Πολιτική

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Οι συνεχείς κόντρες και οι εσωκομματικές εκλογές

Η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας είναι να πραγματοποιηθούν εκλογές στις 24 Νοεμβρίου.

Parallaxi
σε-εξέλιξη-η-συνεδρίαση-της-κε-του-συρι-1212410
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τα «στρατόπεδα» να απλώνουν την στρατηγική τους τόσο σε επίπεδο υποψηφιοτήτων, όσο και για την πορεία προς το συνέδριο. Η πρόταση της ΠΓ, είναι να κατατεθούν οι υποψηφιότητας έως τις 24 Οκτωβρίου και να γίνουν οι εκλογές στις 24 Νοεμβρίου.

Με φόντο το δύσβατο όπως διαμορφώνεται από τη σύγκρουση ανάμεσα στη νέα εσωκομματική πλειοψηφία που είχε διαμορφωθεί στην πρόσφατη πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη και την πλευρά του τέως προέδρου, μονοπάτι που οδηγεί στην εσωκομματική κάλπη, ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να καθοριστεί άμεσα οδικώς χάρτης για τις νέες εσωκομματικές εκλογές.

Κατάθεση υποψηφιοτήτων έως τις 24 Οκτωβρίου, διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου από την πρώτη έως τις τρεις Νοεμβρίου για έγκριση, κατατίθενται αυτές οι προτάσεις, αλλά και κείμενο πολιτικής απόφασης. Η δε εκλογή προέδρου σύμφωνα με την εισήγηση της κεντρικής επιτροπής θα διεξαχθεί Κυριακή 24 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος και ο δεύτερος θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου. Οι σύνεδροι θα εκλεγούν 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, το ένα τεσσαρακοστό επί των εγγεγραμμένων μελών.

Κατά πολλούς κομβικό σημείο είναι ότι σε απόσπασμα της εισήγησης αναφέρεται: «Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, της διατάξεις του καταστατικού και της αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η αναφορά “κλειδώνει” τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς όπως λένε εφόσον θέση υποψηφιότητα αυτό θα σημαίνει ότι θα αποδέχεται τις αποφάσεις των οργάνων και δεν θα μπορεί να τις αμφισβητήσει.

Σε σχέση με τις τοποθετήσεις έως τώρα:

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί στο έκτακτο συνέδριο και το καταστατικό του κόμματος, επί της ουσίας προκειμένου αυτό να ανασχέσει ενδεχόμενες αρνητικές μελλοντικές εξελίξεις: «Πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά».

Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος όπως όλα δείχνουν προετοιμάζεται για να ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα την υποψηφιότητα του, βρίσκεται σήμερα στην Άρτα την ιδιαίτερη πατρίδα της Όλγας Γεροβασίλη.

Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας, έγραψε σε ανάρτησή της στο twitter η Όλγα Γεροβασίλη συμπληρώνοντας πάντως ότι “στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι”. Σε δημοσιογράφους μάλιστα έλεγε: «Μα πόσο πια φοβάται την Άρτα και εμένα»;

Για να επιστρέψουμε στις τοποθετήσεις εντός της κεντρικής επιτροπής, να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία εκλογής προέδρου και η συνεδριακή διαδικασία, ήταν η πρόταση της Θεοδώρας Τζάκρη από την πλευρά δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη.

Προτείνει 5 και έξι Οκτωβρίου έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος και ο δεύτερος στις 9 Νοεμβρίου.

Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει: «Ορθό και σύντομο χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής».

Από την πλευρά των 100 που είχαν υπογράψει την πρόταση μορφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε στις σφοδρές κατηγορίες που είχε εξαπολύσει ή πλευρά του τέως προέδρου: «Υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα».

Να σημειωθεί ότι η κυρία Τζάκρη και ο κύριος Ραγκούσης τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με αφορμή αναφορές περί μπούλινγκ και έχουν και οι δύο προαναγγείλει προσφυγή στη δικαιοσύνη.

«Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο», επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη. «Το τελευταίο περιστατικό της μομφής σαφώς μας έχει πληγώσει. Κάναμε πολλές προσπάθειες να το αποφύγουμε. Πρέπει να είμαστε όμως ξεκάθαροι: Η μομφή επιλέχθηκε και επιδιώχθηκε από τον πρώην πρόεδρο. Υποτιμώντας ότι αυτό θα είναι στίγμα για το κόμμα, υποτιμώντας τη δυνατότητα να φτάσουμε σε εκλογές από τη βάση, που τόσο συχνά ανέφερε αλλά δεν ήθελε να ακούσει τη γνώμη της. Και μάλιστα με τον ίδιο στη θέση του προέδρου μέχρι τις εκλογές νέας ηγεσίας».

Πρόταση επίσπευσης των διαδικασιών κατέθεσε ο Πολάκης

Τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας επί του χρονοδιαγράμματος για το συνέδριο και την εκλογή προέδρου και ΚΕ, εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση του οργάνου, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να μην παρατείνεται η σημερινή εσωκομματική κατάσταση.

Ο κ. Πολάκης, που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημεία της τοποθέτησης του, προτείνει το εξής χρονοδιάγραμμα:

«1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές)

2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων.

3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για πρόεδρο

4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για πρόεδρο».

Επιπλέον, κάλεσε «τους πάντες, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους, να δηλώσουν από σήμερα τα εξής δύο πράγματα: πρώτον, ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του προέδρου θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συνδιάσκεψη και καταστατικό συνέδριο του κόμματος». Τόνισε ότι προσωπικά δεν θα εκλάβει πιθανή εκλογή του ως εν λευκώ εξουσιοδότηση για να φέρει καταστατικές αλλαγές. «Έχει γίνει ήδη αρκετή δουλειά, την οποία δεν πετάμε».

Είπε ότι η σοβαρότερη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος και υποστήριξε ότι «θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές αλλά κρίσιμες αλλαγές στην εκφώνηση του προγράμματος μας». Ως προς αυτό, ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα να λες μειώνω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλο να λες επιστρέφω στα 9 δολάρια από τα 25 το κέρδος ανά βαρέλι, είναι άλλο πράγμα να λες ρυθμίζω το target model και άλλο να λες όριο στην τιμή της χονδρικής του ρεύματος από τη ΔΕΗ που την επαναφέρουμε σε δημόσιο έλεγχο, είναι άλλο πράγμα να λες θα μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια και άλλο θα μπει διατίμηση στα είδη λαϊκής κατανάλωσης». Σχολίασε πως «το ένα είναι σύγκρουση με τη διαπλοκή με συγκεκριμένο τρόπο που αναιρεί τα υπερκέρδη και κάνει αναδιανομή υπέρ των φτωχών και το άλλο είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”».

Ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, για να σχολιάσει ότι «απέναντι σε όλο αυτό, εμείς σύντροφοι αγαπημένοι, εξακοντίζουμε ο ένας στον άλλο κουβέντες για πραξικοπήματα». Είπε ειδικότερα, ότι «τη δευτερομιλία του Στέφανου μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, την εξέλαβα ως μια λυπημένη αντίδραση σε ένα αποτέλεσμα που δεν το περίμενε». Σχολίασε ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα της ΚΕ να ψηφίζει πρόταση μομφής, κανείς δεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα να λάβει απόφαση για τον τρόπο ψηφοφορίας» και πως «ο ίδιος ο Στέφανος φάνηκε να αποδέχεται το αποτέλεσμα, μαζεύοντας την άλλη μέρα πράγματα από το γραφείο του». Πρόσθεσε ότι «ξαφνικά, τέσσερις μέρες μετά άρχισε να χύνεται αυτός ο ποταμός δηλητήριου». «Γιατί δεν πάμε καθαρά και ξάστερα στη βάση για να ψηφήσουμε και να αποφασίσουμε ξανά; Από τους περισσότερους από εσάς μπορώ να δεχτώ ό,τι και να πείτε. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ από τον Αντώναρο ή από τον Σπηλιωτόπουλο να μιλάνε για πραξικοπηματίες», ανέφερε.

Είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως αρχικά στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, προσθέτοντας: «Προσπάθησα να βοηθήσω, συγχώρεσα πάρα πολλές ατιμίες απέναντι μου, δεν βγήκα ποτέ να πω πράγματα δημόσια. Όμως, έτσι δεν πάμε μπροστά και κυρίως δεν νικάμε και λόγω ηγεσίας και λόγω γραμμής».

Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των μελών της κεντρικής επιτροπής. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία επί του κειμένου πολιτικής απόφασης κλειδώνοντας τον οδικό χάρτη προς την εκλογή προέδρου.

Πηγή: ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα