Πολιτική

Το σκληρό παζάρι του Ερντογάν για να πει «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κατάφερε να κερδίσει πολλά από αυτά που ζητούσε προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως»

Parallaxi
το-σκληρό-παζάρι-του-ερντογάν-για-να-πε-883821
Parallaxi

Στον απόλυτο πρωταγωνιστή της Συνόδου Κορυφής εξελίχθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς με το «σκληρό παζάρι» που έκανε τις τελευταίες ώρες κατάφερε να κερδίσει πολλά από αυτά που ζητούσε προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν είπε τελικά το πολυπόθητο «ΟΚ» εξασφαλίζοντας υποστήριξη για να ξαναρχίσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας για την ΕΕ και για να επικαιροποιηθεί η τελωνειακή ένωσης. Παράλληλα, έγινε γνωστό, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ θα διοριστεί ειδικός συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε μετά από τις καταλυτικές συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον: «Με χαρά σας ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση που διοργάνωσα με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό & να εξασφαλίσει την επικύρωση. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ισχυρότερους & ασφαλέστερους».

Όλα τα βλέμματα στα F-16

Αυτό που ακόμα δεν έχει εντελώς αποσαφηνιστεί είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το κύριο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ. Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη, η Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες πίεσε ασφυκτικά την Άγκυρα να άρει το βέτο για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία, όμως τα F-16 φαίνεται ήταν η ύστατη παροχή που θα μπορούσαν να δώσουν.

Πάντως, τις τελευταίες ώρες υπήρχε έντονο παρασκήνιο για μια φόρμουλα που θα είχε να κάνει με τα F-16. Ισχυροί κύκλοι στην Ουάσιγκτον προσπάθησαν αφενός να κατευνάσουν το ελληνικό λόμπι στο Κογκρέσο και αφετέρου να «δώσουν κάτι» στην Τουρκία, που θα σχετίζεται με τα μαχητικά. Δεν αποκλείεται δηλαδή, οι ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των 80 κιτ αναβάθμισης που ζητεί η Τουρκία, αλλά όχι και την η πώληση των 80 F-16 Viper.

Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να άρει το βέτο της Τουρκίας στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ.

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει ανοιχτά την πώληση των F-16 στην Τουρκία και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν σήμερα (Τρίτη) στις 18.00.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα