Πολιτική

Σφοδρές αντιδράσεις για τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Τι λέει η αντιπολίτευση και τι οι χρήστες στα social media.

Parallaxi
σφοδρές-αντιδράσεις-για-τη-στάση-της-ε-1074905
Parallaxi

Σφοδρή κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση για την απόφασή της να απόσχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αίτημα να υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα με σκοπό να φτάσει η βοήθεια στους αμάχους και να προστατευθούν από τα ισραηλινά πυρά.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να ζητούν εξηγήσεις για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης:

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε. Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη, κι εμείς «νίψαμε τας χείρας μας». Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του.

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις

Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, λέει στην ανακοίνωσή του:

«Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, η διεθνής κοινότητα αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αδύναμη να συμφωνήσει στα θεμελιώδη. Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας, απείχαν χθες βράδυ από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή, σε αντίθεση προς την πλειοψηφία των κρατών – μελών, ανάμεσα στα οποία η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.ά.»

Και προσθέτει:

«Η καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς οφείλει να είναι ανεπιφύλακτη, το ίδιο όμως ανεπιφύλακτη οφείλει να είναι η περιφρούρηση των ανθρωπιστικών αξιών, η προστασία των αμάχων και των παιδιών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό την επιφύλαξη γεωπολιτικών υπολογισμών».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τους λόγους, που οδήγησαν στη χθεσινή της απόφαση», καταλήγει.

ΚΚΕ: Αποτροπιασμός από την επίθεση, καταδίκη για την κυβέρνηση

«Μετά από τον πολυήμερο αποκλεισμό και τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ και η αντιδραστική κυβέρνηση Νετανιάχου, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προχώρησε σε ολομέτωπη στρατιωτική επιχείρηση, με αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, δολοφονώντας τον παλαιστινιακό λαό. Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο έγκλημα-γενοκτονία, με χιλιάδες νεκρούς, σακατεμένους, προκαλώντας τεράστιο κύμα προσφυγιάς και ξεριζωμού» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Και συμπληρώνει ότι «καταδικάζει με αποτροπιασμό την ισραηλινή επίθεση και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ για “κατάπαυση του πυρός”. Είναι με τη μεριά του “ληστή” και “εγκληματία” και εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ. Παραδίνουμε, στην κρίση του λαού, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τις ακροδεξιές – φασιστικές δυνάμεις που, με τις κατάπτυστες τοποθετήσεις τους από την αρχή, με την υιοθέτηση των ανιστόρητων προσχημάτων του Ισραήλ και τις πολιτικές των ίσων αποστάσεων και της εξίσωσης θύτη και θύματος, έδωσαν άλλοθι στο κατοχικό κράτος».

«Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσει η σφαγή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, να καταδικαστεί μαζικά το έγκλημα που διαπράττει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, να εκφραστεί μαχητικά η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου που κι αυτοί εκδηλώνουν με μαχητικό και συγκινητικό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, για να ακουστεί ακόμη πιο βροντερά η απαίτηση για “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”.

»Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτή είναι η μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας», καταλήγει.

Τι έγραψαν οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη στάση της Ελλάδας:

Με πληροφορίες από Εφημερίδα Συντακτών 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα