Σε βαθιά κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση
Τι δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος
Εικόνα: Eurokinissi
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε το Σάββατο (25/11) πως το νέο κόμμα που θα συγκροτηθεί με εκείνους που έφυγαν από την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει σκοπό «να μπει σε εμφύλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη». Ακόμα, ο ίδιος έθεσε ως πρώτο στόχο τις ευρωεκλογές και, επί του παρόντος, απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο MEGA, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε: «Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Δεν είναι εύκολο να φύγεις από έναν χώρο που τον έχεις υπηρετήσει για πάνω από 20 χρόνια, αισθάνομαι ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος για μία σειρά από λόγους: πρώτα από όλα για λόγους πολιτικής αναξιοπιστίας και διαφωνίας. Δηλαδή, μία καινούργια ηγεσία η οποία μέσα σε 20 ημέρες έλεγε τρία διαφορετικά πράγματα για κάποια βασικά ζητήματα. Υπενθυμίζω την τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, την εντελώς διαφορετική στον Economist και την τρίτη διαφορετική σε συνέντευξή του στο MEGA και στον Νίκο Ευαγγελάτο για πολύ κομβικά ζητήματα».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ένα δεύτερο είναι η βίαιη “συντηρητικοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ κεντρικά ζητήματα αλλά και το τρίτο και κρίσιμο, η λογική του “εσωτερικού εχθρού”. Δηλαδή όποιος πάει να εκφράσει μία διαφωνία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζεται ως εσωτερικός εχθρός ή πέμπτη φάλαγγα. Έχουν βγει ήδη 4 δημοσκοπήσεις και εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα. Υπάρχει κενό στην αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή, μία φθορά και απαξίωση, το ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο και δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα, και υπάρχει ένα πραγματικό κενό στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η κίνηση που κάνουμε είναι κίνηση ευθύνης, είναι φιλόδοξος στόχος αλλά θεωρούμε ότι αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή».
Για τα λεγόμενα και τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη προς την Έφη Αχτσιόγλου και τους αποχωρήσαντες, ο ανεξάρτητος – πλέον – βουλευτής τόνισε: «Η χθεσινή ανάρτηση και η χυδαιότητα αυτής της επίθεσης (σ.σ. του Στέφανου Κασσελάκη στην Έφη Αχτσιόγλου) επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους φύγαμε. Μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει στην ανάρτησή του ότι “τους προσέφερα θέσεις και αξιώματα και δεν δέχθηκαν”. Πρώτα από όλα θα πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι η γραμμή τους. Δεύτερον θα πρέπει να κατανοήσουν ότι στην πολιτική δεν είναι όλα θέσεις και αξιώματα, υπάρχουν αρχές και αξίες. Ένας πολιτικός χώρος που θα πηγαίνει στον ΣΕΒ και θα υπερασπίζεται απόψεις καθαρά νεοφιλελεύθερες, δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ. Σε έναν πολιτικό χώρο που δεν έχω δικαίωμα να πω ότι υπάρχει μία λάθος πορεία».
Στη συνέχεια, ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε: «Δεν υπάρχει εκλεγμένη ηγεσία που να μετράει ποιοτικά χαρακτηριστικά που να συναγωνίζεται τον κ. Βελόπουλο, αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο η ηγετική ομάδα αρνείται να δει και να συζητήσει. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα μπούμε σε έναν εμφύλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον κ. Κασσελάκη. Δεν αφορά ούτε εμάς, ούτε κανέναν. Λέμε ότι υπάρχει κενό στην αντιπολίτευση. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ καλύπτουν αυτό το κενό και θέλουμε να καλύψουμε. Ένα κενό για τον αριστερό, προοδευτικό κόσμο που ασφυκτιά μέσα στο καθεστώς Μητσοτάκη. Είδαμε χθες την χυδαία δήλωση του Πάνου Τσακλόγλου».
Για τον επικεφαλής του νέου κόμματος ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε πως «μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκροτήσουμε την Κ.Ο. μας» και πρόσθεσε: «Το κρίσιμο για εμάς είναι να αντιπαρατεθούμε με την κυβέρνηση στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, να αντιπαρατεθούμε συνολικά για το οικονομικό μοντέλο, τα εργασιακά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. σε δεύτερο χρόνο θα ανοίξουμε τη συζήτηση και για τις ευρωεκλογές και για την συγκρότηση νέου φορέα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ηλιόπουλος τοποθετήθηκε αναφορικά με ενδεχόμενες συνεργασίες της νέας Κ.Ο., που πρόκειται να δημιουργηθεί τις επόμενες μέρες.
«Πρώτα από όλα πρέπει να συζητάμε για το περιεχόμενο. Δεν είμαστε κοντά στο ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση, έχει τεράστιες ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν πιστεύει στις συνεργασίες και φάνηκε από την απλή αναλογική. Είμαστε μία χώρα που μόνο φέτος έχουμε 160 νεκρούς σε χώρους εργασίας. Είναι τρομακτικό το νούμερο. Σε αυτή τη χώρα η Ν.Δ. έφερε το 13ωρο. Σε εκείνο το νομοσχέδιο, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ δεν κήρυξαν καν 24ωρη απεργία», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Αυγέρη: Αναρωτιέμαι πώς θα αντιμετωπίσουν τον Τσίπρα οι αποχωρήσαντες – Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε γιατί έφυγαν
Σε ερώτηση που έγινε στην κ. Δώρα Αυγέρη για τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ίδια υποστήριξε: «Πράγματι είναι αναπάντητο το ερώτημα, ποιο είναι το πολιτικό επίδικο αυτής της αποχώρησης. Αυτό δεν έχει αιτιολογηθεί επαρκώς στον περισσότερο κόσμο. Χθες έγινα μάρτυρας μηνυμάτων, τηλεφωνικών επικοινωνιών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, από εκατοντάδες πολίτες που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν αυτή την πολιτική στάση από τα πρώην στελέχη του κόμματος. Το μόνο που μπορεί να εντοπιστεί ως απάντηση, είναι η διαφωνία τους με το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας του περασμένου Σεπτέμβρη για την ανάδειξη προέδρου. Και η αμφισβήτηση, σε τελική ανάλυση, της λαϊκής ετυμηγορίας».
Για τις αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σημείωσε: «Είναι βουλεύτριες και βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αναρωτιέμαι: πώς θα αντιμετωπίσουν στο κοινοβούλιο τον Αλέξη Τσίπρα; Το μόνο που απομένει να απαντήσει είναι η Ιστορία, για τα πραγματικά κίνητρα και τους πολιτικούς λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Φυσικά θα κρίνει και ο κόσμος. Δεν θέλουμε να δούμε να εγγράφονται ξανά στις σελίδες της ιστορίας της χώρας μας, πράγματα που πόνεσαν τον ελληνικό λαό και έχουν μείνει ως μαύρες κηλίδες».
Τόνισε ακόμα ότι «εχθές είχαμε την απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη στην επιστολή του Νίκου Κοτζιά, είναι μια συζήτηση που ανοίγει μια διαδικασία συνεργασίας και διαλόγου. Εμείς πάντως έχουμε προσηλωμένο το πολιτικό μας σχέδιο στο πώς θα κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Αποχωρεί η Ρία Καλφακάκου – «Επικίνδυνες και φασίζουσες οι προτάσεις Κασσελάκη»
Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου -το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Ρία Καλφακάκου.
«Είναι μια δύσκολη στιγμή, φεύγω με θλίψη, αφήνοντας πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες, που μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα , έχουμε τις ίδιες ηθικές αξίες , βρεθήκαμε δίπλα στους ίδιους αγώνες για την υπεράσπιση των αδυνάτων, για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, τη Δικαιοσύνη» ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Καλφακάκου.
Χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα άδειο κέλυφος, χωρίς ταυτότητα, χωρίς κοινωνική πρόταση, και δυστυχώς τελευταία με επικίνδυνες, αντιδημοκρατικές και φασίζουσες προτάσεις από τον ίδιο τον εκλεγμένο πρόεδρό του». H ίδια επισημαίνει, ότι η μετάλλαξη άρχισε πολύ νωρίτερα, ιδίως όταν ψηφίστηκε το καταστατικό, που επέτρεπε την υποβολή υποψηφιότητας οποιουδήποτε, χωρίς να είναι ούτε καν μέλος του κόμματος.
Η κ. Καλφακάκου δηλώνει ότι παραμένει στην ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά. «Πιστεύω πως η ίδια η Ανάγκη, όπως την εννοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κόμματος, που θα προτείνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της ενεργειακής φτώχειας, της ανεργίας, της επισφαλούς εργασίας, της δημοκρατίας, αλλά και θα δίνει ένα όραμα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί χωρίς εμάς τους ρομαντικούς στην πολιτική, στην επιστήμη, στην τέχνη, δεν θα είχε προχωρήσει η ανθρωπότητα».
Βίτσας: Δεξιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Βίτσας, που πρόσφατα αποχώρησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ της «ομάδας Αχτσιόγλου» και των έντεκα ανεξάρτητων βουλευτών που την αποτελούν, μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» της ΕΡΤ.
«Υποστηρίζω τη νέα κίνηση που εκφράζεται με μια κοινοβουλευτική ομάδα έντεκα βουλευτών» δήλωσε ο κ. Βίτσας.
«Έχει ένα σαφές πολιτικό ιδεολογικό στίγμα. Κινείται μέσα στα όρια της Αριστεράς. Το από πού ξεκινάς, με βάση ποιες ιδέες, ποιες αντιλήψεις, ποιες αξίες κάνεις ανάλυση της πραγματικότητας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η προσπάθεια έχει αριστερό πρόσημο» δήλωσε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Και όπως επισήμανε για τον νέο πολιτικό σχηματισμό που αναζητά όνομα, «η διάθεσή μας είναι να είναι συνέχεια της αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν λίγο καιρό και κάτι καινούργιο συγχρόνως».
Ερωτηθείς για το ποια είναι η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.
Όπως τόνισε, στη συνέχεια, η απόφαση να αποχωρήσει από το κόμμα ήταν πολύ δύσκολη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα αυτή τη στιγμή που χρήζει μιας ανάλυσης. Με βάση αυτά που λέει ο κ. Κασελάκης, είναι ένα αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Κατά τη δική μου την άποψη είναι ένα δεξιό σοσιαλδημοκρατικό», σημείωσε.
Αναφορικά με το πώς μπορεί να είναι ένα άλλο κόμμα, όταν παραμένει σε αυτό ο πρώην πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι έχουν φύγει, ωστόσο, πολλά στελέχη.
«Δεν θέλω να συζητάω τα περί του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι ένα άλλο κόμμα», συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας προσθέτοντας ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να σχολιάσει καυστικά τις αναρτήσεις του κ. Κασσελάκη για την κ. Αχτσιόγλου.
Όσον αφορά στον τρόπο και τον χρόνο αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το έκανε για να μη δώσει το δικαίωμα σε έναν άνθρωπο (σ.σ. τον Στέφανο Κασσελάκη) ο οποίος ήρθε και κέρδισε την πλειοψηφία, από ένα κόμμα στο οποίο μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν ήταν καν μέλος.