Featured

Πώς κόλλησε αποστολή βοήθειας από τη Γερμανία για τη Λέσβο

Η αεροπορική εταιρεία Condor είπε ότι «δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη τελική ημερομηνία» για την πτήση. Δεν δίνουν πράσινο φως οι ελληνικές αρχές

Parallaxi
πώς-κόλλησε-αποστολή-βοήθειας-από-τη-γ-655744
Parallaxi

Μυτιλήνη πρόσφυγες

Το κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτο ήθελε να στείλει μάσκες, απολυμαντικά και άλλα είδη βοήθειας στο νησί της Λέσβου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει: Η μεταφορά έχει “κολλήσει” και η πτήση προς Λέσβο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για την ώρα, ανακοίνωσαν η Ρηνανία και η αεροπορική εταιρεία Condor το βράδυ της Δευτέρα. Ο λόγος: οι ελληνικές αρχές παρεμποδίζουν τις παραδόσεις για βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Ρηνανίας – Παλατινάτου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ήθελε να στείλει βοήθεια με 125.000 μάσκες προστασίας, 12.500 λίτρα απολυμαντικών, καθώς και άλλα βοηθητικά προϊόντα, όπως πάνες, στη Λέσβο. Ο γιατρός Γκέρχαρντ Τράμπερτ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πτήση δεν είχε ακόμα άδεια προσγείωσης στη Λέσβο.

«Αναρωτιέμαι γιατί παρεμποδίζεται η βοήθεια», είπε ο Τράμπερτ. Η επί τόπου εργασία είναι δύσκολη, επειδή υπάρχουν παντού αστυνομικοί έλεγχοι, που ακόμα και βοηθοί δεν μπορούν να περάσουν. Ο Τράμπερτ είχε την εντύπωση ότι οι ελληνικές αρχές «θέλουν να κλιμακώσουν την κατάσταση λίγο περισσότερο».

Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων στο Μάιντς επιβεβαίωσε ότι έως τώρα «δεν έχει ληφθεί κυβερνητική επιβεβαίωση παράδοσης» για μεταφορά με αεροπλάνο στη Λέσβο. Επομένως, “εξετάζονται άλλες διαδρομές παράδοσης”. Μόλις διευκρινιστούν όλα τα οργανωτικά ζητήματα, οι προμήθειες θα σταλούν αμέσως στο δρόμο τους, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι προμήθειες θα παραδοθούν τις επόμενες μέρες».

Η αεροπορική εταιρεία Condor είπε ότι «δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη τελική ημερομηνία» για την πτήση. Οι οργανώσεις, οι οποίες συντόνισαν επί του παρόντος τη διανομή των προμηθειών βοήθειας στη Λέσβο, περιμένουν «ακόμα για την κυβερνητική επιβεβαίωση αυτής της διανομής».

Ο Γκέρχαρντ Τράμπερτ, γιατρός από το Μάιντς, βρίσκεται στη Λέσβο από το Σάββατο το απόγευμα και ανέφερε ότι υπάρχουν ακατανόητες συνθήκες: άνθρωποι βρίσκονται παντού, στην άκρη του δρόμου, δεν υπάρχει φαγητό και πόσιμο νερό. «Μας ρωτούσαν αν έχουμε φαγητό ή νερό πάνω μας», αναφέρει λέγοντας, ότι επίσης δεν υπάρχει ούτε ιατρική περίθαλψη.

Οι άνθρωποι υπέφεραν από μολύνσεις τραυμάτων και επίσης εγκαύματα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε εντελώς το κέντρο υποδοχής της Μόρια την περασμένη Τετάρτη. Πολλοί πάσχουν επίσης από γαστρεντερικές ή αναπνευστικές ασθένειες, συνέχισε ο Τράμπερτ, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως το ζάχαρο ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. “Δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη εδώ, δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν φάρμακα”, είπε ο Τράμπερτ.

“Πολλοί, ειδικά γυναίκες και παιδιά, είναι εξαντλημένοι και θλιμένοι”, συνέχισε. Χθες, συνάντησε τον νεαρό παραπληγικό Σύριο, τον Abdulkarim και του είπε: «Γιατρέ, δεν μπορώ να συνεχίσω αν μείνω εδώ», ανέφερε ο Τράμπερτ. Έδειξε επίσης με μια χειρονομία ότι αν δεν συμβεί τίποτα τώρα, δεν βλέπει πλέον κανένα νόημα στη ζωή του εδώ, περιέγραψε ο Τράμπερτ, “Οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να συνεχίσουν, χρειάζονται επιτέλους βοήθεια», προσθέτει. Η πλήρης εκκένωση και μεταφορά περίπου 12.500 προσφύγων ήταν η μόνη λογική και ανθρώπινη λύση.

Πηγή: mainzund.de

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα