Το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Αναζητώντας υποψήφιους
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη συγκρότηση συνδυασμών – Τεράστιο το έλλειμμα στους περισσότερους δήμους και περιφέρειες
Την ώρα που τα άλλα κόμματα, ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, λίγο ή πολύ έχουν κατασταλάξει σε στρατηγικές και υποψηφιότητες, το δεύτερο κόμμα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ακόμα αναζητεί ρότα και πλάνο και ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την δήλωση των συνδυασμών, σε πολλού δήμους και περιφέρειες δεν υπάρχουν καν υποψήφιοι.
Να θυμίσουμε ότι βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου, μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα πρέπει να γίνει η κατάρτιση και η δήλωση των συνδυασμών και μέχρι τη 10η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γίνει η ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο. ενώ οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023. Δηλαδή πρακτικά τα χρονικά όρια είναι ελάχιστα.
Κι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ούτε για τους κεντρικούς δήμους όπως και για τις περισσότερες περιφέρειες, παρότι μετά τις ήττες στις εθνικές εκλογές, το κόμμα θα έπρεπε να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, όπως θεωρητικά αρμόζει σε κυβερνητικά κόμματα. Η έλλειψη κεντρικής ηγεσίας δεν δικαιολογεί την ανυπαρξία προετοιμασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέμα που ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί ήσσονος σημασίας.
Να σημειωθεί ότι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που σήμερα συνεδριάζει εκ νέου για να πάρει σχετικές αποφάσεις, έχει αποφασίσει για τις εκλογές στις Περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει στην Αττική τον Γιώργο Ιωακειμίδη, στα Ιόνια Νησιά τον Θόδωρο Γαλιατσάτος, στην Ήπειρο τον Γιάννη Στέφο, στην Κρήτη τον Σπύρο Δανέλη, στην Στερεά Ελλάδα τον Απόστολο Γκλέτσο, στη Δυτική Μακεδονία την Γεωργία Ζεμπιλιάδου και στη Θεσσαλία τον Δημήτρη Κουρέτα.
Χαοτική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Ωστόσο ένα άλλο σημείο που κάνει εντύπωση και προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η παντελής απουσία από τις εξελίξεις και, εν τέλει, η απόλυτη σχεδόν απαξίωση των αυτοδιοικητικών παρατάξεων και κινήσεων πολιτών, που συγκροτήθηκαν το 2019 σε δήμους και περιφέρειες και σήμερα εμφανίζονται σε ρόλο κομπάρσου ή παρατηρητή, μίας διεργασίας, που όπως όλα δείχνουν μόνο με θαύμα θα οδηγήσει σε εκλογικές επιτυχίες.
Ενδεικτική της κατάστασης του χάους και του αλαλούμ που επικρατεί, είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου μόνο σε ένα δήμο εν μέρει φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο λόγος για το δήμο της Καλαμαριάς όπου οι τοπικές ΟΜ πλειοψηφικά τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Αρη Τεμεκενίδη, παρότι από τη Νομαρχιακή Επιτροπή δεν υπήρχε ξεκάθαρη θέση. Κι αυτό διότι υπάρχει μία σημαντική μερίδα στελεχών, ακόμα και της Κ.Ε του κόμματος, που στηρίζουν ανοιχτά ή έχουν ενταχθεί στο συνδυασμό της Χρύσας Αράπογλου..
Στους υπόλοιπους δήμους δεν υπάρχει σχεδόν καμία συνεννόηση, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης. Η απερχόμενη παράταξη που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Κ. Νοτοπούλου έχει σχεδόν διαλυθεί, με δύο εκλεγμένες δημοτικές συμβούλους να έχουν ενταχθεί σε άλλους συνδυασμούς: την Μαρία Αρβανιτίδου, που αρχικά προσέγγισε την παράταξη του Σ. Πέγκα και επέλεξε τελικά τον συνδυασμό του Σ. Αγγελούδη και την Δήμητρα Αλεξίου που εντάχθηκε στον συνδυασμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα.
Οι υπόλοιποι της παράταξης εμφανίζονται να προσανατολίζονται προς τον Σπύρο Πέγκα ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που τάσσονται υπέρ του Στ. Αγγελούδη. Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στο κόμμα τοπικά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες επί Τσίπρα, τα στελέχη των «προεδρικών» που είχαν οριστεί να διαχειριστούν τα των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, είχαν προκρίνει την περίπτωση Αγγελούδη, ενώ η νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται, με την πλειοψηφία να τάσσεται με την Ε. Αχτσιόγλου, βλέπει με μεγαλύτερη συμπάθεια την περίπτωση Πέγκα. Από το κάδρο δεν μπορεί να εξαιρεθεί και η περίπτωση Άκη Σακισλόγλου, ο οποίος διεκδίκησε το «χρίσμα» ως μία πιο «καθαρή» πολιτικά υποψηφιότητα, η οποία όμως πέρα από ένα κομμάτι της «Ομπρέλας», δεν έτυχε ευρείας αποδοχής ενώ υπάρχει στο τραπέζι και η πρόταση να ενταχθεί στο συνδυασμό Πέγκα, με τον οποίο ήδη συμπράττουν οι Οικολόγοι του Μ. Τρεμόπουλου.
Όλα στον αέρα και στους μικρούς δήμους
Ανάλογο αλαλούμ υπάρχει και στους άλλους δήμους. Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών κεντρικά στελέχη και στελέχη της ΝΕ, στη “γραμμή” των προοδευτικών συγκλίσεων, επιθυμούν τη συνεργασία με τον νυν δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, ενώ η βάση της δημοτικής οργάνωσης σε μεγάλο βαθμό είναι αντίθετη. Ο νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Λάζαρος Ωραιόπουλος, εμφανίζεται αρνητικός να είναι και πάλι υποψήφιος ενώ δεν φέρεται αντίθετος στην σύμπραξη με τον νυν δήμαρχο. Να σημειωθεί ότι ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ωραιόπουλου, ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β Θεσσαλονίκης ενώ διατελεί και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης κάποιοι, αν τελικά εγκριθεί η συνεργασία με τον νυν δήμαρχο, δεν αποκλείουν να υποστηρίξουν τον συνδυασμό του Γιάννη Λαθήρα, που συγκροτείται απο στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Στο δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, η παράταξη που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται διχασμένη καθώς ένας και των τριών συμβούλων, ο Στάθης Καιτετζίδης, έχει ενταχθεί στον συνδυασμό του «δεξιού» Λευτέρη Αλεξανδρίδη, ενώ η προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο προοδευτικό ψηφοδέλτιο έχει αποβεί άκαρπη. Στελέχη από την κεντροαριστερά που είχαν προκρίνει μία τέτοια προσπάθεια, εμφανίζονται τελικά στο πλευρό του Κλεάνθη Μανδαλιανού, στην παράταξη του οποίου έχει ήδη ενταχθεί ο Γιώργος Κυριλίδης, επικεφαλής της παράταξης που είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Ενδεχομένως τελικά να υπάρξει αυτόνομη κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Ευόσμου – Κορδελιού ή τελικά να ληφθεί απόφαση της μη καθόδου. Όπως δηλαδή στο δήμο Παύλου Μελά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται να μη στηρίξει κάποια παράταξη, καθώς ήδη η επικεφαλής της παράταξης που είχε υποστηριχθεί το 2019, η Αναστασία Φραγκοπούλου, μεταπήδησε στην παράταξη του νυν δημάρχου, Δημήτρη Δερμουτζίδη, αναλαμβάνοντας θέση αντιδημάρχου.
Δύσκολα τα πράγματα και στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπου τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθεί με τον νυν δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Σάκη Γκαλέτζη.
Ψάχνουν «γενναίο του Βορρά» για τις περιφερειακές εκλογές
Ανάλογη δυσπραγία συναντά ο ΣΥΡΙΖΑ και στις περιφερειακές εκλογές όπου το 2019, στις εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον νυν βουλευτή Θεσσαλονίκης, Χρήστο Γιαννούλη, είχε συγκεντρώσει ποσοστό 11.48%.
Ήδη όσοι εκ των πρώην βουλευτών έχουν ερωτηθεί (Αμανατίδης, Τριανταφυλλίδης, Αυγέρη) αν επιθυμούν να τεθούν επικεφαλής του ψηφοδελτίου φέρονται να έχουν αρνητική στάση ενώ στο τραπέζι υπάρχει το όνομα του πρώην βουλευτή Σερρών Κώστα Καρπουχτσή όπως και της πρώην βουλευτού Κιλκίς Ειρήνης Αγαθοπούλου.
Επίσης για τη θέση του επικεφαλής της παράταξης, έχουν ακουστεί τα ονόματα του καθηγητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη αλλά και του περιφερειακού συμβούλου από τον χώρο της Οικολογίας, Φίλιππου Γκανούλη ενώ δεν αποκλείεται να επιλεγεί και κάποιος εκ των υποψηφίων στην Α Θεσσαλονίκης, όπως ο Γιάννης Μυλόπουλος. Ωστόσο υπάρχουν και προτάσεις να επιλεγεί κάποιο νυν στέλεχος από την περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Δήμητρα Θωμά.
Να σημειωθεί ότι το 2019 στις περιφερειακές εκλογές ο συνδυασμός του Απόστολου Τζιτζικώστα, είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο πάνω από 62%. Συνεπώς χωρίς να έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία προεκλογική προετοιμασία, η εκλογική μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν θα είναι μία ευχάριστη διαδρομή. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανείς τόσο πρόθυμος ή γενναίος για να αναλάβει το κόστος αυτής ατης αναμέτρησης…