Στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν, ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Μητσοτάκη

Όσα συζητήθηκαν στη σύντομη συνάντηση τους

Parallaxi
στον-απόηχο-των-δηλώσεων-ερντογάν-ολο-1219323
Parallaxi

Στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου Πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου, έγινε η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η συνάντηση διήρκησε λιγότερο από 30 λεπτά της ώρας.

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα ως κράτος.

«Η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων πρέπει να σταματήσει και σήμερα για ακόμα μια φορά καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να εγκαθιδρύσει, πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, μίλησε για συνεργασίες στο Αιγαίο:

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των πλευρών γίνονται σεβαστά.

Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου.

Η Τουρκία είναι έτοιμη για μία εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος -κλειδί της Τουρκίας είναι αναμφισβήτητος.

Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση, μπροστά στις κάμερες έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

«Τι κάνεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».

Η ατζέντα της συνάντησης

Eπρόκειτο για μία σύντομη συνάντηση, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τις περιφερειακές εξελίξεις ιδιαίτερα γύρω από τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Πάντως, και το Κυπριακό αναμένεται να τεθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Κατά πληροφορίες, οι δύο ηγέτες θα αναφερθούν και στην πρόοδο που έχει γίνει στις διμερείς σχέσεις. Θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι το μεταναστευτικό, όπου οι εξελίξεις – τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή – καλούν τις δύο πλευρές σε εγρήγορση και συνεργασία. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το επίπεδο συνεργασίας ως πολύ καλό, το οποίο έχει βοηθήσει να συγκρατηθούν οι ροές. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των κινήσεων.

Οι δύο ηγέτες θα ασχοληθούν και με τις περιφερειακές εξελίξεις, με την Αθήνα να επισημαίνει την ανάγκη συνεννόησης εν μέσω των δύο συνεχιζόμενων πολέμων και με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναδεικνύει από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το μέλλον την ανάγκη προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο.

Το Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλιδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού. Πριν τη συνάντηση και τις δηλώσεις Ερντογάν, υπήρχε προσδοκία για μία συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλιδη και Τατάρ, παρά το αρνητικό κλίμα με τους όρους και τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακης πλευράς.

Στη συνάντηση μετέχου οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών Άννα- Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί τη χώρα

Σημειώνεται πως ι κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, μιλώντας στον Real Fm υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι όσα έχουμε κερδίσει σε αυτή τη φάση του διαλόγου να τα διατηρήσουμε. Σημείωσε ότι δεν είναι λίγα και ανέφερε επ’ αυτού τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, την καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την προσέλκυση νόμιμων τουριστών.

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως πρόκειται για σημαντική και στρατηγική επιλογή και της Ελλάδας και της Τουρκίας η οποία όμως δεν συνεπάγεται έκπτωση ή οποιαδήποτε συζήτηση περί κόκκινων γραμμών και πολύ περισσότερο το να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας.

«Άλλη μια τέτοια σημαντική συνάντηση είναι και η σημερινή. Εμείς το βλέπουμε βήμα – βήμα, χωρίς αφέλεια αλλά με πίστη, με βάση και τα αποτελέσματα που αυτό αποδίδει», τόνισε επαναλαμβάνοντας πως ο διάλογος δεν συνεπάγεται συμφωνία και το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς.

«Είναι δεδομένο ότι δεν είχαμε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι ο γείτονάς μας θα αλλάξει τις απόψεις του από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, όλα στη ζωή πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά ή, τουλάχιστον, αυτό θεωρεί η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους πολιτικούς που πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό, μόνο και μόνο για να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος στους Έλληνες πολίτες. Επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, σε αμυντικό επίπεδο, σε διπλωματικό επίπεδο, σε επίπεδο πρωτοβουλιών στην Ευρώπη για σημαντικά θέματα, όπως είναι το ρεύμα, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και, ταυτοχρόνως, να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις μέσα από τον διάλογο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και συμπλήρωσε: «Τι ακούσαμε για το περιβόητο καλώδιο, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου; Ότι δεν θα προχωρήσει για γεωπολιτικούς λόγους, ότι θα υπαναχωρήσει η κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης, οι Κύπριοι. Λέγαμε από την αρχή ότι είναι ζήτημα οικονομοτεχνικό. Προχώρησαν οι συζητήσεις. Έγινε μία πολύ, πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση των δύο ηγετών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου, και προχώρησε η συμφωνία και υλοποιείται. Θέλω να πω ότι, ξέρετε, σε μια τέτοια διαδικασία είναι ο δύσκολος δρόμος, το καταλαβαίνουμε, αλλά είναι ο εθνικά υπεύθυνος δρόμος, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει χάσει κάτι η Ελλάδα. Ούτε πρόκειται να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα