Ελλάδα

Πώς έγινε "άντρο κακοποιών" η Φοιτητική Εστία Ζωγράφου;

Την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας όλων των φοιτητικών εστιών στα ΑΕΙ της χώρας έχει το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας 

Parallaxi
πώς-έγινε-άντρο-κακοποιών-η-φοιτητι-911852
Parallaxi

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και εταιρεία security έχουν την ευθύνη φύλαξης της φοιτητικής εστίας Ζωγράφου, όπως και όλων των φοιτητικών εστιών της χώρας.

Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, γνωστός όχι τόσο από τον πέρασμά του στην ηγεσία της Νεολαίας της ΝΔ, όσο για την προεκλογική του δήλωση με την οποία χαρακτήρισε ως αντιπαραγωγικό το επίδομα ανεργίας.

Είχε υποστηρίξει ότι οι νέοι αντί να εργάζονται με μισθούς των 300 – 400 ευρώ, προτιμούν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας και το χαρτζιλίκι από τον πατέρα ή τον παππού.

Ο Κώστας Δερβός αφού απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής, στη συνέχεια διορίστηκε – όπως συνέβη και με πολλούς άλλους συνυποψήφιους του που δεν κατάφεραν να εκλεγούν – στην προεδρία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος στην «Καθημερινή» η διοικητική λειτουργία των εστιών, η φύλαξη και ο έλεγχος των εισερχόμενων στην εστία είναι αρμοδιότητα του ιδρύματος, το οποίο εν προκειμένω έχει αναθέσει σε εταιρεία φύλαξης το έργο, ενώ υπάρχει και υπεύθυνος της εστίας, που είναι διοικητικός υπάλληλος του ΕΜΠ και ενημερώνει την ηγεσία του ιδρύματος.

Τι αναφέρει στη σελίδα του το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Σύμφωνα με το site: «Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, σύμφωνα με το αρ.12 του ν.4115/2013 είναι αρμόδιο για την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Φοιτητικών Εστιών που περιγράφονται στην 127177/H/4.11.2011 (Β΄ 2508) κοινή υπουργική απόφαση, οι οποίες παρέχουν διευκολύνσεις και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε φοιτητές κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Ενισχύονται, έτσι, οι νέοι και οι νέες που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αφού τους παρέχεται διαμονή και διατροφή στις Εστίες.

Οι αρμοδιότητες διαχείρισης και λειτουργίας των Εστιών που μέχρι τις 4.11.2011 ασκούσε το Ε.Ι.Ν. με την ίδια υπουργική απόφαση μεταφέρθηκαν στα οικεία Α.Ε.Ι.

Με την 127176/H/4.11.2011 (Β΄ 2508) κοινή υπουργική απόφαση ίδιο νόμο μεταφέρθηκαν στους οικείους Δήμους όλες οι αρμοδιότητες διαχείρισης λειτουργίας των Μαθητικών Εστιών που διαχειριζόταν το ΕΙΝ.

Συγκεκριμένα, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.:

Αποτυπώνει και αποτιμά την εκάστοτε υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος φοιτητικής μέριμνας.

Καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες κτιρίων των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που παραχωρούνται στο Ίδρυμα, είτε ιδιόκτητων κτιρίων.

Προγραμματίζει, προτυποποιεί και εποπτεύει τη σίτισης στις δομές φοιτητικής και σπουδαστικής μέριμνας.

Σχεδιάζει και διαχειρίζεται προγράμματα μαθητικής και σπουδαστικής – φοιτητικής μέριμνας για την εξυπηρέτηση ατόμων ή κοινωνικών ομάδων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Προμηθεύει με κινητό εξοπλισμό δομές της Δια Βίου Μάθησης (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κ.ά.), Φοιτητικές & Σπουδαστικές Εστίες.

Καλύπτει κάθε άλλη ανάγκη απαιτηθεί από το ΥΠΑΙΘ».

Δυο ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αναθέσεις

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης έχει παραχωρήσει τη φύλαξη όλων των φοιτητικών εστιών της χώρας σε εταιρεία security. Σε εταιρείες έχουν, επίσης, παραχωρηθεί τόσο η καθαριότητα του κτηρίου, όσο και η σίτιση των φοιτητών.

Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν ερωτηματικά από τις αναθέσεις, κάτι το οποίο έχουν καταγγείλει όχι μία, αλλά δύο φορές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τη Νίκη Κεραμέως.

Τον Νοέμβριο του 2021 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από την υπουργό Παιδείας να εξηγήσει τους λόγους που τα τελευταία 2 χρόνια, το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) επέλεγε συστηματικά τις απευθείας αναθέσεις, τις κατατμήσεις των έργων και τις διαπραγματεύσεις με εταιρείες χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Πριν μια εβδομάδα, πριν δηλαδή την αστυνομική επιχείρηση της Αστυνομίας στην Πανεπιστημιούπολη, 36 βουλευτές επανάφεραν το θέμα, τονίζοντας το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανέθεσε τις υπηρεσίες σίτισης των δικαιούχων φοιτητών των ΝΕΕΜΠ-ΦΕΖ (Νέες Εστίες Ε.Μ.Π.) και της ΦΕΑ (Φοιτητικής Εστίας Αθηνών) σε εταιρεία που μόλις είχε συσταθεί!

Οι συμβάσεις για τις υπηρεσίες φύλαξης

Τα χρήματα που έχουν βγει από τα δημόσια ταμεία για τη φύλαξη της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου είναι πολλά, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Υπάρχουν πολλές συμβάσεις από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του Ιδρύματος ο. Δέρβος. Αρχικά οι συμβάσεις αφορούσαν 15ήμερη φύλαξη με κόστος 24.180 ευρώ + ΦΠΑ. Η τελευταία, αν δεν κάναμε κάπου λάθος, έγκριση δαπάνης για «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ & ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» αφορά ποσό 650.065,00 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Αυτή αφορά στο χρονικό διάστημα από 16/7/2022 έως τις 15/7/2023. Αυτή υπογράφθηκε από τον. κ. Δερβό στις 11/4/2022.

Πηγή: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα