Ελλάδα

Πόρισμα “καταπέλτης” για την φωτιά στο Μάτι και τους χειρισμούς του κρατικού μηχανισμού

Το πόρισμα του Δημήτρη Λιότσιου, του αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Parallaxi
πόρισμα-καταπέλτης-για-την-φωτιά-στ-369881
Parallaxi

Αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού και λάθος χειρισμούς δείχνει το πόρισμα του Δημήτρη Λιότσου, αξιωματικού του πυροσβεστικού σώματος, που πραγματοποίησε την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας, το πόρισμα καταλήγει πως υπήρχε χρόνος για την εκκένωση ενώ διαπιστώνεται πως η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει άμεσα αν δεν είχαν κληθεί οι δύο υδροφόρες που περιπολούσαν στην περιοχή για να συνδράμουν στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν την ίδια ώρα στην Κινέτα.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το iefimerida, στο πόρισμα γράφεται πως «η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότηtα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής».

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης» ενώ σε άλλο σημείο όπως αναφέρει το πόρισμα «η πρόγνωση ότι η φωτιά θα απειλήσει σπίτια κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή όχι μόνο λόγω της επικείμενης έκθεσης σε κίνδυνο να καούν άνθρωποι και σπίτια, αλλά και λόγω της άμεσης και επικείμενης έκθεσης στον κίνδυνο αιτιώδους πρόκλησης ασφυξίας από τον πυκνό καπνό που είχε καλύψει ήδη την περιοχή. Κατά συνέπεια, δίνοντας εντολή εκκένωσης της ανωτέρω περιοχής αμέσως μετά την ειδοποίηση του ανωτέρω ελικοπτέρου για την επαπειλούμενη καταστροφή, είναι πιθανό ότι δεν θα είχαμε θρηνήσει τόσες ανθρώπινες ζωές».

ΠΗΓΕΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα