Featured

Θεσσαλονίκη – Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλη η συμμετοχή, ακόμα και …από άλλα κόμματα

Ουρές στις κάλπες του πρώτου γύρου – Πληροφορίες για συμμετοχή και στελεχών της ΝΔ

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-εκλογές-κιναλ-μεγάλη-η-σ-852572
Φίλιππος Δεργιαδές

Με μεγάλη συμμετοχή και χωρίς προβλήματα συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία στις κάλπες του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ όπου λειτουργούν οι 20 από τις 40 κάλπες της πρώτης εκλογικής περιφέρειας το πρωί υπήρχε μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων.

Το μεσημέρι αναμενόμενα σημειώθηκε μία σημαντική κάμψη ενώ από το απόγευμα η κίνηση έχει αναζωπυρωθεί και ήδη στο συγκεκριμένο χώρο η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τις 2500 άτομα. Να σημειωθεί ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, στις κάλπες της ΔΕΘ είχαν προσέλθει 2100 άτομα.

«Πάμε πολύ καλά στη συμμετοχή, υπάρχει η εκτίμηση ότι σε επίπεδο Θεσσαλονίκης θα ξεπεράσουμε το 2017 και όπως είπαμε αν χρειαστεί, αν υπάρχουν δηλαδή ουρές, έχουμε ήδη πάρει την απόφαση, να δοθεί παράταση μέχρι τις 8μμ», τόνισε ο γραμματέας της ΝΕ Πόλης Θεσσαλοονίκης του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Νίκος Κριθαρίδης. Σημείωσε δε πως το κλίμα στη Θεσσαλονίκη, είναι κλίμα συναίνεσης αλλά και πολιτικής άμιλλας εντός ορίων, δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα και πως κάποια προβλήματα στις κάλπες του Πανοράματος είναι τεχνικής φύσης που αντιμετωπίζονται. «Πολιτικά το κλίμα είναι θετικό, υπάρχει η άμιλλα αλλά όχι η αντιπαράθεση και θεωρώ ότι το κόμμα σε κάθε περίπτωση θα βγει κερδισμένο και πιο δυνατό από τις εσωκομματικές εκλογές», επισήμανε.

Ανάλογα σε κλίμα συμμετοχής και πολιτικά συναινετικό, χωρίς προβλήματα ολοκληρώνεται και στη δεύτερη Β Εκλογική περιφέρεια η ψηφοφορία. Όπως τόνισε στην Parallaxi ο γραμματέας της Β’ ΝΕ του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κυανίδης, ” είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή, να σημειώσω πως από το μεσημέρι σε περιοχές όπως η Πυλαία η Μηχανιώνα και η Περαία είχαμε ξεπεράσει τη συμμετοχή του 2017. Κάποια τεχνικά προβλήματα που είχαμε τα ξεπεράσαμε γρήγορα και όλα βαίνουν καλώς”.

Η προσέλευση πάντως στις κάλπες από το πρωί ήταν συνεχής και το ενδιαφέρον μεγάλο. Η συμμετοχή σαφώς θα ξεπεράσει τα επίπεδα των εκλογών του 2017 και η εξήγηση είναι απλή: το κλίμα συγκίνησης λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά έχει ξεσηκώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όπως βέβαια και η επανεμφάνιση στο προσκήνιο του Γιώργου Παπανδρέου. Η παρουσία του ΓΑΠ αναζωπύρωσε το πολιτικό ενδιαφέρον και έδωσε άλλη δυναμική και νόημα στην αναμέτρηση για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ. Επίσης το κλίμα πόλωσης στην προεκλογική κούρσα, με επίδικο τις συνεργασίες, πολιτικοποίησε παραπέρα την αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων και κέντρισε το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου ακροατηρίου αλλά και το ενδιαφέρον των άλλων κομμάτων, ιδίως της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν έκδηλα και στα πηγαδάκια έξω από τις “κεντρικές” κάλπες της ΔΕΘ, όπου τα κλιμάκια των διαφόρων υποψηφίων ξεχώριζαν με την συντονισμένη παρουσία τους. Τα στελέχη του ΓΑΠ πιο χαλαρά κι ακροβολισμένα σε όλο το χώρο ενώ οι του Ανδρουλάκη και του Λοβέρδου ήταν σε πιο συμπαγή σχήματα. Ήταν σχεδόν εμφανές ότι οι παλιότεροι και τα λεγόμενα «λαϊκά στρώματα», έδειχναν την προτίμηση τους προς τον Γ. Παπανδρέου, οι νεολαίοι και τα νέα στελέχη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ τα μεσαία στρώματα και οι πιο κοντά σε δομές εξουσίας, προς τον Α, Λοβέρδο. Σαφώς πιο περιορισμένες οι τάσεις προς τους άλλους υποψήφιους, δηλαδή τους Χάρη Καστανίδη, Παύλο Γερουλάνο και Παύλο Χρηστίδη.

Όλοι σχεδόν συμφωνούσαν πως η μεγάλη συμμετοχή ευνοεί καταφανώς τον ΓΑΠ ενώ οι προβλέψεις για τον δεύτερο γύρο ήταν συγκρατημένες και συγκεχυμένες.

Δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και λεκτικές αναμετρήσεις καθώς όλοι δεν ήθελαν να πυροδοτήσουν αρνητικά το κλίμα ενόψει δεύτερου γύρου. Ωστόσο δεν έχουν λείψει και κάποιες παραφωνίες: από το μεσημέρι κυκλοφόρησε μεταξύ των στελεχών του ΚΙΝΑΛ ότι προσήλθαν στις κάλπες και οπαδοί άλλων κομμάτων να ψηφίσουν κυρίως από το χώρο της ΝΔ. «Ξέρουμε κάποιους «δαπίτες» που ήρθαν και ψήφισαν» ανέφερε νεολαίος του ΚΙΝΑΛ ενώ παρατηρήθηκε και η συμμετοχή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι παλιότερα ήταν ενεργά μέλη του ΠΑΣΟΚ. «Έχουμε κι επιστροφές στο ΚΙΝΑΛ κυρίως ψηφοφόρων του Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι αν εκλεγεί ο Γιώργος νάστε σίγουροι ότι θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ» δήλωσε στην Parallaxi έμπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ…

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα