ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης: Η τελική μάχη μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα

Οι συσχετισμοί και οι πρώτες ομαδοποιήσεις των 5 υποψηφίων, που μπορεί να γίνουν επτά.

Φίλιππος Δεργιαδές
πασοκ-θεσσαλονίκης-η-τελική-μάχη-μετα-1183175
Φίλιππος Δεργιαδές

Μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, θα δοθεί η τελική εσωκομματική μάχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, με τον νυν πρόεδρο του κόμματος, στην παρούσα συγκυρία, να διαθέτει ακόμη το προβάδισμα, παρότι στην «αντίπερα όχθη», ήδη οι αντίπαλοι του κινούνται δυναμικά για να συσπειρώσουν πρόσωπα και οργανώσεις και να δημιουργήσουν τα απαραίτητα δίκτυα στελεχών.

Παρότι στην πόλη και στο νομό Θεσσαλονίκης, το κλίμα είναι ακόμα θολό και αδιευκρίνιστο, κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος ήδη φέρονται να έχουν διαλέξει στρατόπεδο και να ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους, βάσει του σχεδιασμού κάθε πλευράς μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα επισημοποιήσει τις υποψηφιότητες για τις εσωκομματικές εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου, που θα αναδείξουν το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 5 υποψήφιοι που διεκδικούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλη Κατρίνη.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας και πως ο μόνος που διαθέτει τη δυναμική που θα μπορούσε να σπάσει αυτό το δίπολο είναι ο Παύλος Γερουλάνος. Οι υπόλοιποι δηλαδή οι Μιχάλης Κατρίνης και Μιλένα Αποστολάκη, ή όποιος άλλος αποτολμήσει να θέσει υποψηφιότητα , όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου ή ακόμα και η Άννα Διαμαντοπούλου, θα επιδιώξουν είτε να καταγραφούν ως κομματικοί παράγοντες και να διαπραγματευτούν θέσεις ευθύνης ή εκλόγιμες θέσεις ή για να θέσουν τις βάσεις για μελλοντικές εξελίξεις.

Ωστόσο ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί και τα περισσότερα στελέχη, κυρίως οι κορυφαίοι παράγοντες του χώρου, κρατούν στάση αναμονής και αναμένουν να δουν την κινητικότητα της βάσης και των στελεχών, αλλά και την δυναμική που θα αναπτύξουν οι υποψήφιοι βάσει τρων θέσεων και προτάσεων που θα καταθέσουν.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι στο νομό Θεσσαλονίκης, που πολιτικά πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ακόμα δεν έχουν κατασταλάξει και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, παρότι θα ήταν αναμενόμενο να έχουν στραφεί προς την πλευρά του συναδέλφου τους, δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποφύγει να εκτεθεί διατηρώντας την πάγια «ουδέτερη» τακτική του, δηλαδή να μην εμπλέκεται ανοιχτά στα κομματικά παιχνίδια, παρότι κάποιοι επιμένουν ότι έχει ήδη επιλέξει στρατόπεδο. Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, πιθανά θα στηρίξει τον δήμαρχο Αθηναίων, αλλά σε δηλώσεις του είχε ταχθεί κατά των εσωκομματικών εκλογών. Η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, φέρεται να «κλίνει» στην πρώτη φάση, προς την πλευρά Γερουλάνου, χωρίς όμως αυτό να είναι δεδομένο ενώ ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, σε συνεργάτες του δηλώνει αναποφάσιστος.

Βέβαια όσο θα πλησιάζουμε προς τις εσωκομματικές κάλπες οι αποφάσεις των πράσινων αυτοδιοικητικών, ενδεχομένως να συγκεκριμενοποιηθούν ή να αλλάξουν, αλλά σε κάθε περίπτωση πάντως η στάση των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, κορυφαίων στελεχών του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά, θα έχει βαρύνουσα σημασία και παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των συσχετισμών.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους αυτοδιοικητικούς του χώρου είναι η δημόσια τοποθέτηση του Χρήστου Παπαστεργίου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία». Όπως σημείωσε «όταν στο Πεντελικό η πλειάδα των κορυφαίων είχε αποφασίσει να αντιταχθεί στον Ανδρέα, που είχε χάσει τις εκλογές, ο Γιώργος Γεννηματάς έσωσε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας την άποψή του και στηρίζοντας τον Ανδρέα.Μετά από τρία χρόνια ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ θριάμβευσαν. Συνεπώς, σήμερα δεν αναζητούμε Πρόεδρο. Αναζητούμε Γεννηματά …».

Οι άνθρωποι του προέδρου

Αυτός όμως που ξεκινά στην εσωκομματική κούρσα στη Θεσσαλονίκη, με μία αρκετά συνεκτική ομάδα που διαθέτει εμπειρία και καλή γνώση του κομματικού πεδίου είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος να θυμίσουμε ότι είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης, με οργανωμένο γραφείο όπου επικεφαλής έχει οριστεί ο Δημήτρης Σαρηγιάννης, γραμματέας Τομέα Δημόσιων Υποδομών και Δικτύων ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ενώ υπεύθυνη επικοινωνίας έχει αναλάβει η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσαρούχα.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επίσης στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη ανήκει βέβαια, ο Θανάσης Γκλαβίνας, πρώην βουλευτής Β Θεσσαλονίκης και νυν εκπρόσωπος Τύπου και στενός συνεργάτης του προέδρου ΠΑΣΟΚ. Επίσης μία σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης βρίσκονται ή φέρεται ότι βρίσκονται στο πλευρό του προέδρου του κόμματος, όπως οι Πένυ Δαλαμπούρα, Νίκος Ξυλούρης, Κώστας Χρυσόγονος, Πέτρος Λεκάκης, Χάρης Μελίδης, Γιάννης Πιτσιόρας, Μιχάλης Παπαστεργίου, Νικήτας Φραγκεσκάκης, κ.α.

Το δίκτυο Δούκας, η ανομοιογένεια και…

Υπέρ της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων, ακούγεται ότι ήδη στοιχίζονται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης που μέχρι πρότινος είχαν ταχθεί στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά οι πολλοί ακόμα βρίσκονται σε στάση αναζήτησης και αναμονής, καθώς δυσκολεύονται να χωρέσουν σε ένα ανομοιογενές πάζλ που ξεκινά από τους Παπανδρεικούς και καταλήγει στον Ο. Κωνσταντινόπουλο και τη Ν. Γιαννακοπούλου.

Άλλοι επίσης επιλέγουν Δούκα λόγω προσωπικής διαφωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ωστόσο αυτοί που άνοιξαν τα χαρτιά τους και συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις υπέρ της υποψηφιότητας Δούκα είναι ο Αντώνης Σαουλίδης μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και πολιτευτής Α Θεσσαλονίκης και οι Κώστας Πετρίδης και Μιχάλης Πάππου πολιτευτές της Β Θεσσαλονίκης ενώ κοντά στην υποψηφιότητα Δούκα φέρεται αν είναι και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

Επίσης αρκετοί αυτοδιοικητικοί αναμένεται να συνταχθούν με τον Χ. Δούκα αλλά προς το παρόν κρατούν αποστάσεις όπως και πολλά μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ αλλά και μέλη της Κ.Π.Ε. και συνδικαλιστές, που μέχρι πρότινος ανήκαν στο στρατόπεδο του Ν. Ανδρουλάκη και σήμερα εμφανίζονται προβληματισμένοι και αναμένουν να δουν θέσεις και προτάσεις προκειμένου να εκδηλωθούν. Όλοι σχεδόν επισημαίνουν πως η κινητικότητα των στελεχών υπέρ του δημάρχου Αθηναίων ακόμα δεν έχει αποκτήσει σαφές και καθαρό πολιτικό στίγμα.

ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

…οι αναποφάσιστοι

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του γραμματέα της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη, ο οποίος μετά την συνεδρίαση της Κ.Π.Ε. τόνισε πως «απέφυγαν να ακουστούν άβολες αλήθειες, που συζητιούνται σε όλα τα πηγαδάκια, για το πως πήγε το κόμμα στις εκλογές σε επίπεδο προετοιμασίας και συντονισμού. Μακάρι να επικρατήσει ένας σχετικός πολιτικός πολιτισμός. Δεν είμαι αισιόδοξος. Τα σοσιαλ θα αποτελέσουν ένα κουβά που θα πετάνε λάσπες, γκρίνιες, ψέματα, υποκειμενικες αντιλήψεις και συμπεράσματα πολλοί που θα ψάχνουν δημόσιο βήμα. Αν επικρατήσουν οι φανατισμός και ο οπαδισμός το κόμμα θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω».

Ανάλογα και ο Νίκος Σδούγγος, μέλος της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, είναι ένας χώρος που ιστορικά αποτέλεσε έναν  ακρογωνιαίο λίθο του πολιτικού συστήματος της χώρας. Το επίδικο σε αυτή την κούρσα της διαδοχής είναι οι πολιτικές, οι θέσεις, οι προτάσεις. Όχι τα πρόσωπα. Οφείλουμε ως στελέχη, αλλά και ως μέλη και απλοί ψηφοφόροι να ακούσουμε, να μιλήσουμε με νηφαλιότητα για τα προβλήματα της κοινωνίας για τα ζητήματα που θεμελιακά βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αποτιμώντας και διορθώνοντας συμπεριφορές που πλήγωσαν  τον κόσμο της παράταξης στο παρελθόν, πρέπει να επανεκκινήσουμε την λειτουργία του κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ μόνο αναγεννημένο, μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, μπορεί να γίνει ξανά πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

Επίσης ο Χρόνης Μακρίδης πρώην γραμματέας της ΝΕ και μέλος της ΚΠΕ σχολίασε πως «δεν πρέπει να μπει το κάρο μπροστά από το άλογο. Η όποια διαδικασία εκλογής ηγεσίας για να είναι αποδεκτή πρέπει να είναι εξαντλητική, βασανιστική, για να είναι αποτελεσματική και να καταδείξει στον λαό την αγωνία για τα προβλήματα που τον απασχολούν. Πρέπει να είναι βαθιά πολιτική διαδικασία όπου ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος θα παρουσιάσει τις προτάσεις του και την οργανωτική διάρθρωση για την ανάταξη του κινήματος. Αν γίνει άνευρη ,ως πασαρέλα καλλιστείων και επικοινωνίας, τότε σίγουρα θα είναι μια διαδικασία αναποτελεσματική, χωρίς δυναμική και χωρίς προοπτική».

( ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Η Μιλένα, ο Κατρίνης ο Γερουλάνος και ο Καστανίδης

Από τους υπόλοιπους υποψήφιους, ο μοναδικός που εμφανίζεται να έχει κάποια δυναμική στη Θεσσαλονίκη και να μπορεί να στελεχώσει μία επαρκή ομάδα, είναι ο Παύλος Γερουλάνος.

Οι Αργύρης Αργυριάδης, Λάζαρος Ωραιόπουλος, Δημήτρης Μαυρομάτης κ.α. πλαισιώνουν τον βασικό πυρήνα της ομάδας που θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Κατρίνης, σχεδιάζει επιμελώς την παρουσία του στην πόλη και έχει ζητήσει από πολιτικούς του φίλους να νοικιάσουν γραφεία που θα λειτουργούν ως χώρος συνάντησης και συντονισμού, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη αναζητεί τη στήριξη στελεχών που παλιότερα ανήκαν στον κύκλο επιρροής του Ε. Βενιζέλου.

(Μιχαλης Κατρινης) (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Όσο για την Άννα Διαμαντοπούλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχεται εισηγήσεις να μπει στην διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με προφανή στόχο την επιστροφή της στην ενεργό πολιτική και κομματική ζωή.

Σε στάση αναμονής των εξελίξεων βρίσκεται και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χάρης Καστανίδης, που ίσως είναι ο πρώτος ή από τους πρώτους που έθεσαν θέμα ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος και διαμηνύει ότι η επιλογή του θα εξαρτηθεί από το πολιτικό πρόταγμα των υποψηφίων. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, ο οποίος τους στέρησε την έδρα της Α Θεσσαλονίκης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα