ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Να παραιτηθεί άμεσα ο Χατζηδάκης
Αναφέρεται σε υπογραφή Χατζηδάκη από την οποία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να επιστρέψουν την οριζόντια επιδότηση
«Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης παραδέχεται ουσιαστικά πρόσθετη ζημία στο Δημόσιο 1,57 δισ. από τις εκποιήσεις του και θα έπρεπε άμεσα να παραιτηθεί. Πρόκειται για μια τεράστια ζημιά που επιβαρύνει κάθε πολίτη της χώρας», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ειδικότερα, σε εκτενή ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει:
«Τις εισπράξεις από τις εκποιήσεις τις δείξαμε. Αναφερθήκαμε στο κόστος ευκαιρίας από τη διαφορά της αξίας της μετοχής (εύλογη αξία μετοχής) από τότε μέχρι σήμερα, καθώς και τα χαμένα μερίσματα. Αυτά τα κόστη για το Δημόσιο θα αυξηθούν στην πορεία του χρόνου, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να έχει απώλειες. Για παράδειγμα, το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας πουλήθηκε σε αξία μετοχής 5,30 ευρώ και σήμερα αξίζει 7,87 ευρώ με ζημία 517 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτές τις ζημιές πρέπει να προστεθεί και το μέρισμα 72 εκατ. ευρώ που χάθηκε.
Το Δημόσιο εν γένει παραιτήθηκε από 192 εκατ. σε μερίσματα λίγο πριν αυτά δοθούν, λίγο πριν γίνει η αποκοπή τους και αυτό είναι εξοργιστικό. Κάθε χρόνο τα χαμένα οφέλη από τα μερίσματα θα κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα και κάθε χρόνο το Δημόσιο θα έχει απώλεια.
Αντιστοίχως δεν απάντησε ποτέ ο κ. Χατζηδάκης για την πρόωρη μετατροπή των warrants του δημοσίου στην Aegean στα 11,30/μετοχή όταν οι προβλέψεις από ξένους οίκους για την τιμή της μετοχής είναι για 15 ευρώ και φάνηκε από την μετέπειτα πορεία της μετοχής μετά την εξαγορά στα 11,30 ευρώ/μετοχή.
Ομοίως και για τα ΕΛΠΕ που χάθηκε η καταστατική πλειοψηφίας (blocking minority) σε μια νύχτα με συνολική απώλεια 26,7 εκατ. ευρώ μέσα σε 7 μήνες. Τα ΕΛΠΕ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσαν να παίξουν ηγετικό και καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα.
Δεν υπάρχει κανένα όφελος για το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημασία είχε να παραμείνει το Ελληνικό Δημόσιο στο Μετοχικό Κεφάλαιο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν οι μετοχές υπέρ αυτού. Με αυτή τη κοινή λογική, πραγματικό όφελος κατέγραψαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία που έχουν θεσμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς που υπηρετούν το Δημόσιο συμφέρον. Στην Ελλάδα οι ζημιές γράφονται σωρευτικά στα αποτελέσματα του ΤΧΣ. Μέχρι το Γ’ Τρίμηνο του 2023 είναι επισήμως 37,2 δισ. ευρώ (σελ.3 Συνοπτικές Ενδιάμεσες Χρηματοοικονομικές καταστάσεις – Εννεαμήνου 2023) . Μεγάλη ζημιά 25 δισ. ευρώ υπήρξε και στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Το Ελληνικό Δημόσιο, με όρους Δημοσίου συμφέροντος θα έπρεπε να παραμείνει στο Μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών, μέχρι να αντισταθμιστεί η ζημιά όπως είναι εύλογο σε κάθε παρέμβαση του Δημοσίου για τη διάσωση τραπεζών.
Η νεοφιλελεύθερή αυτή κυβέρνηση ποτέ δεν απάντησε, γιατί βιάστηκε τόσο πολύ να πάει σε ολική αποεπένδυση της συμμετοχής του Δημοσίου από τις τράπεζες, την ώρα που όλες οι προβλέψεις και οι στόχοι τιμών για τις τράπεζες είναι ανθηρές και θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη από την διανομή μερισμάτων τα επόμενα χρόνια.
Όσο για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με ευθύνη του κ. Χατζηδάκη, ήταν απλά διεκπεραιωτική. Απλώς “έβγαλαν την υποχρέωση” σε μια και μοναδική συνεδρίαση, χωρίς να απαντηθούν βασικά ερωτήματα που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής όσο και μέσω του Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Στη συνεδρίαση ο υπουργός κατέληξε σε ένα απαράδεκτο και παράλληλα παραπλανητικό συμπέρασμα, αναφέροντας ότι το όφελος του PSI ξεπερνά τη ζημιά των 37 δισ. ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου από την αποεπένδυση.
Άραγε, για τη ΔΕΗ που κατά τον υπουργό θα “χρεοκοπούσε” στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κάποια αμφισβήτηση ότι το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσε τον Νοέμβριο του 2021 το 16,8% σε μια νύχτα – χωρίς κανένα αντάλλαγμα – και ότι σήμερα έχει απώλεια 860 εκατ. ευρώ από διαφορά τιμής μετοχών και 35 εκατ. ευρώ από το χαμένο μέρισμα του 2023;
Τα έργα και οι ημέρες του κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησης ΝΔ, έχουν αποτυπωθεί στις τσέπες των πολιτών αφού ήταν αυτοί που αύξησαν την τιμή της κιλοβατώρας, αφαιρώντας την δυνατότητα των καταναλωτών, να επωφεληθούν από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης αφαίρεσαν από τη ΔΕΗ τη δυνατότητα να οδηγεί την αγορά σε πολύ χαμηλότερα τιμολόγια με ανώτατο περιθώριο κέρδους 5%. ‘Αλλωστε το πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους αποτελεί μια τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία θα επωφεληθούν οι καταναλωτές.
Οι καταναλωτές επιβαρύνονται όλο και περισσότερο στο ρεύμα, με αποκορύφωμα το τελευταίο φιάσκο όπου οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ζητούν – με την ένοχη σιωπή της κυβέρνησης – 800 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις από περίπου 1,2 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αποδείχθηκε ότι δόθηκαν ενισχύσεις χωρίς να εξασφαλιστεί η απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες και την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όλα τα παραπάνω φέρουν την υπογραφή και την ενοχή Χατζηδάκη. Για τον υπουργό δεν είναι κακή λίγη αξιοπρέπεια εκεί όπου επικρατεί τόση αναίδεια και αισχροκέρδεια».