακαριαία αντίδραση της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
Περιγράφοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ο Παύλος Μαρινάκης είπε πως «θα κοιτάξουμε να μειωθεί το πρόστιμο και δεύτερον να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του, σε συνεννόηση με την Ευρώπη στο πλαίσιο του συμψηφισμού ώστε να μη φανεί το κόστος με την επιδοτήσεις. Σίγουρα, δεν θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι εν συνόλω», εκτίμησε.
Η αναδίπλωση του Μαξίμου έρχεται στον απόηχο των ντροπιαστικών διαλόγων που εμπλέκουν «γαλάζιους» υπουργούς και βουλευτές, αλλά και μετά τη δημοσιοποίηση επιστολών και καταθέσεων του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ (2022-23) Βαγγέλη Σημανδράκου, σύμφωνα με τις οποίες το Μαξίμου τα ήξερε όλα και έκανε «τα στραβά μάτια».
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε τα πρακτικά από την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν υπερηφανευόταν, στις 2 Φεβρουαρίου 2024, για το «ξεπάγωμα» των ΑΦΜ και την «ενίσχυση με ζεστό χρήμα» όσων είχαν υποβάλει αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, λίγες εβδομάδες μετά την ενημέρωση Σημανδράκου για τα χιλιάδες «αμαρτωλά ΑΦΜ».
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο αγρότης που με τις αποκαλύψεις του προκάλεσε ευρωπαϊκή έρευνα καταγγέλλει σκάνδαλα και στον ΕΛΓΑ
Αδιανόητες διαστάσεις έχει λάβει η διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι αγρότες τα τελευταία 5 χρόνια είχαν προβεί αρκετές φορές σε δημόσιες καταγγελίες, αλλά όλοι τους αγνοούσαν επιδεικτικά.
«Ξεκινήσαμε, βλέποντας το αεροδρόμιο της 112 πτέρυγας μάχης, που φαίνεται μία σύζυγος πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ να νοικιάζει σε 600 μέτρα έκταση γύρω στις 3.000 ελιές και να παίρνει επιδοτήσεις, χωρίς μηχανήματα, χωρίς εξοπλισμούς και έπαιρνε 120.000 στην τσέπη κάθε χρόνο από το 2019 μέχρι το 2023», επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο OPEN και το Τώρα Μαζί ο αγρότης Κώστας Μητροδήμος -που με τις αποκαλύψεις του προκάλεσε νέα έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως.
Στη Νίσυρο καλλιεργούν στο βουνό… ρόκα
«Η Κάρλα έχει θέματα. Έχουμε 5 τρακτέρ στο χωριό και δηλωμένα 85. Στη Νίσυρο έχουν δηλώσει στην κορυφή του βουνού ρόκα και όλο το υπόλοιπο νησί το νοικιάζουν από ένα μοναστήρι και το κάνουν βοσκότοπο. Το δηλώνουν αρδευόμενο ενώ δεν έχουν οι κάτοικοι να πιούν νερό. Κατέθεσαν φάκελο βελτίωσης για να το βάλουν μετά από λίγο αμπέλια» πρόσθεσε.
«Σε 3 χωριά της Μαγνησίας δόθηκαν αποζημιώσεις για αμυγδαλιές κατ’ εξαίρεση και πέταξαν απ’ έξω όλη την Ελλάδα. Εμείς καταθέσαμε φάκελο για να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί», συνέχισε.
Σκάνδαλα και στον ΕΛΓΑ
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι υπάρχουν και στον ΕΛΓΑ σκάνδαλα. «Είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το 2023, μετά τις πλημμύρες, οι καταγγελίες για τον ΕΛΓΑ γίνονται η μία μετά την άλλη», προσθέτοντάς πως τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές έδωσαν ενισχύσεις σε 15.000 ΑΦΜ .
«Υπάρχει υποστελέχωση και στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να έχει πάνω 1.600 άτομα προσωπικό και έχει με το ζόρι 500. Προς τα πού να πάνε; Ο ΕΛΓΑ το ίδιο. Πώς να γίνουν οι έλεγχοι για τις καταγγελίες;», τόνισε.
Μάλιστα, ο Γιώργος Καραμήτρος κατήγγειλε ότι στέλεχος του ΕΛΓΑ τον εκφόβισε ότι θα του κάνει μήνυση, επειδή άρχισε να μιλά για την κακοδιαχείριση στον οργανισμό. «Βγήκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ να με αμφισβητήσει και να μου πει ότι αν δεν κάνεις καταγγελία θα κινηθούμε νομικά».
Τρομάζει το σκηνικό νέων αποκαλύψεων
Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανοιχτές σε όλα τα επίπεδα: το ποινικό, το οικονομικό και το πολιτικό. Εν αναμονή της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στα τέλη της εβδομάδας για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν σύντομα. Με μια Κοινοβουλευτική Ομάδα μετέωρη, υπό τον φόβο ενδεχόμενων νέων αποκαλύψεων, εκτιμάται από όλους πως ο αντίκτυπος της υπόθεσης θα καθοριστεί από το πώς θα τρέξει η δέσμευση για την αναζήτηση και την επιστροφή των κονδυλίων που δόθηκαν ενώ δεν έπρεπε. Εκεί είναι που ρίχνουν το βάρος στο γαλάζιο στρατόπεδο, για να αναδείξουν πως το αφήγημα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής δεν έχει εξασθενήσει όπως διατείνεται η αντιπολίτευση. Παράλληλα, όσο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να βάζουν στο κάδρο της πολιτικής ευθύνης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο από την κυβέρνηση οξύνουν την αντιπαράθεση κυρίως με την αξιωματική αντιπολίτευση – από το «παλιά του τέχνη κόσκινο» του Παύλου Μαρινάκη έως το «παριστάνετε τις αθώες περιστερές» του Αδωνη Γεωργιάδη.
Τι θα κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία
Από τη δική τους πλευρά, στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν πως στο Μαξίμου γνώριζαν τι συμβαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και πως μια κυβέρνηση έξι ετών, της οποίας η περίοδος ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν μπορεί να επικαλείται «διαχρονικές παθογένειες». Παρότι η πασοκική γλώσσα είναι σκληρή, φτάνοντας ακόμα και στην περιγραφή «κυκλώματος», η πρόταση που θα κατατεθεί αναμένεται να αφορά μόνο τους δύο υπουργούς για το κακούργημα της απιστίας. Η πρόταση αυτή φέρνει και την πρώτη ερώτηση στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία: θα συναινέσουν στην παραπομπή τουλάχιστον ενός εκ των δύο υπουργών σε Προανακριτική; Τα γαλάζια χαρτιά κρατούνται ακόμα κλειστά. Υπάρχουν στελέχη, όπως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Στέλιος Πέτσας, που έχουν τοποθετηθεί υπέρ μιας τέτοιας διαδικασίας, ενώ αρκετοί βουλευτές στις δημόσιες παρεμβάσεις τους αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις – αντικρουόμενες θέσεις φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα και εντός του Μεγάρου Μαξίμου.
Στάση αναμονής έως τη ΔΕΘ
Επικρατεί η αίσθηση, πάντως, πως ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ δίνεται μια ευκαιρία στην κυβερνητική μηχανή να ανακάμψει, κρατώντας στάση αναμονής μέχρι τον Σεπτέμβριο – μετά το «πακέτο» που αναμένεται. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, σχεδόν προδιαγράφονται διαρκή τζαρτζαρίσματα και τοποθετήσεις «εκτός γραμμής». Και όλα αυτά, με δεδομένη την ανησυχία πως οι ποιοτικοί δείκτες που μετά τα Τέμπη έδειξαν να βελτιώνονται, όπως αυτός για τη διαφθορά, μπορεί το επόμενο διάστημα να πάρουν και πάλι την κάτω βόλτα.
Πηγή: efsyn.gr, ethnos.gr, tanea.gr