Πολιτική

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών στην υπόθεση Ασημακοπούλου η Νίκη Κεραμέως.

Parallaxi
οξύνεται-η-πολιτική-αντιπαράθεση-για-1133615
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Το σκάνδαλο της υπόθεση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και η διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών έχει ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιδιώκει να διαχειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση και να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος και από την άλλη έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων πολιτών δεν είναι ζήτημα ενδοκυβερνητικό. Είναι θέμα δημόσιας πολιτικής και λογοδοσίας. Για αυτό εξελίσσονται τρεις έρευνες για την υπόθεση Ασημακοπούλου. Η εισαγγελική, αυτή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών (τον οποίο, μάλιστα, είχε αποκαλύψει η Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική της συνέντευξη).

Ωστόσο, η κυβέρνηση, υποστηρίζει το αφήγημα ότι η διαρροή, ή μέρος αυτής, έγινε κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τον Μάιο του 2023. Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ερωτηθείσα σχετικά με τις δικές της ευθύνες γύρω από την υπόθεση, υποστήριξε πως η ίδια δεν έχει καμία ευθύνη, καθώς εκείνη την περίοδο δεν ήταν υπουργός Εσωτερικών καθώς υπήρχε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Μιλάμε για μία περίοδο πολύ συγκεκριμένη που είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήμουν αρχικά υπουργός Παιδείας καν εν συνεχεία υποψήφια βουλευτής. Ποιες ευθύνες, τι ακριβώς να μου αποδοθεί; Κάπου και ο λαϊκισμός έχει ένα όριο» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ξέρουμε πλέον τι έχει συμβεί», είπε μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στο πόρισμα της έρευνας και σημείωσε πως κατά την περίοδο αυτή, όπως είπε στη συνέχεια, συνεργάτης του, τότε υπεύθυνου για τις εκλογές, γενικού γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη, εξήγαγε ηλεκτρονικές διευθύνσεις αποδήμων στον γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλο. Εν συνεχεία εκείνος τις μεταβίβασε στην κα Ασημακοπούλου.

«Η Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης, Νίκη Κεραμέως προσπάθησε σήμερα να μας πείσει πως η κυβέρνηση, το κόμμα της και η ίδια είναι άμοιροι ευθυνών για την διαρροή των emails των απόδημων στην κυρία Ασημακοπούλου» απάντησε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Και συνεχίζει πως «δεν μας προκαλεί έκπληξη η στάση της. Είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν. Δεν φταίει για τις παρακολουθήσεις, δεν φταίει για το έγκλημα στα Τέμπη, δεν φταίει για την ακρίβεια, δεν φταίει για την διάλυση της δημόσιας υγείας, δεν φταίει για τις παρακολουθήσεις…». Και καταληκτικά επιμένει πως «το πρωταρχικό μας ερώτημα παραμένει: Ποιος έδωσε την εντολή για την παράδοση προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο στο κόμμα της ΝΔ;»

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση Ασημακοπούλου διαμηνύει ότι θα ζητήσει το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι βαρύτατα εκτεθειμένες για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για την υπόθεση Ασημακοπούλου.

«Οι ευθύνες τους δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε με την “απόσυρση” της κυρίας Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ούτε με την απομάκρυνση κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών της ΝΔ. Οι δε δικαιολογίες ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης –μόνο και μόνο για να μείνει στο απυρόβλητο η κυρία Κεραμέως και κατ’ επέκταση η ίδια η κυβέρνηση- προκαλούν τη νοημοσύνη του λαού» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, μιλώντας, στο «ΑΝΤ1» έκανε λόγο «για πολιτική ευθύνη που πρέπει να αναληφθεί», αναφερόμενος στο σκάνδαλο της διαρροής απόρρητων προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και του γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας στην ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Υπάρχει πολιτική ευθύνη και πρέπει να αναληφθεί. Δεν είναι μόνο οι αντικειμενικές ευθύνες του γενικού γραμματέα ή κάποιου στελέχους του υπουργείου. Είναι σαφές ότι εγείρεται θέμα για την υπουργό Εσωτερικών» επισήμανε ο κ. Γλαβίνας και ανέδειξε «τις παλινωδίες της Νίκης Κεραμέως».

«Πριν λίγες ημέρες η κ. Κεραμέως μας διαβεβαίωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ1 ότι τα στοιχεία δεν έχουν φύγει από το υπουργείο Εσωτερικών. Διέρρευσαν όπως αποδεικνύεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργοί όπως ο κ. Γεωργιάδης και άλλα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα» κατέληξε.

Πηγή: news247
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα