Πονοκέφαλος η έκρηξη κρουσμάτων σε χώρες-νέα lockdown
H κατάσταση της πανδημίας απόψε
Το Βερολίνο αναμένει μέσα Απριλίου την 1η μικρή παρτίδα του μονοδοσικού εμβολίου της J&J
“Θα είναι μόνο μια μικρή παρτίδα στην αρχή”, είπε ο Σπαν σε μια τηλεδιάσκεψη και πρόσθεσε ότι αναμένει πως μια αποστολή 275.000 δόσεων του εμβολίου θα φθάσει στη χώρα περί τις 12 Απριλίου.
Η Γερμανία πρόκειται να παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα μονοδοσικών εμβολίων κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson στα μέσα Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν δίνοντας στη χώρα την επιλογή ενός ακόμη εμβολίου ώστε να επισπευθεί η εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού που εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.
“Θα είναι μόνο μια μικρή παρτίδα στην αρχή”, είπε ο Σπαν σε μια τηλεδιάσκεψη και πρόσθεσε ότι αναμένει πως μια αποστολή 275.000 δόσεων του εμβολίου θα φθάσει στη χώρα περί τις 12 Απριλίου.
“Αλλά τουλάχιστον -επειδή περιμένουμε πολύ καιρό για την πρώτη παραλαβή του εμβολίου της J&J- θα παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα των εμβολίων στα μέσα Απριλίου και έπειτα θα αυξηθούν σε εκατομμύρια δόσεις, όπως συμβαίνει με όλες τις παραλαβές (εμβολίων)”.
To εμβόλιο της J&J’s, το οποίο έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ στις 11 Μαρτίου, είναι το τέταρτο που λαμβάνει άδεια για χρήση στην ΕΕ έπειτα από εκείνα των Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Moderna.
Έπειτα από την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού που κινήθηκε με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραλαβές των εμβολίων και των περιορισμών στις προμήθειες, η Γερμανία προσβλέπει να επισπεύσει τους εμβολιασμούς από τον επόμενο μήνα όταν αναμένεται ότι θα παραλάβει 15 εκατομμύρια δόσεις από τους τρεις άλλους προμηθευτές.
Ο Γενς Σπαν έκανε επίσης για “σκληρό” lockdown διάρκειας 10, 14 ημερών, “όπως το προηγούμενο Πάσχα”, λέγοντας ότι το θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Αναφερόμενος στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που εφαρμόζεται, με τον εμβολιασμό πρώτα των πιο ηλικιωμένων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα η διαδικασία θα επιταχυνθεί σημαντικά, με τη συμμετοχή και περίπου 80.000-100.000 οικογενειακών ιατρών.
Χιλιάδες άτομα από γειτονικές χώρες εισέρχονται στη Σερβία για να εμβολιαστούν
Χιλιάδες πολίτες χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια έφτασαν σήμερα στη Σερβία για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον στη χώρα, για τον εμβολιασμό ξένων υπηκόων. Έτσι από νωρίς σήμερα το πρωί άρχισαν να φτάνουν στη Σερβία υπήκοοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας αλλά και γειτονικών χωρών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εμβολιαστούν. Στις συνοριακές διαβάσεις σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα και λεωφορεία που περίμεναν να εισέλθουν στη Σερβία, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων επικρατούσε το αδιαχώρητο.
Σημειώνεται ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι που σπεύδουν να εμβολιαστούν στη Σερβία δεν έλαβαν κανένα εμβόλιο από το ενιαίο σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνες του κάποια εμβόλια στην ελεύθερη αγορά. Ο εμβολιασμός όλων των ξένων, χωρίς προϋποθέσεις, θα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο ενώ -όπως ανακοινώθηκε- από τη Δευτέρα θα μπορούν όσοι ξένοι το επιθυμούν και υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της σερβικής κυβέρνησης και θα ειδοποιηθούν για την ημερομηνία εμβολιασμού τους. Από σήμερα ξεκίνησε επίσης στο Βελιγράδι ο εμβολιασμός επιχειρηματιών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με 10.000 εμβόλια που εξασφάλισε το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκο Τσάντεζ μέχρι στιγμής κατατέθηκαν 7.500 αιτήσεις και πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες γειτονικών χωρών που συνεργάζονται με Σέρβους επιχειρηματίες.
Από χθες ξεκίνησαν στη Σερβία και μαζικοί εμβολιασμοί σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Νότια Σερβία και σταδιακά θα επεκταθεί και στις 19 δομές που υπάρχουν στη χώρα. Στη Σερβία, στις οργανωμένες δομές, φιλοξενούνται 4.800 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ολλανδία: Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν μέσα σε ένα 24ωρο τα 8.500
Οι υγειονομικές αρχές στην Ολλανδία ανέφεραν σήμερα 8.798 νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται μέσα σε μια ημέρα από τις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.
Το Ινστιτούτο έχει προβλέψει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου, παρά τα μέτρα που ισχύουν στη χώρα, στα οποία περιλαμβάνονται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση των δημόσιων και ιδιωτικών συναθροίσεων.
Telegraph – Βρετανία: Νέο σχέδιο για τον τουρισμό – Έμφαση στα τεστ για τις αφίξεις, όχι στον εμβολιασμό
Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει η Daily Telegraph, έχει υποβληθεί από τη διοίκηση του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, του Χίθροου του Λονδίνου και προβλέπει την τοποθέτηση των χωρών σε τέσσερις κατηγορίες.
Ένα ακόμα σχέδιο για να επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό έχει υποβληθεί στη βρετανική κυβέρνηση και εξετάζεται από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις της τον ερχόμενο μήνα.
Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει η Daily Telegraph, έχει υποβληθεί από τη διοίκηση του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, του Χίθροου του Λονδίνου και προβλέπει την τοποθέτηση των χωρών σε τέσσερις κατηγορίες. Η κατηγοριοποίηση θα γίνεται ανάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμών, τον κίνδυνο από επικρατούσες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τη διασπορά του ιού και την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται σε κάθε χώρα.
Οι αφίξεις στη Βρετανία από τις χώρες στην «κόκκινη λίστα» θα πρέπει όπως και τώρα να μένουν σε δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένα ξενοδοχεία με κόστος 1.750 λιρών που θα επιβαρύνει τον ταξιδιώτη.
Οι ταξιδιώτες από τις χώρες στην «πορτοκαλί λίστα» θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση, θα μπαίνουν σε καραντίνα όταν φτάνουν στη Βρετανία και θα υποβάλλονται σε νέο τεστ. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η καραντίνα θα λήγει την τρίτη ημέρα.
Όποιος φτάνει στη Βρετανία από «κίτρινες» χώρες θα χρειάζεται τεστ πριν και/ή μετά την άφιξη και/ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά δε θα έχει υποχρέωση καραντίνας.
Η έμφαση στα τεστ, ανεξαρτήτως της ύπαρξης αποδεικτικού εμβολιασμού, δίνεται ώστε να εντοπίζονται τυχόν ανησυχητικές μεταλλάξεις που αντιστέκονται στα εμβόλια.
Σύμφωνα με μελέτες που επικαλείται η διοίκηση του Χίθροου, το τεστ πριν από την αναχώρηση και μια τριήμερη καραντίνα επαρκούν για τον αποκλεισμό του 87% των δυνητικών φορέων από την κοινότητα.
Για τις αφίξεις από τις «πράσινες» χώρες δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Η Telegraph ωστόσο σημειώνει ότι ελάχιστες χώρες, ίσως και καμία, αναμένεται να είναι στην πράσινη κατηγορία όταν δοθεί άδεια για διεθνή ταξίδια αναψυχής, δηλαδή σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο στις 17 Μαΐου.
The Times: Κοντά σε συμφωνία για τα εμβόλια βρίσκονται Βρετανία και Ε.Ε.
Η Βρετανία βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας, για την παραλαβή εμβολίων, με την Ε.Ε., η οποία θα απομακρύνει την απειλή να διακόψει τις παραδόσεις το μπλοκ, έγραψε σήμερα η εφημερίδα The Times.
Με βάση τη συμφωνία, η Ε.Ε. θα άρει την απειλή να απαγορεύσει την εξαγωγή στη Βρετανία των εμβολίων της Pfizer-BioNTech, προσθέτει η εφημερίδα.
Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει να παραιτηθεί από τις προμήθειες εμβολίων της Oxford-AstraZeneca, που επρόκειτο να εξαχθούν από ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία της εταιρείας Halix, συνεργάτη της AstraZeneca.
Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν απείλησε ποτέ με απαγόρευση των εξαγωγών εμβολίων, αλλά έχει διευκρινίσει ότι πιθανόν να απαγορεύσει κατά περίπτωση τις αποστολές συγκεκριμένων εμβολίων σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού ή χώρες που δεν εξάγουν εμβόλια στην Ε.Ε.
«Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε σήμερα μια πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες η αποστολή εμβολίων που παρήχθησαν στην Ολλανδία.
Μια δεύτερη πηγή της Ε.Ε. είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ε.Ε. δεν έχει καμία πρόθεση να μοιραστεί με τη Βρετανία τα εμβόλια από την Halix, που εκτιμάται ότι έχει ήδη παρασκευάσει αρκετές ποσότητες για περίπου 15-20 εκατομμύρια δόσεις και μπορεί να παρασκευάσει ποσότητες για πέντε εκατομμύρια εμβόλια τον μήνα.
Η βρετανική κυβέρνηση, η Pfizer-BioNTech και η AstraZeneca δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να σχολιάσουν.
Η ένσταση της Ε.Ε. ακολουθεί τις επανειλημμένες αρνήσεις της Βρετανίας να μοιραστεί με τις Βρυξέλλες τις δόσεις εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται σε δύο εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία μονάδων παραγωγής της Halix στην Ολλανδία που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca και σε μια μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας.
Τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν στη μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία αναμένονται στο τέλος του Μαρτίου, ενώ οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Pfizer/BioNTech, της μονάδας του Μάρμπουργκ, αναμένεται να διανεμηθούν στις αρχές του Απριλίου.
Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής και της προμήθειας σε εμβόλια της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόβλημα με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη οδήγησε σε κόντρα με τη Βρετανία, η οποία έχει εισαγάγει 21 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παρασκευασμένων στην Ε.Ε., σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του μπλοκ.
Τουρκία: Τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τις 30.000 για πρώτη φορά φέτος
Η Τουρκία κατέγραψε 30.021 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, τον υψηλότερο αριθμό φέτος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας στην Τουρκία χαλάρωσαν αυτό τον μήνα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.179.115.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 151 θάνατοι, αυξάνοντας σε 30.923 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την πανδημία στη χώρα.
Φιλιππίνες: Περισσότεροι από 24 εκατ. κάτοικοι μπαίνουν εκ νέου σε καθεστώς lockdown
Οι Φιλιππίνες θα επαναφέρουν τα αυστηρά μέτρα καραντίνας στην πρωτεύουσα Μανίλα και στις γειτονικές περιοχές, ανακοίνωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος σήμερα καθώς η χώρα αγωνίζεται να περιορίσει την αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού που επιβαρύνει το νοσοκομειακό σύστημα.
Από την ερχόμενη εβδομάδα πάνω από 24 εκατομμύρια κάτοικοι της Μανίλα και των περιχώρων της θα μπουν και πάλι σε καθεστώς lockdown.
Ο προεδρικός εκπρόσωπος Χάρι Ρόκε ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα διαρκέσει από τις 29 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου. Θα αφορά την περιοχή της Μανίλα και τέσσερις γειτονικές περιοχές. «Ο ιός είναι ο εχθρός, όχι η κυβέρνηση», σχολίασε ο Ρόκε.
Από τη Δευτέρα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα εργάζονται από τα σπίτια τους με εξαίρεση τους απαραίτητους εργαζόμενους, ενώ θα ανασταλούν οι συγκοινωνίες με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Απαγορεύονται επίσης όλες οι συναθροίσεις, επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 5:00 και κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα που δεν είναι απαραίτητα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 9.595 νέα κρούσματα κορωνοϊού -δεύτερη συναπτή ημέρα όπου η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων παραμένει πάνω από 9.000. Τις τελευταίες τρεις ημέρες η χώρα κατέγραψε ρεκόρ αύξησης νέων κρουσμάτων.
Πηγές: ΑΠΕ/Σκάι