ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο φως νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι – Τα επόμενα βήματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Το πολύπλοκο παρασκήνιο στον χώρο του αγροτικού τομέα και των επιδοτήσεων δείχνει το μέγεθος του σκανδάλου

Parallaxi
οπεκεπε-στο-φως-νέοι-αποκαλυπτικοί-δι-1340465
Parallaxi

Νέοι διάλογοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας ένα πολύπλοκο παρασκήνιο στον χώρο του αγροτικού τομέα και των επιδοτήσεων και δείχνοντας για άλλη μια φορά το μέγεθος του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στελέχη οργανισμών, συνδικαλιστές, τοπικοί παράγοντες και εμπλεκόμενοι στον μηχανισμό των δηλώσεων ΟΣΔΕ εμφανίζονται να συνομιλούν για ελέγχους, παρεμβάσεις, διασυνδέσεις και συμφωνίες κάτω από το ραντάρ της θεσμικής λειτουργίας. Οι καταγραφές, που εντείνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο και τη λειτουργία κρίσιμων δομών, σκιαγραφούν μια προβληματική εικόνα, όπου το θεσμικό πλαίσιο δείχνει να υποχωρεί μπροστά σε άτυπα δίκτυα επιρροής και συνεννοήσεων.

Ελευθέριος Ζερβός (ΟΠΕΚΕΠΕ) φέρεται να φέρνει σε επαφή τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Ρεθύμνου Γιώργο Βενιεράκη με τον ιδιοκτήτη κέντρου υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ) στην Λάρισα Ηλία Καλφούντζο:

  • Ζερβός: Αυτός είναι φίλος του Λευτέρη. Κανονικός φίλος του Λευτέρη.
  • Βενιεράκης: Να πεις στον Καλφούντζο να πάρουν οι Ζωνιανοί τα δικαιώματα με 10 ευρώ και να σου κανονίσω εγώ να τα πουλήσουν με 30 ευρώ.
  • Ζερβός: Μιλήστε μαζί και κανονίστε τα όλα.

Διάλογος Ξυλούρη-Ζερβού – 15.11.24

  • Γιώργος Ξυλούρης: Αν εθαρείται, εγώ επί ΣΥΡΙΖΑ, επάλευα.
  • Ελ. Ζερβός: Εγώ σου είπα να κάνω τον έλεγχο;
  • Γ. Ξυλούρης: Γιατί ήθελες εσύ να μου κάνουν έλεγχο, επειδή είμαι κοντά στον υπουργό; Να γαμηθεί ο υπουργός και όλοι. Και καταστράφηκα απίς και μηκε ο Αυγενάκης. Με βάνει και κάνω της Τυχεροπούλου μήνυση. Ο Παπαδάκης Γρύλλος ο γκεσταμπίτης με έδωσε.

31.12.24 Γρύλλος Παπαδάκης (συνδικαλιστής ΟΠΕΚΕΠΕ) – Λευτέρης Ζερβός (πρώην αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ)

  • Ζερβός: Λοιπόν ο έλεγχος είναι αναπόφευκτος. Έκανα μια κουβέντα, έβαλα τον Κ. μπροστά, δεν. Προσπαθώ να δω τώρα τι κλιμάκιο θα κατέβει. Ποιοι θα κατέβουν, πώς είναι. θέλω να δεις τι θα κάνεις. Θα μιλήσω και με τον Τρουλλινό και θα σου πω.
  • Παπαδάκης: Μίλησα με τον Ζ. έχει ραντεβού με Μπαμπασίδη, θα μιλήσουνε.
  • Ζερβός: Θα τον πάρω τηλ και θα σου πω.
  • Παπαδάκης: Κάτω γίνεται πες της πουτάνας το εξάσατε.
  • Ζερβός: Εντάξει. 6 μήνες από παντού.
  • Παπαδάκης: Φίλε, εγώ το θεωρώ πες ότι είναι.
  • Ζερβός: Τι να κάνω τώρα; Δε μπορώ αλλιώς.
  • Παπαδάκης: Μπράβο αλλά πες του και’ συ γιατί εγώ του πα. Εγώ θεωρώ του λέω Γιάννη είναι σκόπιμο. Για να φάνε τους ψήφους του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Τώρα από εκεί και πέρα ξες.
  • Ζερβός: Αυτό! Θα τον φοβερίσω εγώ.
  • Παπαδάκης: Μίλησα πες και με τον Γρύλλο και στο χωριό με ορισμένους, μη βάλεις το όνομά μου γίνεται πες κακός χαμός.

21.12.2024 – Ξυλούρης Γεώργιος (Φραπές) και Κ. Π. με αναφορά σε Μπαγινέτα (γγ υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης)

  • Γιώργος Ξυλούρης: Δευτέρα, Τρίτη να… και κάτι του’ πα για τον Μπαγινέτα ότι με έκοψε και μου λέει “έχω πολλά παράπονα απ’ όλους”, μου λέει. Αυτός μου λέει άμα δεν τα πάρει, δε φτιάχνει δουλειά.
  • Κ. Π.: Α να μπράβο, ωραίος, ρε μου το πε κι εμένα αυτό ρε.
  • Γιώργος Ξυλούρης: Και του λέω, είναι δυνατόν να τα πάρει από μένα του λέω; Μόνο καμιά γεμιστήρα του λέω μπορεί να πάρει ο Μπαγινέτα. (γέλια)

11.11.2024 Μπαμπασίδης Κυριάκος και Α. Γ. (αγροτοσυνδικαλιστής)

  • Μπαμπασίδης: Αυτό το παιδί θα του το φτιάξω, απλώς ρε συ εντάξει. Το κατάλαβες, δεν…
  • Γ. Α.: Ναι, ναι.
  • Μπαμπασίδης: Ναι. Ντάξει. Δεν ήθελα τώρα, επειδή ήταν και ο άλλος μπροστά. Θα του αφαιρέσω εγώ το τεμάχιο για να είναι εντάξει.
  • Α.: Σ’ ευχαριστώ.

Δημήτρης Μελάς σε Γ. Α. (αγροτοσυνδικαλιστής)

Δημήτρης Μελάς: Εκείνο με το γάιδαρο θα το κάνουμε, αλλά θα του μηδενίσουμε τα ζώα. Δε θα φαίνεται ότι έχει γάιδαρο.

03.01.2025 και 04.01.2025 μεταξύ Κυριάκου Μπαμπασίδη και Γιάννη Γλετζάκη, μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ

  • Κυριάκος Μπαμπασίδης – Γλεντζάκης Ιωάννης
  • Κυριάκος Μπαμπασίδης: Έλα, τι κάνεις; Τώρα εγώ σε πήρα για το εξής. Την Τρίτη, την Τετάρτη θα κάνουμε έλεγχο κάτω εκεί στο Ρέθυμνο. Στο Μυλοπόταμο. Αυτό, πώς το λέτε;
  • Γιάννης Γλετζάκης: Ναι, Ζωνιανά.
  • Κυριάκος Μπαμπασίδης: Ναι, Ζωνιανά και τα λοιπά. Να έχεις υπόψη σου κι εσύ.

04.01.2025

  • Γιάννης Γλετζάκης: Έχω μια ανησυχία. Λαμβάνω κάποια τηλέφωνα. Από τον έλεγχο, με τους ελέγχους. Μπορούμε να τον επάμε κανά μήνα πίσω; Γίνεται της π@#τάνας με τα ζα.
  • Κυριάκος Μπαμπασίδης: Γιάννη άκουσέ με. Αυτός ο έλεγχος έχει πάει και στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και παντού.
  • Γιάννης Γλετζάκης: Πάρε με στο WhatsApp.

Σε στενωπό η κυβέρνηση

Στη διαχείριση της επόμενης μέρας της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ επικεντρώνεται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει χθες στο υπουργικό συμβούλιο πως συστήνεται «ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕ», ώστε να ερευνηθεί η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και όσοι πήραν παράνομα επιδοτήσεις να τις επιστρέψουν. Αυτό είναι, όμως, το ένα σκέλος, που αφορά την πολιτική διαχείριση, η οποία ξεκίνησε με τις παραιτήσεις των τεσσάρων στελεχών της κυβέρνησης.

Το έτερο σκέλος, που αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι και το πιο μείζον και πιεστικό, είναι το ποινικό, καθώς είναι πολύ κρίσιμο το πώς θα χειριστεί τα επόμενα βήματα, αφού αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα παζλ που η σύνθεσή του μόνο εύκολη δεν είναι.

Από τη μια ο Μάκης Βορίδης είναι σαφές πως δεν προτίθεται να γίνει Ιφιγένεια της υπόθεσης για ένα «συμφωνώ», όπως λέει, αναφερόμενος στη λέξη αυτή που έγραψε για να προχωρήσουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο τέως υπουργός αυτό που τονίζει μετ’ επιτάσεως σε συνομιλητές του είναι πως έπραξε αυτό που έπρατταν και όλοι οι προκάτοχοί του και δεν υφίσταται ποινικό θέμα στην περίπτωσή του, καλώντας το Μαξίμου και την κοινοβουλευτική ομάδα να πάρουν θέση για το αν θεωρούν ότι υφίσταται ποινικό αδίκημα.

Στάση αναμονής

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κρατάει στάση αναμονής και… απόστασης από το λεγόμενο «μοντέλο Τριαντόπουλου» –δηλαδή την παραπομπή Βορίδη σε Προανακριτική ανεξαρτήτως στοιχείων–, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, καθώς ο τέως υπουργός Μετανάστευσης προέβη σε μια κίνηση που είχαν κάνει οι προκάτοχοί του. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως «οι παραιτήσεις που ζήτησε ο πρωθυπουργός δεν δείχνουν ποινικές ευθύνες, ούτε σημαίνει ότι οι βουλευτές αυτοί οι οποίοι παραιτήθηκαν από υπουργοί πρέπει να πεταχτούν στην πυρά».

Σε άλλη τοποθέτησή του τόνισε πως «για να αποφασίσεις ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για ένα πρόσωπο πρέπει η Δικαιοσύνη να σου φέρνει ποινικά στοιχεία». Και οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αυτά τα στοιχεία, τουλάχιστον προσώρας, δεν υπάρχουν. Αυτό, ωστόσο, που μεταδίδεται από κυβερνητικές πηγές είναι ότι κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι άλλη η περίπτωση του Μάκη Βορίδη και άλλη του Λευτέρη Αυγενάκη.

Το ερώτημα είναι σαφές: θα μπορούσε η κυβέρνηση να δεχτεί Προανακριτική για τον κ. Αυγενάκη και όχι για τον κ. Βορίδη; Ενδεχομένως η απάντηση να είναι καταφατική, καθώς στον Κρητικό πολιτικό χρεώνεται η αποδέσμευση των 2.500 ΑΦΜ που είχαν δεσμευθεί από τον προκάτοχό του κ. Γεωργαντά.

Αυτοκριτική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου από οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕ, με στόχο την επιστροφή των παράνομων επιδοτήσεων.

Αυτή τη στιγμή απάντηση δεν υπάρχει, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, καθώς «όλα θα εξαρτηθούν από τη μελέτη της δικογραφίας», όπως τονίζει αρμόδια πηγή. Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει στάση αναμονής για έναν ακόμη σημαντικό λόγο: κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι θα περιλαμβάνει το επόμενο κομμάτι της δικογραφίας που αναμένεται από την Ευρωπαία εισαγγελέα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επιστροφή χρημάτων

Οπως προελέχθη, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν αυτή που μονοπώλησε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε έμφαση στην επιστροφή των «κλοπιμαίων». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την «ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕ», σημείωσε πως στόχος είναι να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταλογιστούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στους αποδέκτες τους.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει με τάχιστα βήματα να σύρει το κάρο εμπρός και να επιδείξει αντανακλαστικά, μετά τις παραιτήσεις των κυβερνητικών στελεχών, στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του είχε έντονη διάθεση αυτοκριτικής, λέγοντας πως «αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει» και πρόσθεσε ότι οι πελατειακές σχέσεις καταργούνται και η επαφή πολίτη και πολιτικού ξαναχτίζεται πάνω στο gov.gr.

Στην ίδια λογική τόνισε πως η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά «η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε μπορέσει να τον ανατάξουμε», θυμίζοντας ωστόσο πως εδώ και μέρες έχει λάβει πρωτοβουλίες θέτοντας τον Οργανισμό υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ. Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός ήταν κάθετος για την επιστροφή των κλοπιμαίων, λέγοντας πως «τα κονδύλια τα οποία χάθηκαν, τα οποία ενθυλακώθηκαν από τον κάθε απατεώνα πρέπει να επιστραφούν», σημειώνοντας πως θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, ακόμη «κι αν έχουν κόστος».

Στοπ στα σενάρια νέων παραιτήσεων και το παρασκήνιο

Η φήμη πως επίκεινται άμεσα και άλλες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα ονόματα του υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα να πρωταγωνιστούν σε αυτές, αποδεικνύεται καπνός χωρίς φωτιά. Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη διέψευσε κατηγορηματικά τις συγκεκριμένες φήμες λέγοντας πως «δεν θα υπάρξουν άλλες παραιτήσεις, όπως διακινείται».

Στην κυβέρνηση, έχοντας πλέον αποκτήσει καλή γνώση της δικογραφίας, εμφανίζονται βέβαιοι πως δεν υπάρχει άλλο στοιχείο στη συγκεκριμένη δικογραφία που μπορεί να οδηγήσει σε νέες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών. Στο Μαξίμου, πάντως, κινούνται βήμα βήμα, καθώς είναι γεγονός πως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ τους αιφνιδίασε. Η έντονη φήμη πως επίκειται και άλλη δικογραφία που θα περιλαμβάνει και νέες συνομιλίες βουλευτών, δημιουργεί αναπόφευκτα μια στάση αναμονής και για την κυβέρνηση σχετικά με τα στοιχεία που μπορεί να βγάλει ακόμη αυτή η υπόθεση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως σε αυτή τη φάση έκαναν όσα έπρεπε να πράξουν με τις παραιτήσεις και τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πλέον κοιτάνε «με προσοχή τη διαχείριση».

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, σε μια πρώτη απόπειρα να μεταφερθεί η συζήτηση στο πολιτικό πεδίο, πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», λέγοντας ότι τα άλλα κόμματα δεν επέβαλαν κυρώσεις στους βουλευτές τους που καταγράφηκαν στις συνομιλίες.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέσπευσε τον «μίνι ανασχηματισμό» και τα κριτήρια των επιλογών του για το κυβερνητικό σχήμα.

Η βούληση του πρωθυπουργού να πάει παρακάτω και να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά φάνηκε και από την απόφασή του να προχωρήσει τόσο άμεσα στις αντικαταστάσεις των κυβερνητικών στελεχών που παραιτήθηκαν, καθώς από την Παρασκευή που γύρισε από τις Βρυξέλλες έδειξε πως δεν θέλει να αφήσει το θέμα να σέρνεται. Η αρχική κυβερνητική ενημέρωση την περασμένη Παρασκευή έλεγε πως οι θέσεις αναμένεται να καλυφθούν «από την επόμενη εβδομάδα».

Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πάτησε το κουμπί» το Σάββατο επιλέγοντας τους αντικαταστάτες των τεσσάρων παραιτηθέντων. Από τη στιγμή που ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε, ο Θάνος Πλεύρης θεωρείτο για πολλούς λόγους φαβορί, κάτι που σημαίνει πως η ανακοίνωσή του δεν είχε λόγους να καθυστερήσει. Ο κ. Πλεύρης προερχόμενος από την ίδια πολύ δεξιά πολιτική μήτρα, όπως ο κ. Βορίδης, θεωρήθηκε πως αποτελεί μια «λογική επιλογή», καθώς ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να αλλοιώσει το μήνυμα που έστειλε με την επιλογή του κ. Βορίδη για μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική.

Από εκεί και πέρα, η επιλογή του κ. Χρήστου Δερμεντζόπουλου ως υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει τη σημειολογία πως είναι από τον ακριτικό Εβρο, ενώ του κ. Ανδριανού (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) από την Αργολίδα έχει επίσης συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: αποτελεί ένα στέλεχος γέννημα-θρέμμα της Ν.Δ., ενώ προέρχεται από έναν νομό που έως τώρα δεν είχε καμία εκπροσώπηση στις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τέλος, ο Χάρης Θεοχάρης (υφυπουργός Εξωτερικών) είναι ένα στέλεχος που έχει δοκιμαστεί ξανά στην κυβέρνηση και είναι πάντα μέσα στις επιλογές του πρωθυπουργού.

Αντιπολίτευση: Προανακριτική και εκλογές 

Προανακριτική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο βάθος προσφυγή στις κάλπες «δείχνει» η αντιπολίτευση, στρέφοντας σφοδρότατα τα πυρά της τόσο συνολικά στο κυβερνών κόμμα όσο και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Χρειάζεται πολιτική αλλαγή με προσφυγή στις κάλπες, αλλά σε χρόνο που δεν θα οδηγεί σε παραγραφή εγκλημάτων, όπως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρώτα να κλείσουν οι θεσμικές διαδικασίες στη Βουλή και μετά εκλογές», δήλωσε (Mega) μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης: «Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προσωπική ευθύνη ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να επιλέξει: είναι υπεύθυνος, ανεύθυνος ή μειωμένης ευθύνης πρωθυπουργός; Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η νομοθετική στρέβλωση άρχισε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Ν.Δ. το απογείωσε. Πρόκειται για ένα κύκλωμα οικογενειοκρατικό της Ν.Δ., που έχει αφετηρία από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη. Είναι ένα σκάνδαλο με πολιτική κάλυψη και κεντρική καθοδήγηση», ανέφερε. Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Ακουγα να λέει ο πρωθυπουργός “δυστυχώς αποτύχαμε”. Δεν υπάρχει “δυστυχώς αποτύχαμε”. Υπάρχει “δυστυχώς, μας πιάσανε”».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε: «Η προκαταρκτική επιτροπή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αναγκαία. Δεν αρκούν οι παραιτήσεις λίγων υπουργών. Απαιτείται παραίτηση της κυβέρνησης, εκλογές και μια προοδευτική κυβέρνηση να αποδώσει δικαιοσύνη και να αναγεννήσει την πατρίδα μας».

Σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα «επιμένει στην ανάγκη για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών τόσο των υπουργών όσο και άλλων υπεύθυνων και να εξασφαλιστεί ότι θα επιστραφούν όσες επιδοτήσεις έχουν εισπραχθεί παράνομα. Επίσης, να εξασφαλιστεί ότι τα όποια πρόστιμα επιβληθούν δεν θα φορτωθούν στον λαό, όπως σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση, αλλά θα βαρύνουν αποκλειστικά όσους παρανόμησαν και όσους τους το επέτρεψαν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: «Προειδοποιούμε: όχι εκλογές για να παραγραφούν τα αδικήματα. Πρώτα Προανακριτική ή Εξεταστική και μετά εκλογές, για να μην υπάρχει καμία παραγραφή. Ο πρωθυπουργός και άκουγε και ήξερε και έκρυβε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί έπρεπε όλη η Κρήτη να γίνει μπλε».

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, υπογράμμισε: «Είναι μια κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Δεξιάς, που είναι πλέον επικίνδυνη για τη χώρα. Και είναι μια κυβέρνηση η οποία πρέπει να φύγει άμεσα». Με τη σειρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση είναι «βουτηγμένη στη βρωμιά και τη διαφθορά. Εγώ είμαι εδώ, η Πλεύση Ελευθερίας είναι εδώ, και αυτή τη βρωμιά, αυτή τη διαφθορά θα την καθαρίσουμε. Θα πάμε μέχρι τέλους. Θα φέρουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Μαρινάκης: Οι έλεγχοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι εξαντλητικοί, θα αναζητήσουμε και το τελευταίο ευρώ

Τη βούληση της κυβέρνησης να αναζητήσει ακόμη και το τελευταίο ευρώ από τις επιχορηγήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ που εισπράχθηκαν παράνομα επανέλαβε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη για στείρα αντιπολιτευτική τακτικοί.

«Θα αναζητήσουμε και το τελευταίο ευρώ, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο. Οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί, ευρώ-ευρώ, ξεκινώντας από αυτούς που πήραν τα περισσότερα. Πρέπει τα χρήματα αυτά να επιστραφούν με fast track διαδικασίες. Η λογική είναι ξεκάθαρη: εξυγίανση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΑΔΕ» τόνισε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει εφαρμόσει «συγκροτημένη αγροτική πολιτική, με φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες, μειωμένο ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές, καθώς και επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου. Αυτές οι κινήσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι δικές μας και συγκεκριμένες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ έχει δύο κινδύνους: «τον συμψηφισμό που οδηγεί θεωρητικά σε μείωση ευθυνών και την τάση να ξεχνάμε σε ποια χώρα ζούμε και τι έχει συμβεί».

«Άμεση και εξαντλητική» διερεύνηση

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου για την υπόθεση. «Η αποστολή της είναι πολύ σαφής και αναμένονται αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά, με όλα τα ελεγκτικά μέσα που διαθέτει το κράτος, τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στους αποδέκτες τους και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία», είπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι πολιτικές της κυβέρνησης ήδη αποδίδουν καρπούς. «Δεν πρόκειται για το πρώτο κύκλωμα που εξαρθρώνεται επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν, επί των ημερών μας, σχετίζονται με παράνομες συνταγογραφήσεις, τελωνεία, πολεοδομίες, εφορίες, φυλακές, Δημοτική Αστυνομία, επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, κά».

Όσον αφορά στο ζήτημα της ποινικής διερεύνησης, ο κ. Μαρινάκης επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι πρώτα θα μελετηθούν τα κατηγορητήρια των άλλων κομμάτων. Παράλληλα, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό επειδή βρέθηκε σε μία συγκέντρωση. «Αυτή είναι η αντιπολίτευση που θέλει το ΠΑΣΟΚ; Είναι ντροπιαστικό να ακούγεται επισήμως», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Άλλο η πολιτική και άλλο η ποινική διάσταση»

Ο κ. Μαρινάκης ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο νέων παραιτήσεων, λέγοντας ότι έχει γίνει πολιτική αξιολόγηση. «Περιμένουμε να απαντήσουμε επί των προτάσεων της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Χρειάζεται υπομονή, γιατί άλλο η πολιτική και άλλο η ποινική διάσταση. Δεν είναι κάθε υπόθεση ίδια. Έρχονται καθημερινά πολλές δικογραφίες στη Βουλή», είπε. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, για τις ποινικές ευθύνες υπουργών, αλλά με σεβασμό στις διαδικασίες.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του Μάκη Βορίδη σε συνομιλίες. Η παραίτησή του όπως και των τριών υφυπουργών έχουν να κάνουν με πολιτική και όχι ποινική αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για το εάν θα ακολουθηθεί «μοντέλο Τριαντόπουλου» με παραπομπή στον φυσικό δικαστή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί οδηγό, παρά τις αντιφάσεις της αντιπολίτευσης που αρχικά το πολέμησε αλλά τώρα το επικροτεί.

Πάντως απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και παραίτησης του πρωθυπουργού. «Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και οι πολίτες θα κρίνουν», είπε προσθέτοντας ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «σπάει αποστήματα».

Κυρανάκης: Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητούσε παράταση κτηματογράφησης, έλεγε δεν ξέρει πού είναι τα ακίνητά του

Για το μείζον θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αποκαλύψεων που προέκυψαν μετά το ευρωπαϊκό πρόστιμο, μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open. Ο κ. Κυρανάκης αναγνώρισε τις κυβερνητικές αστοχίες, ξεκαθάρισε πως πρέπει να κοπούν οι πελατειακές σχέσεις και μίλησε για έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η περιοχή του οποίου είναι βασική στο σκάνδαλο και ζητούσε επίμονα παράταση κτηματογράφησης, λέγοντας πως δεν ξέρει που είναι τα ακίνητά του.

«Είναι δύσκολο θέμα που πρέπει να δούμε κατάματα, ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε να κρυφτούμε. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτές οι πελατειακές σχέσεις που ακούγονται στους διαλόγους, πρέπει να κοπούν, είναι μια νοοτροπία που έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορεί να ασκείται έτσι πολιτική και γι’ αυτό νομίζω είχαμε και τις παραιτήσεις. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως το σύνολο του πολιτικού συστήματος πρέπει να κουνάει το δάχτυλο μη βλέποντας τι κάνουν οι ίδιοι και τα κόμματά τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και αν είχαν τα τηλέφωνα όλων των βουλευτών τα τελευταία 20-30 χρόνια, όποιοι βουλευτές είναι από εκλογικές περιφέρειες που εκπροσωπούν αγρότες ή υποτιθέμενους αγρότες, τέτοια τηλεφωνήματα σίγουρα θα είχαν γίνει. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι το εξής, οι υποτιθέμενοι αγρότες που πήραν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν, πρέπει να τις επιστρέψουν. Τα χρήματα που καλείται να επιστρέψει η χώρα από τον προϋπολογισμό της, δεν πρέπει να χρεωθούν στο σύνολο των φορολογούμενων. Πρέπει να χρεωθούν σε αυτούς που τα πήραν, να τα επιστρέψουν και να κλείσει αυτή η ιστορία. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα για τη χώρα. Αυτό μπορεί να γίνει γιατί από το τέλος του έτους, αρχές του 2026, η χώρα θα έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο» είπε αρχικά ο κ. Κυρανάκης και συνέχισε: «Υπάρχει και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος για τη δική του περιοχή, που είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητούσε επίμονα παράταση στην κτηματογράφιση για το νησί του, λέγοντας ότι «δεν ξέρω πού είναι τα ακίνητά μου». Με επίσημες ερωτήσεις και παρεμβάσεις ζητούσε παρατάσεις, σε διαβούλευση που έγινε στο νησί του Νοέμβριο του 2024 έλεγε «πρέπει οπωσδήποτε υπουργέ να δώσετε παράταση γιατί δεν ξέρουμε πού είναι τα ακίνητά μας». Και τον ρώτησα ευθέως, «δεν ξέρετε πού είναι τα ακίνητά σας;» και μου είπε «όχι, δεν ξέρω».

«Στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρχε και υπάρχει ένα πολύ προβληματικό πληροφοριακό σύστημα το οποίο δεν συνδεόταν με τον κωδικό αριθμό εθνικού κτηματολογίου, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Διότι αν ταυτίζονται τα τετραγωνικά μιας έκτασης αλλά και η δορυφορική φωτογραφία με όσα είναι δηλωμένα στα χαρτιά, τότε λύνεται το πρόβλημα. Αυτό ακριβώς θα κάνει η ΑΑΔΕ. Είναι λάθος που δεν έχει γίνει ως τώρα, αν και έγιναν προσπάθειες» είπε σε άλλο σημείο ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, ενώ όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή πρώην, πλέον, βουλευτών, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο κ. Κυρανάκης είπε: «Υπάρχουν υπουργοί και πρόεδροι επί Νέας Δημοκρατίας που προσπάθησαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Μέχρι τώρα, όπως είναι η δικογραφία, αναφέρεται το όνομα του Μάκη Βορίδη στο εξής σημείο, ότι στην ετήσια εισήγηση που έρχεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μάλιστα από την προηγούμενη διοίκηση, αυτή που είχε διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, του είπε αυτές είναι οι επιδοτήσεις που πρέπει να δοθούν και έγραφε πάνω Υπογράφω και Συμφωνώ. Αυτό δεν είναι ποινικό αδίκημα. Τώρα, αν υπάρχουν συστήματα, που απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν στα διάφορα νησιά, στην Κρήτη και αλλού, που έκαναν εξυπηρετήσεις σε άτομα που δεν δικαιούνταν επιδότηση, αυτό είναι βαρβάτο ποινικό αδίκημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί σκληρά. Αν υπουργός περιόρισε ελέγχους ενώ είχε γνώση πως έπρεπε να γίνουν, αυτό είναι παράβαση καθήκοντος. Αυτό δεν ξέρουμε αν έχει γίνει. Στην περίπτωση του Μάκη Βορίδη, όπως φαίνεται από την δικογραφία, αυτό δεν έχει γίνει. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα χωρίς δικαιολογίες και χωρίς αστερίσκους ότι η εποχή των πελατειακών σχέσεων πρέπει να τελειώνει, όπως έχει τελειώσει σε άλλους τομείς, σε άλλες υπηρεσίες».

Στη συνέχεια, ο κ. Κυρανάκης μίλησε για τις ενέργειες που έκανε ο ίδιος στο Κτηματολόγιο, όταν διαπίστωσε πως πιθανόν υπάρχουν πελατειακές σχέσεις: «Θα σας μιλήσω για τη δική μου περίπτωση, τι έκανα στο Κτηματολόγιο. Κάποια στιγμή όταν ανέλαβα, κατάλαβα πως υπάρχει το λεγόμενο γρηγορόσημο και κάποιοι αντιδρούσαν στις ψηφιακές υπηρεσίες διότι θα κοβόταν το «από κοντά». Κάποιοι μου έλεγαν εντός του Κτηματολογίου «ξέρετε το από κοντά μας εξυπηρετεί καλύτερα γιατί μπορούμε να λύνουμε προβλήματα». Δεν περνάνε αυτά. Πήγα στο Εσωτερικών Υποθέσεων και είπα πως έχω ενδείξεις, επώνυμες καταγγελίες από πολίτες ότι ο τάδε και ο τάδε ζήτησε γρηγορόσημο. Το έψαξαν, έκαναν επισυνδέσεις σε υπαλλήλους και μεσάζοντες και έγιναν συλλήψεις. Έτσι αλλάζουν τα πράγματα, σκληρά. Για μένα δεν είχε κόστος; Προφανώς και είχε, αλλά αυτός είναι ο ορισμός του «σπάω αυγά».

Για το αίτημα της αντιπολίτευσης περί παραίτησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο κ. Κυρανάκης είπε: «Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της, εμείς κάνουμε τη δική μας, να βάλουμε τάξη. Σε αυτό τον τομέα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν έχουμε πάει καλά και πρέπει να κάνουμε αποφασιστικά βήματα. Είναι πειστικά τα αποφασιστικά βήματα έξι χρόνια μετά; Όχι τόσο, αλλά όσο είσαι σε θέση να ασκείς διακυβέρνηση, πρέπει να φέρεις αποτελέσματα. Η άλλη επιλογή είναι να τα παρατήσεις. Θα μας κρίνει ο λαός το 2027 γι’ αυτό το θέμα όπως και για μια σειρά από άλλα που έχουμε καταφέρει».

Σαλμάς: «Ο Μητσοτάκης ήξερε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Πηγές: ethnos.gr, kathimerini.gr, protothema.gr, efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα