Προ τον πυλών ο ανασχηματισμός: Τα πρόσωπα που έρχονται και αυτοί που φεύγουν – Πότε αναμένεται
Σε σχεδιασμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα προκύψει μετά και την επέτειο για τα Τέμπη
Σε αναμονή του πρώτου μεγάλου, όπως όλα δείχνουν, ανασχηματισμού της κυβέρνησης στις αρχές Μαρτίου και αφού ολοκληρωθούν τα νέα συλλαλητήρια στη συμπλήρωση δύο χρόνων από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου, βρίσκονται οι υπουργοί, οι υφυπουργοί αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ.
‘Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της για το Ieidiseis η Έλλη Τριανταφύλλου, Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που σχεδόν όλοι θεωρούν ότι είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές τόσο στο κυβερνητικό σχήμα όσο κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο εδώ και αρκετό καιρό εντοπίζονται σοβαρές δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να εκφράζονται πανταχόθεν παράπονα.
Συνομιλητές του Κ. Μητσοτάκη θεωρούν αρκετά πιθανό να θελήσει ο πρωθυπουργός να επαναφέρει και με αυξημένο ρόλο, ίσως και αυτον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου τον νυν υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος επί χρόνια ήταν δίπλα του. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, θα προκύψει κενό στην ηγεσία ενός από τα σημαντικότερα υπουργεία, το οποίο για να καλυφθεί, πιθανότατα θα προκαλέσει μεγάλη καραμπόλα στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως επικρατέστερος διάδοχος του κ.Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ φέρεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, τυχόν μετακίνηση του οποίου θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων μία συγκυριακή αναστάτωση στο οικονομικό πεδίο, κάτι που ο πρωθυπουργός δεν θέλει.
Το πρόσωπο – έκπληξη στο Μαξίμου
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγεται έντονα ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να θελήσει να λύσει το πρόβλημα φέρνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ένα πρόσωπο-έκπληξη, το οποίο δύναται να καλύψει το κενό που έχει διαπιστωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού φαίνεται ότι θα είναι το σπάσιμο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επενδύει πολύ την τελευταία διετία της στη δραστική βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και γενικότερα των ΜΜΜ, γι αυτό και προχωρά στην ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Μεταφορών. Ένα από τα ονόματα που ακούγεται ότι μπορεί να τοποθετήσει ο πρωθυπουργός στο νέο υπουργείο που θα συσταθεί είναι αυτό του πρώην υπουργού Στ. Παπασταύρου, ο οποίος φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση θα επανέλθει στην κυβέρνηση.
Αντιθέτως, θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο νυν υπουργός Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας δεν θα είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ προεξοφλείται ότι ο υπό παραίτηση υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος επίσης θα τεθεί εκτός κυβέρνησης, καθώς αναμένεται η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την εμπλοκή του στη διαχείριση των επόμενων ωρών του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να είναι και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης, ο οποίος αφενός δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και αφετέρου θέλει να επιστρέψει στην Κύπρο για να λάβει μέρος στις προεκλογικές διεργασίες.
Ακόμα, ο Θ. Σκυλακάκης αναμένεται να αφήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Ν. Παναγιωτοπουλος θα φύγει από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ανάμεσα από τον Κ. Τσιάρα και τον Δ. Παπαστεργίου, θα μπορούσε ένας από τους δύο να πέσει θύμα του rotation, περισσότερο για να δημιουργηθεί κάποια επιπλέον θέση ώστε να δοθεί σε συνάδελφό τους. Σε αυτούς που μπορεί να φύγουν συγκαταλέγεται και η Σ. Ζαχαράκη, στην περίπτωση που αντικαταστήσει την Μ. Συρεγγέλα.
Ένα από τα πρόσωπα που κανείς δεν παίρνει όρκο ότι θα είναι μείνει στην κυβέρνηση είναι αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, κυρίως για τη φράση που πλέον τον συνοδεύει «όποιος μιλάει για μπάζωμα, είναι για τα μπάζα».
Στους επικρατέστερους για να παραμείνουν στην κυβέρνηση, είτε στα πόστα τους είτε σε άλλο χαρτοφυλάκιο, φέρονται οι υπουργοί Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης, Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, Εργασίας Ν. Κεραμέως, Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη, Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος, Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρας και Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ενώ «σταθερή αξία» της κυβέρνησης αποκαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παυλ. Μαρινάκης.
Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση στους υφυπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να αξιοποιηθούν και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά την κυβερνητική τους αξιοποίηση. Σημαντικός αριθμός από τους νέους υφυπουργός εκτιμάται ότι θα είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία η ΝΔ δέχεται μεγάλες πιέσεις από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της και ιδιαίτερα από την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου και τη Φωνή Λογικής της Αφροδ. Λατινοπούλου. Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα αξιοποιηθούν στελέχη της λαϊκής δεξιάς όπως ο πρώην υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης, οι βουλευτές Μιλτ. Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης κα.
Στη λογική της ενίσχυσης της εκπροσώπησης των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, πολύ θεωρούν πιθανό να αναλάβει σημαντικό υπουργείο ο νυν υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, ο οποίος, όπως του πιστώνουν οι συνάδελφοί του, έχει βάλει μεγάλη πλάτη στα δύσκολα της κυβέρνησης.
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός θα προτείνει στον υπουργό Αμυνας Ν. Δένδια να μετακινηθεί σε άλλο κορυφαίο υπουργείο, κυρίως λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις του με τον ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη. Αν το πράξει, τότε είναι πολύ πιθανό ο κ. Δένδιας να θελήσει να μείνει εκτός κυβέρνησης, κάτι που θα διευκόλυνε πάρα πολύ τον στρατηγικό του σχεδιασμό για τη διαδοχή του κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, όταν προκύψει τέτοιο θέμα.
Πηγή: Ieidiseis.gr, financenews.gr