Διεθνή

Πώς διευκολύνεται η ένταξη των ατόμων με δυσλεξία στο χώρο εργασίας

Η δυσλεξία δεν είναι εμπόδιο αρκεί ο κόσμος μας να γίνει πιο φιλικός προς αυτήν.

Γιώργος Τσιτιρίδης
πώς-διευκολύνεται-η-ένταξη-των-ατόμων-929724
Γιώργος Τσιτιρίδης

Ο Αλέξης Γεωργούλης, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και η Ευρωπαϊκή Ένωση Δυσλεξίας (EDA) διοργάνωσαν εκδήλωση κατά την οποία συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του έργου Dyslexia@Work.EU, που δημιουργήθηκε με σκοπό να αυξηθεί η πρόσβαση στην απασχόληση για άτομα με δυσλεξία. 

Στην ημερίδα συζητήθηκε ένα ενδιαφέρον θέμα που δεν έχει προβληθεί και διερευνηθεί ιδιαίτερα μιας και όταν μιλάμε για την δυσλεξία εστιάζουμε σ αυτήν μόνο σε σχέση με την εκπαίδευση.

Η δυσλεξία συγκαταλέγεται στις μαθησιακές δυσκολίες και ως τέτοια συνηθίζουμε να την συναντάμε και να την αντιμετωπίζουμε. Επηρεάζει σε κάποιες περιπτώσεις το 4 με 10% του πληθυσμού που αντιστοιχεί σε αριθμούς περίπου σε 1 στους 5 μαθητές ή εργαζομένους με κάποια μορφή δυσλεξίας.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας συμπεραίνει πως πρόκειται για “διαταραχή που προκαλεί δυσκολίες στο διάβασμα και δεν έχει καμία σχέση με την νοημοσύνη και τις κοινωνικές και πολιτιστικές ικανότητες του ατόμου. Αυτό έγινε αρκετά σαφές από την πρώτη στιγμή του συνεδρίου όταν μας συστήθηκαν μέλη του Κοινοβουλίου και άλλοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Dyslexia@Work.EU κάποιοι από τους οποίους αποκάλυψαν πως έχουν δυσλεξία. 

Ένας από αυτούς ο ηθοποιός και Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης ο οποίος έχει μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν ανοιχτά για το θέμα της δυσλεξίας, τα στερεότυπα και τον κίνδυνο περιθωριοποίησης. Τα δικά του προσωπικά βιώματα του έδωσαν ένα επιπλέον κίνητρο να πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες που έφεραν την δυσλεξία στην επιφάνεια ως ένα σοβαρό ζήτημα στο οποίο πρέπει να ενσκήψει λαμβάνοντας ειδικά μέτρα το Ευρωκοινοβούλιο.

me-tin-geniki-diefthintria-gia-tin-ekpaidefsi-kai-ton-politismo-tis-ee-themis-xristofidoy.jpg

Από τις μαρτυρίες των συνέδρων και συμμετεχόντων διαφάνηκε πως ένα εργασιακό περιβάλλον με προκαταλήψεις, μη φιλικό στα άτομα με δυσλεξία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις τους. Η δυσλεξία, που προσπάθειες γίνονται να αντιμετωπιστεί στην εκπαίδευση, δεν σταματά με μαγικό τρόπο κατά την ενηλικίωση και το τέλος των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων. Αποτελεί κομμάτι της ζωής του ανθρώπου στην ενήλικη ζωή και στην εργασία. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί το εργασιακό περιβάλλον να γίνει συμπεριληπτικό και να προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που να είναι λειτουργικό για όλους.

Εδώ έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε το : «Όλοι είναι ιδιοφυΐες. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, θα περάσει όλη τη ζωή του νομίζοντας ότι είναι ηλίθιο.»

Αυτό ακριβώς μπορεί να νιώσει και ο δυσλεκτικός αν το περιβάλλον στο οποίο εργάζεται δεν είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Διότι έχει αποδειχθεί πως άνθρωποι με δυσλεξία μπορεί και να είναι ιδιοφυΐες και να αναπτύσσουν ικανότητες σε διάφορους τομείς.

Η αποκάλυψη ότι δεκάδες διασημότητες έχουν δυσλεξία (Πικάσο, Τζον Λένον, Άντι Γουόρχολ, Αϊνστάιν, Χενρι Φόρτ, Σέρ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, Steve Jobs, Τσόρτσιλ, Τζων Κένεντι) αποδεικνύει ότι μπορείς να διαπρέψεις σε ότι ονειρεύεσαι να κάνεις στη ζωή σου. Η δυσλεξία δεν είναι εμπόδιο αρκεί ο κόσμος μας να γίνει πιο φιλικός προς αυτήν.

Σήμερα οι νέες τεχνολογίες δίνουν την δυνατότητα στους δυσλεκτικούς να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Το μεγαλύτερο ποσοστό τον εργασιών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Προγράμματα σχεδιασμού και γραφής περιλαμβάνουν συνήθως αυτόματο διορθωτή και επιλογή φωνητικών λειτουργιών αντί γραπτών.

img-4737.jpg

Η γραφή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πήγες άγχους για άτομα με δυσλεξία κυρίως για τα ορθογραφικά λάθη. Η Google διαθέτει εφαρμογή που διαβάζει το κείμενο καθώς και εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η απαγγελία αντί της γραφής και η αυτόματη διόρθωση. Άλλωστε και η λέξη Google από ένα ορθογραφικό λάθος προήλθε. Στην πραγματικότητα η ιδέα ήταν να ονομαστεί Googol μαθηματική μονάδα που αντιστοιχεί στο 10100 δηλαδή δέκα τριακοντάκις εκατομμύρια. Λέγεται πως ο συγκάτοικος ενός εκ των ιδρυτών πληκτρολόγησε τη λέξη κάνοντας ένα ορθογραφικό λάθος. Το Google.com ήταν διαθέσιμο και το αγόρασαν. Η συνέχεια είναι η ιστορία της μεγαλύτερης εταιρίας διαδικτυακών υπηρεσιών στον κόσμο.

Η δυσλεξία επιβαρύνει τους ανθρώπους με αισθήματα ντροπής, ανασφάλειας τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν διότι εκτός από τα εμπόδια που συνήθως υπερτονίζονται στην δυσλεξία, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δυνατά σημεία που μπορούν να αξιοποιηθούν. Η επιμονή, η δημιουργικότητα, η φαντασία, η ευκολία στον προφορικό λόγο, η οπτική ικανότητα μπορούν να αποβούν θετικά και κερδοφόρα για μια εταιρία. Η δυσλεξία δεν είναι λόγος για να αισθάνεται κάποιος ντροπή, να νιώθει κατώτερος η ανεπαρκής. 

img-3137.JPG

Οι μαρτυρίες των συνέδρων, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος αλλά και τα πολύ ενδιαφέροντα ενημερωτικά video στα οποία σχολιαστήκαν οι προκλήσεις αλλά και οι επιτυχίες, καταλήγουν σχεδόν ομόφωνα στο συμπέρασμα πως καλό θα ήταν να αποκαλύπτεται στο χώρο εργασίας η δυσλεξία γιατί η γνώση μπορεί να κάνει τους συναδέλφους να σκεφτούν διαφορετικούς τρόπους για να διευκολύνουν τον συνεργάτη που απλά κατανοεί και εκφράζεται διαφορετικά από αυτούς. 

 Αν αλλάξουμε τα όρια, τα στεγανά και τους κανόνες μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν εργασιακό περιβάλλον που να τους χωράει όλους και τους δυσλεκτικούς και τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους τρανς ανθρώπους και τους κωφούς και τους τυφλούς και όλους όσους νιώθουν ασφυκτικά στο πολύ αυστηρό κουτάκι που θέλουμε να τους χωράει όλους.

img-3047.JPG

Η εμπειρία της ημερίδας καθώς και της ξενάγησης με δημοσιογράφους από όλη την Ελλάδα στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου ανέδειξε τόσο τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η πόλη των Βρυξελλών στην οποία χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης και διαμορφώνονται οι πολιτικές για το μέλλον. Στην Ευρώπη του μέλλοντος η συμπερίληψη και τα ίσα δικαιώματα θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα και να αποτελούν κορωνίδα των διεκδικήσεων για έναν δίκαιο κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://alexisgeorgoulis.eu/dyslexiawork-eu/

European Dyslexia Association : eda.info.eu

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα