ΠΑΣΟΚ: «Καθυστερήσεις» απο Ανδρουλάκη για να φρενάρει την κούρσα Δούκα

Ποιοι διεκδικούν τον προεδρικό θώκο στη Χαριλάου Τρικούπη – Εκρηκτικό το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη.  

Φίλιππος Δεργιαδές
πασοκ-καθυστερήσεις-απο-ανδρουλάκ-1177642
Φίλιππος Δεργιαδές

Πίσω από το καταστατικό και το επίσημο χρονοδιάγραμμα του κόμματος, που παραπέμπει την εκλογή νέας ηγεσίας στο τέλος του 2025, προσπαθεί να οχυρωθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, την ώρα που η κούρσα διαδοχής ήδη έχει ξεκινήσει και ο άνεμος της αλλαγής «σαρώνει» όλα τα επίπεδα του κόμματος.

Η αποτυχία της κατάκτησης της δεύτερης θέση στις ευρωεκλογές, βαραίνει κυριαρχικά και έχει διαμορφώσει ένα απόλυτα αρνητικό κλίμα για την νυν ηγεσία που συμπυκνώνεται στο εξής ερώτημα: «η ηγεσία του Κινήματος στις ευρωεκλογές δεν κατάφερε το «μίνιμουμ», δηλαδή να νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη  και θα κατορθώσει στις εθνικές εκλογές να κερδίσει τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Με ποιο αφήγημα και με ποιο κόμμα;».

Οι επικριτές της ηγεσίας του κόμματος και του Νίκου Ανδρουλάκη, αναγνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε βήματα, αλλά παραμένει σε μία «ανοδική στασιμότητα», που εν τέλει το καθιστά προσθετικό των εξελίξεων και όχι καθοριστικό παράγοντα που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και διαμορφώνει τις εξελίξεις τουλάχιστον στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Το σενάριο περί της συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά

Επίσης κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «διαχείριση προσδοκιών» που στην πορεία κατέληξαν σε σενάρια και διαρροές, όπως η συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, ζήτημα που συζητήθηκε και εν μέρει συμφωνήθηκε από τα δύο κόμματα, όπως αναφέρει τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρει δε πως ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης «διέρρευσε» το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά, και σε συναντήσεις του στη Θεσσαλονίκη,  ώστε να κατακτηθεί από κοινού η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, αν και εφόσον το ΠΑΣΟΚ κατόρθωνε να συγκεντρώσει μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατακτούσε τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Όλα αυτά σήμερα ακούγονται σχεδόν παράφωνα σε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ανέμεναν το Κίνημα να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας και δεν πείθονται από το «συνετό» λόγο του προέδρου του κόμματος, που υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πετύχει την πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος και προχωρά με «ανανέωση και προοπτική».

Το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ηγεσίας και διαφωνούντων, καταγράφηκε από το εκρηκτικό κλίμα που επικράτησε στην χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, όπου τα στελέχη κλήθηκαν να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να διατυπώσουν προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ανδρουλάκης: Πάμε σε ΚΠΕ τέλος Ιούνη και βλέπουμε…

Από την πλευρά του είναι εμφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να καταπέσουν οι τόνοι και να μη ληφθούν αποφάσεις στον μετεκλογικό θερμό πολιτικό χρόνο.

Χθες στο Π.Σ. ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε ότι δεν επιθυμεί άμεσα να πάει το παιχνίδι στην σέντρα και σχεδόν πέταξε την μπάλα στην κερκίδα. «Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη» είπε και υπερασπίστηκε το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των διαφωνούντων.

Τόνισε μάλιστα ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ καταστροφολογιών και παρουσιάζουν μια εικόνα κατάρρευσης του κόμματος, όταν ο μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ απείλησε και με διαγραφές. «Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε ανοδική πορεία. Τόνισε δε πως η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα και σημείωσε πως δεν υπάρχει ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η διαφορά των 24 μονάδων που υπήρχε μεταξύ των δύο κομμάτων, μειώθηκε στο 2%.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θέλουν κάλπες για νέα ηγεσία το Φθινόπωρο

Στον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησαν πολλά στελέχη ασκώντας κριτική με ποιο χαρακτηριστικές τις τοποθετήσεις του Μάνου Χριστοδουλάκη και του Μιχάλη Κατρίνη.

Ο βουλευτής και πρώην γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Ν. Ανδρουλάκη και είπε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εγκλωβίζει το ΠΑΣΟΚ και μίλησε για διάλυση του κόμματος, ενώ επισήμανε πως «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές». Πρότεινε δε επανεκκίνηση και ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, με διεύρυνση του πολιτικού χώρου και ζήτησε διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών το φθινόπωρο, με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπει το καταστατικό.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο ίδιο κλίμα και τόνο ήταν και η τοποθέτηση του Μιχάλη Κατρίνη, που μίλησε για ένα αποτέλεσμα του 13% που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε συμβιβασμό ενώ άφησε αιχμές κατά στελεχών που πρόσκεινται στον Ν. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι κάποιοι θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία και πως «θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα». Πρότεινε δε το ΠΑΣΟΚ να ταχθεί υπέρ της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα προοδευτικά κόμματα, βάσει μίας στρατηγικής συνεργασίας  «με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο» ώστε να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο Κ. Μητσοτάκης.

Όλα ανοιχτά στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή

Ωστόσο η πρώτη «μάχη των μαχών» στο ΠΑΣΟΚ, θα δοθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στα τέλη του Ιουνίου, όπου όλα είναι ανοιχτά.

Οι διαφωνούντες εμφανίζονται σίγουροι ότι μπορούν να ελέγξουν το σώμα και να αποφασιστεί έκτακτο συνέδριο που έχει όλες τις δικαιοδοσίες του τακτικού συνεδρίου. Ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, που γνωρίζει πολύ καλά το εσωκομματικό παιχνίδι και τους συσχετισμούς στο κόμμα του, εμφανίζεται σίγουρος ότι μπορεί να επιβάλει το σχεδιασμό του για εκτόνωση της μετεκλογικής αντάρας και διενέργεια εσωκομματικών εκλογών στα τέλη του 2025.

Στο μεσοδιάστημα θα επιδιώξει να διενεργηθεί διαρκές, και όχι έκτακτο συνέδριο, ώστε να μην υπάρξει αλλαγή συσχετισμών και φυσικά να μη ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Να αναφέρουμε ότι βάσει του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στα Τακτικά Συνέδρια μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο ή Διαρκές Συνέδριο και για τη σύγκλιση τους απαιτείται α) απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα β) εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα και γ) με απόφαση Προέδρου. Οι αρμοδιότητες όμως διαφέρουν:

  • Το Έκτακτο Συνέδριο έχει όλες τις αρμοδιότητες του Τακτικού. Η απόφαση σύγκλησης λαμβάνεται το λιγότερο δύο (2) μήνες πριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου. Ο προσυνεδριακός διάλογος, η εκλογή Συνέδρων και όλες οι δραστηριότητες διεξάγονται κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν για το Τακτικό Συνέδριο.
  • Το Διαρκές Συνέδριο δεν περιλαμβάνει εκλογή ούτε συνέδρων ούτε οργάνων, αλλά διεξάγεται μόνο σε περίπτωση που πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις κατόπιν διεξοδικής εν σώματι συζήτησης για να εκφραστεί η κομματική βάση με το σώμα των αντιπροσώπων του τελευταίου Συνεδρίου.

Ηχηρό το παρών του Χάρη Δούκα

Ήδη πάντως μία πλειάδα στελεχών ήδη έχουν ξιφουλκήσει κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και ζητούν «εδώ και τώρα» αλλαγές σε πρόσωπα και στρατηγικές. Οι Παύλος Γερουλάνος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Παπανδρέου,  Νάντια Γιαννακοπούλου, Απόστολος Πάνας, Τόνια Αντωνίου, Έφη Χαλάτση, Θόδωρος Μαργαρίτης, Χάρης Καστανίδης, Αντώνης Σαουλίδης κ.α. έχουν ζητήσει το ΠΑΣΟΚ να κάνει το επόμενο βήμα, για το οποίο βέβαια, τον πρώτο λόγο, όπως όλα δείχνουν, έχει ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος φέρεται από τώρα να διεκδικεί με αξιώσεις ή ακόμα και να «κλειδώνει» την θέση του προέδρου του Κινήματος, αν τελικά γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο.

Ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων δεν θα είναι μόνος στην διεκδίκηση της ηγεσίας. Εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη, που παραμένει το πιο ισχυρό πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ, την ηγεσία φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και οι Παύλος Γερουλάνος και Μάνος Χριστοδουλάκης ενώ δεν αποκλείεται να το αποτολμήσει και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Χάρης Δούκας όμως φαίνεται να έχει εισέλθει για τα καλά σε τροχιά διεκδίκησης της ηγεσίας και μάλιστα με κάθε ευκαιρία διατυπώνει διαφορετικές θέσεις και προτάσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη και εμφανίζεται υπέρμαχος της συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Κόσμος κ.λ.π προοδευτικές δυνάμεις.

Για τις διαγραφές που απείλησε ο Ν. Ανδρουλάκης, σχολίασε ότι «η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα”, και μίλησε για την ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων, «για να είμαστε, όπως είπε, αποτελεσματικοί». Επιτέθηκε δε ευθέως στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας πως «προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απαντά ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Είπε: είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή, όμως δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν κάλπες. Περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα».

Να σημειωθεί πάντως πως χθες το βράδυ, ο Χάρης Δούκας, μαζί με άλλα στελέχη παρουσίασε το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη από την Ανανεωτική Αριστερά «Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα». Και δεν ήταν τυχαίο ότι στο πάνελ, στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, ήταν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης από τη Νέα Αριστερά, ο Θόδωρος Μαργαρίτης μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ και η Έφη Γαζή, καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα