Συνεχίζεται το “τσουνάμι” των αποχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ
Μαζικές αποχωρήσεις από τη Νεολαία Πάτρας - Οι αποχωρήσεις Ομπρέλας και 6+6 δεν έπρεπε να γίνουν, λέει η Σβίγκου
Οι πολιτικές αναταράξεις συνεχίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και της ομάδας Αχτσιόγλου.
Το Σάββατο, την έξοδο από το κόμμα έκανε το 62% του κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας και το 70% των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, με αιχμές για τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη.
«Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην αλλοπρόσαλλη στρατηγική της νέας ηγετικής ομάδας, που σε ένα μήνα κατάφερε να μικρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περισσότερο» αναφέρεται στο κείμενο των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
Νέος Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος ενώ καλύφθηκαν οι 37 κενές θέσεις μετά τις αποχωρήσεις των στελεχών.
«Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ… Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, επιβάλλουν να προχωρήσουμε και αυτό θα κάνουμε» αναφέρεται από τη Νεολαία.
Για κλείσιμο του κύκλου της εσωστρέφειας κάνουν λόγο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κύκλος της εσωστρέφειας φτάνει προς το τέλος. Επειδή ιδεολογικά και πολιτικά δεν έχει επέλθει κάποια δομική σύγκρουση γι’ αυτό και παρατηρούνται φαινόμενα ενδοοικογενειακά με διαφορετικές απόψεις» επισήμανε ο βουλευτής του κόμματος Χάρης Μαμουλάκης.
«Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα. Έκλεισε πιστεύω, με μεγάλο πόνο και οδύνη, έτσι το προτιμώ προσωπικά, μία μεγάλη περίοδος καταστροφικής εσωστρέφειας» αναφέρει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
Στο μεταξύ, τις επόμενες κινήσεις προγραμματίζει η ομάδα των 11, διαμηνύοντας ότι δεν θα εμφύλιο ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τον Κασσελάκη.
«Ήταν λάθος η αποχώρηση των στελεχών σε αυτή την κρίσιμη στιγμή (…) Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε το αποτέλεσμα (…) Πρέπει το κόμμα να συνεχίσει να απευθύνεται στο χώρο από την ανανεωτική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο (…) Υπήρχε προσπάθεια σύνθεσης από τον Στέφανο Κασσελάκη, στην τελευταία πολιτική Γραμματεία» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΡΤ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Ήταν πολιτικότατοι οι λόγοι. Έχουμε πει πολλά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε έλλειμμα πολιτικής κουβέντας, δημοκρατικής λειτουργίας» ανέφερε η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Πέτη Πέρκα σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό.
«Σίγουρα βρίσκεται στα επείγοντα ο ΣυΡιζΑ αυτήν τη στιγμή. Για εμάς ο πολιτικός χρόνος αυτήν τη στιγμή μηδενίζει αφήνουμε το παρελθόν πίσω μας. Αυτό με το οποίο ασχολούμαστε από εδώ και πέρα είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ασχολούμαστε με τα πολλά προβλήματα τα οποία υπάρχουν» σημείωσε ο βουλευτής του κόμματος Πέτρος Παππάς μιλώντας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή.
Πλέον, η επόμενη μέρα για την Κουμουνδούρου επικεντρώνεται στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίει η ελληνική κοινωνία όπως η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, η στέγη και η δημόσια υγεία.
Μαζικές αποχωρήσεις από τη Νεολαία Πάτρας
Μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, μεταξύ αυτών και ο Γραμματέας, γνωστοποίησαν ότι αποχωρούν από το κόμμα.
Στο κείμενό τους εξηγούν διεξοδικά τους λόγους αυτής της απόφασης και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στη βουλεύτρια Σία Αναγνωστοπούλου “για τις ανθρωποφαγικές επιθέσεις που δέχεται”.
Αναλυτικά το κείμενο και οι υπογραφές;
Όλες και όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο ήμασταν μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και λιγότερο ή περισσότερο καιρό οργανωμένης ζωής, αλλά με την ίδια ανησυχία για το μέλλον του χώρου και της αριστεράς. Η απόφαση αποχώρησης από το πολιτικό μας σπίτι δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση ούτε πάρθηκε εν θερμώ.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από την πρώτη μέρα παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα και την εκκίνηση της προεδρικής κούρσας αποκαλύφθηκαν όλες εκείνες οι παθογένειες του κόμματος, που κρύβονταν κάτω από το χαλί. Έγινε προφανές, ότι μοναδικές συγκολλητικές ουσίες του χώρου αποτέλεσαν η κυβερνητική προοπτική και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία. Με ευθύνη όλων μας, μετά την ήττα του ‘19, δεν έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος για την ήττα και την πορεία του κόμματος από εκεί και πέρα. Η απόφαση του συνεδρίου του 2022 δεν κατάφερε να δημιουργήσει πολιτική ενότητα στα μέλη.
Η τοξικότητα, οι προσωπικές επιθέσεις, η διάδοση fake news και το ξεχαρβάλωμα της πολιτικής παρακαταθήκης της κυβερνώσας αριστεράς αποτέλεσαν τα καύσιμα, με τα οποία πορεύτηκε ο κ. Κασσελάκης κατά την διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας. Έβαλε τον εαυτό του απέναντι στον Μητσοτάκη παρουσιάζοντας τον σαν Μεσσία που μόνο αυτός (και μόνος του;) μπορεί να τον νικήσει.
Η νέα ηγετική ομάδα χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία λαϊκισμού και αμετροέπειας. Σκανδαλολογία, καταγγελτικός λόγος δίχως πολιτική ουσία και συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση. Έχει ένα πολιτικό σχέδιο, που δεν είναι ούτε πλειοψηφικό, ούτε αριστερό αλλά ούτε και ξεκάθαρο εντός και εκτός του κόμματος. Κάθε φωνή κριτικής στην ηγεσία χαρακτηρίζεται ως υπονόμευση, κάθε πολιτική ανάλυση ως “pumaro”, ψάχνονται συνεχώς εσωτερικοί εχθροί και στην τελική μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούμε πλέον, να ανασάνουμε. Το κόμμα διολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια και είναι πλέον ζήτημα αισθητικής αλλά και αξιοπρέπειας, να διαχωρίσουμε την θέση μας.
Αυτό δεν σημαίνει, ότι μένουμε αμέτοχοι. Η υπόθεση της αριστεράς όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι στοιχείο της καθημερινότητας μας. Με όλες μας τις δυναμεις θα στηρίξουμε ένα νέο εγχείρημα για μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά που ταυτόχρονα, θα θέτει ρεαλιστικές προτάσεις που βελτιώνουν την ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας στο σήμερα απέναντι στην βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Με απαντήσεις στα σύγχρονα ερωτήματα των πολέμων, της κλιματικής κρίσης, της ακρίβειας και των εργασιακών. Με οικολογικό και φεμινιστικό πρόσωπο με ορίζοντα τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, με δημοκρατία και ελευθερία.
Υ.Γ. Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη στην συντρόφισσα Σία Αναγνωστοπούλου απέναντι στις ανθρωποφαγικές επιθέσεις, που δέχεται. Η συντρόφισσα μας κράτησε με την στάση της ψηλά τη σημαία της Αριστεράς, της πολιτικής και της Αξιοπρέπειας.
1. Χάρης Βουνοτριπίδης, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας 2. Μαρία Γεωργακοπούλου, Μέλος Γραμματείας Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ 3. Ζωή Γιαννάκενα 4. Μαίρη Καραβούλια 5. Τάσος Κούστας, Μέλος ΔΣ ΦΣ Θεατρικών Σπουδών 6. Πέτρος Μπαλιούσκας 7. Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ 8. Νίκος Νικολόπουλος 9. Χαρά Νικολοπούλου 10. Νίκος Πλέσσας 11. Μίλτος Σουρής 12. Κωστής Φανουρακής – Γεωργακόπουλος 13. Κατερίνα Φλώρου, Συντονίστρια Τοπικής Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας 14. Νίκος Χαλακατεβάκης 15. Χάρης Χαλακατεβάκης, Γραμματέας ΦΣ Αρχιτεκτονικής 16. Παντελής Χίνος
Οι αποχωρήσεις Ομπρέλας και 6+6 δεν έπρεπε να γίνουν, λέει η Σβίγκου
«Αυτό που συνέβη με την αποχώρηση από την Ομπρέλα και τους 6+6 δεν έπρεπε να γίνει», τόνισε η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.
Ακολούθως η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «η λαϊκή εντολή ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει 47 βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και όχι 36».
Όπως υπογράμμισε, «σε ένα κόμμα οι διαφωνίες είναι εύλογες, είναι θεμιτές, είναι επιθυμητές ακόμη, πρέπει να κατατίθεται στα όργανα, να δοκιμάζονται εκεί και μετά τα Κόμματα προχωρούν, με πλειοψηφίες και μειοψηφίες, μέσα από τις συνθέσεις».
«Οι Οργανώσεις πρέπει να βγουν ξανά στην κοινωνία, πρέπει να επανασυστηθούμε στην κοινωνία
Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, «είναι μια ώρα ευθύνης, και ειδικά όταν βλέπουμε όλα όσα γίνονται στην Ευρώπη και στη χώρα μας, θα πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, μια δύναμη της κυβερνώσας Αριστεράς».
Γιατί, όπως σημείωσε η Ράνια Σβίγκου, «η κοινωνία δεν μπορεί να μας περιμένει. Αντίπαλός μας είναι οι πολιτικές Μητσοτάκη, ένας πρωθυπουργός ο οποίος θέλει να νομίζει ότι είναι παντοδύναμος και πανίσχυρος, κι έχει ένα σχέδιο καταστροφικό για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να ισχυροποιηθεί, για να τον σταματήσει».
Σχετικά με την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «η εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, δηλαδή μια εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν παραιτήσεις από την ΚΕ, αλλά αυτό που υπάρχει στη βάση, και πρέπει να αναστραφεί, είναι μια εικόνα εσωστρέφειας».
Για αυτό, όπως είπε, «οι Οργανώσεις πρέπει να βγουν ξανά στην κοινωνία, πρέπει να επανασυστηθούμε στην κοινωνία, να ακούσουμε τις προτάσεις της και αυτές μετά να γίνουν και πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».