Πώς η Γερμανία πήρε από το εμβόλιο τη μερίδα του λέοντος

Επειδή τελικά στην Ευρώπη δεν είμαστε όλοι ίσοι.

Parallaxi
πώς-η-γερμανία-πήρε-από-το-εμβόλιο-τη-με-707113
Parallaxi

Περισσότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα εμβόλια από την Biontech/Pfizer θα λάβει τελικώς η Γερμανία. Ενώ μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που θα λάμβανε αναλογικά από την ευρωπαϊκή παραγγελία, πλέον και σύμφωνα με την SZ το γερμανικό υπουργείο Υγείας υπολογίζει με 64 εκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες γερμανικών μέσων, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος επί των μεριδίων που τους αναλογούν και το Βερολίνο αναλαμβάνει αυτά τα μερίδια.

Μόλις προχθές και στον απόηχο της έγκρισης του εμβολίου της Moderna στην ΕΕ, το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε ότι από τα 160 εκατομμύρια εμβόλια της αμερικανικής εταιρίας η Γερμανία θα λάβει 50 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο. Η αιτιολογία ήταν ίδια: ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν κάνουν χρήση του δικαιώματός τους και η Γερμανία αναλαμβάνει τα μερίδιά τους. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν έχουν λάβει μεγαλύτερα μερίδια και άλλες χώρες, πέραν της Γερμανίας.

Σε ερώτηση της Deutsche Welle, σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι χώρες που ξαφνικά αρνούνται τα μερίδια που τους αναλογούν αλλά και ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της στροφής, το γερμανικό υπουργείο Υγείας παραπέμπει στην Κομισιόν. Σχετική ερώτηση της DW στο γραφείο της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου μένει επίσης μέχρι στιγμής αναπάντητη.

100 εκατ. το αρχικό γερμανικό μερίδιο;

Σύμφωνα με την Bild, την περασμένη Τρίτη και σε τηλεδιάσκεψη με τους 16 πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι αρχικώς η Γερμανία είχε διασφαλίσει 100 από τα συνολικά 200 (+100) εκατομμύρια εμβόλια της ευρωπαϊκής παραγγελίας στις Biontech/Pfizer. Προφανώς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν το μερίδιο που τους αναλογούσε βάσει του πληθυσμού τους, αφενός λόγω της υψηλής τιμής του και αφετέρου εξαιτίας της σύνθετης διαδικασίας φύλαξής του στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Εντούτοις όταν τον Νοέμβριο έγινε γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γερμανοαμερικανικής σύμπραξης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες φέρονται να διεκδίκησαν αίφνης τα μερίδιά τους. Η Γερμανία συναίνεσε φυσικά και επέστρεψε στις υπόλοιπες χώρες 70 από τα 100 εκατομμύρια εμβόλια που είχε προηγουμένως διασφαλίσει. Έτσι το μερίδιο του Βερολίνου επέστρεψε στα 30 εκατομμύρια που είναι και αυτά που του αναλογούν από την ευρωπαϊκή παραγγελία.

Το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός έχει στο μεταξύ και πάλι διπλασιαστεί (64 εκατομ.) οφείλεται πιθανότατα στο ότι με φόντο την έγκριση του εμβολίου της Moderna αλλά και της προοπτικής κυκλοφορίας σκευασμάτων και από άλλες εταιρίες -ενδεχομένως πολύ πιο φτηνών- ορισμένες χώρες παραχώρησαν και πάλι τα μερίδιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από αυτά που διασφαλίζει από τις ευρωπαϊκές παραγγελίες, το Βερολίνο έχει προχωρήσει και σε διμερείς/εθνικές συμφωνίες με τις γερμανικές φαρμακευτικές: από την Biontech-Pfizer θα λάβει διμερώς άλλα 30 εκατομμύρια εμβόλια. Σε διμερή συμφωνία προχώρησε και με την επίσης γερμανική Curevac για 20 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια. Κριτική στις εθνικές αυτές συμφωνίες άσκησε σήμερα από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν.

Συνολικά λοιπόν η Γερμανία έχει διασφαλίσει μέχρι στιγμής πάνω από 140 εκατομμύρια εμβόλια, χωρίς να προσμετρώνται εκείνα από τις εταιρίες, τα εμβόλια των οποίων δεν είναι ακόμη έτοιμα ή δεν έχουν εγκριθεί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει και ο ΣΚΑΙ, η Γερμανία παραδέχεται όχι για πρώτη αλλά για δεύτερη φορά πως άλλες χώρες δεν δέχονται εμβόλια.

Για το γεγονός υπάρχουν σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό πιθανές εξηγήσεις. Προ μηνών οι χώρες δεν επιθυμούσαν τα εμβόλια της Phizer καθώς αυτά ήταν πολύ ακριβά και δεύτερον δεν είχε γίνει γνωστή η αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, υπήρχε τότε η δυσκολία αποθήκευσής τους στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Και πάλι όμως τα ανωτέρω δεν είναι βέβαια.

Εντούτοις όταν τον Νοέμβριο έγινε γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γερμανοαμερικανικής σύμπραξης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες φέρονται να διεκδίκησαν αίφνης τα μερίδιά τους. Η Γερμανία συναίνεσε φυσικά και επέστρεψε στις υπόλοιπες χώρες 70 από τα 100 εκατομμύρια εμβόλια που είχε προηγουμένως διασφαλίσει. Έτσι το μερίδιο του Βερολίνου επέστρεψε στα 30 εκατομμύρια που είναι και αυτά που του αναλογούν από την ευρωπαϊκή παραγγελία.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο κάποιες χώρες αρχίζουν να τα ξαναδίνουν μιας και υπάρχει “φως” με το εμβόλιο της Μοderna, καθώς και άλλα εμβόλια για τα οποία αναμένονται πρόσθετες πληροφορίες.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχουν λάβει μεγαλύτερα μερίδια και άλλες χώρες, πέραν της Γερμανίας.

Ήδη από το Νοέμβριο το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας έχει προσεγγίσει τον στρατό για βοήθεια ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής φύλαξη πιθανών εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Περισσότεροι από 6.000 γερμανοί στρατιώτες υποστήριξαν ήδη από το Νοέμβριο τις αρχές στη μάχη κατά της πανδημίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων παρέχοντας ενισχύσεις στο εξουθενωμένο προσωπικό των τοπικών αρχών που επιχειρεί την ιχνηλάτηση των επαφών κρουσμάτων.

«Παρέχουμε επιμελητειακή υποστήριξη από την έναρξη της πανδημίας, διαθέτοντας χώρους φύλαξης για υλικά όπως προστατευτικές μάσκες και ιατρικές προμήθειες στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις μας, για παράδειγμα», συμπλήρωσε εκπρόσωπος.

«Θα κάνουμε το ίδιο σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε αναφερόμενος στη φύλαξη των εμβολίων και προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με το υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθησύχασε κάνοντας λόγο για συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer/BioNtech για την προμήθεια επιπλέον 300 εκατ. δόσεων, από τις οποίες 75 εκατ. θα είναι διαθέσιμες εντός του δεύτερου τριμήνου και οι υπόλοιπες λίγο αργότερα, τονίζοντας ότι πρόκειται για τελική συμφωνία και όχι απλώς για διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά με αυτήν τη συμφωνία ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNtech διπλασιάζεται και θα φτάσει τις 600 εκατ. δόσεις. «Η Κομισιόν ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna και πλέον με τα δύο αυτά εμβόλια έχουμε δόσεις ώστε να εμβολιαστούν 380 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες, δηλαδή ποσοστό περίπου 80% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν και άλλα εμβόλια», ανέφερε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν.

Ουσιαστικά με την εν λόγω συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου που παράγεται από την BioNTech και την Pfizer, με την επιλογή να αποκτήσουν άλλες 100 εκατ. δόσεις.

To Politico δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ισχυρίζεται ότι η Γερμανία απέκτησε παραπάνω εμβόλια χάρη στη δύναμη των χρημάτων της.

Σύμφωνα με το Politico η Γερμανία επιδιώκει να έχει τη μερίδα του λέοντος σχετικά με τα εμβόλια.

Παρά το ότι το Βερολίνο υπερασπίστηκε την κοινή αγορά εμβολίων κοραναϊού, ενώ διατηρεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2020, έκανε ταυτόχρονα πρόσθετες συμφωνίες με παραγωγούς εμβολίων – συμπεριλαμβανομένων των BioNTech / Pfizer και CureVac – για επιπλέον δόσεις.

Η Γαλλία, επίσης, έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει μερικές υπολειπόμενες δόσεις, δήλωσε την Πέμπτη.

Ωστόσο, οι ενέργειες της Γερμανίας κατά το Politico, παραβαίνουν την στρατηγική εμβολιασμού της Επιτροπής. Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι οι επιπλέον δόσεις της Γερμανίας θα προκύψουν μετά τον εφοδιασμό της Επιτροπής.

Ο αξιωματούχος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα αγοράσει μια «σημαντική ποσότητα πρόσθετων δόσεων» από την BioNTech / Pfizer, η οποία φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 50-100 εκατομμυρίων.

Άλλοι βέβαια δεν φαίνεται να συμφωνούν. Ο Massimo Galli, διευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Μιλάνο, χαρακτήρισε την ανωτέρω κίνηση ως «λανθασμένη και όχι ωραία», ενώ ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Mohammed Chahim μίλησε για «καθαρό εθνικισμό εμβολίων».

Η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα πυρά. Τόσο οι πολιτικοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συγκεκριμένα τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn, για αποτυχία διασφάλισης δόσεων.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι πολλές χώρες της ΕΕ στοιχηματίζουν ότι η Oxford / AstraZeneca – το φθηνότερο εμβόλιο που εξασφάλισε η Επιτροπή, με λιγότερα από 2 ευρώ – θα ήταν η πρώτη που θα λάβει έγκριση από την κανονιστική αρχή και αυτές δεν ήθελαν να πληρώσουν σε ακριβότερα και περισσότερα περίπλοκα εμβόλια mRNA.

Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι η Γερμανία ώθησε τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech τον Σεπτέμβριο μετά την ολοκλήρωση των αρχικών συζητήσεων. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ θεώρησαν ότι το εμβόλιο ήταν πολύ ακριβό και δύσκολα αποθηκεύσιμο. Στη συνέχεια η Γερμανία υπέγραψε τη δική της συμφωνία για 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Το εμβόλιο BioNTech είναι το δεύτερο πιο ακριβό στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ με 12 € ανά δόση, ενώ της Moderna είναι το πιο ακριβό με σχεδόν 15 €, σύμφωνα με τιμοκατάλογο που δημοσιεύθηκε τυχαία τον Δεκέμβριο.

«Δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη καλή οικονομική κατάσταση», εξήγησε ο δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Άλλος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ο ξηρός πάγος που απαιτείται για το εμβόλιο BioNTech / Pfizer δύσκολη υπόθεση, ενώ η Γερμανία «πίεσε για περισσότερες δόσεις».

Οι υπολογισμοί της POLITICO, χρησιμοποιώντας δεδομένα που είναι γνωστά, δείχνουν ότι αρκετές χώρες της ΕΕ ενδέχεται να έχουν αγοράσει λιγότερες δόσεις από αυτές που ήταν προγραμματισμένο.

Η Πολωνία, για παράδειγμα, θα παραγγείλει μόνο 6,6 εκατομμύρια εμβόλια της Moderna παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να λάβει πάνω από 13 εκατομμύρια δόσεις. Η Βουλγαρία εξασφάλισε 500.000 δόσεις, περίπου δύο εκατομμύρια λιγότερες από ό, τι θα μπορούσε να είχε αγοράσει.

Η Σλοβενία ​​εξασφάλισε μόλις 26.000 δόσεις, ενώ είχε δικαίωμα για περισσότερες από 600.000 δόσεις.

Η Ελλάδα αγόρασε επίσης λιγότερο από το επιτρεπόμενο μερίδιό της, αγοράζοντας 1,8 εκατομμύρια δόσεις όταν θα μπορούσε να έχει κερδίσει περίπου δύο εκατομμύρια επιπλέον.

Ακόμη, το Βέλγιο έχει παραγγείλει δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Moderna όταν το μέγεθος του πληθυσμού του θα του επέτρεπε να εξασφαλίσει περίπου τέσσερα εκατομμύρια.

Η Πορτογαλία είπε επίσης ότι θα αγοράσει συνολικά 2,8 εκατομμύρια δόσεις του Moderna, δηλαδή μερίδιο που δεν αντιστοιχεί στον πληθυσμό της.

Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει επιβεβαιώσει εάν οι υπόλοιπες δόσεις τους πηγαίνουν στη Γερμανία.

Αργά την Πέμπτη, η γαλλική κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα λάβει επιπλέον δόσεις αγοράζοντας δόσεις από άλλες χώρες. «Έχουμε πράγματι μια στρατηγική για τον δεύτερο γύρο όπου μπορούμε να πάρουμε περισσότερες [δόσεις], δήλωσε ο Pannier-Runacher σε δημοσιογράφους.

Ο Pannier-Runacher αρνήθηκε την Πέμπτη να κοινοποιήσει τον αριθμό των δόσεων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήθελε να έχει “θεσμοθετημένη και ευρωπαϊκή” ανακοίνωση σχετικά με αυτό.

Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν ήθελαν να καταβάλουν τα χρήματα για τα εμβόλια mRNA. Τον Νοέμβριο, τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η χώρα δεν ήθελε καν να αγοράσει εμβόλια που απαιτούσαν αποθήκευση με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αργότερα άλλαξε πορεία και υπέγραψε όλες τις συμφωνίες εμβολίων της ΕΕ.

Άλλες χώρες περιμένουν το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca να εγκριθεί αυτή την άνοιξη – και «έχουν επενδύσει πολλά» σε αυτό, είπε διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ παραδέχτηκε ότι η στρατηγική για τα εμβόλια δεν είναι «μια σωστή διεθνής συμφωνία αλλά πιο πολύ μια συμφωνία κυρίων». Επομένως, «δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις σε κανέναν.

Ακούστε τους ισχυρισμούς του Politico εδώ:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΚΑΪ/ Κώστας Συμεωνίδης/  Deutche Welle/ Politico 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα