Πολιτική

Ποιος είναι ο 35άρης Στέφανος Κασσελάκης που σε έναν μήνα έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς από το «Δεν πρόκειται για άποψη, αλλά για τη ζωή μου», έφτασε σήμερα στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Parallaxi
ποιος-είναι-ο-35άρης-στέφανος-κασσελάκη-1061282
Parallaxi

Αν έβγαινε κάποιος στις αρχές του καλοκαιριού και έλεγε ότι την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε το φθινόπωρο ο 35χρονος Στέφανος Κασσελάκης -που για τους περισσότερους Έλληνες ήταν άγνωστος εκείνη τη στιγμή- μάλλον θα έκανε τους φίλους του κόμματος να γελάσουν…

Με την Έφη Αχτσιόγλου να θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί μέχρι και πριν ένα μήνα, τα πράγματα έμοιαζαν μάλλον προβλέψιμα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τις τωρινές εκλογές.

Τότε όμως, ήταν που έκανε δυναμικά την εμφάνισή του, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στο τηλεοπτικό πάνελ του ACTION 24 βρέθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», Παύλος Σαράκης. Η συζήτηση έφτασε στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όταν ο Παύλος Σαράκης έδειξε μία αφίσα με ανθρώπους του ίδιου φύλου, που ήταν σε στάση του λεωφορείου, ανέφερε «ότι δεν επιθυμούμε αυτό τον τύπο της οικογένειας» προσθέτοντας μάλιστα πως είναι υπέρμαχος της «παραδοσιακής οικογένειας» και ότι αυτό το πρότυπο οικογένειας δε θα πρέπει να διαφημίζεται.

Στην ερώτηση του κ. Κασσελάκη για ποιο λόγο τον ενοχλεί και αν προσωπικά τον έχει επηρεάσει με κάποιο τρόπο, ο κ. Σαράκης απάντησε πως «έχετε τις απόψεις σας, αλλά σεβαστείτε και τη δική μου».

«Δεν πρόκειται για άποψη, αλλά για τη ζωή μου» ήταν η αποστομωτική απάντηση του στελέχους στου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μοιράστηκε μία συγκινητική ιστορία ενός ζευγαριού gay γυναικών με παιδί.

Από την επόμενη μέρα, το επίθετο Κασσελάκης ήταν στα χείλη δεκάδων Ελλήνων. Ήταν η πρώτη φορά που “τάραξε τα νερά”

Ο εμφανίσιμος 35άρης, για τον οποίο από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε εκείνες τις μέρες, ήταν πως έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του. Τον Αμερικανό νοσηλευτή Τάιλερ Μάκμπεθ…

Πολύ σύντομα βέβαια, ο Κασσελάκης θα κατάφερνε να κάνει τους Έλληνες να μιλούν για εκείνον, για πολύ περισσότερα πράγματα και τελικά, να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο σύντομη προεκλογική εκστρατεία.

Από την Εκάλη στην Αμερική και τελικά στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννήθηκε στο Μαρούσι, στις 29 Μαρτίου 1988 και μεγάλωσε στην Εκάλη ενώ έλκει την καταγωγή του από τα Χανιά.

Ο πατέρας του, Θεόδωρος Κασσελάκης, δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στον επιχρωματισμό πλοίων ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CASCO ΑΒΕΕ.

Αλληλοκατηγορήθηκε με τον εξ ημισείας συνιδιοκτήτη της CASCO για πλαστογραφίες και υπεξαιρέσεις κεφαλαίων και το 2004 του αφαιρέθηκε η διοίκηση της CASCO. Η υπόθεση τελικά έληξε με την απόσυρση των κατηγοριών εις βάρος του μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό και αποζημίωση του μηνυτή του.

Το Κολλέγιο Αθηνών και η υποτροφία για την Αμερική

Ο Στέφανος Κασσελάκης φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Σε ηλικία 14 ετών και αφότου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μαθηματική Βαλκανιάδα Νέων, κατάφερε να κερδίσει υποτροφία από το Λύκειο Φίλιπς Ακάντεμι στο Άντοβερ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και εγκαταστάθηκε μαζί με την μητέρα του, η οποία εργάστηκε αρχικά ως οδοντίατρος και από το 2006 ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε βασικό πτυχίο στα χρηματοοικονομικά από την Σχολή Ουάρτον του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και στις διεθνείς επιστήμες από το Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Goldman Sachs

Την περίοδο που ήταν φοιτητής εργάστηκε για ένα σύντομο διάστημα ως εθελοντής στην εκστρατεία του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Το 2009 προσλήφθηκε στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, αρχικά με τη “Στήλη του Φοιτητή” και αργότερα με το “Χρώμα της Αγοράς”.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα ‘CV fromGreece’, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για θέσεις εργασίας στην αλλοδαπή, ή σε αιτήσεις για σπουδές στο εξωτερικό.

Μετά την αποχώρησή του από τη Goldman Sachs, πήρε δάνειο με προσωπική εγγύηση με την υποστήριξη του νονού του, εφοπλιστή Μάρκου Νομικού και δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των ναυτιλιακών.

Έγινε πλοιοκτήτης και ιδρυτής της εταιρείας Swift Bulk, από την οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο 2023. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος στις επιχειρήσεις του πατέρα του, C. PENN Coating USA Inc (ως ταμίας) και Philadelphia Coatings LLC (ως διευθύνων σύμβουλος).

Εκτός από την ελληνική γλώσσα, ομιλεί άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.

Η πολιτική καριέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε άρθρο του το Σεπτέμβριο του 2015 στον «Εθνικό Κήρυκα», εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα παραλληλίζοντάς τον με τον Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι δεν διαθέτει επαρκή εμπειρία και κατηγορώντας τον για την επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών.

Ο Κασσελάκης δήλωνε ότι είχε αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2012 και ότι τον σέβεται, ενώ είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας το 2015 με άρθρο του στον Εθνικό Κήρυκα.

Το 2023, ο Κασσελάκης δικαιολόγησε αυτή τη θέση, υποστηρίζοντας ότι στήριξε τον Μητσοτάκη επειδή είχε για αντίπαλό του τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και διότι θεωρούσε ότι είχε ορισμένες προοδευτικές ιδέες.

Ο Κασσελάκης έχει αναφέρει ότι γνωρίστηκε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2021 και αποδέχτηκε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος βουλευτής πιστεύοντας στη δημιουργία ενός αντίστοιχου του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Ελλάδα.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ως εκπρόσωπος των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας.

Στις 29 Αυγούστου 2023 ανήγγειλε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στις 17 Σεπτεμβρίου, ήρθε πρώτος, μεταξύ πέντε υποψηφίων, με ποσοστό 44,91% και περί τις 66 χιλιάδες ψήφους.

Στο δεύτερο γύρο ήταν συνυποψήφιος για την προεδρία με την Έφη Αχτσιόγλου, που είχε συγκεντρώσει 36,18%.

Όλοι πλέον περιμένουν με αγωνία την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί δεν είδαν με καλό μάτι την εκλογή του – νεοφερμένου στην πολιτική – Στέφανου Κασσελάκη, ενώ μεγάλο «αγκάθι» θα είναι και το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εξωκοινοβουλευτικός πρόεδρος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς δεν έχει εκλεγεί βουλευτής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα