Διεθνή

Η Πορτογαλία θέλει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού με αναμνηστικές δόσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
η-πορτογαλία-θέλει-να-επιταχύνει-την-ε-785885
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Η Πορτογαλία προβλέπει να εμβολιάσει το 25% του πληθυσμού της με μια αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των μολύνσεων, που κατέγραψαν ένα νέο υψηλό σήμερα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Αυτή η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων θα επιταχύνει το σχέδιο εμβολιασμών «ώστε να φθάσει τους 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμένους με την τρίτη δόση τον Ιανουάριο», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντόνιο Λασέντα Σάλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Τους δύο επόμενους μήνες, η χώρα θέλει να εμβολιάσει τους άνω των 65 ετών και εκείνους άνω των 50 ετών που έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο Janssen. Περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί με μια τρίτη δόση.

Η Πορτογαλία κατέγραψε μια νέα κορύφωση 3.773 νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, ένα ρεκόρ εδώ και τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών.

Η χώρα μετρά 681 ασθενείς που νοσηλεύονται, εκ των οποίων 105 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμοί που επίσης καταγράφουν άνοδο.

«Έχουμε μια πανδημία που συνεχίζει να αναπτύσσεται… Θα έχουμε προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα», τόνισε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο σε μια ομιλία της στο κοινοβούλιο.

Περίπου το 87% του πληθυσμού της Πορτογαλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, κάτι που επέτρεψε στη χώρα να άρει τους περισσότερους από τους περιορισμούς που είχε επιβάλει κατά της πανδημίας.

Ωστόσο, μπροστά σε αυτό το πέμπτο κύμα της επιδημίας, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών, που θα ανακοινωθούν αύριο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

Μετά τη συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή με ειδικούς, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα συνέστησε στα πολιτικά κόμματα να προσπαθήσουν να επιτύχουν τη συναίνεση, η οποία θα επέτρεπε την εφαρμογή μέτρων έως τις επόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

Η πολιτική συναίνεση επί του θέματος «είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος αναμένεται να διαλύσει το κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες μετά την απόρριψη του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2022.

Διάφορα μέτρα έχουν αναφερθεί ήδη, μεταξύ άλλων η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα ή η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Εξάλλου, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να επιβάλει εκ νέου ένα λοκντάουν και ότι τα όποια μέτρα θα στοχεύουν στο να «διαταράξουν όσο το δυνατό λιγότερο τη ζωή των πολιτών».

Ολλανδία: Φυλάκιση σε δύο άτομα που συμμετείχαν στις ταραχές κατά των υγειονομικών περιορισμών

Δύο άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια κατά των υγειονομικών περιορισμών καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης σήμερα, στον απόηχο των ταραχών που συγκλόνισαν την Ολλανδία τις τελευταίες ημέρες, έγινε γνωστό από την εισαγγελία του Ρότερνταμ.

Οι κατηγορούμενοι, ένας άνδρας 29 ετών και μια γυναίκα 26 ετών, που συμμετείχαν στις ταραχές της περασμένης Παρασκευής στο Ρότερνταμ, καταδικάστηκαν και οι δύο σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών, οι δύο εξ αυτών με αναστολή.

Κρίθηκαν ένοχοι ότι πέταξαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, όπου η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών σφαιρών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων.

Στους Τέρενς φαν ντε Μπ. και η Σάρον Μ. το δικαστήριο απαγόρευσε, επίσης, να κυκλοφορούν για έναν χρόνο στην εμπορική ζώνη του κέντρου του Ρότερνταμ, όπου εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια. Η Σάρον Μ. θα πρέπει να πληρώσει 1000 ευρώ ως αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσε σε περιπολικά.

«Ήσασταν εκεί, για να πετάξετε πέτρες εναντίον της αστυνομίας. (…). Όταν είδαμε τις εικόνες, δεν είδα μια κατάσταση που καθιστούσε αναγκαίο να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας έναντι του οποιουδήποτε…», δήλωσε ο δικαστής ανακοινώνοντας την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Τέρενς φαν ντε Μπ.

Οι δύο κατηγορούμενοι διαμένουν στο Σπαϊκενίσε και το Ντελφτ, δύο κοινότητες γειτονικές στο Ρότερνταμ. Στα επεισόδια που ξέσπασαν σε αυτήν την πόλη την Παρασκευή συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι που είχαν έρθει από άλλες περιοχές της Ολλανδίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Μετά το Ρότερνταμ, συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Χάγη το Σάββατο, αλλά και σε άλλες πόλεις στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας τις επόμενες ημέρες.

Συνολικά, 173 άνθρωποι συνελήφθησαν και 12 τραυματίστηκαν στη χώρα από την Παρασκευή.

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένων» – «Θέλουμε να διατηρήσουμε όσα θετικά πράγματα κατακτήσαμε»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στο μέτρο του «σούπερ πράσινου πάσου», με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους σε όλους τους εμβολιασμένους, ενώ περιορίζει αυστηρά την αντίστοιχη δυνατότητα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Θέλουμε να προλάβουμε και να προστατέψουμε τους πολίτες, να διατηρήσουμε όσα θετικά πράγματα καταφέραμε να κατακτήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την γνωστή μας καθημερινότητα, την δυνατότητα να βγαίνουμε έξω, να μπορούμε να καταπολεμάμε την φτώχεια, και τα παιδιά μας να μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο», πρόσθεσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι ευχήθηκε, παράλληλα, τα φετινά Χριστούγεννα να είναι καλύτερα από τα περσινά και χάρη στα νέα αυτά μέτρα να μπορέσει να στηριχθεί ο τουριστικός τομέας. Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος έχει ήδη κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά το «ενισχυμένο πράσινο πάσο», από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τους εμβολιασμένους πολίτες και από όσους έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν θεραπευθεί, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες, με αρνητικά τεστ, θα μπορούν να εισέρχονται στον χώρο εργασίας τους και στα μέσα μεταφοράς.

Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν και στις λεγόμενες «λευκές ζώνες», δηλαδή στις περιοχές με σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν, δεν προβλέπονται νέες απαγορεύσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Το «πάσο εμβολιασμένου» θα είναι αναγκαίο και για την είσοδο σε ξενοδοχεία και μέσα μεταφοράς. Η διάρκεια του πάσου, στο εξής, μειώνεται από δώδεκα σε εννέα μήνες.

Η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε, παράλληλα, και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε νέες κατηγορίες πολιτών. Στους υγειονομικούς, πρόκειται τώρα να προστεθούν οι αστυνομικοί, οι καραμπινιέροι, οι στρατιώτες, οι εκπαιδευτικοί, όπως και το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε ότι από την 1η Δεκεμβρίου η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Σλοβακία-Covid-19: Η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή λοκντάουν

Ιταλία: Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 12.448 κρούσματα κορονοϊού και 85 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα νέα περιστατικά κορονοϊού είναι 12.448, με 85 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 562.505 διαγνωστικά τεστ, το 2,2% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 573 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 4.629.

Ιταλία: To εμβόλιο κατά του κορονοϊού για τα παιδιά θα είναι διαθέσιμο από αρχές Δεκεμβρίου – Το «σούπερ πάσο εμβολιασμένου» θα ισχύει και στις λευκές ζώνες

Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην χορήγηση της μειωμένης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στα παιδιά 5 με 11 ετών, από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Σχεδόν αμέσως, δηλαδή, μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το επιβεβαίωσε ο Ιταλός υφυπουργός υγείας Πιερπάολο Σιλέρι, ο οποίος τόνισε ότι «θα χρησιμοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα, με χώρους στους οποίους θα εμβολιάζονται, φυσικά, μόνον τα παιδιά».

«Τα φετινά Χριστούγεννα θα επιτρέψω να μπουν στο σπίτι μου μόνον εμβολιασμένα άτομα. Δεν θέλω να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των γονέων και των παιδιών μου», πρόσθεσε ο Σιλέρι.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το «σούπερ πάσο εμβολιασμένου», υπογράμμισε οτι «το μέτρο αυτό θα υιοθετηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα» και πως «για τα παιδιά 5 με 11 ετών, δεν θα προβλεφθεί η χρήση του πράσινου πάσου».

Πρόκειται για μέτρο βάσει του οποίου –όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την προηγούμενη εβδομάδα– θα επιτρέπεται στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί να εισέρχονται ελεύθερα σε καφέ, εστιατόρια, γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα και κάθε άλλο κλειστό χώρο. Αντιθέτως, όσοι κάτοικοι της χώρας είναι ανεμβολίαστοι, με αρνητικό διαγνωστικό τεστ, πλέον, θα μπορούν μόνον να πηγαίνουν στο γραφείο τους.

Ο Πιερπάολο Σιλέρι, τέλος, υπογράμμισε οτι το «σούπερ πάσο εμβολιασμένου» θα ισχύει και στις «λευκές ζώνες» (με χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων) ενώ στις περιοχές που μπορεί να μετατραπούν σε πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη, θα προσφέρει σαφή προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες.

ECDC: Καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν «επειγόντως» μέτρα

Ελβετία: Η χώρα παραχωρεί τη θέση της στην παραλαβή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19, στον μηχανισμό διανομής εμβολίων για τις φτωχές χώρες

Η Ελβετία παραχώρησε τη θέση της στην ‘ουρά’ για τα εμβόλια της Moderna κατά της COVID-19 επιτρέποντας στο διεθνές σύστημα αναδιανομής Covax να έχει πρόσβαση μέχρι το τέλος του έτους σε ένα εκατομμύριο δόσεις, δήλωσε σήμερα η Συμμαχία των εμβολίων (Gavi).

Η χώρα των Άλπεων έγινε έτσι η πρώτη που ανταποκρίνεται σε μια έκκληση του συστήματος Covax στην προσπάθεια να μειωθεί πιο γρήγορα η ανισότητα της πρόσβασης στα εμβόλια ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, υπογράμμισε η Gavi.

“Με πρωτοβουλία της Gavi, η Ελβετία και η Gavi συμφώνησαν αντίστοιχα με τη Moderna να ανταλλάξουν την παράδοση δόσεων στη βάση του συμβολαίου εφοδιασμού τους με τον παρασκευαστή”, εξηγεί μια ανακοίνωση της Gavi.

Το σύστημα Covax –που δυσκολεύεται να βρει τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων προκειμένου να αυξηθεί γρήγορα το ποσοστό εμβολιασμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος– θα διαθέσει κατά συνέπεια το εμβόλιο με αγγελιαφόρο RNA της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ η Ελβετία θα παραλάβει τις δόσεις της αργότερα το επόμενο έτος, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

“Χαιρετίζω θερμά αυτή τη σημαντική δέσμευση της Ελβετίας, που δίνει το παράδειγμα ενός απλού τρόπου να δοθεί η προτεραιότητα στον εφοδιασμό των συμμετεχόντων στο Covax”, δήλωσε ο Σεθ Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της Gavi.

Η Συμμαχία για τα εμβόλια είναι εκείνη που έχει επιφορτιστεί με τα συμβόλαια εφοδιασμού του Covax με εμβόλια κατά της Covid.

Όμως η βιασύνη των πλούσιων χωρών να λάβουν τις διαθέσιμες δόσεις, όπως και η απαγόρευση επί μήνες από την Ινδία των εξαγωγών εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που προορίζονταν αρχικά για τον Covax, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στους αρχικούς του στόχους.

Η Gavi και οι υπόλοιποι εταίροι του Covax (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unicef και ο Cepi) απηύθυναν επίσης έκκληση για δωρεές δόσεων, όμως αυτή είναι μια μέθοδος που καθιστά πιο δύσκολο τον προγραμματισμό για τους παραλήπτες: κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι δωρεές, ούτε τον όγκο τους και τις δόσεις που μερικές φορές πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης.

Το σύστημα που εγκαινίασε η Ελβετία αποφεύγει τα εμπόδια αυτά και επιτρέπει να προετοιμαστούν με μεγαλύτερη ηρεμία οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία εβδομάδα πριν από μία υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου αναμένεται να συζητηθεί, χωρίς πραγματική ελπίδα επιτυχίας, η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αυτά προκειμένου, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης αυτής, να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Η Ελβετία, όπου η φαρμακευτική βιομηχανία έχει σημαντικό βάρος στην οικονομία, αντιτίθεται σφόδρα στην άρση των πατεντών και επικρίνεται αυστηρά από τις ΜΚΟ και τις χώρες που τάσσονται υπέρ του μέτρου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα