Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στ. Κασσελάκη

Στη «σκιά» των διαγραφών η συνεδρίαση.

Parallaxi
σήμερα-η-κρίσιμη-συνεδρίαση-του-εκτελ-1027530
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Σε τροχιά εσωκομματικής σύγκρουσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα, έπειτα από πολυήμερη απουσία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος.

Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου κατηγορεί την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι ετοιμάζει νέο κόμμα, με νέο αρχηγό και νέο καταστατικό φωτογραφίζοντας μάλιστα συγκεκριμένα στελέχη από την Ομπρέλα αλλά τους διαφωνούντες με την νέα ηγεσία. Από την άλλη, αυτά τα στελέχη κάνουν λόγο για φαινόμενα διάλυσης και πολιτικές εκκαθαρίσεων.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου έχει οριστεί εκτάκτως για σήμερα στις 16:30 και θα γίνει με την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος από χθες έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Σε αυτό μετέχουν εκτός από τον ίδιο και οι Ρένα Δούρου, Έφη Αχτσιόγλου, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος.

Από την συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ή αν τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και των προτάσεων διαγραφής για τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή που έχει οριστεί να συνεδριάσει στις 11 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κασσελάκης επέστρεψε με διάθεση να πέσουν οι τόνοι αλλά χωρίς καμία πιθανότητα να μπει σε διάλογο με τα στελέχη που έχει ζητήσει τη διαγραφή τους.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει το βλέμμα του στραμμένο σε δύο σημεία. Το ένα είναι το συνέδριο του ECONOMIST όπου θα μιλήσει σήμερα, στις 21:00, και θα δώσει το στίγμα του για την οικονομική πολιτική του κόμματος αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Κασσελάκης θα διαμηνύσει ότι ο εχθρός του κόμματος δεν είναι εσωτερικός αλλά ο κ. Μητσοτάκης.

Συνάντηση Κασσελάκη – Τσακαλώτου στην Κουμουνδούρου

Συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει αυτή την ώρα στην Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, κι ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Η συνάντηση έρχεται ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στον ΣΥΡΙΖΑ, με την εσωκομματική αντιπαράθεση να συνεχίζεται και με φόντο τα όσα είπε χτες στο βράδυ ο κ. Τσακαλώτος στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

Τσακαλώτος για Κασσελάκη: Δεν βλέπω διάθεση για ενότητα- Οι ευθύνες του Τσίπρα

Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική, ριζοσπαστική Αριστέρα, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι πολύς κόσμος «δεν καταλαβαίνει καν ως Αριστερό» τον Στέφανο Κασσελάκη, τόνισε πως δεν γίνεται πολιτική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν ήταν σωστές οι παραπομπές των τεσσάρων στελεχών στην επιτροπή δεοντολογίας, ενώ μίλησε και για το τι θα έπρεπε κατά την άποψή του να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις εσωκομματικές εκλογές.

Ερωτηθείς αν ετοιμάζεται για τη «μεγάλη έξοδο» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στο Kontra 24. «Αυτό που παίζεται τις επόμενες εβδομάδες είναι αν υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ χώρος για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά. Εγώ δεν έχω την απαίτηση να είμαι σε ένα κόμμα που όλοι συμφωνούμε με έναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίστηκε ως μια πλατιά συμμαχία που είχε στον κορμό τη ριζοσπαστική ενωτική αριστερά».

Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, σχολίασε: «πολύς κόσμος δεν τον καταλαβαίνει καν ως Αριστερό». Κληθείς να απαντήσει αν οι απόψεις που εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερές, απάντησε: «Είναι απόψεις που έρχονται από δικές του προσλαμβάνουσες, που είναι διαφορετικές από τη δική μας παράδοση. Προφανώς λέει και πράγματα που θα συμφωνούσαμε, αλλά λέει πράγματα που είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πέρα από την Αριστερά σε οποιαδήποτε εκδοχή. Η ιδέα ότι το κεφάλαιο μπορεί να λύνει τα προβλήματα των ανισοτήτων θέτει σε αμφισβήτηση αν μπορεί να υπάρξει συζήτηση σε πολιτικό επίδικο».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι το άγχος του, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις είναι «αν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο κέντρο για μια ανανεωτική, ριζοσπαστική αριστερά».

«Βγήκαμε τραυματισμένοι» από τις εσωκομματικές εκλογές

«Θεωρώ ότι βγήκαμε πάρα πολύ τραυματισμένοι από αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές.

«Ο τρόπος που έγινε η αντιπαράθεση- και σε αυτό έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη οι άνθρωποι που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη- δημιούργησαν τραύματα. Όταν γίνονταν τέτοιες επιθέσεις. Το πρόβλημα είναι και με την ηγετική ομάδα του κ. Κασσελάκη», υπογράμμισε.

«Τις επόμενες εβδομάδες δοκιμάζεται η ενότητα του κόμματος. Δεν είμαι αισιόδοξος, δεν έχει χαθεί το παιχνίδι, αλλά δοκιμάζεται», συμπλήρωσε.

«Πραγματικά πιστεύω ότι δεν ήταν σωστές οι διαγραφές ή η παραπομπή των τεσσάρων. Αν θέλεις την ενότητα, δεν λειτουργείς έτσι. Συζητάει η Πολιτική Γραμματεία εξοντωτικά για να μπορείς να βρεις την ενότητα. Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω από την άλλη πλευρά ότι έχουν διάθεση για την ενότητα. Και το άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν συζητάνε πολιτικά», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν είδαμε καμία πολιτική συζήτηση. Η άλλη πλευρά δουλεύει με τον μηχανισμό, λέει ότι έχει μια πλειοψηφία τώρα. Αυτό μου δείχνει ότι δεν τους νοιάζει να κάνουν μια σοβαρή πολιτική συζήτηση για να μπορώ να κρίνω αν υπάρχει χώρος. Όταν βάζεις τον κ. Πολάκη ως συντονιστή, δεν δίνεις σήμα. Γιατί είναι ο πιο επιθετικός, το έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτός έλεγε ότι υπονομεύαμε τον Τσίπρα», συνέχισε ο πρώην υπουργός.

«Ακούμε πάλι ότι είμαστε υπονομευτές, ενώ από τις πρώτες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι δεν πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε boost όπως οι Ανδρουλάκης, Μητσοτάκης, Τσίπρας όταν πρωτοβγήκαν αρχηγοί. Φαίνεται ότι έχουμε μια κυριαρχία της ΝΔ και τα τρία άλλα κόμματα είναι περίπου το ίδιο. Άρα να συζητήσουμε πολιτικά; Υπάρχει χώρος στο κόμμα να συζητήσουμε αυτό που δεν συζητήσαμε το 2015-2019;», συμπλήρωσε.

«Νομίζω ότι η πλειοψηφία έχει χάψει το αφήγημα του κ. Κασσελάκη ότι αν έχουμε ένα λαμπρό πρόσωπο, αν βγαίνουμε συνέχεια στα ΜΜΕ, θα πειστεί ο κόσμος. Πιστεύω ότι έχει αλλάξει ο κόσμος», επεσήμανε ακόμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπάρχει, συνέχισε, κόσμος που «αισθάνεται ότι δεν μπορείς να έχεις έναν πρόεδρο που λείπει όσο λείπει».

Εντελώς νομιμοποιημένη η θέση του Κασσελάκη

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ανησυχώ πάρα πολύ. Βλέπω ότι απομακρυνόμαστε από πολιτικές για το πώς να ανταποκριθούμε στην ακρίβεια, στην ανισότητα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν έχω κάνει καμία προσωπική επίθεση, ούτε θεωρώ ότι το πεδίο της μάχης είναι αν είναι νομιμοποιημένος να είναι πρόεδρος. Ήμουν τελείως εναντίον του τρόπου που έγινε η εκλογή, στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά αυτή ήταν η απόφαση του συνεδρίου. Θεωρώ ότι έχει εντελώς νομιμοποιημένη θέση. Τον ψήφισαν αυτοί που τον ψήφισαν, με τον τρόπο που τον συμφώνησε το συνέδριο. Άρα δεν το βάζω εκεί. Ούτε θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε επιθέσεις για το lifestyle», τόνισε ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που τον ενώνει με τον Στέφανο Κασσελάκη

«Δεν ακούω σοβαρά» τα περί καθαίρεσης, τόνισε. «Πρέπει να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση για το πώς η ανασυγκρότηση της Αριστεράς μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Εκεί είναι που ανησυχώ, για δύο λόγους: και θεσμικά- πώς δουλεύουν τα όργανα, πώς θέλει να έχει σχέση με τον λαό χωρίς τη διαμεσολάβησης των οργάνων- και επί της ουσίας, αυτά που λέει», συμπλήρωσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι άνθρωποι που υποστήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη έκαναν «απαράδεκτες διατυπώσεις» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν θέλω να μείνω σε αυτά. Δεν θεωρώ ότι το κυρίαρχο είναι αν έχει νομιμοποίηση, αν βγήκε σωστά. Τα κυρίαρχα είναι αν υπάρχει χώρος σε αυτό το κόμμα, με τον τρόπο που λειτουργεί, που συγκροτούνται τα όργανα, να συζητήσει και ο κόσμος να θεωρεί ότι θα γίνει σοβαρή πολιτική συζήτηση. Εγώ δεν το βλέπω αυτό και ανησυχώ», τόνισε.

Τι έπρεπε να κάνει ο Τσίπρας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να κάνει πριν από τις εσωκομματικές εκλογές μία παρέμβαση, που θα ισχυροποιούσε την ουδετερότητά του.

«Αν ήμουν ο Αλέξης μια εβδομάδα πριν από τις πρώτες εκλογές θα έκανα μια ανάρτηση που θα έλεγε τρία πράγματα: δεν υποστηρίζω κανέναν, δεν δέχομαι να λέει κανένας ότι τον υποστηρίζω και δεν δέχομαι να λέει κανένας ότι κάποιος άλλος υποψήφιος με υπονόμευε. Αυτό θα ισχυροποιούσε την ουδετερότητά του. Το ότι δεν το έκανε αυτό είναι μέρος του τραύματος που ζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν γίνεται να αντιμετωπίσεις τον κ. Μητσοτάκη και όλα αυτά που κάνει αν δεν κάνεις μια σοβαρή συζήτηση γιατί χάσαμε το 2019, το 2023 και ποιο πολιτικό σχέδιο έχεις για να μπορείς να τον κερδίσεις την επόμενη φορά. Αυτό δεν έγινε με σοβαρό τρόπο το 2015-2019, δεν έγινε μετά το 2019 και δεν βλέπω πρόθεση να γίνει», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν κάναμε αρκετά κριτική για να συζητήσουμε το σχέδιο για να κερδίσουμε τη ΝΔ. Οι παραπομπές στην επιτροπή δεοντολογίας δεν ήταν δικαιολογημένες. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική. Δεν συμφωνώ ότι οποιαδήποτε κριτική είναι διάλυση, χάος στο κόμμα. Έτσι εκπαιδεύεις τον κόσμο στον μεγάλο ηγέτη που πάντα έχει τις λύσεις, είναι αλάθητος, δεν χρειάζεται να ακούει κανέναν», τόνισε ακόμη.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, LIFO, ΕΘΝΟΣ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα