Ο πονοκέφαλος των κρουσμάτων στην Αττική και η καραντίνα σε Βρετανούς που επιστρέφουν από ελληνικά νησιά

Προβληματισμός για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα

Parallaxi
ο-πονοκέφαλος-των-κρουσμάτων-στην-αττ-653225
Parallaxi

Σε καραντίνα όσοι Βρετανοί επιστρέφουν από ελληνικά νησιά

Όσοι Βρετανοί επιστρέψουν μετά τις 4:00 της Τετάρτης απο Τήνο, Μύκονο,Σαντορίνη, Σέριφο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Λέσβο θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών – Για αγώνα δρόμου από 60.000 τουρίστες κάνει λόγο η Daily Mail

Το άνοιγμα του τουρισμού, τα μέτρα που δεν τηρήθηκαν με τους συνωστισμούς στα μπαρ και στα μπιτς μπαρ, η απόκρυψη των κρουσμάτων στις τοπικές κοινωνίες για να μην μπουν στη λίστα του ΕΟΔΥ, είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην ένταξη επτά νησιών στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανικής κυβέρνησης, υποχρεώνοντας τους ταξιδιώτες σε 14ημερη καραντίνα αμέσως μετά την επιστροφή τους.

Τήνος, Μύκονος,Σαντορίνη, Σέριφος από τις Κυκλάδες, Κρήτη, Ζάκυνθος από τα Ιόνια νησιά και Λέσβος εντάσσονται πλέον για τους Βρετανούς σε “ζώνη υψηλού κινδύνου” και οι Άγγλοι τουρίστες δίνουν ήδη από χθες αγώνα δρόμου για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Στα παραπάνω νησιά να προσθέσουμε την Πάρο και την Αντίπαρο, που μαζί με τη Μύκονο αποτέλεσαν βασικές εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού στις Κυκλάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι τοπικοί παράγοντες μέσα στην αγωνία τους να σώσουν ότι περισωζόταν από τη φετινή κακή χρονιά για τον τουρισμό, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη δημόσια υγεία σε βάρος της πλειονότητας των κατοίκων και δη εκείνων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Στην τελική, το μόνο που κατάφεραν ήταν να αναγκάσουν την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να επιβάλει ακόμη πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την απαγόρευση συνάθροισης πάνω από εννέα άτομα και την απαγόρευση όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων.

Στους παραπάνω τουριστικούς προορισμούς, πράγματι η κατάσταση ήταν απογοητευτική όσον αφορά την τήρηση των μέτρων. Στα μπιτς μπαρ γινόταν «πατείς με πατώ σε», όπως άλλωστε σε αρκετά μπαρ και κλαμπ. Η έννοια της ατομικής ευθύνης πήγε «περίπατο» με τους νεότερους να μην καταλαβαίνουν ούτε από συστάσεις, ούτε από πρόστιμα, προκαλώντας συχνά πυκνά το φαινόμενο του συγχρωτισμού στα μαγαζιά, στα σοκάκια αλλά και στις βίλες, όπου μαζεύονταν για να διασκεδάσουν χωρίς περιορισμούς .

Σε κάποιους προορισμούς δε, για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου διότι απλούστατα οι τοπικές αρχές αδυνατούσαν να κάνουν το αυτονόητο. Να διαλύσουν τα πλήθη των Βρετανών τουριστών που συνωστίζονταν στα μπαρ και στους δρόμους χωρίς καν να φοράνε τις προστατευτικές μάσκες, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει μέχρι και σήμερα στη περιοχή του Λαγανά. Τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ περιορίζονται σε περατζάδες ζητώντας από το κόσμο να μην συγχρωτίζεται, όμως ποιος τους ακούει.

Οι καταγγελίες περί απόκρυψης κρουσμάτων αν όχι σε όλα, σε μερικά απ’ αυτά τα νησιά «για να μην μπει ο τόπος τους στη λίστα του ΕΟΔΥ και επιβληθούν πρόσθετα μέτρα» έπεφταν «βροχή» μέσα στο κατακαλόκαιρο, όμως ουδείς έδωσε σημασία, «για να βγει η χρονιά».

Οπότε κάποια στιγμή ήταν λογικό να εμφανιστούν διψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων όχι σε ολόκληρα νησιά αλλά σε συγκεκριμένα μαγαζιά με αποτέλεσμα οι εν λόγω προορισμοί να μπουν στην «μαύρη λίστα» του ΕΟΔΥ. Και όχι μόνο.

Η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης

Η Βρετανία αποφάσισε να θέσει τους ταξιδιώτες από τα επτά παραπάνω ελληνικά νησιά σε καραντίνα 14 ημερών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη στις 4 τα ξημερώματα.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι Λέσβος, Τήνος, Σέριφος, Μύκονος, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθος καταργούνται από τη λίστα των ταξιδιωτικών εξαιρέσεων και μπαίνουν στην «κόκκινη λίστα».

Όσοι επιστρέψουν από την έναρξη ισχύος του μέτρου θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών. Χωρίς την υποχρέωση καραντίνας θα επιστρέφουν οι ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση προκάλεσε χάος στους επισκέπτες από τη Βρετανία που βρίσκονται στα συγκεκριμένα νησιά, καθώς δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επιστρέψουν έγκαιρα, πριν το μέτρο τεθεί σε ισχύ και να αποφύγουν την περίοδο καραντίνας. Σύμφωνα με την Daily Mail είναι περίπου 60.000 οι Βρετανοί τουρίστες που δίνουν μάχη για να επιστρέφουν έγκαιρα.

Ο υπουργός Μεταφορών αποκάλυψε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το σύστημα καραντίνας αναθεωρείται, ενώ λαμβάνεται υπ’ όψιν το διαφορετικό προφίλ κινδύνου που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά. Όπως διευκρίνισε, η Ελλάδα «παραμένει στο πρόγραμμα ταξιδιωτικών εξαιρέσεων, αλλά η καινούρια ανάλυση που έχουμε δείχνει ότι κάποια από τα νησιά» δεν πληρούν τις παραμέτρους που έχουν τεθεί.

Επιπλέον, το Φόρεϊν Όφις ανανέωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για τα συγκεκριμένα επτά νησιά, ζητώντας να γίνονται μόνο ουσιώδη ταξίδια. Η οδηγία δεν αφορά το σύνολο της Ελλάδας.

Παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα, η Βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τις πιέσεις για την επιβολή καραντίνας συνολικά στην Ελλάδα.

«Όταν μία περιοχή έχει φυσικά σύνορα, όπως ένα νησί, για παράδειγμα, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά και αυτό μας δίνει μια πραγματική ευκαιρία», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας. Μάλιστα, όπως είπε, η ταξιδιωτική πλατφόρμα, σε συνδυασμό με τα τεστ κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση, δίνουν καθαρή εικόνα για την προέλευση των μολύνσεων. Ως εκ τούτου, η Βρετανία εφαρμόζει από σήμερα νέα πολιτική για τα νησιά.

Σε καραντίνα οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνα μέχρι 21 Σεπτεμβρίου

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τέθηκαν σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα.

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρουσία του Προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνου Λογοθέτη, του Διοικητή Πρώτης Υποδοχής κ. Τάσου Μαντάγαρη και του Προϊσταμένου Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ κ. Σπύρου Σαπουνά, σχετικά με την αντιμετώπιση των περιπτώσεων COVID-19 σε δομές Προσφύγων και Μεταναστών της χώρας.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε η λήψη μέτρων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου, καθώς και εφαρμογή των αντίστοιχων πρωτοκόλλων για τις δομές αυτές.

Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι η προστασία της υγείας όλων των πολιτών της χώρας, η θωράκιση των συστημάτων επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης κρουσμάτων COVID-19.

Παράλληλα, στα 17 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί από τον έλεγχο 1600 δειγμάτων στο ΚΥΤ της Μόριας, σύμφωνα με πληροφορίες. Συνολικά τα δέιγματα που έχουν συγκεντρωθεί προς έλεγχο είναι 2000.

Στα κρούσματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο 40χρονος Σομαλός από τον οποίο ξεκίνησε η ιχνηλάτηση επαφών, αφότου βρέθηκε θετικός στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Σε καραντίνα παραμένει το ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο 40χρονος πρόσφυγας επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.

Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Προβληματισμός από τους ειδικούς από την εξάπλωση στην Αττική

Συνολικά, στην Αττική μέσα στις πρώτες επτά ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν επιβεβαιωθεί 608 κρούσματα κοροναϊού.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων καθώς από τα 142 εγχώρια κρούσματα που αναφέρθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα 101 εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Συνολικά, στην Αττική μέσα στις πρώτες επτά ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν επιβεβαιωθεί 608 κρούσματα κοροναϊού.

Μάλιστα, χθες «έσπασε» για δεύτερη φορά μέσα στην πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα το φράγμα των 100 κρουσμάτων – αυτό έγινε και στις 3 Σεπτεμβρίου οπότε δηλώθηκαν 118 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή φόβους για «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης, εκφράζει η επιστημονική κοινότητα με τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο θα θεωρούνται οι πιο κρίσιμοι μήνες.

Αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχική γρίπη, αυτή τη φορά εν μέσω μιας άλλης πανδημίας.

Γώγος: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας

Τρία είναι τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού τον χειμώνα σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Χαράλαμπο Γώγο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη.

Τα τρία σενάρια είναι:

Πρώτο σενάριο να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο.

Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Δεύτερο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021.

Σε καραντίνα βρεφονηπιακός σταθμός στον Κορυδαλλό – Θετική στον covid-19 εργαζόμενη

Ένα κρούσμα κορωνοϊού, σε βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου Κορυδαλλού, ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγο ο Δήμος.

Πρόκειται για μια βρεφονηπιοκόμο του 1ου Βρεφικού Σταθμού που βρέθηκε θετική στον covid-19. Ο σταθμός απολυμάνθηκε και τέθηκε σε καραντίνα 14 ημερών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Κορυδαλλού:

«Ο Δήμος Κορυδαλλού, ενεργώντας προληπτικά και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά, τους γονείς και το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών, διενήργησε, κατά τη περίοδο 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, τεστ για την ανίχνευση του Covid -19 σε όλο το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών (δασκάλες, βοηθητικό προσωπικό κτλ).

Η διενέργεια του τεστ έγινε ΠΡΙΝ την υποδοχή παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή θα γίνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Μετά τον έλεγχο των δειγμάτων προέκυψε ότι μία βρεφονηπιοκόμος του 1ου Βρεφικού Σταθμού είναι θετική στον ιό Covid -19.

Για το θετικό κρούσμα ενημερώθηκε, άμεσα, ο ΕΟΔΥ και ο ιατρός εργασίας του Δήμου Κορυδαλλού.

Εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και τις σχετικές οδηγίες που δόθηκαν, ανακοινώνεται ότι:

– Το προσωπικό του 1ου Βρεφικού Σταθμού θα επιστρέψει στα καθήκοντά του μετά από 14 μέρες και ως εκ τούτου διακόπτεται η λειτουργία του.

– Ο Σταθμός καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε σχολαστικά, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι σταθμοί και σχολεία του Δήμου.

Ο Σταθμός θα λειτουργήσει εκ νέου και θα υποδεχτεί τα πρώτα βρέφη σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και το πρόγραμμα προσαρμογής που καταρτίζουν οι δασκάλες».

Νέο κρούσμα κορωνοϊού στην εθνική – «Θετικός» ο Λημνιός

Μετά τον Κώστα Τσιμίκα ακόμα ένας παίκτης της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το “ΣΠΟΡ FM 94,6” πρόκειται για τον Δημήτρη Λημνιό, ο οποίος σκόραρε στο παιχνίδι με το Κόσοβο.

Οι Έλληνες διεθνείς θα πρέπει να υποβληθούν σε νέα τεστ πριν ενσωματωθούν στις ομάδες τους, ενώ ο Λημνιός θα μπει σε απομόνωση από 7 έως 14 μέρες, ανάλογα με τα νέα τεστ που θα κάνει και με το αν θα είναι συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει:

«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημερώθηκε σήμερα για την ύπαρξη ενός θετικού δείγματος Covid-19 στα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργήθηκε σε όλα τα μέλη της αποστολής της Εθνικής Ανδρών άμα τη αφίξει τους στην Αθήνα από την Πρίστινα.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας, τίθενται σε εφαρμογή οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου της UEFA και η άμεση ενημέρωση των αρμοδίων αρχών της χώρας, καθώς και των ιατρικών επιτελείων των ομάδων».

Σχέδιο για επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα

Η Κυβέρνηση μελετάει σχέδιο για την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα της Super League. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η εκπομπή «Δίκη στο OPEN» το πλάνο αναφέρει ότι ο κόσμος θα μπορεί να μπει στα γήπεδα από την 3η αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος στις 26 Σεπτεμβρίου.

Όπως φαίνεται το ποσοστό που θα αφορά των φιλάθλων στις κερκίδες, θα είναι σε πρώτη φάση 20%.

38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Κίνδυνος ματαίωσης του αγώνα – «Θυσία» τα 5 και 10 χιλιόμετρα Κώστας Ασημακόπουλος/ethnos.gr

Το ethnos.gr αποκαλύπτει το… μαραθώνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο για να σωθεί ο Αυθεντικός – Τι θα ισχύσει με τις αλλαγές, τα μετάλλια και τι θα «θυσιαστεί» – Την τελική απόφαση θα πάρει ο Μητσοτάκης στις 17 Σεπτεμβρίου Δύο μήνες έχουν απομένει πριν από την διεξαγωγή του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας (έχει προγραμματιστεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου) και στο παρασκήνιο κορυφώνονται οι πρωτοβουλίες του ΣΕΓΑΣ, των εμπλεκόμενων φορέων, του ΕΟΔΥ αλλά και της κυβέρνησης σχετικά με τις προετοιμασίες ώστε να διεξαχθεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χώρας. Πάνω από 25.000 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και χιλιάδες άλλοι που εμπλέκονται στη διοργάνωση όπως στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πρεστίζ αλλά και στην οικονομία της χώρας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο.

Ολα κρέμονται σε μία κλωστή Άπαντες παραδέχονται πως η κορωνίδα των διοργανώσεων κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να δοθει κανονικά η εκκίνηση προστατεύοντας το κύρος και την ιστορία της διοργάνωσης αλλά και τον οικονομικό προϋπολογισμό του ΣΕΓΑΣ. Η ματαίωση του ημιμαραθωνίου που ήταν προγραμματισμένος για τις 20 Σεπτεμβρίου βάρυνε το κλίμα στον ΣΕΓΑΣ αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να «το βάλει κάτω» τονίζοντας πως ο Αυθεντικός δεν έχει τη δυναμική και τη σημασία του Αυθεντικού.

2750970.jpg Κάθε ημέρα που περνάει είναι κρίσιμη και εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα αλλά και τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αθήνα. Κορυφαίο στέλεχος του ΣΕΓΑΣ που για την ώρα κρατάει την ανωνυμία του είπε στο ethnos.gr «όλα κρέμονται σε μία κλωστή αλλά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την κυβέρνηση, τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς μας θα κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε τη διοργάνωση. Ζούμε ιστορικές στιγμές και για όλους μας είναι ένα εθνικό αλλά προσωπικό στοίχημα».

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr Οι συσκέψεις, πρωτόκολλα και μετάλλια Καθημερινά βρίσκονται σε εξέλιξη πολύωρες συσκέψεις όπου προσαρμόζονται νέα σενάρια σχετικά με το μαραθώνιο, τις προμήθειες που πρέπει να γίνουν, τις ιατρικές εξετάσεις, τον τρόπο διεξαγωγής του αγώνα με βάση τα αυστηρά πρωτόκολλα αλλά και τις παραγγελίες που πρέπει να γίνουν όπως για παράδειγμα τα μετάλλια της διοργάνωσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μεταλλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα περίπου 60.000 μετάλλια του μαραθωνίου αλλά και των παράλληλων διοργανώσεων βρίσκονται καθ΄ οδόν από την Κίνα και μέσω Ολλανδίας θα έρθουν σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα.

Τι άλλαξε στα μετάλλια Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης και έχουν υπάρξει μικρές αλλαγές έτσι να γίνουν χρηστικά στην περίπτωση αναβολής. Αναγράφουν τον αριθμό της διοργάνωσης (38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας) και όχι το έτος (2020) ώστε για την ακραία περίπτωση που αναβληθεί η διοργάνωση για το 2021 να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπενθυμίζεται πως τα μετάλλια του Αυθεντικού Μαραθωνίου έχουν και συλλεκτική αξία και ο ΣΕΓΑΣ έκανε τις αλλαγές έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν όποτε γίνει μην χαθεί ούτε σεντς στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

2751090.jpg Αποστάσεις ασφαλείας Οι αλλαγές των μεταλλίων είναι μόνο μία αλλαγή που έχει γίνει. Υπάρχει επεξεργασία όλων των σεναρίων για την ασφαλή μεταφορά των αθλητών στο Μαραθώνα, για την εκκίνηση σε γκρουπ με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια καθώς και για προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλητών στο χώρο εκκίνησης στον Τύμβο του Μαραθώνα αλλά και σε όλη την κλασσική διαδρομή. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με τα ιατρικά τεστ για τον COVID-19 σε αθλητές, εθελοντές και εργαζομένους προϋποθέτουν χρόνο αλλά και κόστος και φυσικά το οικονομικό είναι ένας ακόμα παράγοντας που ο ΣΕΓΑΣ έχει σε πρώτη προτεραιότητα μετά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ορατή η οικονομική καταστροφή Η αύξηση του κόστους είναι δεδομένη αλλά αναμένεται να καλυφθεί σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της διοργάνωσης. Αντίθετα, η μεγάλη καταστροφή θα είναι η περίπτωση αναβολής καθώς σε αυτό το σενάριο ο προϋπολογισμός του ΣΕΓΑΣ θα τιναχτεί στον αέρα και θα χρεωθεί πολλά εκατομμύρια Ευρώ. «Οφείλουμε να τα υπολογίζουμε όλα αλλά πιστεύουμε πως δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Κάθε μέρα δίνουμε μεγάλες μάχες» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αποφασίζει ο Μητσοτάκης Εντός των ημερών αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ του προέδρου του ΣΕΓΑΣ και υπουργών των οποίων τα υπουργεία έχουν ενεργή εμπλοκή στο εγχείρημα όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αθλητισμού η Πολιτική Προστασία κ.α. Παράγοντας που παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει μεγάλη γνώση και εμπειρία από τη διοργάνωση των Αυθεντικών Μαραθωνίων αποκάλυψε επίσης πως την τελική απόφαση για την διεξαγωγή ή όχι του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα την πάρει η κυβέρνηση και πιθανότατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάστημα μεταξύ 17 και 20 Σεπτεμβρίου αφού προηγουμένως συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Κανονικά οι μαραθώνιοι στο εξωτερικό Υπάρχουν όμως και καλά νέα που έχει στη φαρέτρα της η διοίκηση του Κώστα Παναγόπουλου στον ΣΕΓΑΣ. Ποια είναι αυτά; Πρώτα απ΄ όλα η συγκράτηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, η διεξαγωγή πολλών μαραθωνίων αγώνων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Μόσχα, στη Βουδαπέστη και στο Λονδίνο όπου τα κρούσματα στις πόλεις αυτές είναι διπλάσια και τριπλάσια από την Αθήνα. Το βαρύ χαρτί του ΣΕΓΑΣ είναι όμως η πολύ καλή και εμπεριστατωμένη προετοιμασία που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα αλλά και η πρόθεση που υπάρχει να γίνουν ορισμένες περικοπές ή εκπτώσεις στις παράλληλες διοργανώσεις. Οι εναλλακτικές προτάσεις του ΣΕΓΑΣ αλλά και η στενή συνεργασία με τους φορείς και τους μεγάλους χορηγούς αλλά και η ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα είναι ένα πλεονέκτημα που αναμένεται να εκτιμηθεί θετικά από την κυβέρνηση.

Θα «θυσιαστούν» τα 5 και τα 10 χιλιόμετρα Στο χειρότερο σενάριο ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να «θυσιάσει» τις διοργανώσεις των 5 και των 10 χιλιομέτρων ή να τους διοργανώσει στην περιοχή του Μαραθώνα και όχι στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης στο χειρότερο σενάριο που Αυθεντικός Μαραθώνιος αναβληθεί ή ματαιωθεί τα πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών θα γίνουν κανονικά αλλά όχι στο κέντρο της Αθήνας. Για την ώρα όμως πρωταρχικός στόχος είναι να σωθεί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και να γίνει κανονικά ώστε να δοθεί και ένα δυνατό και αισιόδοξο μήνυμα στην παγκόσμια αθλητική και τουριστική κοινότητα πως η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα στις μεγάλες μάχες που έχει δώσει με την πανδημία του COVID-19.

Πηγές: ΑΠΕ/in.gr/ethnos.gr/protothema

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα