ΣΥΡΙΖΑ: Απόψε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη από τους «87»

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Parallaxi
συριζα-απόψε-η-ψηφοφορία-για-την-πρότα-1085381
Parallaxi

Για τις 21:30 προγραμματίζεται η διεξαγωγή ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι «87» κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαρχής θυελλώδης με το κλίμα τεταμένο, γιουχαΐσματα και επευφημίες από τους παρευρισκόμενους. Κατά την ομιλία του, ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα και να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, κάτι που όντως έγινε.

«Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου» ήταν το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη: «Όσο ελκυστικό κι αν είναι να σηκώνεις το γάντι, επιλέγω τήρηση της νομιμότητας και του καταστατικού. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα των «87» που αμφισβητεί ανοιχτά την επάρκεια Κασσελάκη στην προεδρία, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου, με κείμενο όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «τον τελευταίο ένα χρόνο, ειδικότερα από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος, το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αρχών και αξιών».

Παππάς σε Κασσελάκη: Όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει αλλά να σβήνει

Αιχμηρός τόσο κατά του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και της ομάδας των «87» που κατέθεσε πρόταση μομφής εμφανίστηκε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς επισήμανε μεταξύ άλλων πως «μετά τις ευρωεκλογές δείξαμε αντανακλαστικά ανάληψης της πολιτικής πρωτοβουλίας. Την προσδοκία του κόμματός μας να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας. Οι καλές ώρες τελείωσαν εκεί. Και ευθύνες έχουμε όλοι».

Τονίζοντας πως θα είναι ευθύς με όλους είπε πως «πρόεδρε όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει, αλλά να σβήνει. Εδώ υπάρχουν σύντροφοι, όχι εντελλόμενα. Αλλά και σύντροφοι, που κάνουν μεγάλα λάθη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του δημοσίου λόγου».

Ακολούθως πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις μας δεν βρήκαν χώρο στον δημόσιο λόγο. Ξεκίνησε η λαθολογία, η αίσθηση ότι πάμε να τελειώσουμε λογαριασμούς με το παρελθόν», ενώ υποστήριξε πως «δεν βλέπω υπονομευτές ή εντελλόμενα συμφερόντων. Στην αντίθετη άποψη να μην αποδίδουμε αλλότρια κίνητρα. Δεν μπορούν, επίσης, να υπάρχουν και προηλειμμένες αποφάσεις για διαφωνίες».

Ζήτησε να μην αλλάζει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, διαφοροποιούμενος από τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως «απέναντι στα σενάρια των διασπάσεων, να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις».

Υπογράμμισε πως «το κείμενο της πρότασης μομφής καταδικάζει προτάσεις διαγραφών, όμως στελέχη που το υπογράφουν ζητούσαν καθολική διαγραφή του Παύλου Πολάκη», ενώ επισήμανε πως «δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν εκλογές γιατί δεν βλέπω εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Δεν καταγράφεται πουθενά».

Φάμελλος: Να αποφύγουμε τη μομφή – Μόνη λύση η προσφυγή στη βάση

Άρση στο αδιέξοδο που έχει φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με προσφυγή στα μέλη του κόμματος πρότεινε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος.

Αφού τόνισε ότι «η κατάσταση δεν πάει παραπέρα», ο Σωκράτης Φάμελος είπε ότι αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες, δίνοντας το λόγο στα μέλη, ουσιαστικά εξωθεί σε κατάθεση πρότασης μομφής. «Ο μόνος που μπορεί να το προλάβει είναι ο πρόεδρος. Εξάλλου ο ίδιος ήθελε να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο και τον σταμάτησε το Συνέδριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ενωτικό τόνο υπογράμμισε ότι ο ίδιος, είναι έτοιμος να συμβάλλει, βάζοντας «πλάτη» στο εγχείρημα, με «αυτοκριτική και με δουλειά» Κάτι που όπως είπε «πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες. Έτσι μόνο προχωράει η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη. Το μέλλον εξαρτάται από τις σημερινές αποφάσεις».

Γεροβασίλη για Κασσελάκη: Το νέο δεν είναι ηλικιακό, είναι ιδεολογικό – Λύτρωση οι εκλογές προέδρου

Ευθεία και σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Όπως είπε απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, «σε ποιους τα λες σύντροφε όλα αυτά;», αναφερόμενη στις στις μομφές τόσο εναντίον της, όσο και εναντίον της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα.

Η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε πως, «λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται».

Διερωτήθηκε ότι «ακούμε για ενότητα, σύνθεση, υπευθυνότητα κλπ. αλλά τα εννοούμε όλα αυτά;» και πρόσθεσε πως «απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε σήμερα από τον Πρόεδρο. Ακούσαμε και προσβολές».

Σύμφωνα με την ίδια δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς, ενώ υπογράμμισε πως το νέο δεν είναι ηλικιακό αλλά ιδεολογικό.

Υποστήριξε πως χωρίς τις ίδιες αξίες και χωρίς σεβασμό τίποτα δεν μπορεί να είναι νέο, ενώ είπε ότι «800 «εγώ» είχε η ομιλία του προέδρου και ελάχιστα εμείς».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι «αμετροέπεια να λέει ο πρόεδρος ότι έλιωσε σόλες στη χώρα έναν χρόνο, όταν εμείς έχουμε λιώσει χρόνια πολλά σόλες γι αυτό το κόμμα και από ένα μικρό κόμμα έγινε κυβέρνηση».

Κατά την ίδια στο Συνέδριο ποτέ δεν υποχώρησε. «Το Συνέδριο αποφάσισε να μην γίνουν εκλογές. Πολλά από εκείνα που είχα επισημάνει τότε ισχύουν δυστυχώς και σήμερα. Σεβάστηκα την απόφαση του Συνεδρίου και δήλωσα ότι θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών ενωμένοι», υπογράμμισε.

Είπε πως στον νομό της στην Άρτα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα αντίθετα με πολλούς άλλους νομούς. «Ακούσαμε σήμερα ότι δεν κάναμε τίποτα στις εκλογές», τόνισε.

Καταληκτικά επισήμανε ότι «μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές προέδρου».

*Με πληροφορίες από lifo, in.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα