Πολλοί ασθενείς επιστρέφουν στα νοσοκομεία αφού βγουν

Τα κρούσματα και οι εξελίξεις από τις ΗΠΑ, Δανία, Ινδία, Βουλγαρία μέχρι Αλάσκα

Parallaxi
πολλοί-ασθενείς-επιστρέφουν-στα-νοσο-565137
Parallaxi

κοροναιος μασκες τεστ (1)

Ξανά στο νοσοκομείο 1 στους 7 ασθενείς κορωνοϊού 10 ημέρες μετά το εξιτήριο

Δεν αποτελεί εγγύηση ανάρρωσης για όλους τους ασθενείς το εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από νοσηλεία για Covid-19.

Οι επιβιώσαντες από τη μάχη με τον κορωνοϊό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα -σε σχέση με άλλες παθήσεις υψηλού κινδύνου- να χρειαστούν σύντομα νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο ή και να πεθάνουν, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, πάντως, βασίζεται στην εμπειρία από το πρώτο επιδημικό κύμα της άνοιξης, όταν οι γιατροί είχαν στα χέρια τους λιγότερες θεραπευτικές επιλογές και μικρότερη εμπειρία αντιμετώπισης της νόσου.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο από το εξιτήριο, περίπου ο ένας στους επτά ασθενείς Covid-19 (το 14%) χρειάστηκε να μπει ξανά στο νοσοκομείο ή πέθανε, έναντι ποσοστού περίπου 10% (ο ένας στους δέκα) μεταξύ άλλων ασθενών, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χέιλι Πρέσκοτ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA).

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για τους ασθενείς σε 132 νοσοκομεία βετεράνων στις ΗΠΑ στη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος Μαρτίου-Ιουνίου 2020, εκ των οποίων οι 2.179 είχαν διαγνωσθεί με Covid-19, οι 1.799 είχαν πνευμονία άσχετη με τον κορονοϊό, ενώ οι 3.505 είχαν εισαχθεί λόγω καρδιακής ανεπάρκειας (παθήσεις με υψηλά ποσοστά επανεισαγωγής στα νοσοκομεία). Από τους 2.179 ασθενείς Covid-19, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) χρειάστηκε εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το 13% μηχανική διασωλήνωση, ενώ το 81% επιβίωσαν.

Έως δύο μήνες μετά το εξιτήριο, ο ένας στους τέσσερις ασθενείς Covid-19 (το 20%) είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο, ενώ σχεδόν ο ένας στους δέκα (9%) είχε πεθάνει, με το ποσοστό να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο μεταξύ των ηλικιωμένων. Μετά τη νέα εισαγωγή τους, το 23% χρειάστηκε θεραπεία σε ΜΕΘ και το 7% μηχανική διασωλήνωση.

Το 27% των επιβιωσάντων από την πρώτη νοσηλεία τους για Covid-19 είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο ή είχε πεθάνει μέσα στο επόμενο δίμηνο από το εξιτήριο.

Αυτό το ποσοστό ήταν, πάντως, μικρότερο από εκείνο των ασθενών με άλλης αιτιολογίας πνευμονία ή με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι χρειάστηκαν νέα νοσηλεία ή πέθαναν στο ίδιο διάστημα των 60 ημερών.

Όμως, το ποσοστό επανεισαγωγής ή θανάτου σε διάστημα δέκα ημερών μετά το πρώτο εξιτήριο ήταν μεγαλύτερο στους ασθενείς Covid-19 σε σχέση με τις άλλες δύο ομάδες ασθενών.

«Η ανάρρωση μπορεί να εξελιχθεί σε ανώμαλο δρόμο», ανέφερε η δρ Πρέσκοτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Όμως, επεσήμανε ότι μετά τον Ιούνιο πολλά έχουν αλλάξει, «καθώς έχουμε πια καλύτερες θεραπείες. Έτσι είναι πιθανό ότι θα βλέπουμε, πλέον, λιγότερες περιπτώσεις ασθενών να χειροτερεύουν και να έχουν ανάγκη νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο».

Η όχι σπάνια μακρά Covid-19

Μία δεύτερη βρετανική μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσολογίας Ντάνι Άλτμαν του Κολλεργίου Imperial του Λονδίνου, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», βρήκε ότι στη χώρα το ένα πέμπτο των ασθενών Covid-19 έχουν ακόμη συμπτώματα πέντε εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, με τους μισούς από αυτούς, δηλαδή τον έναν στους δέκα, συνολικά, ασθενείς με κορονοϊό, να συνεχίζουν να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες. Πρόκειται για άλλη μία επιβεβαίωση ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19» δεν είναι τόσο σπάνια.

Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν ότι το 14,5% των ασθενών στη Βρετανία είχαν συμπτώματα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και το 2,2% για 12 εβδομάδες, αλλά τα νέα επίσημα στοιχεία από την εθνική στατιστική υπηρεσία δείχνουν ότι τα συνεχιζόμενα συμπτώματα είναι πιο συχνά από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Με βάση τα στοιχεία από τυχαίο δείγμα νοικοκυριών στην Αγγλία, το 21% των σχεδόν 8.200 ασθενών Covid-19 που παρακολουθούνταν μετά την αρχική διάγνωσή τους είχαν συμπτώματα της νόσου μετά από πέντε εβδομάδες, ενώ το 9,9% ακόμη και μετά από 12 εβδομάδες.

Το 11,5% των συμμετεχόντων στη βρετανική έρευνα, πέντε εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση ανέφεραν κόπωση, το 11,4% βήχα, το 10,1% πονοκεφάλους, ενώ μικρότερα ποσοστά ανθρώπων ανέφεραν άλλα συμπτώματα (πυρετό, μυικούς πόνους, διάρροια, απώλεια γεύσης ή όσφρησης κ.ά.).

Για «ανησυχητικά ευρήματα» έκανε λόγο ο δρ Άλτμαν. Όπως σημείωσε, «αυτοί οι αριθμοί είναι κάπως πιο ανησυχητικοί από ό,τι πολλοί είχαν φοβηθεί. Αν κάποιος προεκτείνει στα παγκόσμια κρούσματα Covid-19, αυτό σημαίνει ότι εκεί έξω υπάρχουν πέντε έως δέκα εκατομμύρια άνθρωποι με μία μακρόχρονη κατάσταση, για την οποία ακόμη δεν έχουμε σαφή εξήγηση ούτε θεραπευτικό σχέδιο».

Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσο, τελικά, μπορεί να διαρκέσει η μακρά Covid-19. Υπάρχουν αναφορές ασθενών που ταλαιπωρούνται επί πολλούς μήνες και οι οποίοι είχαν μολυνθεί στην αρχή του πρώτου κύματος, συνεπώς τα συμπτώματά τους διαρκούν για περισσότερο από οκτώ μήνες.

Σχεδόν 31 εκατ. κρούσματα του νέου κορονοϊού, 787.000 θάνατοι στην αμερικανική ήπειρο.

Η αμερικανική ήπειρος έχει καταγράψει σχεδόν 31 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2 και 787.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, δήλωσε χθες Τετάρτη η Καρίσα Ετιέν, η διευθύντρια του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το οποίο είναι αρμόδιο για αυτή την περιφέρεια.

Στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία και η Κολομβία είναι τα δύο κράτη τα οποία καταγράφουν το τελευταίο διάστημα τους υψηλότερους αριθμούς νέων μολύνσεων, σύμφωνα με την ίδια.

Θετικός στον κορωνοϊό ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ

Από τον νέο κορωνοϊό προσβλήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μπέρνχαρτ, ενημέρωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών του.

Ο Μπέρνχαρτ είναι ασυμπτωματικός και θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι όσο παραμένει σε απομόνωση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νίκολας Γκούντγουιν σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εσωτερικών είναι αρμόδιος κυρίως για θέματα όπως είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η διαχείριση ομοσπονδιακών γαιών, ιδίως των εθνικών πάρκων, καθώς και για ορισμένα ζητήματα που άπτονται της περιβαλλοντικής προστασίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων που έχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των περισσότερων άλλων κρατών ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ινδία: 24.037 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 382 θάνατοι σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.037 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τα 9,96 εκατομμύρια.

Για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο, τα κρούσματα έμειναν κάτω από το όριο των 30.000. Η καμπύλη της εξάπλωσης συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία από τον Σεπτέμβριο, όταν έφθανε στην κορύφωσή της, με κάπου 97.000 κρούσματα να καταγράφονται μέσα σε μια ημέρα.

Η γιγαντιαία χώρα της Ασίας, η δεύτερη πολυπληθέστερη στον κόσμο, κατατάσσεται επίσης δεύτερη σε αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκαν παράλληλα κατά 382, με τον απολογισμό της πανδημίας να αυξάνεται στους 144.451 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Δανία: Κλείνουν καταστήματα και εμπορικά κέντρα τα Χριστούγεννα

Η Δανία θα εντείνει τα περιοριστικά της μέτρα κατά του Covid-19 κλείνοντας τα καταστήματα κατά τη διάρκεια των εορτών απέναντι στη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός.

“Από την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου, η Δανία θα είναι πραγματικά κλειστή”, εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, ανακοίνωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν. Τα εμπορικά κέντρα θα κλείσουν από την Πέμπτη, θα ακολουθήσει μια πρώτη σειρά δραστηριοτήτων από τις 21 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια όλα τα καταστήματα με μη απαραίτητα είδη από τις 25 του μηνός.

Οι περιορισμοί αυτοί εντάσσονται στον μακρύ κατάλογο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εντεινόμενης αύξησης των νέων κρουσμάτων, μετά την επέκταση σε ολόκληρη τη χώρα, την Τρίτη, μέτρων ημικαραντίνας (κλείσιμο σχολείων, κολεγίων και λυκείων, μπαρ, εστιατορίων, αθλητικών κέντρων και πολιτιστικών χώρων).

Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν την Τετάρτη 3.692 κρούσματα και 14 θανάτους σε διάστημα 24 ωρών στη χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία προσεχώς θα ξεπεράσει τα 120.000 κρούσματα και τους 1.000 θανάτους.

“Οι νέοι περιορισμοί δεν είναι για διασκέδαση, αλλά γιατί είναι απαραίτητοι για την κοινωνία στο σύνολό της”, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Πέτερ Χούμελγκααρντ.

Οι Αρχές φοβούνται ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι οι χειρότεροι μήνες της πανδημίας, δήλωσε η πρωθυπουργός, προτρέποντας τους συμπολίτες της να περάσουν τις διακοπές τους σε μικρές ομάδες.

Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των οικογενειακών συναντήσεων τα Χριστούγεννα και κατά την περίοδο των εορτών και του τέλους της χρονιάς στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για “υψηλό κίνδυνο” αναζωπύρωσης της επιδημίας στις αρχές του 2021.

Άγγιξαν τα 2.000 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στη Βουλγαρία

Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 1.959 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Βαλκανικής να φθάνει τους 186.240.

Το ίδιο διάστημα, 191 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 6.196 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Στα βουλγαρικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 7.034 ασθενείς, οι 570 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των στελεχών των υπηρεσιών υγείας που έχουν προσβληθεί συνεχίζει να αυξάνεται, έχει φθάσει πλέον τις 8.178 περιπτώσεις.

Η κατάσταση στη Βουλγαρία χαρακτηρίζεται ολοένα περισσότερο κρίσιμη λόγω, ιδίως της οξείας έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι αρχές έχουν στρατολογήσει εθελοντές, ανάμεσά τους φοιτητές ιατρικής, ιδιώτες γιατρούς και συνταξιούχους, ενώ αστυνομικοί και πυροσβέστες συμμετέχουν στη διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία.

Διεθνής αποστολή μεταβαίνει στην Κίνα για να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού

Τη διεθνή ομάδα ερευνητών που αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα τον Ιανουάριο για να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού θα καλωσορίσει τo Πεκίνο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που ηγείται της αποστολής.

Η Κίνα έχει αντιταχθεί έντονα στις εκκλήσεις για μια διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού, καταγγέλλοντας ότι είναι αντικινεζικές, όμως έχει δηλώσει ανοικτή σε μια έρευνα υπό τον ΠΟΥ.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ερευνητές του ΠΟΥ θα μπορέσουν να μεταβούν στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019, με τις συζητήσεις για το πρόγραμμά τους να συνεχίζονται.

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να έχει επαφές με την Κίνα και να συζητά τη διεθνή αποστολή και τα μέρη που αυτή θα επισκεφθεί», δήλωσε ο Μπαμπατούντε Ολοουοκούρε, διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.

«Αυτή τη στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα καλωσορίζει τη διεθνή ομάδα και την επίσκεψή της (…) Αυτό αναμένεται, εξ όσων γνωρίζουμε, να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Χθες Τετάρτη μέλος του ΠΟΥ και διπλωμάτες είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η αποστολή αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου για να ερευνήσει την προέλευση του κορονοϊού.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι απέκρυψε το εύρος της επιδημίας, έχουν ζητήσει μια «διαφανή» έρευνα υπό τον ΠΟΥ και επέκριναν τους όρους της, με βάση τους οποίους Κινέζοι επιστήμονες θα αναλάβουν την πρώτη φάση της προκαταρκτικής έρευνας.

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν υπονοήσει ότι ο ιός ίσως υπήρχε προτού εντοπιστεί στην Ουχάν, επικαλούμενα την παρουσία του στις συσκευασίες εισαγόμενων κατεψυγμένων προϊόντων και επιστημονικά έγγραφα τα οποία αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη πέρυσι.

Ο Ολοουοκούρε δήλωσε ότι η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης της διεθνούς ομάδας θα εξαρτηθεί «από την έκδοση των αποτελεσμάτων κάποιων άλλων ελέγχων που διεξάγονται αρχικά», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ξεκίνησε τη Δεύτερα η εκστρατεία ανοσοποίησης στον Καναδά – 6.400 νέα κρούσματα.

Το καναδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 6.416 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 481.630 από τη 15η Ιανουαρίου, όταν είχε διαγνωστεί η πρώτη περίπτωση μόλυνσης.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 140, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 13.799 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Την Κυριακή, έφθασε στον Καναδά μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του νέου κορωνοϊού. Η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε τη Δευτέρα.

Γυναίκα στην Αλάσκα έπαθε αλλεργικό σοκ μετά τον εμβολιασμό της 

Υγειονομικός από την Αλάσκα ο οποίος έλαβε το εμβόλιο της Pfizer χθες Τρίτη, νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο του Τζούνο, της πρωτεύουσας της πολιτείας, καθώς εμφάνισε σοβαρή αλλεργική κρίση.

Η εργαζόμενη αισθάνθηκε έξαψη και πήρε ένα αντιισταμινικό περίπου 10 λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

«Ένιωσε δύσπνοια και μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», δήλωσε η Δρ Λίντι Τζόουνς, διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Μπάρλετ», σύμφωνα με τους Anchorage Daily News.

Mπαίνοντας στο δωμάτιο που έγινε ο εμβολιασμός, η Δρ Τζόουνς είδε την υγειονομικό να έχει βγάλει ένα μεγάλο κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπό της ενώ είχε και αυξημένο καρδιακό παλμό. Αμέσως ξεκίνησε την θεραπεία για αναφυλαξία με επινεφρίνη και αντιισταμινικά, στα οποία η ασθενής φάνηκε να ανταποκρίνεται θετικά.

Αλλά τα συμπτώματά της άρχισαν να εμφανίζονται ξανά, και έτσι έλαβε θεραπεία με περισσότερη επινεφρίνη καθώς και στεροειδή. Όταν επιχειρήθηκε η προσπάθεια για απογαλακτισμό της επινεφρίνης, τα συμπτώματά της επανεμφανίστηκαν για ακόμα μια φορά, και «για αυτόν τον λόγο έκρινα πως πρέπει για απόψε τουλάχιστον να μπει στην ΜΕΘ. Η κατάσταση της είναι σταθερή», συμπλήρωσε η Δρ Τζόουνς.

«Ήταν ενθουσιασμένη που θα έκανε το εμβόλιο αλλά και για τα οφέλη που θα της έδινε στο μέλλον όλη αυτή η διαδικασία. Μας ενθάρρυνε να μη διστάσουμε να το κάνουμε», συμπλήρωσε η Τζόουνς.

Η εργαζόμενη δεν είχε ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων και δεν ήταν μέχρι χθες αλλεργική σε οποιοδήποτε εμβόλιο.

Στο νοσοκομείο «Μπάρλετ», οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν την Τρίτη και μέχρι στιγμής περίπου 100 εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την Κάθριν Μπάουσλερ, εκπρόσωπο του νοσοκομείου.

Το σχόλιο της Pfizer για το περιστατικό:

Η Pfizer από την πλευρά της, με δήλωση μέσω εκπροσώπου της στον ηλεκτρονικό «The Independent», σχολίασε: «Δεν έχουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες της έκθεσης από την Αλάσκα, σχετικά με μια πιθανή σοβαρή αλλεργική αντίδραση, αλλά συνεργαζόμαστε ενεργά με τις τοπικές υγειονομικές αρχές για την αξιολόγηση του περιστατικού. Θα παρακολουθούμε στενά όλες τις αναφορές που υποδηλώνουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό και θα ενημερώνουμε τακτικά τον κόσμο«.

Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης ότι το εμβόλιο συνοδεύεται από μια «σαφή προειδοποίηση» ότι «η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και επίβλεψη θα πρέπει να είναι πάντοτε άμεσα διαθέσιμη σε περίπτωση σπάνιου αναφυλακτικού συμβάντος μετά τη χορήγηση του εμβολίου».

Οι φόβοι για πιθανή αλλεργική αντίδραση που θα μπορούσαν να βιώσουν κάποιοι μετά από το εμβόλιο της Pfizer, ξεκίνησαν μετά από αναφορές της προηγούμενης εβδομάδας, όπου δύο άνθρωποι υπέστησαν αλλεργικό σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα