Πολιτική

Στη μάχη της ΚΕΔΕ το πρώτο βήμα της σύγκλισης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Η κόντρα Δούκα - Κυρίζογλου και η τοπική μάχη Δανιηλίδη – Καιτεζίδη για την ΠΕΔΚΜ.

Φίλιππος Δεργιαδές
στη-μάχη-της-κεδε-το-πρώτο-βήμα-της-σύγκ-1109870
Φίλιππος Δεργιαδές

Μπορεί οι συσχετισμοί να ευνοούν το κυβερνών κόμμα και η ΝΔ να αναδειχτεί και πάλι πρώτη δύναμη στα συνδικαλιστικά όργανα των αιρετών της αυτοδιοίκησης, στην ΚΕΔΕ και στις τοπικές ΠΕΔ, αλλά το νέο στοιχείο αυτών των εκλογών στους αυτοδιοικητικούς, είναι η συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, με το ΠΑΣΟΚ να ξεχωρίζει και να δίνει τον τόνο.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό και βάσει του σχετικού προεδρικού διατάγματος, οι εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 28 Φεβρουαρίου, ενώ οι εκλογές στις τοπικές Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα, πριν δηλαδή την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024. Η διοικούσα παράταξη του Στέλιου Αγγελούδη, θα εκλέξει 17 εκπροσώπους στην ΠΕΔ και η αντιπολίτευση 12. Επίσης εξ οφίτσιο εκλέγονται αυτόματα στην ΠΕΔ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Γάκης και Δρόσος Τσαβλής, βάσει του νέου κανονισμού, επειδή συμμετείχαν στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ.

Μετά τις εκλογικές διαδικασίες στους δήμους, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες και στις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας για την ανάδειξη διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου αλλά και την εκλογή των αντιπροσώπων της κάθε ΠΕΔ στη Γ.Σ της ΚΕΔΕ, η οποία όπως προαναφέραμε θα πρέπει να γίνει, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι συσχετισμοί καθαρά υπέρ της ΝΔ

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου δεν επιτρέπουν παρερμηνείες ή άλλες αναγνώσεις για τους συσχετισμούς δυνάμεων στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχει απολέσει μεγάλους και σημαντικούς δήμους της χώρας, όπως τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ή να μην ελέγχει άλλους πολύ σημαντικούς όπως του Πειραιά, της Πάτρας, των Σερρών, του Πολυγύρου κ.α., όμως παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου, η ΝΔ σε σύνολο 332 δήμων ελέγχει τους 201. Από τους υπόλοιπους, τους 110 ελέγχει το ΠΑΣΟΚ, 11 εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι ενώ από 5 δήμους ελέγχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Συνεπώς στην γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, επί της ουσίας θα γίνει μία καταγραφή των δυνάμεων που ήδη έχουν ταυτοποιηθεί πολιτικά, με τη ΝΔ να ελέγχει την συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι  θα καταστήσει διαδικαστική την επανεκλογή του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου στην θέση του επικεφαλής του κορυφαίου οργάνου εκπροσώπησης των αιρετών των ΟΤΑ.

Πιο κοντά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΚΕΔΕ

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την μάχη για την προεδρία της ΚΕΔΕ, με τον Χάρη Δούκα, δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος ήδη κινείται πανελλαδικά προκειμένου να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, το παρών εκτός από τους πράσινους αυτοδιοικητικούς έδωσαν και πολλοί αυτοδιοικητικοί που είχαν εκλεγεί και με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ισχνές, σχεδόν ανύπαρκτες, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποτέλεσμα της απουσίας πολιτικής πρότασης και κυρίως αποχής από τα τοπικά ζητήματα, αναπόφευκτα δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να «συνταχθούν» στο πλευρό του ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας ένα μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων. Ωστόσο αυτή η αναπόδραστη εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως λειτουργεί ενισχυτικά ως στην πρόσφατη πρόταση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου, Ζαχαριάδη για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η πρόταση αυτή αποκτά έδαφος και πολιτική εφαρμογή στις εκλογές για τη διοίκηση της ΚΕΔΕ, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω συγκλίσεις και συνεργασίες.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, θα ακολουθήσει την πάγια τακτική του, μετέχοντας στα όργανα με τη δική του στρατηγική στο πλαίσιο που ορίζει η γνωστή θέση του κόμματος, «πολλά τα κόμματα, αλλά δύο οι πολιτικές».

Στην τοπική ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η ΝΔ θα επιδιώξει την επανεκλογή του δημάρχου Πανοράματος, Ιγνάτιου Καιτεζίδη ενώ στην αντίπερα όχθη θα συνταχθούν οι δυνάμεις που θα συσπειρωθούν στο πλευρό του δημάρχου Νεάπολης Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη.

Ο νυν πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σε δηλώσεις του τόνισε πως παρά τις δυσκολίες της περασμένης περιόδου με τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η ΠΕΔΚΜ προσέφερε έργο που έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές, διατηρώντας τα αυτοδιοικητικά της χαρακτηριστικά έναντι της κεντρικής εξουσίας. Σ΄αυτό το πλαίσιο μάλιστα, προτάσσοντας τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας του, κάλεσε όλους τους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες να ενισχύσουν την προσπάθεια για την επανεκλογή του.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, συμμετέχει στις εκλογές της ΠΕΔΚΜ, με καθαρά αντικυβερνητικό στίγμα, καλώντας σε σύμπραξη “όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεων που δεν έχουν  δηλώσει υποταγή στην κυβέρνηση”. «Η πρόσκληση μας είναι ανοιχτή προς όλους του προοδευτικούς αυτοδιοικητικούς με κοινό παρονομαστή την ευρωπαϊκή προοδευτική αυτοδιοίκηση», τονίζει και αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχει ακρωτηριασμός της αυτοδιοίκησης που επιβάλει ένα ιδιότυπο σταλινικού τύπου κρατισμό». «Κάνουμε μία προσπάθεια που συγκεντρώνει και απελευθερώνει ευρύτερες δυνάμεις και ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα», τονίζει.

Με σφοδρότητα η κόντρα Κυρίζογλου – Δούκα για την ΚΕΔΕ

Ωστόσο αυτό που κάνει εντύπωση το τελευταίο διάστημα στο χώρο της αυτοδιοίκησης είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο ισχυρών παραγόντων της ΚΕΔΕ: του νυν προέδρου Λάζαρου Κυρίζογλου που στηρίζεται απο τη ΝΔ και του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι επιχειρεί σε όλα τα επίπεδα την επιστροφή του σε τροχιά που θα το οδηγήσει και πάλι σε θέση διεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας, διεμήνυσε προς την κυβέρνηση ότι η μάχη της ΚΕΔΕ, δεν θα είναι μία τυπική διαδικασία για τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς.

Το σήμα το έδωσε, προς ημερών, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας ότι “η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι του Μαξίμου εις βάρος της αυτοδιοίκησης”. Μίλησε για ένα συνδικαλιστικό όργανο που “θα υπηρετήσει μια αυτόνομη αυτοδιοίκηση” και αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Δούκα για την προεδρία της ΚΕΔΕ σχολίασε πως «θεωρώ μια ιστορική ευκαιρία την υποψηφιότητα του νέου δημάρχου Αθηναίων για να ξαναγίνει η ΚΕΔΕ το όργανο των αυτοδιοικητικών και όχι το όργανο του κ. Μητσοτάκη για να ελέγχει τους αυτοδιοικητικούς».

Στο ίδιο μαχητικό πλαίσιο, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκα,ς επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, κατηγορώντας τον ότι εκμεταλλεύεται τη θέση του ασκώντας μέσω της ΚΕΔΕ προεκλογική προπαγάνδα. «Ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη καλεί με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ τους δημάρχους να ψηφίσουν την παράταξή του! Πλήρης έλλειψη σεβασμού στον θεσμό της αυτοδιοίκησης και στους δημάρχους. Ας τον μαζέψουν» δήλωσε ο Χάρης Δούκας. Επίσης ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, εγκάλεσε τον πρόεδρος της ΚΕΔΕ για «υποταγή δίπλα στην κεντρική, συγκεντρωτική εξουσία», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει τις «αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας».

Αφορμή ήταν ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, μέσω της οποίας ο πρόεδρος της Ένωσης καλούσε τους δημάρχους να στηρίξουν την παράταξη του “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», η οποίος όπως ανέφερε «με το πρόγραμμά της θα ζητήσει ξανά τη στήριξη της μεγάλης αυτοδιοικητικής οικογένειας, πάνω από κόμματα και χρώματα, ώστε να πάμε όλοι μαζί την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές μας κοινωνίες, ακόμη πιο ψηλά».

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με την συμμετοχή της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως.

Η απάντηση του Λάζαρου Κυρίζογλου στον δήμαρχο Αθηναίων ήταν εξίσου αιχμηρή. Κατηγόρησε τον Χάρη Δούκα για «θεσμικό κατήφορο» και πως ως νέος δήμαρχος …δεν γνωρίζει και αγνοεί τις λειτουργίες της ΚΕΔΕ. «Πριν εκδώσει την όποια ανακοίνωση ο κ. Δούκας και στραφεί σε βάρος του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. , για το γεγονός πως επικοινωνεί, ως οφείλει εκ του θεσμικού του ρόλου και με την ιδιότητα που δημοκρατικά κατέχει με τους συναδέλφους του δημάρχους, θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί από τους συνεργάτες του για το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του κορυφαίου αυτοδιοικητικού συνδικαλιστικού οργάνου. Αντί να προσφεύγει στη χρήση προσβλητικών εκφράσεων, που δεν συνάδουν ούτε με το αξίωμα που κατέχει ο κ. Δούκας, ούτε με τον αυτοδιοικητικό θεσμό που υποτίθεται ότι θέλει να εκπροσωπήσει, θα όφειλε να είναι πιο προσεκτικός», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Στήριξη της Ν.Δ. στον Λ. Κυρίζογμου

Οι αυτοδιοικητικοί μπορεί να υπερθεματίζουν μερικές φορές, ρητορικά, για τον ακομμάτιστο χαρακτήρα της Τ.Α. αλλά τα κόμματα δεν έχουν λόγους να κρύβονται.

Μετά την ανοιχτή υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Χάρτη Δούκα και η ΝΔ άνοιξε τα χαρτιά της. Σε ανακοίνωση στήριξης στο πρόσωπο του Λάζαρου Κυρίζογλου, η ΝΔ αναφέρει: «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει πρόεδρο τον έμπειρο αυτοδιοικητικό Λάζαρο Κυρίζογλου, Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα με ομόφωνη απόφαση των παρατάξεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές της ΚΕΔΕ». Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος που εκλέγεται με ποσοστά άνω του 80% στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης σε έξι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, γεγονός που τον κατατάσσει σε μια μικρή λίστα δημάρχων που έχουν επαναλαμβανόμενες αυτοδιοικητικές νίκες».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα