Πώς αντιδρούν οι χώρες απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι κυρώσεις που επιβάλλουν, οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και οι κινήσεις τους

Parallaxi
πώς-αντιδρούν-οι-χώρες-απέναντι-στη-ρω-886715
Parallaxi

  • Πρώην ευρωπαίοι ηγέτες παραιτούνται από ρωσικές εταιρείες 

Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Φινλανδίας και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας παραιτήθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής της Ουκρανία, οι πρώην ευρωπαίοι ηγέτες με τον τρόπο αυτό δείχνουν την καταδίκη τους και παράλληλα απεμπλέκονται από τη συμμετοχή τους σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και γερουσιαστής του κεντρώου κόμματος Viva Italia, αποχώρησε από την Delimobil, τη μεγαλύτερη υπηρεσία carsharing (υπηρεσία διαμοιρασμού αυτοκινήτων) της Ρωσίας. Ο Ρέντσι είπε στους Financial Times ότι έστειλε email στο διοικητικό συμβούλιο της Delimobil το πρωί της Πέμπτης για να κοινοποιήσει την παραίτησή του με άμεση ισχύ.

Από την πλευρά του ο Έσκο Άχο, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank, στην οποία υπηρέτησε για έξι χρόνια ως ανεξάρτητος διευθυντής και μέλος του εποπτικού συμβουλίου. Ο Άχο είπε ότι ήταν προσωπική του επιλογή που δεν είχε καμία σχέση με την τράπεζα. «Είναι προσωπική μου απόφαση, προσωπικό μου συμπέρασμα», είπε.

Τέλος, ο Κρίστιαν Κερν, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, δήλωσε ότι παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων το πρωί της Πέμπτης. «Η RZD είχε γίνει πλέον μέρος της ρωσικής πολεμικής εκστρατείας», είπε ο Κερν στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, προσθέτοντας: «Λυπάμαι βαθιά για αυτό… Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της παράλογης επιθετικότητας».

Πάντως ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στενός φίλος του Πούτιν και διορισμένος πρόεδρος της Επιτροπής Μετόχων της εταιρείας του αγωγού Nord Stream 1 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Nord Stream 2, δεν έχει κάνει κάποια αντίστοιχη κίνηση. Αρκέστηκε σε μια ανάρτηση στην οποία κάνει λόγο για λάθη και από τις δύο πλευρές, ζητώντας να σταματήσουν οι εχθροπραξίες…

  • Γαλλία – Τουρκία: Επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν σχετικά με το κλείσιμο των στενών

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  Την είδηση ανακοίνωσε το τμήμα επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις μετά την έναρξη ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης σε ουκρανικά εδάφη, ωστόσο δεν έχει γίνει κάτι άλλο γνωστό έως στιγμής, ωστόσο η Ουκρανία έχει ζητήσει από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει καταδικάσει την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος. Η Άγκυρα δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της για τα Στενά βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ.

  • Γερμανία-Σολτς: «Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει» ενώ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία και το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβουν στρατιωτικά 

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε νέο τηλεοπτικό μήνυμά του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε η Γερμανία ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά στη διένεξη. «Αυτό θα οδηγούσε στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, «με την πρώτη εδώ και σχεδόν 80 χρόνια απόπειρα δια της βίας μετατόπισης συνόρων» στην Ευρώπη, συνέχισε. «Πρόκειται για επίθεση σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει», τόνισε ο κ. Σολτς και ζήτησε απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ανάκληση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ο καγκελάριος, μπροστά από τις σημαίες της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας, εξέφρασε εκ νέου την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της δεν θα γίνει αποδεκτή. «Ο Πούτιν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Αλλά δεν υπάρχει επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δεν υπάρχει επιστροφή στον 19ο αιώνα, δεν υπάρχει επιστροφή στο 1989», τόνισε και υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τον ρώσο πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα. «Του είπα ξεκάθαρα, αυτός ο πόλεμος θα είναι σοβαρό λάθος. Ο Πούτιν αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες. Εκείνος μόνος φέρει την πλήρη ευθύνη», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι «δεν αποφάσισε ο ρωσικός λαός αυτόν τον πόλεμο, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν».

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η διεθνής κοινότητα ότι υποτίμησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Σολτς τόνισε ότι «ελπίζαμε, αλλά δεν ήμασταν αφελείς» και έκανε λόγο για «πολύ σκληρές κυρώσεις», οι οποίες θα πλήξουν σοβαρά τη ρωσική οικονομία – ανάμεσά τους και η αναστολή της διαδικασίας πιστοποίησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί.

Ο πρόεδρος Πούτιν παραβιάζει σκόπιμα τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της ευρωπαϊκής τάξης ειρήνης, υποστήριξε. «Μόλις δύο ώρες με το αεροπλάνο από το Βερολίνο, οικογένειες βρίσκονται σε καταφύγια αεροπορικών επιδρομών, γυναίκες και παιδιά φοβούνται για τη ζωή τους, πολίτες παίρνουν τα όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός καγκελάριος και προειδοποίησε το Κρεμλίνο «να μην υποτιμά την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ». Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της «ξέρουν πώς να προστατεύονται», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη θα έχουν απόλυτη προστασία και στήριξη, άνευ όρων.

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει. Οι πολίτες της Ουκρανίας θέλουν δημοκρατία και ελευθερία και το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας. Θα το διασφαλίσουμε, από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», κατέληξε ο καγκελάριος Σολτς.

  • Βρετανία: Κυρώσεις σε βάρος περισσότερων από 100 προσώπων και οντοτήτων, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος πάνω από 100 προσώπων και οντοτήτων από τη Ρωσία, αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Συνολικά, θα επιβάλουμε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε βάρος περισσότερων από 100 νέων οντοτήτων και προσώπων πέραν των εκατοντάδων άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», είπε ο Τζόνσον σε βουλευτές.

«Αυτό περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που στηρίζουν τη μηχανή του πολέμου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν. Επιπλέον, απαγορεύουμε την Aeroflot από τη Βρετανία».

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι οι ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λονδίνου, στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Συγχρόνως, απαγορεύτηκε στη ρωσική Aeroflot να πετάει στη χώρα

Η Βρετανία απαγόρευσε σήμερα στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot να εκτελεί δρομολόγια προς τη χώρα αυτή, αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την απαγόρευση στο κοινοβούλιο και η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποίησε ότι ανέστειλε την άδεια ξένου μεταφορέα της Aeroflot.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται στην Aeroflot να εκτελεί πτήσεις προς τη Βρετανία μέχρι νεωτέρας», αναφέρει η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι έχει υπογράψει περιορισμούς που θα απαγορεύουν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις ρωσικών αεροπορικών εταιρειών να εισέρχονται στον βρετανικό εναέριο χώρο.

Επίσης, επιβάλλει όριο 50.000 λιρών στις καταθέσεις Ρώσων υπηκόων στις τράπεζές της

Οι υπήκοοι Ρωσίας δεν θα μπορούν να διατηρούν καταθέσεις άνω των 50.000 λιρών στις βρετανικές τράπεζες, ανακοίνωσε σήμερα το Φόρεϊν Όφις, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με το τελευταίο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Βάσει των νέων τραπεζικών περιορισμών, θα απαγορεύεται σε όλους τους Ρώσους να διατηρούν σημαντικές καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βρετανία», επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση, με την οποία καθόρισε το όριο καταθέσεων.

  • Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρέπει να συμπληρωθεί με χρηματοοικονομικά μέτρα

Την ανάγκη να ενισχυθεί με πρόσθετα οικονομικά μέτρα, το πακέτο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα τεθεί προς υιοθέτηση στους ευρωπαίους ηγέτες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει ανάγκη μόνο από δηλώσεις, αλλά από «ισχυρές αποφάσεις» για τις κυρώσεις. «Για το Βέλγιο, το πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι πρέπει να συμπληρωθεί με χρηματοοικονομικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη ρωσική οικονομία να λειτουργήσει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αλεξάντερ ντε Κρο. «Δεν χρειαζόμαστε κυρώσεις που… γαβγίζουν. Χρειαζόμαστε κυρώσεις που δαγκώνουν!» είπε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρωθυπουργός.

  • Ινδία: Έκκληση Μόντι στον Πούτιν για τερματισμό των εχθροπραξιών

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως γνωστοποίησε σήμερα η ινδική κυβέρνηση.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ότι: «Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας και για συντονισμένες προσπάθειες από όλες τις πλευρές για την επιστροφή στο μονοπάτι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων και του διαλόγου».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα