Πολιτική

Politico: Ο Ράμμος απειλήθηκε από βουλευτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους

Εκτενές δημοσίευμα του Politico περιγράφει μεθοδεύσεις και απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών

Parallaxi
politico-ο-ράμμος-απειλήθηκε-από-βουλευτές-κ-962367
Parallaxi

Για απόπειρα εξουδετέρωσης των ρυθμιστικών αρχών που ελέγχουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών κάνει λόγο δημοσίευμα του Politico.

«Η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορείται ότι προσπαθεί να εξουδετερώσει τις ρυθμιστικές αρχές που την καταδιώκουν για ένα σκάνδαλο που αφορά τις υποκλοπές πολιτικών και δημοσιογράφων», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Το σκάνδαλο κατασκοπείας της Ελλάδας -που ονομάστηκε «Predatorgate»- έσκασε το καλοκαίρι του 2022, όταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Νίκος Ανδρουλάκης ανακάλυψε μια απόπειρα υποκλοπής του τηλεφώνου του με κακόβουλο κατασκοπευτικό λογισμικό, ενώ ακολούθησε η αποκάλυψη ότι και ο ίδιος παρακολουθείτο από την κρατική υπηρεσία κατασκοπείας».

«Έκτοτε», συνεχίζει το μέσο «το έπος έχει μετατραπεί σε ένα δαιδαλώδες κατασκοπευτικό θρίλερ που περιλαμβάνει την τοποθέτηση κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στα τηλέφωνα ενός συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση αρνείται τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού».

«Στην τελευταία ανατροπή του σκανδάλου, ένας δικαστής κάλεσε πρώην και νυν μέλη της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής (ΑΔΑΕ) ως υπόπτους για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών, σύμφωνα με διάφορους αξιωματούχους. Η ΑΔΑΕ διεξάγει αυστηρή έρευνα για την υπόθεση και η κίνηση αυτή θεωρείται ως άλλη μια προσπάθεια εκφοβισμού όσων την ελέγχουν», γράφει το Politico στο δημοσίευμά του.

Απειλές στον Χρήστο Ράμμο

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία μέχρι σήμερα – μετά από 18 μήνες – δεν έχει κάνει τίποτα ή δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες σε κανέναν για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, η ίδια δικαιοσύνη σπεύδει να ασκήσει δίωξη σε δύο μέλη του εποπτικού οργάνου, τα οποία απλώς έκαναν το καθήκον τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη.

Το Politico σημειώνει ακόμα ότι ο Χρήστος Ράμμος περιέγραψε επίσης πώς βρέθηκε να απειλείται από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους μόνο και μόνο επειδή έκανε τη δουλειά του.

«Δεν σχολιάζουμε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη δικαιοσύνη», δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το βράδυ της Τετάρτης αποκαλύφθηκε ότι ο δικαστής κάλεσε το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ Κατερίνα Παπανικολάου και το νυν μέλος Στέφανο Γκρίτζαλη, καθώς και δύο ακόμη υπαλλήλους, ως υπόπτους για διαρροή κρατικών μυστικών σε θύμα υποκλοπής, τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

«Η αυταρχική δίωξη αναδεικνύει την εκδικητικότητα του Μητσοτάκη και τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις εναντίον των υπαλλήλων που είχαν την εξουσία και τόλμησαν να ελέγξουν το σκάνδαλο», ανέφερε σε δήλωσή της η βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα πρέπει να τεθεί υπόψη του επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ και κάλεσε την αντιπολίτευση σε κοινή δράση «κατά της υποχώρησης του κράτους δικαίου και για την προστασία των ανεξάρτητων αρχών».

Ο σοσιαλιστής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος κάλεσε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Αναφορές για πραξικοπηματική αλλαγή στην ηγεσία της ΑΔΑΕ

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για πραξικοπηματική αλλαγή στην ηγεσία της ΑΔΑΕ.

Γράφει συγκεκριμένα το Politico: «Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με το υπερεθνικιστικό κόμμα Ελληνική Λύση, άλλαξαν αιφνιδιαστικά την ηγεσία της ΑΔΑΕ, μεταβάλλοντας τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και ακυρώνοντας τις προσπάθειες του Ράμμου να ρίξει φως στην υπόθεση.

Η αντιπολίτευση συνέκρινε τις αλλαγές στο προσωπικό με «πραξικόπημα». Η Παπανικολάου ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν. Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε επίσης τη μεταφορά της έρευνας από την εισαγγελία πρωτοδικών στον Άρειο Πάγο. Η εντολή δόθηκε μόλις οι ανακριτές επέμειναν να διασταυρώσουν αν οι λίστες των περίπου 90 στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος Predator και εκείνων που παρακολουθούνται από την κρατική υπηρεσία ήταν οι ίδιες».

Ανατομία συγκάλυψης

Το δημοσίευμα αναφέρει πως «έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι τρεις από τους στόχους του Predator τέθηκαν επίσης υπό κρατική παρακολούθηση. Αν ταυτίζονταν περισσότερα ονόματα, αυτό θα υποδήλωνε ότι υπήρχε μια ενιαία «εντολή»».

«Μόλις οι εισαγγελείς ζήτησαν αυτή τη διασταύρωση, αποσύρθηκαν από την υπόθεση», δήλωσε η Ολλανδή νομοθέτης Sophie in ‘t Veld, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήταν μια κίνηση που περιέγραψε ως «ανατομία συγκάλυψης». «Αν απαριθμήσουμε όλες τις κινήσεις, προκύπτει ένα πολύ σαφές μοτίβο, το έργο της ΑΔΑΕ παρεμποδίστηκε σε κάθε βήμα».

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα