Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ: Τσίπρας και «αναποφάσιστοι» θα αναδείξουν το νέο αρχηγό

Καθοριστικής σημασίας οι επιλογές των 40.000 παλαιών μελών που δεν ψήφισαν την Κυριακή  

Parallaxi
συριζα-πσ-τσίπρας-και-αναποφάσιστο-1058353
Parallaxi

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα και η επιλογή των 40.000 «αναποφάσιστων», που δεν μετείχαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογές, θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι στο επίπεδο του «ανοιχτού κόμματος» και της κοινωνίας, ο Στέφανός Κασσελάκης όχι μόνο κερδίζει τις προτιμήσεις και τις εντυπώσεις, αλλά δείχνει ικανός να επηρεάσει ακόμα και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η αξιοσημείωτη συμμετοχή των μελών και των πολιτών στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ, οι ουρές, ο συνωστισμός μπροστά στα παραβάν και οι παρατάσεις στην εκλογική διαδικασία δεν ήταν τυχαία γεγονότα.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, με νωπές ακόμα τις μνήμες από τις πρόσφατες εκλογικές ήττες, αλλά και οι πολίτες που ήθελαν να στείλουν μηνύματα στην κυβέρνηση, έσπευσαν μαζικά στις κάλπες του κόμματος, με τις νέες εγγραφές να ξεπερνούν τις 40.000.

Αυτοί και άλλοι τόσοι, από τα παλαιά μέλη του κόμματος που απείχαν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, είναι η κρίσιμη μάζα που θα ορίσει το αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται αγώνας δρόμου ώστε οι «παλιοί που είναι αλλιώς», να σπεύσουν στις κάλπες του επαναληπτικού γύρου για να μη «χαθεί» το κόμμα από τον «νέο και ωραίο» Κασσελάκη.

Η εκλογική επιτυχία του Σ. Κασσελάκη, δεν έχει ταρακουνήσει μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου οι κομματικοί παράγοντες αδυνατούν ακόμα να αναλύσουν και να κατανοήσουν πως ένας άγνωστος στο κόμμα, που εμφανίζεται σχεδόν από το πουθενά, μέσα σε δύο σχεδόν μήνες, κατορθώνει και “απειλεί” να αναλάβει την ηγεσία.

Ο Έλληνας Μακρόν;  

Πάντως το φαινόμενο Κασσελάκης επηρεάζει συνολικά τις εξελίξεις:

  • Στην κεντρική πολιτική σκηνή προκαλεί αναταράξεις, καθώς ο Κασελλάκης, από πολλούς πολίτες θεωρείται ως η κατάλληλη απάντηση στην ηγεμονία Μητσοτάκη. Διαθέτει νεανικό προφίλ και δυνατό βιογραφικό σπουδών και κυρίως κάνει «κλικ» σε μεγάλο μέρος της νεολαίας, στα μεσαία στρώματα και στον κεντρώο χώρο. Κάποιοι ήδη μιλούν για τον Μακρόν της Ελλάδας, που θα δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό πόλο με νεωτερίστικα, μεταρρυθμιστικά και ανανεωτικά χαρακτηριστικά.
  • Στο χώρο της κεντροαριστεράς μετατοπίζει το βάρος από τις παραδοσιακές κομματικές δομές σε ένα ανοιχτό πολιτικό πεδίο, όπου όλα είναι δυνατά ακόμα και η ριζική αναδιάταξη του χώρου, κάτι βέβαια που τρομάζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται μετέωρο και στάσιμο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
  • Φυσικά αναδιατάσσει και το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα με τρόπο ανατρεπτικό, καταγράφοντας ένα ποσοστό που πλησίασε το 50%. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ένα μήνυμα στο κομματικό σύστημα που χρεώνεται την εκλογική ήττα από τη δεξιά, επιλέγοντας ένα νέο πρόσωπο που δεν έχει σχέση με τους μηχανισμούς εξουσίας του κόμματος που «καθοδήγησαν» το κόμμα από το 32% στο 17,8%.

Τι θα γίνει την επόμενη Κυριακή; Όλα είναι ανοιχτά και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ενώ τα σενάρια περί διάσπασης δίνουν και παίρνουν.

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας ήδη κινούνται προς τα γνωστά κι «απάνεμα» νερά της πλευράς Αχτσιόγλου, η οποία με τις δηλώσεις της περί πολιτικής θολούρας του Σ. Κασελλάκη και των ψηφοφόρων του, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακόμα και μεταξύ στελεχών που την ψήφισαν.

Προφανώς η πρώην υπουργός έχασε την ψυχραιμία της και δεν κατανόησε το μήνυμα της βάσης και της κοινωνίας, όπως και η ηγεσία του κόμματος, στην οποία ανήκε, δεν κατανόησε και δεν έλαβε τα μηνύματα της κοινωνίας και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην δομική διπλή ήττα των εθνικών εκλογών.

Οι λεγόμενοι «προεδρικοί» υπό τον Νίκο Παππά όπως και μερίδα των πασοκογενών της ΡΕΝΕ (Τεμπονέρας, Κοτσακάς, Τσιόκας κ.α.) δεν είναι καθόλου σίγουρο τι θα πράξουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί ή τάσεις, που διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες βρίσκονται σε φάση περίσκεψης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας θα γίνουν επαφές και συζητήσεις με την πλευρά Κασσελάκη, ώστε να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του, τόσο για το μείγμα πολιτικής που σκοπεύει να προωθήσει όσο και για τη σύνθεση της ηγετικής ομάδας και τη λειτουργία του κόμματος.

«Θα ακούσουμε και τις δύο πλευρές και θα αποφασίσουμε» τόνισε στη Parallaxi ηγετικό στέλεχος της ΡΕΝΕ, που θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα ακολουθήσουν 40.000 περίπου παλαιά μέλη του κόμματος που απείχαν από την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη τάση και στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με την επιλογή πρώτα να εκλεγεί αρχηγός και μετά να διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος. Μάλιστα ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει ότι θα απέχει από την εκλογική διαδικασία, όπως έπραξαν και πολλοί άλλοι.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αρχίσει να «σφίγγουν» και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς κι αμφιθυμίες. Η Έφη Αχτσιόγλου, επενδύει στους παραδοσιακούς μηχανισμούς του κόμματος και σε ένα έμπειρο στελεχικό δυναμικό που όμως δεν κατόρθωσε να της εξασφαλίσει την πρωτιά.

Ο Στέφανός Κασσελάκης, θα επενδύσει ξανά στο χαρτί της ανανέωσης αλλά και της ενότητας αφήνοντας και πάλι να διαχέεται ότι έχει και την υποστήριξη του Α. Τσίπρα, ο οποίος βέβαια ποτέ δεν το διέψευσε. Και όπως φαίνεται ούτε ενόψει της δεύτερης Κυριακής θα θελήσει να το κάνει.

Κάποιοι για να περισώσουν ότι μπορεί να σωθεί, ήδη πρότειναν ένα είδος δυαρχίας, δηλαδή πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης και επικεφαλής της ΚΟ στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να γίνει ένα οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αυτών που οδήγησαν στον ΣΥΡΙΖΑ στην υποχώρηση και αυτών που βλέπουν φως στο τούνελ, με αρχηγό τον Στ. Κασσελάκη.  Και αυτό μάλλον θα συμβεί την επόμενη Κυριακή…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα