Προανακριτική ΝΔ: Η κυβέρνηση προτείνει πλημμέλημα για τον Καραμανλή
«Κακούργημα δε βλέπουμε και δεν θα στείλουμε κάποιον για κακούργημα»
Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει εάν ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής διέπραξε το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.
Η πρόταση αφορά διερεύνηση, με βάση τα στοιχεία που διαβίβασε αμελλητί ο Εφέτης Ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης στη Βουλή, δηλαδή τις απολογίες και τα απολογητικά υπομνήματα των δύο διευθυντικών στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της ανάκρισης για τα Τέμπη.
Ειδικότερα, η ΝΔ προτείνει:
“Σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 Συντάγματος για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή του Αχιλλέως της πράξης της παράβασης καθήκοντος (κατά το διάστημα Σεπτέμβριο 2021 έως και Φεβρουάριο 2023) αναφορικά με την ενδεχόμενη παράλειψη του: να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων, χάριν και της στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ με επαρκές προσωπικό”.
Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για σύσταση προανακριτικής αλλά σε βαθμό κακουργήματος και όχι μόνο για τον κ.Καραμανλή, αλλά και για τους πρώην υφυπουργούς Ι. Κεφαλογιάννη, Γ. Καραγιάννη, Μ. Παπαδόπουλο, τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη και τους πρώην υφυπουργούς Μ. Χρυσοβελώνη, Ν. Μαυραγάνη και Αθ. Μωραΐτη, με βάση το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο στην πρόσφατη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ είχε ξεκαθαρίσει: “Κακούργημα δε βλέπουμε και δεν θα στείλουμε κάποιον για κακούργημα”. Είχε επίσης δηλώσει ότι: “Στην περίπτωση Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ πρώτα είπε θέλω κακούργημα και μετά έψαξε πως να το δέσει. Και βρήκε ένα άρθρο του Ποινικού Κώδικα, που αφορά ανθρώπους που κλέβουν καλώδια ή εμποδίζουν τα τρένα”.
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν μετά την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ ότι: “Από τη μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ούτε επεδίωκε, ούτε ανεχόταν, ως προς την φερόμενη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς (άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα), όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. ”
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου επικρατούσε προβληματισμός και για το κατά πόσον υφίσταται έστω υπόνοια και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Ωστόσο ήταν δεδομένο ότι η ΝΔ θα κατέθετε τη δική της πρόταση για προανακριτική θέλοντας να δείξει ότι δεν καλύπτει και δεν συγκαλύπτει.
“H ΝΔ, συνεπής στη θέση της να μην στέκεται εμπόδιο στη δικαιοσύνη, θεωρεί ότι τα στοιχεία της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, αν και δεν είναι ισχυρά για τυχόν ποινική ευθύνη, ενδέχεται να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος”, ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη.
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε άλλωστε εξαρχής δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για “μοντέλο Τριαντοπούλου”, δείχνοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση η υπόθεση θα οδηγηθεί άμεσα στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Η πρόταση της ΝΔ, σε αντίθεση με αυτή του ΠΑΣΟΚ, δεν αφορά τους υφυπουργούς. Ενώ αναφέρεται σε ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από τον κ. Σπίρτζη και ευθύνες για καθυστέρηση της σύμβασης 717, αλλά δεν ζητά την παραπομπή του επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επέλθει παραγραφή.
Όσον αφορά στον κ.Σπίρτζη η ΝΔ αναφέρει συγκεκριμένα στην πρότασή της ότι:
- “Προκύπτουν οι ευθύνες του για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/14
- το όποιο υπουργικό του αδίκημα δεν μπορεί να ερευνηθεί λόγω παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 παρ. 3 Σ, όπως αυτό ίσχυε πριν την τροποποίηση του αρ. 86 Σ κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019.
- Οι όποιες παραλείψεις θα μπορούσαν να του αποδοθούν έχουν χρόνο τέλεσης που προηγείται της συνταγματικής αναθεώρησης και συνεπώς δεν μπορούν να τύχουν αναδρομικά εφαρμογής οι αυστηρότερες διατάξεις του νυν ισχύοντος άρθρου 86 Σ. Ήδη κατά τη θέση σε ισχύ του τελευταίου είχε επέλθει εξάλειψη του αξιοποίνου.”