Πολιτική

Βουλή: Οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών δηλώνουν ότι δεν εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους

Οι απολογίες τους στην Επιτροπή της Βουλής - Η άρση της ασυλίας των θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και από την Ολομέλεια - Πώς ψήφισαν

Parallaxi
βουλή-οι-11-βουλευτές-των-σπαρτιατών-δη-1078466
Parallaxi

Πρόγευση των ανωμοτί εξηγήσεων, που αναμένεται να δώσουν στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι 11 βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες», αποτελούν όσα υποστήριξαν στη Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου, που απάντησε ομόφωνα «ΝΑΙ», στο αίτημα της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, για την άρση της ασυλίας τους, προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν στα Πρακτικά της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, τα οποία αποκαλύπτει το iEidiseis, όλοι δήλωσαν «αθώοι», υποστηρίζοντας ότι, δεν υπάρχει εξαπάτηση εκλογέων από το κόμμα «Σπαρτιάτες», καθώς οι ψηφοφόροι ήξεραν τι ψήφιζαν.

Η άρση ασυλίας τους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ακόμη και οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι βουλευτές συναίνεσαν στην άρση ασυλίας τους. με μοναδική εξαίρεση τον βουλευτή Γεώργιο Ασπιώτη, που δήλωσε ότι δεν το επιθυμεί.

Συγκεκριμένα, τρεις εξ αυτών, οι βουλευτές Ιωάννης Κόντης, Αθανάσιος Χαλκιάς και ο Ιωάννης Δημητροκάλλης το άφησαν στην κρίση της Επιτροπής, ενώ οι υπόλοιποι επτά, Αλέξανδρος Ζερβέας, Διονύσης Βαλτογιάννης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Πέτρος Δημητριάδης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γεώργιος Μανούσος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος, είπαν ότι επιθυμούν την άρση της ασυλίας τους.

Οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών κλήθηκαν ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, από την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία διενεργεί έρευνα, μετά από τις καταγγελίες του Προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα.

Οι σαφείς υπαινιγμοί, που είχε διατυπώσει ο Βασίλης Στίγκας, για ανάμειξη του καταδικασμένου για τη δράση της ΧΑ Ηλία Κασιδιάρη, στη δράση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, που διανθίστηκαν με τους χαρακτηρισμούς στη Βουλή, περί «Greek Mafia» και «Ντον Κορλεόνε», άνοιξαν τον δρόμο στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, να διερευνήσει -ως όφειλε, βάσει της νέας νομοθεσίας- ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός των «Σπαρτιατών» : Ο Βασίλης Στίγκας ή ο Ηλίας Κασιδιάρης;

Εφόσον αρθεί η ασυλία των 11 βουλευτών και από την Ολομέλεια της Βουλής, ανοίγει ο δρόμος στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, να λάβει τις οιονεί απολογίες τους, για να αποφανθεί στη συνέχεια, εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον τους, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, ή εάν θα αρχειοθετήσει την υπόθεση.

Η έρευνα της Δικαιοσύνης αναδεικνύεται ιδιαίτερα κρίσιμη για το κόμμα των «Σπαρτιατών», καθώς από την έκβαση της θα εξαρτηθεί, το μέλλον του.

Εάν αποδειχτεί η σύνδεση του -σε επίπεδο αρχηγού- με τον έγκλειστο πρώην Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, τότε το πιθανότερο είναι ότι οι «Σπαρτιάτες» θα μείνουν εκτός των Ευρωεκλογών του 2024, ενώ το νεοπαγές κόμμα θα απωλέσει την κρατική χρηματοδότηση.

Και παρά το γεγονός ότι, ο κ. Στίγκας, στις δύο καταθέσεις του στον Άρειο Πάγο, στις αρχές Σεπτεμβρίου φέρεται ότι, κατέβαλλε προσπάθεια να αποσυνδέσει την πολιτική λειτουργία του κόμματός του με τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου έστειλε έγγραφο στη Βουλή, ζητώντας την άρση ασυλίας των 10 βουλευτών των «Σπαρτιατών», όπως και του 11ου και πλέον ανεξάρτητου Κωνσταντίνου Φλώρου, αίτημα που έγινε ομόφωνα δεκτό από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου.

Από τις τοποθετήσεις των 11 βουλευτών στην Επιτροπή Δεοντολογίας στη Βουλή, που σημειωτέον δεν επιτρέπεται να μπει στην ουσία της υπόθεσης, ενδιαφέρον έχουν όσα υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Χάρης Κατσιβαρδάς και Ιωάννης Δημητροκάλης.

Ο κ. Κατσιβαρδάς, στον οποίο χρεώθηκε στενή σχέση του με τον Ηλία Κασιδιάρη, λόγω και της ιδιότητος του και ως συνηγόρου – υπερασπιστή του, δεν αναφέρθηκε καθόλου, όπως άλλοι συνάδελφοι του, στην ουσία της υπόθεσης και στο εάν υφίσταται το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, ενώ υποστήριξε ότι, «εάν ασκούσα επιρροή θα αξιοποιούμην ως Γενικός Γραμματέας ή Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή θα ήμουν σε Επιτροπές κρίσιμες και μείζονος σπουδαιότητας, όχι ότι είμαι σε υποδεεστέρας, είμαι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Αντεγκληματικής Πολιτικής, θα ήμουνα στις κυρίαρχες Επιτροπές τρόπον τινά. Αφενός μεν αυτό και αφετέρου δια των απόψεων και τοποθετήσεών μου, διότι όταν είχα μιλήσει εγώ και αυτά πρεσβεύω, ανέφερα την επιτομή του Δημοκρατικού Συνταγματικού Πατριωτισμού αναπαράγοντας τις θεωρίες του Χάμπερμας που αυτά ουσιαστικά κατοχυρώνονται ρητώς στην παράγραφο 2 και 4 του άρθρου 120».

Ο κ. Δημητροκάλης αντίθετα, μπήκε στην ουσία, υποστηρίζοντας ότι, «εξαπάτηση των εκλογέων δεν έγινε βέβαια. Υπήρξε μία στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη και ήταν φανερή, όπως για παράδειγμα του κ. Ζαχαριάδη προς τον κ. Δούκα στον Δήμο της Αθήνας, όπου και αυτή ήταν φανερή. Το εκλογικό σώμα ψήφισε με αυτόν τον τρόπο και λόγω της στήριξης του Ηλία Κασιδιάρη, άλλοι μπορεί θετικά, άλλοι μπορεί αρνητικά, γιατί στήριξε ο κ. Κασιδιάρης, όμως ήταν φανερή».

Μάλιστα, η στάση του κ. Δημητριάδη προκάλεσε ερωτήσεις από βουλευτές .

Αναλυτικά τα πρακτικά της Επιτροπής Δεοντολογίας

Διαβάστε τα πρακτικά της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Κ ́- ΣΥΝΟΔΟΣ Α ́

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΡ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 2 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.00 ́, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθε σε συνεδρίαση η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, υπό την προεδρία του Β ́ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου αυτής, κ. Γεώργιου Γεωργαντά, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση επί αιτήσεως άρσεων ασυλίας Βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α ́ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.: Γεώργιος Γεωργαντάς, Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μακάριος Λαζαρίδης, Κωνσταντίνος (Κώστας) Καραγκούνης, Αθανάσιος (Θάνος) Πλεύρης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, Γεώργιος Γαβρήλος, Παναγιώτης Δουδωνής, Ιωάννης Γκιόκας, Κωνσταντίνος Χήτας, Γεώργιος Αποστολάκης και Ελένη Καραγεωργοπούλου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Αξιότιμοι κυρία και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας με θέμα ημερήσιας διάταξης «Συζήτηση επί αιτήσεως άρσεων ασυλίας Βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής» κατόπιν της υπ. αριθ. Πρωτ. 27/ 30.10.2023 πρόσκλησης.

Πριν συνεχίσουμε τη συζήτηση, επιτρέψτε μου να σας ανακοινώσω τις αντικαταστάσεις μελών για σήμερα. Μέχρι στιγμής, μας γνωστοποιήθηκε με επιστολή της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας ότι στη θέση του κ. Σταύρου Καλαφάτη είναι ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, η Επιτροπή σήμερα θα εξετάσει το υπ’ αριθ. πρωτ. 7913/25.10.2023 αίτημα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 55068/25.10.2023 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορά στους Βουλευτές του Κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» κ.κ. Αθανάσιο Χαλκιά, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, Γεώργιο Μανούσο, Αλέξανδρο Ζερβέα, Ιωάννη Δημητροκάλλη, Διονύσιο Βαλτογιάννη, Γεώργιο Ασπιώτη, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, Ιωάννη Κόντη, Πέτρο Δημητριάδη και τον ανεξάρτητο, πλέον, Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Φλώρο.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω αίτημα άρσης ασυλίας, προκειμένου οι ως άνω Βουλευτές να εξεταστούν ως ύποπτοι, υποβλήθηκε κατόπιν της υπ’ αριθ. 6267/2023 ποινικής προκαταρκτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Βασιλείου Στίγκα, Αρχηγού του Κόμματος των «Σπαρτιατών» τόσο στη Βουλή, σε συνεδρίαση την Πέμπτη 31.8.2023, όσο και σε συνεντεύξεις του στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης περί εξωκοινοβουλευτικών κέντρων τύπου «Greek mafia» και «Don Corleone», που καθοδηγούν τους Βουλευτές του Κόμματός του κ.λπ. και αφορά στην παράβαση του άρθρου 112 παρ. 2 του Π.Δ. 26/2012, όπως ισχύει περί εξαπάτησης εκλογέων σε συνδυασμό με τα άρθρα 1, 14, 26 εδάφιο α’, 27 παρ. 1 και 45 του Ποινικού Κώδικα.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω την πάγια θέση της Επιτροπής, κατά την οποία σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και το άρθρο 83 του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή δεν εξετάζει τη βασιμότητα της κατηγορίας κατά του Βουλευτή, αλλά ερευνάται αν η πράξη, για την οποία ζητείται η άρση ασυλίας συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητά του ή η δίωξη, η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και σε αντίθετη περίπτωση εισηγείται την άρση της ασυλίας.

Κατόπιν τούτου θα παρακαλέσω τη Γραμματεία, να ελέγξει εάν οι κύριοι Βουλευτές του Κόμματος «Σπαρτιάτες» και ο κύριος ανεξάρτητος Βουλευτής που έχουν προσκληθεί ενώπιον της Επιτροπής, έχουν εμφανιστεί για να εκφράσουν τις θέσεις τους, με τη σειρά που τους προανέφερα. Οι κύριοι συνάδελφοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον λόγο αργότερα.

Παρακαλώ, να ακούσουμε πρώτα τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος εξέφρασε αίτημα για να έρθει πρώτος.

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής κ. Πέτρος Δημητριάδης)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Δημητριάδη, έχετε λάβει γνώση του αιτήματος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Διευκρινίζουμε εδώ ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα, να εξετάσει τη βασιμότητα των όποιων αναφερομένων, αλλά διερευνά μόνο τις περιπτώσεις που από το Σύνταγμα ή από τον Κανονισμό της Βουλής προβλέπονται για να επιτρέψει ή όχι, να δώσει την άδεια για να μπορέσει να υπάρξει η προκαταρκτική εξέταση, την οποία ζητάει, ουσιαστικά, η Εισαγγελέας.

Οπότε, έχοντας γνώση των ζητημάτων, τα οποία αναφέρονται στο αίτημα που μας έχει έρθει από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρακαλώ, να εκθέσετε τις θέσεις σας.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι συνάδελφοι, εγώ, πράγματι, έχω λάβει γνώση του ζητήματος. Ως δικηγόρος γνωρίζω και πώς γίνεται η διαδικασία, αν και δεν την έχω αντιμετωπίσει ποτέ. Είναι η πρώτη μου φορά, «παρθενική συμμετοχή» – που λέμε – στην όλη διαδικασία.

Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι, πρώτον, δεν θεωρώ ότι υπάρχει εξαπάτηση εκλογέων.

Δεν έχω εκτελέσει κανένα αδίκημα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να εμφανιστώ στην κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – το λέω ξεκάθαρα αυτό εδώ – και, ξέρετε, θα ήθελα, πράγματι, να εμφανιστώ, διότι είναι και μια αφορμή να απαντήσω, επιτέλους -και να απαντήσουμε όλοι οι συνάδελφοι- σε όσα έχουμε ακούσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έχουμε ακούσει «τέρατα» – να το πω έτσι – και μάλιστα πράγματα, τα οποία για μένα, προσωπικά, είναι και προσβλητικά για την προσωπικότητά μου και για την τιμή μου.

Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαιτέρως που θα μου δοθεί η ευκαιρία να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Δεν έχω να κρύψω κάτι, το λέω σε όλους και κοιτάζω κατάματα και όποιος θέλει ας αποδείξει το αντίθετο. Εγώ, αυτό έχω να πω.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Επαφίεμαι στην Επιτροπή να αποφασίσει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν μου επιτρέπετε, κ. Δημητριάδη, επειδή είμαι υποχρεωμένος, να υποβάλλω το ερώτημα: Άρα, εσείς, επιθυμείτε, συναινείτε στην άρση της ασυλίας;

ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Βεβαίως και συναινώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Ωραία. Νομίζω, κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ερώτηση.

Ευχαριστούμε, κ. Δημητριάδη.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Να είστε καλά.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται της Αίθουσας ο Βουλευτής κ. Πέτρος Δημητριάδης)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Παρακαλώ τη Γραμματεία να καλέσει τον κ. Ασπιώτη.

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Ασπιώτης)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Ασπιώτη, παρακαλώ, εδώ καθίστε.

Λοιπόν, κύριε συνάδελφε, έχετε λάβει γνώση του αιτήματος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Αρμοδιότητα της Επιτροπής δεν είναι να αποφανθεί επί της βασιμότητας ή όχι των όσων αναφέρονται, αλλά να δει με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εάν πρέπει να δοθεί η άδεια, για να γίνει η προκαταρκτική, ουσιαστικά, εξέταση ή οποία ζητείται.

Οπότε, παρακαλώ, να ακούσουμε τις θέσεις σας επί των αναφερομένων στο αίτημα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και στο τέλος να απαντήσετε, εάν επιθυμείτε ή όχι την άρση της ασυλίας σας, για να γίνει αυτή η εξέταση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εάν εξετάζομαι ως Ασπιώτης Γιώργος, Βουλευτής, όχι, δεν επιθυμώ την άρση της ασυλίας μου, γιατί θεωρώ ότι δεν έχω κάνει κάτι κακό, δεν έχω καμία εμπλοκή και αν ανατρέξω και στο αίτημα της Εισαγγελέως, ο κ. Στίγκας δεν αναφέρει ότι έχω κάνει κάτι. Αναφέρει ότι «Ασπιώτης και Γαυγιωτάκης δεν έχουν καμία σχέση με όλο αυτό». Αν, όμως, πάμε σαν Κόμμα, σαν εντεκάδα ή σαν «Σπαρτιάτες» και θέλετε να το κάνετε, βεβαίως, να το κάνετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Το αίτημα και η θέση του καθενός εκφράζεται ατομικά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ: Ως Ασπιώτης Γιώργος δεν επιθυμώ, γιατί ούτε τα παιδιά μου θέλω να με δουν να διασύρομαι για αυτόν τον λόγο. Δεν επιθυμώ, όχι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Εφόσον δεν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που θέλει να υποβάλει κάποιο ερώτημα, κ. Ασπιώτη, ευχαριστούμε πολύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ: Να είστε καλά.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται της Αίθουσας ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Ασπιώτης)

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Μιχαήλ Γαυγιωτάκης)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Γαυγιωτάκη, καλημέρα. Παρακαλώ καθήστε.

Κύριε συνάδελφε, έχετε λάβει γνώση του αιτήματος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να δοθεί άδεια από την Επιτροπή και στη συνέχεια από την Ολομέλεια της Βουλής, για να εξεταστείτε ως ύποπτος για την τέλεση συγκεκριμένων πράξεων. Σας διευκρινίζω εδώ ότι, η Επιτροπή μας δεν έχει αρμοδιότητα να αξιολογήσει τη βασιμότητα των αναφερομένων, απλά διερευνά με βάση το πλαίσιο του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής αν πρέπει ή όχι να δοθεί αυτή η άδεια.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να ακούσουμε και τη θέση σας επί του αιτήματος, δηλαδή αν συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε να δοθεί άδεια για να γίνει αυτή η προκαταρκτική εξέταση ή και γενικότερα ό,τι άλλο έχετε να πείτε για την υπόθεση αυτή.

ΜΙΧΑΗΛ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ: Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς, συμφωνώ. Είμαι έτοιμος αν μου ζητηθεί, όπως μου ζητήθηκε, να άρετε την ασυλία μου.

Όσον αφορά για τις αναφορές του Προέδρου, δεν έχω καμία συμμετοχή στα προλεγόμενα. Άλλωστε, και ο κύριος Πρόεδρος στην αναφορά του το είπε. Αν κρίνετε εσείς ότι εγώ πρέπει να «λογοδοτήσω», είτε άρση ασυλίας μου, είτε οτιδήποτε, είμαι στη διάθεσή σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Γαυγιωτάκη, αν μου επιτρέπετε. Η εξέτασή σας είναι ως υπόπτου, δεν είναι θέμα λογοδοσίας, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο.

ΜΙΧΑΗΛ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ: Οπότε, συμφωνώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Σας ευχαριστούμε κύριε συνάδελφε, δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται της Αίθουσας ο Βουλευτής, κ. Μιχαήλ Γαυγιωτάκης)

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Διονύσιος Βαλτογιάννης)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Βαλτογιάννη, καλημέρα. Παρακαλώ καθήστε. Κύριε συνάδελφε, έχετε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της αίτησης της Εισαγγελίας. Διευκρινίζω και σε σας ότι αρμοδιότητα της Επιτροπής δεν είναι να αξιολογήσει τη βασιμότητα των κατηγοριών στη συγκεκριμένη αίτηση, αλλά να διερευνήσει, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αν πρέπει να δοθεί η άδεια για να μπορέσετε να εξεταστείτε ως ύποπτος για την τέλεση συγκεκριμένης πράξης.

Οπότε, θα θέλαμε και να ακούσουμε τη θέση σας και να μας πείτε βέβαια εν κατακλείδι, εάν συναινείτε ή όχι στο να προχωρήσει αυτό το αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, καλημέρα κυρίες και κύριοι.

Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είμαι στη διάθεση της Εισαγγελίας να προχωρήσει.

Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, είμαι καθαρός.

Σας ευχαριστώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Και εμείς σας ευχαριστούμε.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται της Αίθουσας ο Βουλευτής, κ. Διονύσιος Βαλτογιάννης)

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Ιωάννης Δημητροκάλλης)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Δημητροκάλλη, καλημέρα. Έχετε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της αίτησης της Εισαγγελίας. Αυτό που οφείλω να πω και σε εσάς, όπως είπα και στους συναδέλφους σας, είναι ότι η Επιτροπή δεν εξετάζει τη βασιμότητα των κατηγοριών, απλά οφείλει να εξετάσει τη βασιμότητα του αιτήματος σε σχέση με το πλαίσιο όπως το ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Οπότε, θα θέλαμε να ακούσουμε τη θέση σας και βέβαια, να μας πείτε αν συμφωνείτε ή όχι στην περαιτέρω διαδικασία.

Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ: Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι μέλη της Επιτροπής, από το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή προκύπτει ότι, για όλα αυτά που καλούμαι εγώ να δώσω εξηγήσεις είναι για την πολιτική επιλογή που έκανα, όταν αποκλείστηκε το Εθνικό Κόμμα «ΕΛΛΗΝΕΣ», να κατέβω με άλλον πολιτικό φορέα και σχηματισμό στον νόμιμο στίβο της πολιτικής και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Διώκομαι λοιπόν για αυτή την επιλογή μου, δηλαδή για το ότι επέλεξα να κατέβω με ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, όπως ήταν οι «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», και να διεκδικήσω την ψήφο του Ελληνικού λαού, κάτι και το οποίο έκανα.

Θεωρώ λοιπόν ότι, από το ίδιο το διαβιβαστικό έγγραφο, που το διαβάσατε και εσείς φαντάζομαι και τη δικογραφία στη συνέχεια, αυτή η έρευνα αφορά την πολιτική μου δράση ως Έλληνα Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δηλαδή, την πολιτική μου επιλογή, ξαναλέω, και χωρίς να προκύπτει κάποια τέλεση ποινικού αδικήματος.

Ξέρετε πολύ καλά όλοι εδώ μέσα στην Αίθουσα, ότι εξαπάτηση των εκλογέων δεν έγινε βέβαια. Υπήρξε μία στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη και ήταν φανερή, όπως για παράδειγμα του κ. Ζαχαριάδη προς τον κ. Δούκα στον Δήμο της Αθήνας, όπου και αυτή ήταν φανερή. Το εκλογικό σώμα ψήφισε με αυτόν τον τρόπο και λόγω της στήριξης του Ηλία Κασιδιάρη, άλλοι μπορεί θετικά, άλλοι μπορεί αρνητικά, γιατί στήριξε ο κ. Κασιδιάρης, όμως ήταν φανερή.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νομοθέτης. Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να ήταν εξαπάτηση αυτό που έκανε ο κ. Καμμένος, που τον ψήφισε μια μερίδα του λαού που ήταν στον εθνικιστικό χώρο και έκανε Κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μια εξαπάτηση. Δεν είναι εξαπάτηση το ότι ο Κασιδιάρης στήριξε και εμείς εμμένουμε σε αυτή την κατάσταση. Είναι κάτι που αφορά καθαρά την πολιτική μου δράση.

Από εκεί και πέρα, για να μην θεωρηθεί από κανέναν ότι έχω κάποιο ζήτημα να μην εμφανιστώ ενώπιον της κυρίας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ή ότι έχω να κρύψω κάτι ή ότι φοβάμαι, αφήνω στην κρίση σας το τι θα κάνετε. Δεν έχω ζήτημα, είτε μου αρθεί η ασυλία είτε όχι, το ξαναλέω. Ούτως η άλλως εδώ, σε αυτή την Επιτροπή, έχουμε εξετάσει και άλλα πράγματα. Όμως, για την τάξη των πραγμάτων και κυρίως για την κοινοβουλευτική τάξη, θεωρώ ότι αν επιτρέψει να δημιουργηθούν τέτοιοι ατραποί, δηλαδή να παρεμβαίνει η δικαιοσύνη με αυτό τον τρόπο στην επιλογή του εκλογικού σώματος να εκλέγει Βουλευτές, πολύ σύντομα θα κληθούμε όλοι να είμαστε ύποπτοι για πράγματα τα οποία στην ουσία κυρίαρχος είναι μόνο ο Ελληνικός λαός.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ)

Κατανοώ, αν η στόχευση είναι άλλου είδους, να θέλετε να αρθεί η ασυλία μου. Αλλά, επειδή και εγώ είμαι μέλος αυτής της Επιτροπής και γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο εξετάζουμε την υπόθεση θεωρώ ότι θα πράξετε το σωστό. Από κει και πέρα είμαι στη διάθεσή σας σε οποιαδήποτε ερώτηση, αν νομίζετε ότι θέλετε κάτι για να απαντήσω. Δεν έχω, δηλαδή, κάποιο θέμα. Δεν το ξέρω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει η κυρία Ελένη Καραγεωργοπούλου.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι η Ελένη Καραγεωργοπούλου από την «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ». Μου κάνει τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι επικαλείστε νομιμότητα επειδή για κάποιο λόγο, ουσιαστικό και νομικό, δεν επιτράπηκε στο κόμμα «ΕΛΛΗΝΕΣ» να κατέλθει στις εκλογές. Υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με το θέμα της νομιμότητας αυτού του κόμματος. Εσείς επικαλείστε ότι από νόμιμη αιτία, ακριβώς επειδή δεν σας δόθηκε η δυνατότητα να κατεβείτε με το κόμμα «ΕΛΛΗΝΕΣ» υπό την ηγεσία, του Ηλία Κασιδιάρη, επιλέξατε έναν άλλο κομματικό σχηματισμό, πολιτικό φορέα που όμως στην πραγματικότητα κάλυπτε τη συμμετοχή, του Ηλία Κασιδιάρη. Το ομολογήσατε πριν από λίγο. Επειδή ακριβώς δεν επιτράπηκε νομικά στο κόμμα «ΕΛΛΗΝΕΣ», δημιουργήθηκε ένας άλλος πολιτικός φορέας προκειμένου αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι «ΕΛΛΗΝΕΣ» να το κάνει ένα άλλο κόμμα.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης όμως είχε καταδικαστεί ήδη για κακουργήματα, για την ένταξή του και τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» η οποία τέλεσε, ως εγκληματική οργάνωση με διάφορους εμπλεκόμενους, μεταξύ αυτών και του Ηλία Κασιδιάρη, εγκλήματα, κακουργήματα, δολοφονίες και όχι μόνο, σωματικές βλάβες και πολλά άλλα. Επίσης, καταδικάστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης για παράνομη οπλοκατοχή πυροβόλου όπλου και έρχεστε και επικαλείστε το όνομά του για νόμιμες συμμετοχές σε έναν άλλο πολιτικό φορέα.

Δεν αποτελεί εξαπάτηση των εκλογέων το γεγονός ότι υπό την ηγεσία, πρακτικά, του Ηλία Κασιδιάρη και τις οδηγίες του μπήκατε στη διαδικασία της εκλογικής μάχης;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν μου επιτρέπετε λίγο. Ολοκληρώσατε; Mόνο το ερώτημα, αν είναι εξαπάτηση εκλογέων ή όχι σημαίνει ότι μπαίνουμε στην ουσία. Δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία. Πρέπει απλά οι όποιες τοποθετήσεις σας, αν υπάρξουν, να έχουν σχέση με αυτό που προβλέπεται για μας, δηλαδή με την πολιτική σκοπιμότητα, με την πολιτική δραστηριότητα, με αυτά. Δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση δώστε την απάντησή σας, κύριε Δημητροκάλλη, όπως εσείς αξιολογείτε, αλλά παρακαλώ όλους τους συναδέλφους στην ουσία της υπόθεσης, της αντικειμενικής υπόστασης, της υποκειμενικής του αδικήματος δεν μπορούμε να μπούμε.

Τον λόγο έχει ο κ. Ιωάννης Δημητροκάλλης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ: Κατ’ αρχάς, το ότι κόπηκε, στον κύριο Κασιδιάρη, να κατέβει στις εκλογές δεν σημαίνει ότι κόπηκε το δικαίωμα το δικό μου να κατέβω στις εκλογές. Όχι μόνο το δικό μου αλλά και όλων των υπολοίπων συναδέλφων ή στελεχών ή μελών αυτού του κόμματος, του εθνικού κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ». Να σας θυμίσω το «ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ». Έχουν πάει πάνω από 10 άτομα,τα οποία κατέβηκαν στις εκλογές με το «ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ». Να σας πω ότι με τον κύριο Εμφιετζόγλου πήγαν πάρα πολλά άτομα, με την κυρία Λατινοπούλου πήγαν πάρα πολλά άτομα. Ο χώρος διασπάστηκε, διότι δεν απαγορεύτηκε από κανέναν να κατέβει στις εκλογές, πέραν μόνο του κ. Κασιδιάρη. Το ότι επέλεξε, ο κ. Κασιδιάρης, το συγκεκριμένο κόμμα το οποίο ήταν νόμιμο κόμμα και προϋπήρχε, δεν δημιουργήθηκε, προϋπήρχε από το 2017 το συγκεκριμένο κόμμα το οποίο κατέβηκε στις εκλογές. Το ότι επέλεξε, ο κ. Κασιδιάρης, είναι όπως σας είπα, όπως επέλεξε ο κ. Ζαχαριάδης να κατέβει. Ο κόσμος γνώριζε, δεν έγινε κάποια εξαπάτηση. Αυτό θέλω να σας εξηγήσω. Και βέβαια, δεν κρύβεται κανένας άλλος αρχηγός πίσω από το κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» πέραν του κ. Στίγκα και ούτε και φαίνεται πουθενά κάτι τέτοιο ότι έχει συμβεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Γεώργιος Αποστολάκης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κύριε συνάδελφε, θα ήθελα μόνο να ξεκαθαρίσετε με σαφήνεια τη θέσης σας. Είστε υπέρ ή κατά; Γιατί τα είπατε επαμφοτερίζοντα. Θέλουμε μια σαφή θέση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ: Το αφήνω στην κρίση σας. Απλά, εγώ, θεωρώ ότι είναι πολιτική η δίωξη. Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε να ανοίξουμε διάφορα, ως Επιτροπή, τέτοιου είδους ζητήματα και να μπούμε σε τέτοιες ατραπούς, ας πούμε, να διωκόμαστε πολιτικά. Εγώ αυτό το θεωρώ έτσι, εσείς μπορεί να θεωρήσετε κάτι άλλο. Εγώ, αν ήμουν από εκείνη την πλευρά και ήταν για οποιονδήποτε άλλο συνάδελφο αυτό το πράγμα που συζητάμε σήμερα…γιατί δεν υπάρχει καμία εξαπάτηση. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποια εξαπάτηση. Ποιος είναι αυτός που δεν ήξερε όταν ψήφιζε; Πείτε μου έναν που δεν ήξερε ότι ψήφιζε κάτι που έχει στηρίξει και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Υπάρχει κάποιος; Ή που δεν ψήφισε. Εγώ έχω άτομα στην οικογένειά μου που δεν ψήφισαν, γιατί βγήκε ο Κασιδιάρης και στήριξε.

Τι να σας πω. Άρα, εν γνώσει τους έγινε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Γεώργιος Γαβρήλος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΒΡΗΛΟΣ: Μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, γιατί νομίζω έχει σημασία για να καταγραφεί και στα πρακτικά. Έχουμε σήμερα μία ποινική διαδικασία ουσιαστικά. Ρωτάω, λοιπόν, τον συνάδελφο. Θα υποστηρίζατε, όσα εισηγητικά μας αναφέρατε εδώ, αν σας καλούσαν με ένα σημείωμά σας και ενώπιον του Εκλογοδικείου, τα ίδια πράγματα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ: Τι ακριβώς εννοείτε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΒΡΗΛΟΣ: Βάλατε ένα πλαίσιο προκειμένου να αντιπαρατεθείτε στο αδίκημα αυτό. Βάλατε ένα πλαίσιο ενώπιον της Επιτροπής μας. Θα υποστηρίζατε τα ίδια ακριβώς και ενώπιον του Εκλογοδικείου; Ο κύριος Αθανασίου κατάλαβε, αλλά θέλω, αν είναι δυνατόν, να καταγραφεί η απάντησή του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Που είναι ουσία και αυτό. Παρακαλώ, απαντήστε όπως αξιολογείτε, κύριε Δημητροκάλλη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ: Ανάλογα, με το Εκλογοδικείο, τι θα μας συμφέρει τότε, θα τοποθετηθώ. Δεν μπορώ να γνωρίζω. Εγώ προσωπικά, στο Εκλογοδικείο παραδείγματος χάρη, επειδή το κοίταξα, σαν Δημητροκάλλης, δεν έχω κάποια ένσταση που θα πρέπει το Εκλογοδικείο να εξετάσει τη δική μου παρουσία στο Κοινοβούλιο. Υπάρχουν για δύο συναδέλφους μου, δεν υπάρχει για μένα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει και για το κόμμα, γιατί δεν μπορεί να γίνει και στο κόμμα κάποια ένσταση μέσα στο Εκλογοδικείο. Αυτό έχω δει δηλαδή, δεν το γνωρίζω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς για την παρούσα διαδικασία είναι το εξής. Ο κ. Στίγκας γιατί έκανε αυτή την καταγγελία; Αυτό να μας πείτε. Άλλο δεν χρειάζεται. Γιατί το έκανε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι, ο κύριος Στίγκας, πιέστηκε -και αυτό είναι λίγο στην ουσία της υπόθεσης, αλλά εν πάση περιπτώσει να τα πούμε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δεν είναι ουσία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι, ο κ. Στίγκας, πιέστηκε από εξωγενείς παράγοντες, όπως λέει και μέσα στη δικογραφία, από διάφορα δημοσιεύματα. Γιατί καλώς ή κακώς, όπως ξέρουμε, οι 250.000 που ψήφισαν, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από το κόμμα, του κ. Κασιδιάρη και με τη στήριξή του έφτασε εκεί που έφτασε. Οπότε θεωρώ ότι ένιωσε μία πίεση μετά το περιστατικό αυτό που είχε γίνει, με τον κ. Φλώρο, στη Βουλή.

Ένιωσε μία πίεση από εξωγενείς παράγοντες. Εμείς ζητούσαμε Συνέδριο. Εγώ προέρχομαι από τη Νέα Δημοκρατία, κύριε Αθανασίου, όλα αυτά τα χρόνια -και εγώ, και ο κ. Κατσιβαρδάς. Έχουμε γνώση πώς λειτουργούν οι δημοκρατικές διαδικασίες μέσα σε ένα κόμμα. Οπότε, εμείς, ζητούσαμε ένα Συνέδριο για να μπορέσει να στελεχωθεί το κόμμα, τα Όργανά του με άτομα. Αυτό ήταν. Ο κ. Στίγκας, αυτό που ζητούσαμε εγώ, ο κ. Κόντης που έχει καεί με τον χυλό και φυσάει και το γιαούρτι με την προεδρία του «ΑΡΗ» και άλλοι συνάδελφοί μου, ήταν ότι δεν μπορεί να είσαι η πέμπτη πολιτική δύναμη και να μην πας σε ένα ανοικτό Συνέδριο να στελεχώσεις τα Όργανα. Ποτέ δεν αναφερθήκαμε για Προεδρία, ποτέ δεν αναφερθήκαμε για οτιδήποτε άλλο. Το έχει παραδεχτεί και στα κανάλια, ο κ. Στίγκας, αυτό το πράγμα. Παραδέχομαι πάντα, δηλαδή, τον Πρόεδρο. Δεν υπάρχει κάτι μεταξύ εμάς και του Προέδρου. Απλά θεωρώ ότι ένιωσε την πίεση τότε εξωκοινοβουλευτικά και την πίεση των Βουλευτών που ζητούσαμε Συνέδριο και το μυαλό του πήγε σε άλλα πράγματα. Αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ. Μπορείτε να αποχωρήσετε.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται της Αίθουσας ο Βουλευτής, κ. Ιωάννης Δημητροκάλλης)

Στο σημείο αυτό έγινε η β ́ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Γεωργαντάς , Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μακάριος Λαζαρίδης, Κωνσταντίνος (Κώστας) Καραγκούνης, Αθανάσιος (Θάνος) Πλεύρης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, Γεώργιος Γαβρήλος, Παναγιώτης Δουδωνής, Ιωάννης Γκιόκας, Κωνσταντίνος Χήτας, Γεώργιος Αποστολάκης και Ελένη Καραγεωργοπούλου.

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Αλέξανδρος Ζερβέας)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Ζερβέα, γνωρίζετε το περιεχόμενο του αιτήματος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς την Επιτροπή μας. Υπενθυμίζω και σε σας ότι η Επιτροπή μας δεν έχει αρμοδιότητα να αξιολογήσει τη βασιμότητα των αναφερομένων και καταγγελλομένων μέσα στο αίτημα που υπάρχει να εξεταστείτε ως ύποπτοι. Εμείς το μόνο το οποίο εξετάζουμε είναι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής,τα πλαίσια και τις δυνατότητες που δίνει ο νομοθέτης για να επιτρέψουμε την άρση της ασυλίας σας ή όχι. Άρα δεν μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης.

Τον λόγο έχει ο κ. Ζερβέας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΡΒΕΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλημερίζω και τα εκλεκτά μέλη της Επιτροπής. Αυτό που θα ήθελα να πω εγώ είναι ότι καλούμαι ως ύποπτος για την εξαπάτηση από κοινού των εκλογέων, του Εκλογικού Σώματος. Θεωρώ ότι αυτή η κατηγορία δεν υφίσταται, κατήλθα στις εκλογές με ένα κόμμα, τους «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», που έχει ένα εγκεκριμένο καταστατικό από τον Άρειο Πάγο, με το όνομά μου, χωρίς να έχω κάποιο κώλυμα εκλογιμότητας ή κάποιο ασυμβίβαστο. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η κατηγορία αυτή είναι έωλη. Παρόλα αυτά, εφόσον κρίνει η Επιτροπή ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία μου για να δώσω εξηγήσεις στην αρμόδια Εισαγγελέα, είμαι ανοιχτός, δέχομαι να αρθεί η ασυλία μου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε. Δεν υπάρχει κάποια ερώτηση, μπορείτε να αποχωρήσετε.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται από την Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Αλέξανδρος Ζερβέας)

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Κατσιβαρδά, παρακαλώ καθίστε. Κύριε συνάδελφε, έχετε λάβει γνώση του περιεχομένου του αιτήματος Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητείται η άδεια να εξεταστείτε ως ύποπτος για την τέλεση συγκεκριμένου αδικήματος. Υπενθυμίζω ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα επί της βασιμότητας της κατηγορίας. Απλά εξετάζουμε τις προϋποθέσεις που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής επιβάλλει για να μπορέσει να δοθεί η άρση ασυλίας, οπότε θα θέλαμε τη θέση σας και τελικώς να πείτε αν επιθυμείτε ή όχι την άρση.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι, κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς καλημέρα σας. Ναι έχω ενημερωθεί σχετικώς με την κλήτευση, δυνάμει του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, της αξιοτίμου κύριας Εισαγγελέως, όπου με καλεί ως ύποπτο ή οιονεί κατηγορούμενο για τη διάπραξη του αδικήματος της εξαπάτησης των εκλογέων. Καταρχάς, εγώ θα πω ότι συντάσσομαι αναφανδόν και αμελλητί, δηλαδή επιθυμώ την άρση της ασυλίας, προκειμένου να διατυπώσω ειδικά και εμπεριστατωμένα, αιτιολογημένα τις θέσεις και τις απόψεις μου, οι οποίες κατατείνουν στην αποδόμηση του κατηγορητηρίου, δηλαδή της ειδικής υποστάσεως καθότι η πραγματικότητα φρονώ εγώ ότι θα ανατρέψει την αποδιδόμενη αυτή κατηγορία με βάση την υπόσταση του αδικήματος. Αν θέλετε να επεκταθώ ή είναι εκ του περισσού;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Στην ουσία της υποθέσεως δεν θέλουμε να επεκταθούμε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ: Ωραία, γιατί είναι ένα υπαλλακτικώς μικτό αδίκημα και προϋποθέτει την εκπλήρωση της υπόστασης με συγκεκριμένα, δηλαδή πραγματικά περιστατικά που εδώ δεν προκύπτουν με βάση τα γεγονότα. Εν πάση περιπτώσει, εγώ έχω όλο το υλικό και εκ της δράσεως μου ως μαχόμενος δικηγόρος προ της εκλογής μου αλλά και μετά την εκλογή μου για να αποδομήσω εκ βάθρων την κατηγορία και να αντικρούσω επίσης άρδην αυτά τα οποία κατετέθησαν εις βάρος μου ως πλήρως χειραγωγούμενος του Ηλία Κασιδιάρη, δηλαδή αποδεικνύονται και από την κοινοβουλευτική μου δράση.

Σταχυολογώντας και αδρομερώς θα πω ότι καταρχάς εγώ είμαι ένας απλός βουλευτής, αν είχα αρχηγικές τάσεις ή αν ασκούσα επιρροή θα αξιοποιούμην ως Γενικός Γραμματέας ή Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή θα ήμουν σε Επιτροπές κρίσιμες και μείζονος σπουδαιότητας, όχι ότι είμαι σε υποδεεστέρας, είμαι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Αντεγκληματικής Πολιτικής, θα ήμουνα στις κυρίαρχες Επιτροπές τρόπον τινά. Αφενός μεν αυτό και αφετέρου δια των απόψεων και τοποθετήσεών μου, διότι όταν είχα μιλήσει εγώ και αυτά πρεσβεύω, ανέφερα την επιτομή του Δημοκρατικού Συνταγματικού Πατριωτισμού αναπαράγοντας τις θεωρίες του Χάμπερμας που αυτά ουσιαστικά κατοχυρώνονται ρητώς στην παράγραφο 2 και 4 του άρθρου 120. Βάζω μια τελεία για να μην καταχρώμαι του χρόνου σας και να μη σας κουράζω.

Θέλω να πω, λοιπόν, ότι ναι δέχομαι για να αποδείξω ενώπιον της Αξιοτίμου κυρίας Εισαγγελέως ουσιαστικά ότι δεν καταλείπεται καμία ένδειξη ενοχής διάπραξης του αδικήματος αυτού τόσο νομικά και με βάση τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία θα υπαχθούν στους κανόνες αυτούς δικαίου του συγκεκριμένου αδικήματος βάσει του οποίου μου αποδίδεται προκειμένου να καταλυθεί η κατηγορία αυτή.

Ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε, με σαφήνεια τοποθετηθήκατε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για να ειπωθεί από την Επιτροπή, μπορείτε να αποχωρήσετε.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται από την Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς)

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Ιωάννης Κόντης)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Κόντη, παρακαλώ καθίστε σε αυτή τη θέση. Έχετε λάβει γνώση του περιεχομένου του αιτήματος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Εμείς ως Επιτροπή, όπως ξέρετε, δεν έχουμε αρμοδιότητα να κρίνουμε τη βασιμότητα των αναφερομένων και τις κατηγορίες. Έχουμε την υποχρέωση να δούμε το θεσμικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, για το αίτημα ουσιαστικά της άρσης ασυλίας σας για να εξεταστείτε ως ύποπτος. Οπότε θα θέλαμε και τη δική σας θέση επί του αιτήματος αυτού και ό,τι θέλετε να εκφράσετε, αλλά και μια τελική θέση αν είστε σύμφωνος ή όχι με το αίτημα,το οποίο έχει υποβληθεί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, έλαβα γνώση κατ’ αρχάς του αιτήματος και μάς επετράπη να διαβάσουμε και την άποψη της Εισαγγελέως.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που να έχω πράξει, δεν έχω εξαπατήσει κανέναν.

Κατέβηκα υποψήφιος στις εκλογές σαν Κόντης στην Θεσσαλονίκη λόγω της αναγνωσιμότητας μου με την παρουσία μου στον Άρη, μέχρι και αριστεροί ψηφοφόροι -μου έχουν στείλει και μπορώ να τα καταθέσω- με ψήφισαν. Δεν έχει διαπραχθεί καμία εξαπάτηση, έχουμε δει άλλες εξαπατήσεις να έχουν διαπραχθεί, εκτός από αυτή, και θεωρώ ότι όλο το θέμα ανάγεται στην πολιτική προσωπικά δραστηριότητα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, στη διάθεσή σας είναι να κάνετε ό,τι θέλετε. Έτσι κι αλλιώς εγώ προέρχομαι από έναν χώρο γνωστό και μπορώ να το αποδείξω, δεν είναι της στιγμής. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Καταλήγει ο κύριος συνάδελφος στην κρίση μας, δεν τοποθετείται αρνητικά ή θετικά επί του αιτήματος. Είναι στην κρίση μας.

Ευχαριστούμε κύριε συνάδελφε.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται από την Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Ιωάννης Κόντης)

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Γεώργιος Μανούσος)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Μανούσο, παρακαλώ καθίστε σε αυτή την θέση εκεί. Καλημέρα. Κύριε συνάδελφε, έχετε λάβει γνώση του αιτήματος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς την Επιτροπή μας. Οφείλω να υπενθυμίσω και σε εσάς ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει και να αξιολογήσει τη βασιμότητα των αναφερομένων και τις κατηγορίες. Καλείστε να καταθέσετε, να γίνει μια εξέταση όλων σας,ως υπόπτων για την τέλεση κάποιου αδικήματος.

Θα θέλαμε τη θέση σας και μια καθαρή, αν μπορείτε, στάση για το αν είστε σύμφωνος ή όχι στο να συναινέσετε σε αυτό το αίτημα της άρσης ασυλίας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ: Καλημέρα, καταρχάς, σε όλους. Σας ευχαριστώ. Εγώ δεν έχω κάτι να κρύψω. Είμαι στη διάθεση και της Επιτροπής και της κυρίας Εισαγγελέως. Δεν έχω καμία αντίρρηση να καταθέσω και δεν νομίζω ότι αυτό για το οποίο κατηγορούμαι ισχύει, ας το πούμε. Αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Η συναίνεση στο να εξεταστείτε δεν σημαίνει ότι αποδέχεστε τα αναφερόμενα. Άρα συμφωνείτε στο αίτημα της άρσης ασυλίας σας, διατυπώνοντας την ένσταση αυτή. Μάλιστα.

Δεν έχουμε κάποια ερώτηση. Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται από την Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Γεώργιος Μανούσος)

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Κωνσταντίνος Φλώρος)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Φλώρε, παρακαλώ καθίστε εκεί. Έχετε λάβει γνώση και εσείς του περιεχομένου του αιτήματος του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς την Επιτροπή μας.

Υπενθυμίζω και σε εσάς ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να αξιολογήσει τη βασιμότητα των αναφερομένων και της κατηγορίας. Καλείστε να εξεταστείτε ως ύποπτος για την τέλεση αδικήματος από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θα μας ενδιέφερε, όμως, να ακούσουμε τη θέση σας και επί των αναφερομένων, αν θέλετε, αλλά και να μας πείτε αν συμφωνείτε με το αίτημα της άρσης ασυλίας σας ή όχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ: Θεωρώ ότι η δίωξη και η έρευνα αυτή που γίνεται, καταρχάς, έχει πολιτικό πρόσημο, είναι πολιτική η δίωξη. Έχει να κάνει με την απόφασή μου να κατέβω με το κόμμα των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ. Εξαπάτηση του σώματος του εκλογικού, δεν θεωρώ ότι έχει γίνει επουδενί. Δεν είναι 250.000 άνθρωποι, που απλώς έδωσε τη στήριξη ένας άνθρωπος και είπε ψηφίστε αυτό, είπε θα ψηφίσω, μάλλον, αυτό το κόμμα και οι ίδιοι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν και ποιους ψήφιζαν. Είμαστε άτομα που είμαστε γνωστοί και χρόνια στον πατριωτικό χώρο. Από εκεί και πέρα δεν έχω κανένα πρόβλημα στο να αρθεί η ασυλία μου. Είμαι καθ’ όλα σύμφωνος με αυτό. Και το θέμα, επειδή αναφέρεται και στην οικονομική, ουσιαστικά για την κρατική επιχορήγηση, θα γίνει κάποια έρευνα. Ο οικονομικός διαχειριστής, ούτως ή άλλως, αυτών των χρημάτων είναι ο κ. Στίγκας. Εμείς δεν έχουμε κάποια σχέση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε συνάδελφε, ευχαριστούμε. Δεν υπάρχει κάποια ερώτηση. Παρακαλώ, μπορείτε να αποχωρήσετε.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται από την Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Κωνσταντίνος Φλώρος)

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Αθανάσιος Χαλκιάς)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Χαλκιά, παρακαλώ καθίστε σε εκείνη τη θέση. Λοιπόν, κύριε Χαλκιά, έχετε λάβει γνώση του περιεχομένου του αιτήματος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που ζητάει να εξεταστείτε ως ύποπτος για την τέλεση συγκεκριμένου αδικήματος. Οφείλω να σας πω ότι η Επιτροπή μας δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει τη βασιμότητα της κατηγορίας αυτής, όμως πρέπει να δει αν τηρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις για την άρση ασυλίας σας, προκειμένου να γίνει εξέτασή σας. Θα διευκόλυνε την Επιτροπή να έχουμε και τη θέση σας επί του αιτήματος και, βεβαίως, και ό,τι άλλο θέλετε να εκθέσετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ: Θα ήθελα να πω προς όλα τα μέλη της Επιτροπής ότι είμαι απολύτως αθώος σε όλες τις κατηγορίες. Δεν τις αποδέχομαι. Θεωρώ ότι δεν πληρούν τους όρους οι κατηγορίες για την άρση της ασυλίας μου, παρ’ όλα αυτά όμως, επειδή δεν έχω να

φοβηθώ τίποτα, είμαι διαθέσιμος και είναι στην κρίση σας, αν εσείς θελήσετε και κρίνετε ότι πρέπει να γίνει άρση για διερεύνηση από τη δικαιοσύνη, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα να πάω στη δικαιοσύνη και να διερευνηθώ και θα αποδειχθεί η αθωότητά μου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε. Δεν υπάρχει κάποια ερώτηση να ακολουθεί. Μπορείτε να αποχωρήσετε. Ευχαριστούμε πολύ.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται από την Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Αθανάσιος Χαλκιάς)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, εξετάστηκαν και οι 11. Όπως είδατε και εσείς οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωσαν ρητά ότι επιθυμούν την άρση ασυλίας τους. Κάποιοι το άφησαν στην κρίση μας και ένας μόνο ήταν αυτός που εκφράσθηκε τελείως αρνητικά. Δυο, τρεις το

άφησαν στην κρίση μας. Οι περισσότεροι ήταν θετικοί. Σε κάθε περίπτωση και όσο το βλέπουμε αυτό η συντριπτική πλειοψηφία είπε ότι επιθυμεί την άρση της ασυλίας. Όποιος θέλει να τοποθετηθεί, παρακαλώ, να τον ακούσω.

Παρακαλώ, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, όμως, μην μπούμε στην ουσία της υπόθεσης, αυτό δηλαδή που, έτσι κι αλλιώς, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε.

Παρακαλώ, ο κ. Γκιόκας έχει τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι εμείς είμαστε υπέρ της άρσης της ασυλίας. Θεωρούμε ότι υπάρχουν μια σειρά ζητήματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν. Καταρχήν, πρώτα και κύρια, οι ίδιες οι τοποθετήσεις των στελεχών, βουλευτών και του αρχηγού του συγκεκριμένου μορφώματος. Και η δήλωση του κ. Στίγκα, το βράδυ των εκλογών, ότι ο Κασιδιάρης αποτέλεσε, πως το είχε πει, την κηροζίνη, το

καύσιμο για την εκλογική μας επιτυχία. Οι καταγγελίες που έκανε, εκ των υστέρων, σε σχέση με τα σκοτεινά παράκεντρα τα οποία ελέγχουν το κόμμα τους και, φυσικά, η στάση κάποιων τουλάχιστον βουλευτών και σήμερα, νομίζω, φάνηκε αυτό, τουλάχιστον από την τοποθέτηση ενός βουλευτή ότι αντιλαμβάνονται, ως φυσική ηγεσία, την ηγεσία Κασιδιάρη.

Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία, όμως θέλουμε να ξανατονίσουμε αυτό που είχαμε και στη διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου, του επίμαχου νομοσχεδίου, στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο το συγκεκριμένο κάνει επικίνδυνες γενικεύσεις, δεν αντιμετωπίζει το «φασιστικό φαινόμενο», έτσι όπως εκδηλώνεται. Στην ουσία υπάρχει μια πρακτική «βλέποντας και κάνοντας» από εδώ και πέρα. Αυτό είναι, λοιπόν. Και από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι πρέπει αυτό το ζήτημα να καταγραφεί. Για

την άρση της ασυλίας είμαστε σύμφωνοι, απλά να ξαναεπισημάνουμε την αντίθεσή μας στο συγκεκριμένο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και το οποίο, κατά τη γνώμη μας, δεν αντιμετωπίζει το «φασιστικό φαινόμενο».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Γαβρήλος. Παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΒΡΗΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι υπέρ της άρσης της ασυλίας των φερόμενων σήμερα από την Εισαγγελία εδώ ως υπόπτων. Είναι ξεκάθαρο ότι σε θέματα δημοκρατίας και ειδικότερα εκλογικής διαδικασίας δεν μπορούν να μένουν σκιές. Είχαμε εξαρχής τοποθετηθεί και στη Βουλή για το ζήτημα της επίμαχης διάταξης που είχε να κάνει με την εκπροσώπηση στο εθνικό Κοινοβούλιο τέτοιων μορφωμάτων υπό τον μανδύα ενός άλλου κόμματος. Τότε, δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μας άκουσε. Φαίνεται ότι η πολιτική ζωή και η κοινοβουλευτική ζωή θα απασχοληθεί από τέτοια φαινόμενα και, ασφαλώς, σήμερα η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Εγώ νομίζω ότι παρότι η ΝΔ επιχείρησε τρεις φορές να αντιμετωπίσει το θέμα της Χρυσής Αυγής και αυτών των «ναζιστικών» και «φασιστικών» μορφωμάτων μέσα στο

Κοινοβούλιο και για την είσοδό τους, θα πρέπει να ξαναδούμε στη βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την υπόθεση και, ασφαλώς, αν υπάρχει βούληση. Γιατί πολύ φοβόμαστε ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει βούληση όταν το ίδιο ζήτημα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίστηκε από τη ΝΔ με μία χαλαρότητα και επέτρεψε να έχουμε τέτοιες υποψηφιότητες και στον Δήμο Αθηναίων. Ευχαριστώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Ευχαριστώ.

Υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να τοποθετηθεί;

Κύριοι συνάδελφοι, για να ανακεφαλαιώσω σε σχέση με τη θέση των εξεταζόμενων 11 Βουλευτών, ο κ. Ασπιώτης δεν επιθυμεί την άρση της ασυλίας του. Τρείς, ο κ. Κόντης, ο κ. Χαλκιάς και ο κ. Δημητροκάλλης το αφήνουν στην κρίση μας, δεν έχουν πρόβλημα αλλά το αφήνουν στην κρίση μας, άρα τέσσερις και οι υπόλοιποι επτά, ο κ. Ζερβέας, ο κ. Βαλτογιάννης, ο κ. Γαυγιωτάκης, ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Κατσιβαρδάς, ο κ. Μανούσος και ο κ. Φλώρος, είπαν ότι επιθυμούν την άρση της ασυλίας τους. Οπότε περνάμε στην ψηφοφορία επί του αιτήματος.

Γεωργαντάς Γεώργιος, υπέρ της άρσης ασυλίας.

Τον λόγο έχει ο κ. Τσαβδαρίδης.

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Αθανασίου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Λαζαρίδης.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Καραγκούνης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Πλεύρης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Τσιάρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Υψηλάντης.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Γαβρήλος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΒΡΗΛΟΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Δουδωνής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Γκιόκας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Χήτας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΗΤΑΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει ο κ. Αποστολάκης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Τον λόγο έχει η κυρία Καραγεωργοπούλου.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Υπέρ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής):

Ομόφωνα, λοιπόν, η Επιτροπή είναι σύμφωνη στο αίτημα της άρσης ασυλίας των 11 αναφερόμενων Βουλευτών.

Κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ.

Λύεται η συνεδρίαση.

Στο σημείο αυτό έγινε η γ ́ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.: Γεώργιος Γεωργαντάς, Β ́ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μακάριος Λαζαρίδης, Κωνσταντίνος (Κώστας) Καραγκούνης, Αθανάσιος (Θάνος) Πλεύρης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, Γεώργιος Γαβρήλος, Παναγιώτης Δουδωνής, Ιωάννης Γκιόκας, Κωνσταντίνος Χήτας, Γεώργιος Αποστολάκης και Ελένη Καραγεωργοπούλου.

Τέλος και περί ώρα 10.05 ́ λύθηκε η συνεδρίαση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

Β ́ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

πηγη ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα