Βενιζέλος ή Τασούλας τα φαβορί για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Εκτός «κάδρου» μένει η Κ. Σακελλαροπούλου - Την Λούκα Κατσέλη θα προτείνει ο Φάμελλος

Parallaxi
βενιζέλος-ή-τασούλας-τα-φαβορί-για-την-1011328
Parallaxi

Mε την μεθαυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού του στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θ’ αρχίσει να… αδειάζει η κλεψύδρα για τη δημοσιοποίηση του προσώπου που θα προτείνει η ΝΔ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αφού την ίδια μέρα ή το αργότερο την επομένη, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει γνωστή τη βούλησή του με μαγνητοσκοπημένο βίντεο.

Κυρίαρχη εκτίμηση μεταξύ των συνομιλητών του πρωθυπουργού είναι ότι μετά την αρχική βολιδοσκόπηση διάφορων σεναρίων, στο τραπέζι έμειναν μόνον δύο ονόματα: Αυτά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και αυτό του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, μάλιστα, το όνομα του προέδρου της Βουλής ήταν μπροστά στα «στοιχήματα» αρκετών γαλάζιων στελεχών, οι οποίοι θεωρούν ότι η επιλογή του Κ. Τασούλα αποτελεί την «ήρεμη λύση», που θα ικανοποιήσει την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αλλά και την παραδοσιακή κομματική βάση του κόμματος. Και αυτό, διότι προέρχεται από τα «σπλάχνα» της παράταξης και εξελέγη για δύο συνεχείς κοινοβουλευτικές περιόδους, το 2019 και το 2023 στην προεδρία της Βουλής, την πρώτη φορά με 238 ψήφους και τη δεύτερη με 250 ψήφους, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι αν πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ο κ. Τασούλας, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να ελπίζει σε εκλογή του με ευρύτερες συναινέσεις, διότι άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά έχει η ψήφος για την πρόεδρο της Βουλής και άλλα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Στην προκειμένη, εκτός από τη ΝΔ, μπορεί να τον υπερψηφίσουν μόνο κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει μια κομματική επιλογή του πρωθυπουργού και έχει ζητήσει η υποψηφιότητα να αναδειχθεί από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Υπέρ μίας προοδευτικής υποψηφιότητας έχει ταχθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Στην περίπτωση που τελικώς, ο Κ. Μητσοτάκης επιλέξει τον πρόεδρο της Βουλής, η υποψηφιότητα του κ. Τασούλα αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 156 ψήφους (όση είναι η κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ.), κάτι που σημαίνει ότι η εκλογή του θα προκύψει με την τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία ο πήχυς για την εκλογή Προέδρου είναι στις 151 ψήφους.

Στην περίπτωση, τώρα που ο Κ. Μητσοτάκης θελήσει να συνεχίσει την πολιτική παράδοση που θέλει την εκάστοτε πλειοψηφία να προτείνει πρόσωπο από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, τότε το σενάριο που θέλει τον Βαγγ. Βενιζέλο να οδεύει για το Προεδρικό Μέγαρο είναι το επικρατέστερο. Πρώτα απ όλα, γιατί το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητά του. Δεύτερον, διότι ο κ. Βενιζέλος διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, οπότε οι βουλευτές της επιρροής του εκτιμάται βασίμως ότι θα δώσουν τη θετική τους ψήφο. Και τρίτον, γιατί στις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταγραφεί ως μια θετική υποψηφιότητα.

Τυχόν υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου εκτιμάται ότι θα εξασφάλιζε ευρύτερη αποδοχή, πιθανότατα 187 ψήφων, δηλαδή 156 από τη Ν.Δ. – αν δεν υπάρξουν «γαλάζιες» διαρροές – και 31 από το ΠΑΣΟΚ. Που θα σήμαινε εκλογή από την τρίτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 180 ψήφοι.

Τη Λούκα Κατσέλη θα προτείνει ο Σωκράτης Φάμελλος για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την γνωστή οικονομολόγο, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας επί ΣΥΡΙΖΑ, Λούκα Κατσέλη, θα προτείνει – σύμφωνα με πληροφορίες – για πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σωκράτης Φάμελλος στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος του.

Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη θεωρείται από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς έχει θετικό πρόστιμο τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στην Νέα Αριστερά.

Το όνομα της Λούκας Κατσέλη, όπως και του Νίκου Κοτζιά και του Γιάννη Δραγασάκη συζητούνται εδώ και πολύ καιρό από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα τρία αυτά πρόσωπα, το καθένα με βάση την εμπειρία του και την προσφορά του στα κοινά θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν αυτό που κατ’ επανάληψη έχει πει το τελευταίο διάστημα ο Σωκράτης Φάμελλος, «μια προοδευτική υποψηφιότητα».

Η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη θεωρήθηκε, ωστόσο, ως το πρόσωπο που θα μπορούσε να «διεμβολίσει» το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από όλους τους κομματικούς φορείς.

Να θυμίσουμε ότι η Λουκά Κατσέλη την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και ειδικότερα από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016. Ακόμη το όνομα της είχε ακουστεί έντονα την προεκλογική περίοδο του 2023 για τη θέση της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, θέση που, σύμφωνα με πληροφορίες, την είχε τότε αρνηθεί.

Στις εκλογές του 2007, εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ το 2009 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 2012. Στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που σχηματίσθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2009 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, οπότε μετακινείται ως Υπουργός στο Υπουργείο Εργασίας. Εκεί παρέμεινε μέχρι τις 17 Ιουνίου 2011.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για την ώρα εμφανίζεται αρνητικός σε αυτή την πρόταση αφήνοντας, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει κάποια συζήτηση εάν ο πρωθυπουργός προτείνει μία καθαρά κομματική υποψηφιότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας πάντως χθες την εξέλιξη αυτή ανέφερε ότι το κόμμα του θα επιμείνει σε αυτή την πρόταση. «Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση, απ’ ό,τι βλέπω και εγώ, τουλάχιστον από τη μεριά του κ. Ανδρουλάκη, που φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη περιμένει τον κ. Μητσοτάκη και τις προτάσεις της κυβέρνησης» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «Εμείς θα αξιολογήσουμε και αύριο, και ίσως όχι μόνο αύριο, την εξέλιξη αυτή και θα επιμείνουμε. Οφείλω να σας το πω, ότι αυτή είναι και η δική μου διάθεση σε επίπεδο εισήγησης. Θα επιμείνουμε έτσι ώστε από τη μια μεριά να υπάρξει μια υποψηφιότητα που να ενώσει τα προοδευτικά κόμματα της χώρας και θα επιμείνουμε για να μπορεί αυτό να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένο».

Εν τω μεταξύ στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να συζητηθεί και η εκδήλωση που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου για την ανάληψη της εξουσίας το 2015.

Οι πληροφορίες λένε ότι στην εκδήλωση αυτή θα κληθεί και θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Με την κίνηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην αντεπίθεση και επιχειρεί να αποκαταστήσει την «πρώτη φορά αριστερά» από τις επιθέσεις που έχει δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Στόχος τους είναι να υπενθυμίζουν ότι αυτά τα δύο κόμματα έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ την έβγαλε, έστω και μέσα από μία επώδυνη διαδικασία όπως ήταν το τρίτο πακέτο μέτρων.

Προφανώς, κάποιοι φοβούνται μήπως επικοινωνιακά η κίνηση αυτή δεν τους βγει όπως την προγραμματίζουν, όμως οι περισσότεροι θεωρούν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τα αποσπάσματα του βιβλίου του Στέφανου Κασσελάκη που είδαν το φως της δημοσιότητας έλεγαν ότι «είθιστε οι πολιτικοί να γράφουν βιβλίο στο τέλος της καριέρας τους. Όπως φαίνεται το πολιτικό τέλος του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε γρήγορα».

Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι στην πραγματικότητα ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο απ’ όσα είναι ήδη γνωστά σε όλους. «Δείχνει τα απωθημένα που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα και την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ εμφανίζεται και αχάριστος από την στιγμή που επιτίθεται στην Ρένα Δούρου που τον στήριξε μέχρι την τελευταία στιγμή» ανέφεραν ακόμα οι ίδιοι άνθρωποι.

Πηγές: ieidiseis.gr / newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα