Διεθνή

Πολωνία: Ακτιβίστρια επιδιώκει περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας για αμβλώσεις

Με ποιον τρόπο επιχειρεί να υλοποιήσει το σχέδιό της. 

Parallaxi
πολωνία-ακτιβίστρια-επιδιώκει-περαι-906756
Parallaxi

Η Πολωνή ακτιβίστρια κατά των αμβλώσεων Kaja Godek άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές κάτω από το νέο της νομοσχέδιο που προτείνει περαιτέρω αυστηροποίηση της ήδη αυστηρότερης νομοθεσίας της ΕΕ για τις αμβλώσεις, τιμωρώντας όχι μόνο την ίδια την άμβλωση, αλλά και το κοινό που την προωθεί.

Το σχέδιο με τίτλο «Η άμβλωση είναι έγκλημα» περιλαμβάνει την ποινικοποίηση της προώθησης της άμβλωσης, της σύστασης της διαδικασίας και της δημόσιας ενημέρωσης σχετικά με τους τρόπους τερματισμού της εγκυμοσύνης. 

Η τιμωρία για τέτοιες πρακτικές θα είναι έως και 2 χρόνια φυλάκισης. Η ιδέα είναι να απαγορευτεί η «συστημική βοήθεια στην άμβλωση», η οποία είναι πλέον δύσκολο να διωχθεί λόγω του νομοθετικού γύρου, δήλωσε ο Godek στην εφημερίδα Rzeczpospolita.

«Τον Ιούνιο, ένας εκπρόσωπος της Legal Abortion (ΜΚΟ υπέρ των αμβλώσεων), μιλώντας στο κοινοβούλιο, έδωσε οδηγίες για το πώς να κάνετε άμβλωση στο σπίτι.

Οι εθελοντές μας κατέθεσαν μήνυση για αδίκημα, αλλά η εισαγγελία απέρριψε την υπόθεση. Θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν νόμο που θα αποτρέπει τη διακοπή τέτοιων διαδικασιών», δήλωσε η ίδια, όπως αναφέρει η EURACTIV. Πολωνίας.

Τον περασμένο μήνα, η Elżbieta Witek, η πρόεδρος του Sejm, του κατώτερου τμήματος του πολωνικού κοινοβουλίου, καταχώρησε μια επιτροπή που είναι πλέον υπεύθυνη για τη συλλογή υπογραφών των πολιτών. Εάν η Godek καταφέρει να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές στο πλαίσιο της πρότασής της, το σχέδιό της θα υποβληθεί στο Sejm για ψήφιση.

Ο πολωνικός νόμος περί αμβλώσεων ανήκει στους αυστηρότερους στην ΕΕ. Την Κυριακή (24 Οκτωβρίου) συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι σοβαρές θανατηφόρες ανωμαλίες δεν αποτελούν επαρκή βάση για τη διακοπή της εγκυμοσύνης. Έκτοτε, η άμβλωση στην Πολωνία είναι δυνατή μόνο σε δύο περιπτώσεις: εάν η εγκυμοσύνη είναι συνέπεια βιασμού και εάν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή της γυναίκας.

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους πολλών πόλεων και κωμοπόλεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκαν σε σοβαρές ταραχές με τη συμμετοχή τόσο των υποστηρικτών όσο και των αντιπάλων των αμβλώσεων.

Πηγή: euractiv.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα