Πολιτική

Τα «κουλουβάχατα» του ΣΥΡΙΖΑ και το νέο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς

Ο προβληματισμός και οι διαφορετικές απόψεις για την διενέργεια του συνεδρίου – Οι εξελίξεις στη ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης.  

Parallaxi
τα-κουλουβάχατα-του-συριζα-και-το-νέ-1008403
Parallaxi

Τελειωμό δεν έχουν οι αναταράξεις και οι αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η νέα ηγεσία προσπαθεί να περιορίσει και να «συμμαζέψει» το κύμα φυγής και να θέσει το κόμμα σε τροχιά επανεκκίνησης ενώ η Ομπρέλα και όσοι αποχωρούν, σχεδιάζουν νέο πολιτικό σχήμα, που πιθανά να εμφανιστεί στο πολιτικό προσκήνιο στις αρχές του 2024.

Χθες δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της ΚΕ του κόμματος που θέτει το χρονοδιάγραμμα για την αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κορυφωθεί με το πολιτικό και οργανωτικό συνέδριο του Φεβρουαρίου, αλλά και ένα ξεκάθαρο όριο για τις εσωκομματικές διεργασίες και όσους θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

«Όσοι και όσες εκτοξεύουν προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται μόνον από την Επιτροπή Δεοντολογίας», τονίζεται στην απόφαση της ΚΕ, όπου γίνεται λόγος για «πρωτοφανή φαινόμενα, «και μάλιστα από τηλεοράσεως», ασύστολων ψευδών, συκοφαντιών, κατηγοριών περί δήθεν «άλωσης» του κόμματος από επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή».

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες  κομματικές διεργασίες:

  • Εκκίνηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων καθώς και των θεματικών προσυνεδρίων στις 18 Νοεμβρίου.
  • Νέα σύγκληση της Κ.Ε. στις 9 και 10 Δεκεμβρίου για τον ορισμό της επιτροπής θέσεων του Συνεδρίου και ορισμού ΚΟΕΣ
  • Ολοκλήρωση Περιφερειακών και θεματικών συνεδρίων μέχρι 12 Ιανουαρίου 2024.
  • Τελική σύγκληση της Κ.Ε. στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 για την έγκριση των κειμένων και έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου
  • Διεξαγωγή Συνεδρίου την 23η, 24η και 25η Φεβρουαρίου 2024.

Θα προλάβει να γίνει το συνέδριο; – Εικόνα διάλυσης

Ωστόσο αυτό το χρονοδιάγραμμα, από πολλές πλευρές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται σχέδιο επί χάρτου που τελικά δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, καθώς το κόμμα τελεί υπό πλήρη διάλυση και οι αποχωρήσεις των διαφωνούντων, όλων των αποχρώσεων είναι συνεχείς και σε μερικές περιπτώσεις, όπως στη ΝΕ Αχαΐας, μαζικές.

Οι Οργανώσεις Μελών βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση και πολλές έχουν να συνεδριάσουν εδώ και μία διετία, τα ταμεία των οργανώσεων και των Νομαρχιακών Επιτροπών, είναι άδεια και πολλά τοπικά γραφεία έχουν κλείσει ή πρόκειται να κλείσουν. «Είμαστε ίσως το μοναδικό κόμμα που τα μέλη δεν πληρώνουν συνδρομές», σχολιάζει μέλος της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης που θέτει το ζήτημα, αλλά απαντήσεις δεν έχει λάβει.

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στις Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες έχουν μήνες να συνεδριάσουν όπως η ΝΕ Α΄ Θεσσαλονίκης, όπως και οι Θεματικές Οργανώσεις που υπολειτουργούν ενώ η καθοδήγηση και ο έλεγχος από τα κεντρικά προς τη βάση, τις ΝΕ και τις ΟΜ, με ευθύνη όλων των τελευταίων γραμματέων της Κεντρικής Επιτροπής, είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν νοσεί μόνο στη ηγετικά του κλιμάκια, αλλά ασθενεί διαλυτικά και στη βάση του, όπου τα απλά μέλη έχουν καταστεί απλοί θεατές  ενός πολιτικού θεάματος που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε ένα οργανωμένο συλλογικό κόμμα της αριστεράς, που μάλιστα κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό φαίνεται εξάλλου και στις επιδόσεις του στον συνδικαλιστικό χώρο, στα κοινωνικά κινήματα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου πλέον ανιχνεύεται με δυσκολία.

Με αυτά τα δεδομένα. πολλοί, ακόμα και από το προεδρικό περιβάλλον, θεωρούν δύσκολο έως και ακατόρθωτο να διοργανωθεί μία τέτοιου μεγέθους πολιτική διεργασία, όπως είναι το πολιτικό και οργανωτικό συνέδριο του κόμματος, που απαιτεί ετοιμοπόλεμες Νομαρχιακές Επιτροπές και ζωντανές τοπικές και κλαδικές Οργανώσεις Μελών.

Η συγκεκριμένη άποψη τοποθετεί το συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές, στα μέσα ή στα τέλη του καλοκαιριού του 2024. Μάλιστα στελέχη του προεδρικού κλίματος θεωρούν ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στις ευρωεκλογές και όχι σε ένα συνέδριο που πιθανά να αναδείξει σε μεγαλύτερο βαθμό τον διχασμό και το κλίμα διάλυσης στο κόμμα.

Μία διαφορετική προσέγγιση, ωστόσο, θεωρεί ότι ένα συνέδριο τον Φεβρουάριο- Μάρτιο, και αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της διάσπασης και των  αποχωρήσεων, θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά και λυτρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα κινητοποιούσε τη βάση, θα ενεργοποιούσε τις θετικές δυνάμεις του κόμματος και θα άνοιγε τον πολιτικό διάλογο στη βάση του κόμματος και στην κοινωνία.

Έρχεται νέο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Στο μεταξύ και στο χώρο των διαφωνούντων, όπου οι αποχωρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι νωπές, το κλίμα είναι αμφίθυμο και κυριαρχείται από ανάμεικτες προθέσεις και συναισθήματα.

Η αποχώρηση της Ομπρέλας δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να συνεχιστεί και να επεκταθεί στη βάση του κόμματος. Μετά τις αποχωρήσεις των 48 μελών της ΚΕ, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται αποχωρήσεις από τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις Οργανώσεις Μελών.

Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ομάδα των 6+6, των Αχτσιόγλου – Ηλιόπουλου – Χαρίτση – Τζανακόπουλου, όπου αφενός υπάρχουν στελέχη που επιθυμούν να αποχωρήσουν άμεσα, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πολιτικό μέλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ του Σ. Κασσελάκη ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνουν στο κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές.

Σε ότι αφορά τις διεργασίες που συντελούνται, στελέχη της Ομπρέλας ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται δραστήρια με επαφές και συζητήσεις με πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα το 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, όπως και με στελέχη που σήμερα βρίσκονται κοντά στη ΛΑΕ και στο ΜΕΡΑ 25.

Οι επαφές στην παρούσα φάση, γίνονται κυρίως με στελέχη που είχαν συγκροτήσει το «Δίκτυο Ριζοσπαστικής Αριστεράς», αλλά και με ανεξάρτητους του χώρου που θεωρούν ότι η Ριζοσπαστική Αριστερά μπορεί ακόμη να παίξει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και εκφράσει να εκφράσει ευρύτερες κοινωνικές  δυνάμεις με πολιτικό και ταξικό πρόσημο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το σχηματισμό σε πρώτη φάση ενός φόρουμ, ενός χώρου διαλόγου, όπου θα παρουσιαστούν θέσεις και απόψεις, προκειμένου να ανιχνευτούν κοινές θέσεις και προθέσεις. Το επόμενο βήμα είναι ο σχηματισμός ενός σχήματος που θα επιχειρήσει να μετουσιωθεί σε πολιτική οργάνωση, με στόχο την πολιτική δράση και παρέμβαση στις εξελίξεις και φυσικά τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2024.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το εν λόγω εγχείρημα δεν θα είναι έτοιμο να εμφανιστεί σύντομα στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αλλά θα κάνει την εμφάνιση του στις αρχές του 2024, ίσως λίγο πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτό φυσικά πραγματοποιηθεί.

«Είναι πολύ πρόσφατες εξελίξεις για να μιλάμε για νέο σχήμα ή κόμμα» τονίζει η Άννα Ρογδάκη πρώην μέλος της ΚΕ και της ΝΕ Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ακόμα δεν έχει κλείσει ο κύκλος και υπάρχουν στελέχη που ακόμα βρίσκονται σε φάση περίσκεψης». Ωστόσο τονίζει πως «ό,τι και να γίνει εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη της αριστεράς στα κινήματα και στην κοινωνία και αυτό που θα σχηματοποιηθεί θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη πολιτική φυσιογνωμία αλλά και να είναι ανοιχτό, δίπλα στην κοινωνία».

Ο Απόστολος Μητιντζής, εκ των κορυφαίων στελεχών της «Ομπρέλας» στη Θεσσαλονίκη θεωρεί ότι τα πράγματα, παρότι, έχουν πάρει το δρόμο τους ακόμα βρίσκονται σε πρωταρχικό στάδιο σχηματοποίησης. «Ακόμα υπάρχουν εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει και εμείς δεν θέλουμε να προκαταβάλουμε τις διαδικασίες» τονίζει και σημειώνει δε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται γρήγορα σε κάτι διαφορετικό από την αριστερά και πολλά μέλη και στελέχη πλέον δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο κόμμα». Επιβεβαιώνει δε πως υπάρχουν διεργασίες με στελέχη της ριζοσπαστικής αριστεράς εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλα ακόμα βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο.

Η επόμενη μέρα στη ΝΕ Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ   

Η χθεσινή παραίτηση του δικηγόρου Κώστα Αμπατζά, από τη θέση του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Θεσσαλονίκης του κόμματος δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη όπως αναμενόμενες είναι και άλλες παραιτήσεις από τη ΝΕ αλλά και τις τοπικές ΟΜ που θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΕ μετά την παραίτηση Αμπατζά θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να γίνουν αναπληρώσεις των μελών που πιθανολογείται ότι θα παραιτηθούν, αλλά και να εκλέξει νέο συντονιστή.

Τα ονόματα που ήδη ακούγονται για τη θέση, με αλφαβητική σειρά, είναι οι Τατιάνα Βαφειάδου, Τάσος Ηρακλείδης, Βασίλης Μπουλούκος, Δημήτρης Κορσαβίδης, Βαγγέλης Πιτσαλίδης και Χρήστος Ρόκος.

Η σύνθεση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Α Θεσσαλονίκης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα