Διεθνή

O Πομπέο κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι «ευθυγραμμίζονται με τους αγιατολάδες»

Κατηγορούν το Ιράν ότι παραβίασε τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Parallaxi
o-πομπέο-κατηγορεί-τους-ευρωπαίους-ότι-491684
Parallaxi

Ο ΥΠΕΞ Πομπέο επέδωσε στον ΟΗΕ την επιστολή με την οπoία ζητά την επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποίησαν επισήμως χθες στον ΟΗΕ την αμφιλεγόμενη διαδικασία –και με αβέβαιη εξέλιξη– με την οποία ζητούν την επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι παραβίασε τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο “ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας” ότι το Ιράν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση αυτή τη συμφωνία, στόχος της οποίας ήταν να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Πομπέο παρέδωσε αυτοπροσώπως την επιστολή του στον πρεσβευτή της Ινδονησίας Ντιαν Τριανσιάχ Τζάνι, ο οποίος προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.

Οι ΗΠΑ διευκρινίζουν ότι ενεργοποιούν τη ρήτρα επαναφοράς των κυρώσεων (snapback) ως “συμβαλλόμενο μέρος” της συμφωνίας του 2015, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του ΣΑ που την επικύρωσε. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσινγκτον από αυτή τη συμφωνία το 2018 και για αυτό οι περισσότερες άλλες χώρες μέλη του ΣΑ –ακόμη και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ– αμφισβητούν κατά πόσο δικαιούται να θεωρηθεί συμβαλλόμενο μέρος.

“Παρά τις εντατικές προσπάθειες και την εξαντλητική διπλωματία” εκ μέρους της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, ώστε να επανέλθει το Ιράν στο σωστό δρόμο, οι παραβιάσεις του “συνεχίζονται”, υποστηρίζει στην επιστολή του ο Πομπέο, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ “δεν έχουν επομένως καμία άλλη επιλογή” παρά να ενεργοποιήσουν αυτή τη ρήτρα.

Θεωρητικά, αυτή η περίπλοκη διαδικασία που προβλέπεται στο ψήφισμα, θα επέτρεπε να επιβληθούν σχεδόν αυτόματα, εκ νέου, οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Όμως, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ο πρεσβευτής της Ινδονησίας θα μπορούσε, αφού διαβουλευτεί με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου, να βάλει στο αρχείο το αμερικανικό αίτημα, χωρίς να δώσει συνέχεια.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία απορρίπτουν τις νέες κυρώσεις στο Ιράν

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέστησαν σαφές χθες Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την αμερικανική αξίωση να επανέλθουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν, την οποία πρόβαλε χθες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες, σύμμαχοι των ΗΠΑ επί δεκαετίες υπενθύμισαν ότι η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 στη Βιένη.

Οι τρεις χώρες τόνισαν πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση της συμφωνίας.

«Οι ΗΠΑ είχαν πάψει να είναι συμβαλλόμενο μέρος» στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) όταν «αποχώρησαν από τη συμφωνία την 8η Μαΐου 2018», υπενθυμίζει η κοινή ανακοίνωση του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου. «Δεν μπορούμε επομένως να υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία», προστίθεται στο κείμενο και υπογραμμίζεται πως η ομάδα Ε3 θέλει πάντα να «διατηρήσει» σε ισχύ τη συμφωνία.

Νωρίτερα, η κινεζική διπλωματία τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος και κατά συνέπεια, η επιστολή που επέδωσε ο Μάικ Πομπέο στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί «να θεωρηθεί ενεργοποίηση του μηχανισμού επανεπιβολής των κυρώσεων». Ταυτόσημη θέση εξέφρασε και η Ρωσία, με τον Βασίλι Νεμπένζια, τον πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, να δηλώνει πως αντιμετωπίζει την αμερικανική κίνηση ως μη γενόμενη, «ανύπαρκτη».

Η αμερικανική ειδοποίηση είναι «άκυρη», τόνισε εξάλλου μέσω Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, διαπιστώνοντας πως όλα τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 2015 έχουν την ίδια γραμμή.

O Πομπέο κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι «ευθυγραμμίζονται με τους αγιατολάδες»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατηγόρησε χθες Πέμπτη το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ότι «επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάδες» στο Ιράν αντί να τιμήσουν τη συμμαχία τους με τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να επιβληθούν εκ νέου όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι φίλοι μας στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μου είχαν πει κατ’ ιδίαν ότι δεν θέλουν το εμπάργκο όπλων» σε βάρος του Ιράν «να αρθεί», σημείωσε ο Πομπέο, ο οποίος εκφράστηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αλλά, «παρ’ όλ’ αυτά, επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάδες», πρόσθεσε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Η Ουάσινγκτον δοκίμασε μια οδυνηρή ήττα την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όταν καμία άλλη χώρα μέλος του δεν ψήφισε υπέρ του σχεδίου απόφασης που κατήρτισε για να παραταθεί το εμπάργκο στα συμβατικά όπλα σε βάρος του Ιράν, η ισχύς του οποίου εκπνέει τον Οκτώβριο.

Οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να απόσχουν, μεμφόμενοι έμπρακτα με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διότι δεν επιδίωξε αληθινά συμβιβασμό με τη Ρωσία και την Κίνα, χώρες που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο ΣΑ.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία άλλη επιλογή», ιδίως για να παραταθεί το εμπάργκο όπλων, ο Πομπέο επέδωσε επίσημα χθες ειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην αμφιλεγόμενη κίνηση να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία 30 ημερών που θεωρητικά θα οδηγήσει στην επανεπιβολή όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, εξαιτίας της αθέτησης κατά την άποψη της Ουάσινγκτον σειράς υποχρεώσεων της Τεχεράνης στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας που είχε συναφθεί το 2015.

Ο Πομπέο έκρινε πως θα ήταν «κολοσσιαίο σφάλμα» να μην παραταθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Τεχεράνη να εμπορεύεται ή να αγοράζει ελεύθερα συμβατικά όπλα, όπως άρματα μάχης.

Συμπλήρωσε πως η Ουάσινγκτον θα κάνει το παν εντός των δυνάμεών της για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ σε περίπτωση που «παραβιάζονται».

Η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα