Τουρκία: Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για θέματα Άγκυρας – Αθηνών
Ανοιχτή επιστολή οργανώσεων αντιρρησιών συνείδησης προς Μητσοτάκη και Ερντογάν
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμμετάσχει την Τετάρτη (6/12) σε Υπουργικό Συμβούλιο όπου μεταξύ των θεμάτων θα είναι και η αξιολόγηση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας.
Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου θα περιλαμβάνει επίσης την τελευταία κατάσταση στη Γάζα, καθώς και οικονομικά θέματα, όπως η καταπολέμηση του πληθωρισμού και ο νέος κατώτατος μισθός.
Το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου σε Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από 8 με 9 Υπουργούς της Κυβέρνησης του για να συμμετάσχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, έξι χρόνια μετά το τελευταίο ΑΣΣ που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη το 2016.
Ανοιχτή επιστολή οργανώσεων αντιρρησιών συνείδησης προς Μητσοτάκη και Ερντογάν
Ανοιχτή επιστολή των αντιρρησιών συνείδησης σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο προς Μητσοτάκη και Ερντογάν: «Συνειδητοποιήστε τα οφέλη που θα έφερνε στην περιοχή μας μια πραγματική ειρήνη και η μείωση των στρατιωτικών δαπανών».
Οι οργανώσεις αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επιστολή αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες της παραβίασης του δικαιώματος στην άρνηση στράτευσης και στις τρεις χώρες και καλεί τους ηγέτες να αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης και να παράσχουν καθολική και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε εναλλακτική θητεία που προάγει την ειρήνη και δεν είναι στρατιωτική.
Στις 7 Δεκεμβρίου, η Ελληνική Ένωση Αντιρρησιών Συνείδησης, η Πρωτοβουλία Παρακολούθησης της Άρνησης Συνείδησης και η Πρωτοβουλία για την Άρνηση Συνείδησης στην Κύπρο δημοσίευσαν επιστολή προς τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη, οι οποίοι θα συναντηθούν στην Αθήνα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.
«Ως αντιμιλιταριστικές οργανώσεις αντιρρησιών συνείδησης από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, υποστηρίζουμε την αναγνώριση της άρνησης στράτευσης ως ανθρώπινο δικαίωμα και την καθολική και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε εναλλακτικές μη στρατιωτικές επιλογές υπηρεσιών που προάγουν την ειρήνη (νοσοκομεία, υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος, όπως η υποστήριξη σε φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές)», αναφέρεται στην επιστολή.
Στη δημοσιευμένη επιστολή, οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι την τελευταία πενταετία, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διαθέσει το 7,5% των κρατικών τους δαπανών για στρατιωτικές δαπάνες και ότι και οι δύο χώρες σχεδιάζουν αύξηση του προϋπολογισμού τους το 2024. «Ίσως η πιο κραυγαλέα πτυχή της στρατιωτικοποίησης είναι η συνέχιση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Κατά την άποψή μας, η πρακτική αυτή επιφέρει δύο σοβαρά πλήγματα στις κοινωνίες μας».
Η επιστολή καλεί τις αρχές της Τουρκίας και της «βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, όπως απαιτείται από τα διεθνή πρότυπα και τη νομολογία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να εξαλείψουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, και τις αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου να αναγνωρίσουν ομοίως την αντίρρηση συνείδησης ως ανθρώπινο δικαίωμα και να παράσχουν μια δίκαιη και προσβάσιμη εναλλακτική πολιτική υπηρεσία.
Οι τρεις οργανώσεις επέστησαν επίσης την προσοχή στην ένταση στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο και δήλωσαν ότι η διαδικασία αυτή οδεύει προς ένοπλη σύγκρουση και προκαλεί ανησυχία στην περιοχή. «Καλούμε όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις- πιστεύουμε ότι μετά από 50 χρόνια, η αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο πρέπει τώρα να αρχίσει», αναφέρεται στην επιστολή.
Ο Ερντογάν χτυπάει πάντα στις… 7 – Από τον Τσίπρα στον Μητσοτάκη
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα που θα γίνει την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023 στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και πρόκειται να συναντήσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος παίζει και τα… δικά του παιχνίδια καθώς πριν από έξι χρόνια, την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου 2017, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει ξανά επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και συνάντησε τον – τότε – πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα.
Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στην Αθήνα
Κατά την υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για «χτίσιμο γεφυρών σε σταθερά θεμέλια με αλληλοσεβασμό και σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών».
Ακόμα, ο – τότε – πρωθυπουργός είχε πει: «Είναι σημαντικό που σας καλωσορίζω ξανά στην Ελλάδα. Είναι μία επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας μετά από 65 χρόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας. Πιστεύω στη φιλία των λαών μας. […] Πιστεύω ότι ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και τον διάλογο».
Ο Αλέξης Τσίπρας, τότε, είχε πει στον Τούρκο Πρόεδρο το εξής: «Θέλουμε να επιδιώξουμε να στήσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη. Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια και σταθερά θεμέλια είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. […] Διαφορές πάντα υπήρχαν. Αυτό που έχει σημασία είναι, πέρα από τις διαφορές, να ψάχνουμε για συγκλήσεις. Αν το καταφέρουμε σήμερα, η επίσκεψή σας θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών».
Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε αναφερθεί στη Συνθήκη της Λωζάνης κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και ήταν ηπιότερος στις δηλώσεις του απ’ όταν είχε γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον – τότε – ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο.
Συγκεκριμένα, κατά τις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σε αυτό το κτήριο. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου είχα συνομιλίες με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας και, σήμερα, συναντιέμαι μαζί σας. Έχω την τιμή να πραγματοποιώ τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα. Οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δε εποφθαλμιούσαμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρξαν».
Εν συνεχεία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει: «Τα σφάλματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν είναι κομμάτι της ιστορίας. Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια και γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση αρχές κοινού λόγου, αν μπορούμε να διαμορφώσουμε μία κοινή ρητορεία, θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά. Σε αυτή μας τη συνάντηση, σας μεταφέρω τις προσωπικές μας ευχαριστίες, αλλά και την ευγνωμοσύνη των Τούρκων προς τον ελληνικό λαό και σ’ εσάς προσωπικά».
Παυλόπουλος σε Ερντογάν: «Οι Συνθήκες δεν αναθεωρούνται, αλλά ερμηνεύονται» Τον Δεκέμβριο του 2017, έντονο διάλογο είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο – τότε – Έλληνας ομόλογός του, Προκόπης Παυλόπουλος, όταν ο πρώτος αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο – τότε – Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει: «Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να είναι η επίσκεψη ιστορική, πρέπει να είναι σεβαστό το σύνολο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Ε.Ε. από κάθε υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.. Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ινονού». Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε πως η βάση της φιλίας των δύο λαών είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία – όπως είπε – «δεν χρειάζεται ούτε διαπραγμάτευση, ούτε αλλαγές».
Χαρακτηριστικά, τότε, ο Τούρκος Πρόεδρος που επισκεπτόταν την Αθήνα είχε πει: «Υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά στη Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι μια συμφωνία που υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν ήταν μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οικοδομείται ξανά ο πλανήτης μας και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. […] Για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα αλλά ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αναφέρεται η λέξη τουρκική».
Ακόμα, ο ίδιος είχε πει: «Στην Τουρκία, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η επιτροπή που τον εκλέγει, προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια. Εμείς κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους. […] Δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης. Τα θέματα αυτά, τα συζητήσαμε με τους κ. Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, το ίδιο κάνουμε με τον κ. Τσίπρα τώρα, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή του θέματος στη Δυτική Θράκη, οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λεξη “τουρκική”».
Στη συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανταπάντησε, επικαλούμενος την ιδιότητα ως καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, υπογραμμίζοντας πως «οι Συνθήκες δεν αναθεωρούνται, αλλά ερμηνεύονται». Μάλιστα, παρότρυνε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφεύγει νομικές εκφράσεις που επιβαρύνουν το κλίμα και να συζητήσει με τους έμπειρους νομικούς του συμβούλους.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο, ανέφερε πως τοποθετήθηκε για τη Συνθήκη της Λωζάνης μόνο επειδή το θέμα άνοιξε ο – τότε – Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαφορετικά θα τα συζητούσε με την κυβέρνηση. Κατέληξε, δε, πως μπορεί να μην είναι καθηγητής Νομικών, αλλά γνωρίζει Πολιτικό Δίκαιο, το οποίο επιτρέπει την επικαιροποίηση συμφωνιών.
Ο Ερντογάν έρχεται με απρόβλεπτη ατζέντα στην Αθήνα
Πάντως, από τότε πέρασαν έξι χρόνια, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί και πάλι την ίδια ημέρα, στον ίδιο τόπο, με απρόβλεπτη ατζέντα παρότι ο ίδιος έχει κάνει λόγο για προσέγγιση «win-win» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το Μέγαρο Μαξίμου και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζουν την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ορόσημο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ως ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην πορεία για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας. Όπως έχει επισημάνει το iEidiseis (διαβάστε περισσότερα εδώ), και οι δύο πλευρές προσέρχονται με θετική διάθεση, με τον Τούρκο Πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα» και να προτείνει τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές («win – win») και την Αθήνα να προκρίνει την ανάγκη η ηρεμία και βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών.
«Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Χωρίς να παραγνωρίζουν τις «παραφωνίες» από την πλευρά της Άγκυρας, στην κυβέρνηση στέκονται στη σταθερότητα με την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος επιμένει το τελευταίο διάστημα στη διατήρηση χαμηλών τόνων και στην αποφυγή αναβίωσης της πολεμικής ρητορικής του 2022. «Η ρητορική της Άγκυρας είναι προσεγμένη, ενώ οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις έχουν παγώσει. Οφείλουμε να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες για να διατηρηθεί αυτό το κλίμα ηρεμίας», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το αεροπλάνο του Τούρκου Προέδρου αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», λίγο πριν τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης (07/12) και να απογειωθεί γύρω στις 15:00 εκτός και αν υπάρξει μία μικρή παράταση.
Η τουρκική αποστολή θα είναι σημαντικά μικρότερη από όσο αρχικώς διέρρεε προ μηνός η Τουρκική Προεδρία, και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύουν μόνο δημοσιογράφοι και υπουργοί, όχι όμως και Τούρκοι επιχειρηματίες όπως αρχικώς έλεγαν οι πληροφορίες.
Από το αεροδρόμιο, ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο όπου και θα έχει εθιμοτυπικά συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ακολούθως, ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Από ελληνικής πλευράς, θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Άννα-Μαρία Μπούρα. Από τουρκικής πλευράς, παρόντες θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Αμέσως μετά τη συνάντηση, προγραμματίζονται κοινές δηλώσεις.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο Μαξίμου, στο οποίο – εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Εξωτερικών, την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, καθώς και τον υφυπουργό για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη – από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν υπουργοί Άμυνας, Οικονομίας & Οικονομικών, Παιδείας, Μετανάστευσης & Ασύλου, Πολιτισμού & Τουρισμού. Το γεύμα εργασίας στην πραγματικότητα θα είναι η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Επισημαίνεται ότι θα έχουν προηγηθεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών και, συγκεκριμένα, του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, του Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με τον ομόλογό του Μεχμέτ Σιμσέκ, Μετανάστευσης & Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υπουργό Πολιτισμού &Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι, καθώς και του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Γιουσούφ Τεκίν.
Πηγή: ieidiseis.gr