Πορτογαλία: Αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας
Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι από την Κυριακή αίρεται το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19, γεγονός που βοηθά να ελεγχθεί η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.
Παράλληλα, θα αρθούν και οι περιορισμοί στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων.
“Ο εμβολιασμός συνέβαλε σημαντικά στην άρση αυτών των μέτρων (…) αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί (…) η πανδημία δεν εξαφανίστηκε”, είπε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο Κόστα είπε επίσης ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός θα αρθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα μπαρ και τα νάιτκλαμπ, τα οποία παραμένουν κλειστά από πέρσι τον Μάρτιο, θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν από τον Οκτώβριο.
Ανησυχία ΠΟΥ για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα κορονοϊού σε Μαγκρέμπ – Μέση Ανατολή
Η παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2 προκαλεί αύξηση των μολύνσεων σε 15 χώρες του Μάγρεμπ, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με ένα “τέταρτο κύμα” της πανδημίας, δεδομένου ότι και μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους είναι ανεμβολίαστο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η παραλλαγή αυτή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εξαπλωθεί σε 15 από τις 21 χώρες της περιοχής την οποία ο ΠΟΥ αποκαλεί “Ανατολική Μεσόγειο”. Η περιοχή αυτή ωστόσο εκτείνεται από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, περνώντας από τη Σαουδική Αραβία και τη Σομαλία. Περιλαμβάνει επίσης και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.
“Η κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα πυροδοτεί την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των χωρών της λεγόμενης από τον ΠΟΥ περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου”, ανέφερε ο Οργανισμός σε μια ανακοίνωσή του. “Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα και οι νοσηλείες αφορούν μη εμβολιασμένα άτομα. Βιώνουμε σήμερα το τέταρτο κύμα της Covid-19 σε αυτήν την περιοχή”, είπε ο Άχμετ αλ Μαντάρι, ο επικεφαλής της περιοχής της “Ανατολικής Μεσογείου” του ΠΟΥ.
Μέσα σε έναν μήνα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 55% και οι θάνατοι κατά 15%. Κάθε εβδομάδα στην περιοχή αυτή καταγράφονται περισσότερες από 310.000 μολύνσεις και 3.500 θάνατοι. Ορισμένες χώρες, όπως η Τυνησία (που καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στη Βόρεια Αφρική) δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκαλεί η έκρξη των κρουσμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη φιαλών οξυγόνου στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι η παραλλαγή Δέλτα θα καταστεί “το κυρίαρχο στέλεχος” στην περιοχή αυτή, όπου μόνο το 5,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Virological, το ιικός φορτίο, στα πρώτα τεστ των ασθενών που προσβλήθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα, ήταν 1.000 φορές υψηλότερο από εκείνο που παρατηρήθηκε στους ασθενείς του πρώτου κύματος του ιού, το 2020.
Γαλλία: “Δραματική” η κατάσταση με τον κορονοϊό σε ορισμένα υπερπόντια εδάφη, λέει ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ εμφανίστηκε θορυβημένος σήμερα από την “δραματική” υγειονομική κατάσταση σε ορισμένα υπερπόντια εδάφη όπου πολύ μεγάλος αριθμός των κατοίκων “δυστροπεί” απέναντι στα εμβόλια για την Covid-19, όπως είπε.
Στη μητροπολιτική Γαλλία η κατάσταση χαρακτηρίζεται “ανησυχητική” στις ανατολικές περιφέρειες, καθώς τα κρούσματα “αυξάνονται ραγδαία”, προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές υπηρεσίες υγείας.
“Ο εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος”, επανέλαβε ο πρωθυπουργός ενώπιον αιρετών στο Λοτ-ε-Γκαρόν, όπου επισκέφθηκε ένα κέντρο εμβολιασμών και το τοπικό νοσοκομείο. Υπενθύμισε ότι, κατόπιν δικής του πρότασης, η κυβέρνηση κήρυξε χθες σε κατάσταση υγειονομικής ανάγκης πολλά υπερπόντια εδάφη. (Γουαδελούπη, Άγιος Βαρθολομαίος, Σεν Μαρτέν) ενώ στη Μαρτινίκα επιβάλλεται και πάλι λοκντάουν από αύριο Παρασκευή και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Η Μαρτινίκα, από τα 2.241 κρούσματα που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα έφτασε πλέον τα 3.537 και η τάση είναι ανοδική, αφού μόνο τις δυο πρώτες ημέρες τις εβδομάδας καταγράφηκαν άλλες 1.100 νέες μολύνσεις. Το ποσοστό θετικότητας πέρασε από τα 280 στα 995 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Στη Ρεϊνιόν, το γαλλικό νησί στον Ινδικό Ωκεανό, από αυτό το Σαββατοκύριακο και για δύο εβδομάδες θα εφαρμοστεί ένα είδος “μερικού λοκντάουν” κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυστηρής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο έπαρχος Ζακ Μπιλάντ. Την ημέρα οι κάτοικοι θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από την κατοικία τους (5 χιλιόμετρα την Κυριακή) και να φορούν υποχρεωτικά μάσκα παντού.
Στη μητροπολιτική Γαλλία, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική από την Τρίτη σε μεγάλο μέρος των δυτικών ακτών, μέχρι τα σύνορα με την Ισπανία, λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα. Στην ανατολική Γαλλία η κατάσταση χαρακτηρίζεται “ανησυχητική”. Στο Στρασβούρο “οι αριθμοί είναι πραγματικά πολύ, πολύ υψηλοί”, είπε η έπαρχος Ζοζιάν Σεβαλιέ. “Όλα θα κριθούν τις επόμενες 15 ημέρες. Γίνονται τα πάντα για να αποφύγουμε τις νοσηλείες”, πρόσθεσε.
Κύπρος: Μικρή αλλά σταθερή μείωση κρουσμάτων κορονοϊού
Τέσσερις θανάτους και 655 νέα κρούσματα κορονοϊού (ποσοστό θετικότητας 0,96%) ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Πλέον, ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Κύπρο ανέρχεται σε 416.
283 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 83 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 88,3% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Ωστόσο, ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού παρουσιάζει μικρή αλλά σταθερή μείωση.
Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 68.230 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 100.784.
Πηγή: ΑΠΕ