Τεταμένο το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Πέρασε μετ’ εμποδίων η πρόταση Κασσελάκη για Παππά
Επεισοδιακή και γεμάτη ανατροπές η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Πώς ψήφισαν οι βουλευτές, όλα τα ονόματα
Ένταση και ανατροπές χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (27/8), μετά την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για να αναλάβει ο Νίκος Παππάς τον ρόλο του επικεφαλής της Κ.Ο.
Η εισήγηση του προέδρου πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς στη σχετική ψηφοφορία το «σκορ» ήταν 17 υπέρ, 12 κατά, ενώ 4 δήλωσαν «παρών».
Αναλυτικά πώς ψήφισαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:
ΝΑΙ
- Ακρίτα
- Αποστολάκης
- Αυλωνίτης
- Βέττα
- Γαβρήλος
- Δούρου
- Θρασκιά
- Κασιμάτη
- Κόκκαλης
- Μάλαμα
- Μεϊκόπουλος
- Παππάς Ν.
- Παππάς Π.
- Πούλου
- Σαρακιώτης
- Τζάκρη
- Χριστίδου
ΟΧΙ
- Γεροβασίλη
- Γιαννούλης
- Καλαματιανός
- Κεδίκογλου
- Κοντοτόλη
- Λινού
- Μπάρκας
- Νοτοπούλου
- Ξανθόπουλος
- Παναγιωτόπουλος
- Φάμελλος
- Ψυχογιός
ΠΑΡΩΝ
- Ζαμπάρας
- Καραμέρος
- Μαμουλάκης
- Παπαηλιού
Συνεπώς, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, εκτός του Νίκου Παππά που αναλαμβάνει τα καθήκοντα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιποι που απαρτίζουν το προεδρείο του κόμματος είναι οι εξής:
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι:
- Γιάννης Σαρακιώτης
- Νίνα Κασιμάτη
- Γιώργος Γαβρήλος
Αντικαθιστώντας τους:
- Νίκο Παππά
- Θεόφιλο Ξανθόπουλο
- Διονύση Καλαματιανό
Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος:
- Βασίλης Κόκκαλης
Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ:
- Γιώτα Πούλου
Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ:
- Ραλλία Χρηστίδου
Ν. Παππάς: Όλοι οι βουλευτές είμαστε μαζί ανεξαρτήτως τι ψηφίσαμε – Τι δήλωσε η Β. Κεχαγιά
Μετά από την μαραθώνια συζήτηση και τις διαφωνίες επί του διαδικαστικού υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη για την αντικατάσταση του του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά. Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Παππάς δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν των πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη για τη τημητική πρόταση προς το πρόσωπό μου και τα πρόσωπα για τις στελέχωση του προεδρίου της κοινοβουλευτικής ομάδας, να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργική συζήτηση, ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους και να υποσχεθώ ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με όλα τα μέλη της βουλευτικής ομάδας για να σταθεί κοινοβουλευτική ομάδα μας στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει πράξη την ανάγκη και οργανωμένη εξωστρέφεια του κόμματος και υπέρβαση των όποιων δυσκολιών έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα. Έχουμε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό όπλοστάσιο, έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε χώρο με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, τις προγραμματικές μας θέσεις, να ακούγονται να αξιολογούνται από το λαό και αυτό θα κάνουμε.
Είναι ένα αποτέλεσμα καθαρό, ένα αποτέλεσμα δημοκρατικό, ένα αποτέλεσμα που μας δίνει την εντολή να πάμε όλοι μαζί παρακάτω. Από αυτή τη στιγμή και μετά δεν έχει καμία σημασία τι ψήφισε ο κάθε βουλευτής. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις μπορούμε να φέρουμε τα θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία».
Η κ. Βούλα Κεχαγιά, εκπρόσωπος τύπου είπε: «Ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση σημερινή η οποία όμως κατέληξε παραγωγική έγινε μία αλλαγή στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουμε νέο πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας το Νίκο Παππά.
Αυτό που θέλουμε και επιθυμούμε όλοι αυτό να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για το ΣΥΡΙΖΑ- προδευτική συμμαχία και ενωμένοι να προχωρήσουμε στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και να δώσουμε τις μάχες εντός και εκτός βουλής».
Για το ότι δεν στηρίχτηκε από όλους τους βουλευτές η πρόταση του προέδρου, ανέφερε: «Δεν είναι κάτι το οποίο είναι ευχάριστο, οι βουλευτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις και αιτιάσεις τους, ωστόσο έγινε ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος, οδήγησε σε σένα θετικό αποτέλεσμα. Όλα είναι αποδεκτά, ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις αντιρρήσεις του, αλλά στο τέλος της βραδιάς έχουμε μία θετική κατάληξη και αυτό μετράμε, διότι όπως είπε και ο πρόεδρος στο κλείσιμο της ομιλίας του, έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Όλα όσα προηγήθηκαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε αρχικά πως δεν αποχωρεί και ζήτησε να γίνει πρόταση μομφής, προκειμένου να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τις 11 το βράδυ έκανε πίσω σε σχέση με την πρότασή του περί μομφής ως προς το πρόσωπό του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο να γίνει μόνο μια ψηφοφορία. Ωστόσο, κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την εισήγηση του προέδρου του κόμματος.
Λίγο πριν από τις 21:20 βουλευτές που υποστηρίζουν τον Σ. Φάμελλο, οι Γιώργος Καραμερος και Συμεών Κεδικογλου, ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία για άλλη ημέρα. Όμως, ο Στ. Κασσελάκης επέμεινε ότι η διαδικασία πρέπει να λήξει εντός της ημέρας και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με ομιλίες βουλευτών και ακολούθησε η ψηφοφορία επί της εισήγησης του προέδρου.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Άκριτα πήρε τον λόγο και κάλεσε τον Σωκράτη Φάμελλο να μην επιμείνει στη στάση του, δηλαδή να τεθεί θέμα διαδικασίας μομφής στο πρόσωπο του.
Σημειώνεται ότι 32 βουλευτές μετείχαν με φυσική παρουσία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μέσω zoom, πήραν μέρος ο Ευάγγελος Αποστολάκης, που είναι σε ταξίδι στο εξωτερικό, καθώς και η Καλλιόπη Βέττα, η οποία έχει κορονοϊό.
Το «παρών» δεν έδωσαν ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δεν έχει ακόμα ορκιστεί βουλευτής.
Φάμελλος: Διαφωνούσα από την πρώτη εβδομάδα με τον Κασσελάκη
Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τις κλειστές πόρτες ο Σωκράτης Φάμελλος φέρεται να είπε εντός της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πως διαφωνούσε από την πρώτη εβδομάδα της συνεργασίας του με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι βουλευτές που πήραν τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ρωτούσαν τον κ. Φάμελλο γιατί θέλει να είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κόντρα στον εκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος έχει και τη λαϊκή νομιμοποίηση. «Πώς γίνεται αυτό;», ήταν το ερώτημα που έθεταν.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αρχικά ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του ανέφερε πως η πρόταση αυτή «μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια», προσθέτοντας ότι τα πραγματικά προβλήματα «δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις».
Ακόμη, παρατήρησε ότι η Κ.Ο. εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία και πως «έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο».
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι το πρόβλημα», σημείωσε και -κατά πληροφορίες- επισήμανε ότι η πρόταση για την αντικατάστασή του, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, «κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα».