Πώς ξημέρωσε ο κόσμος με την πανδημία σήμερα Τετάρτη 20/5

Έκρηξη κρουσμάτων και νεκρών στη Λατινική Αμερική

Parallaxi
πώς-ξημέρωσε-ο-κόσμος-με-την-πανδημία-σ-598520
Parallaxi

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 320.255 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 22.00 χθες είχαν καταγραφεί περισσότερα από 4.850.670 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 196 χώρες και εδάφη.

Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τουλάχιστον 1.770.500 από αυτούς τους ασθενείς έχουν πλέον αναρρώσει.

Από χθες μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 4.242 νέοι θάνατοι και 90.108 νέα κρούσματα. Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.305), η Βραζιλία (674) και το Ηνωμένο Βασίλειο (545).

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο τόσο σε αριθμό θανάτων (91.179), όσο και κρουσμάτων (1.519.986). Τουλάχιστον 283.178 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 35.341 θανάτους σε σύνολο 248.818 κρουσμάτων, η Ιταλία με 32.169 θανάτους (226.699 κρούσματα), η Γαλλία με 28.022 θανάτους (180.809 κρούσματα) και η Ισπανία με 27.778 θανάτους (232.037 κρούσματα).

Από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο είναι αυτό που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, έχοντας 79 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ισπανία (59), η Ιταλία (53), το Ηνωμένο Βασίλειο (52) και η Γαλλία (43).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει επισήμως 82.960 κρούσματα (6 νέα) και 4.634 θανάτους (κανέναν επιπλέον). Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 78.241.

Η Ευρώπη μέχρι τις 22:00 ώρα Ελλάδας μετρούσε 168.394 θανάτους σε σύνολο 1.927.826 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 97.175 θανάτους (1.599.056 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 30.677 (551.473 κρούσματα), η Ασία 12.695 θανάτους (376.867 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 8.320 θανάτους (297.381 κρούσματα), η Αφρική 2.866 θανάτους (89.659 κρούσματα) και η Ωκεανία 128 θανάτους (8.414 κρούσματα).

Ο απολογισμός συντάσσεται με βάση δεδομένα που συλλέγουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές και από πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τη Βραζιλία, που έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.

“Το εξετάζουμε”, δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

“Δεν θέλω να έρχονται άνθρωποι εδώ και να μολύνουν τους δικούς μας ανθρώπους. Δεν θέλω ούτε και οι άνθρωποι εκεί να αρρωσταίνουν. Βοηθάμε τη Βραζιλία με αναπνευστήρες… Η Βραζιλία έχει πρόβλημα, χωρίς αμφιβολία”, συμπλήρωσε.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.536 επιπλέον θάνατοι που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Τρίτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας). Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα πλέον έφθασε τους 91.845 νεκρούς στις ΗΠΑ, που παραμένουν μακράν η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα σε απόλυτο αριθμό, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.

Οι αριθμοί των θυμάτων που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη και προχθές Δευτέρα ήταν χαμηλότεροι (820 και 759 αντίστοιχα). Γενικά πάντως τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Τζονς Χόπκινς — προέρχονται από τις τοπικές υγειονομικές αρχές — μοιάζουν να μειώνονται τα Σαββατοκύριακα.

Κατά τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων που συνάγουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 113.000 τη 13η Ιουνίου. Η νέα στατιστική προβολή, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ενώ πολλές αμερικανικές πολιτείες χαλαρώνουν τους περιορισμούς και ανακοινώνουν την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, αφήνει να εννοηθεί πως θα χαθούν άλλοι 22.000 Αμερικανοί μέσα σε 25 ημέρες.

Περού

Τους 2.914 έφθασαν οι νεκροί, τα κρούσματα πλησιάζουν τα 100.000 Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε χθες ότι ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έχει πλέον φθάσει τους 2.914 νεκρούς επί συνόλου 99.483 κρουσμάτων μόλυνσης μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, αφότου εντοπίστηκε ο πρώτος άνθρωπος που είχε προσβληθεί.

Στα νοσοκομεία της λατινοαμερικάνικης χώρας νοσηλεύονται 7.526 ασθενείς, εκ των οποίων 883 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για να ετοιμαστούν περισσότερα κρεβάτια στα νοσοκομεία και περισσότερες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας», αναγνώρισε ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

Παρότρυνε εξάλλου τους Περουβιανούς να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, να φορούν προστατευτικές μάσκες και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Σύμφωνα με το Colegio Médico del Perú, το σύστημα υγείας της χώρας έχει πλέον υποστεί κορεσμό και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας.

Νικαράγουα

Οι αρχές ανακοίνωσαν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Η υπουργός Υγείας της Νικαράγουας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως στη χώρα της κεντρικής Αμερικής καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που συνολικά ανέρχονται πλέον σε 254 — αριθμό δεκαπλάσιο από αυτόν για τον οποίο έκανε λόγο πριν από μία εβδομάδα — και των θανάτων από την COVID-19 που πλέον, επισήμως, ανέρχονται σε 17.

Η Μάρθα Ρέγες έδωσε στη δημοσιότητα τους αριθμούς αυτούς κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί για την επιδημία του κορονοϊού. Την περασμένη εβδομάδα, είχε αναφερθεί σε 25 κρούσματα μόλυνσης και 8 θανάτους στη χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η δημοσιοποίηση των νέων στατιστικών έγινε την ημέρα που ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΫ) επέκρινε τη νικαραγουανή κυβέρνηση διότι δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή της να καταγράφει και να ανακοινώνει τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Τα επίσημα δεδομένα παραμένουν πολύ μακριά από αυτά που συγκεντρώνουν ΜΚΟ, οι οποίες μιλούν για πάνω από χίλια κρούσματα μόλυνσης και καταγγέλλουν πως τα νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που καταχωρίζονται απλά ως περιπτώσεις «άτυπης πνευμονίας».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio Ciudadano («Παρατηρητήριο Πολιτών»), τη 16η Μαΐου οι θάνατοι ανέρχονταν σε 366 και τα κρούσματα μόλυνσης σε 1.569.

Η υπουργός Υγείας δήλωσε χθες ότι 199 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί.

Ειδικοί και επαγγελματίες της υγείας έχουν εκφράσει φόβους για ευρεία και ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη Νικαράγουα, όπου οι αρχές, από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος τη 19η Μαρτίου, δεν έλαβαν μέτρα περιορισμού για να περιορίσουν τη διασπορά, όπως συνέβη σε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες του κόσμου.

Η Νικαράγουα είναι η μοναδική χώρα της κεντρικής Αμερικής που δεν έλαβε μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, δεν έκλεισε τα σύνορα, ούτε διέκοψε τη λειτουργία των σχολείων για να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα — που συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με βαθιά πολιτική κρίση μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον της το 2018 — ενεθάρρυνε τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις υποστηρικτών της.

Πάντως την 29η Απριλίου οι αρχές κάλεσαν εντέλει τους πολίτες να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Χιλή 

Η Χιλή γνώρισε την Τρίτη τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες, ενώ αναπτύχθηκε ο στρατός σε φτωχές συνοικίες της πρωτεύουσας όπου ξέσπασαν ταραχές εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων που οφείλεται στα μέτρα περιορισμού.

«Είμαστε σε μια συγκυρία πολύ περίπλοκη, πολύ δύσκολη και κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη», τόνισε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς ανακοινώνοντας τον ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας.

Στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 31 θάνατοι από τον COVID-19 και 3.520 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε ένα 24ωρο, οι υψηλότεροι αριθμοί από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, την 3η Μαρτίου.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού ανήλθε έτσι σε 509 νεκρούς επί συνόλου 49.579 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.

Η άνοδος αυτή καταγράφεται ενώ πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας της Χιλής συγκλονίστηκαν τα τελευταία 24ωρα από διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων απόλυτου περιορισμού της κίνησης που επιβλήθηκε το Σάββατο στο σύνολο της πρωτεύουσας, της κυριότερης εστίας της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Πεινάμε», «χρειαζόμαστε να δουλέψουμε», «έχουμε ανάγκη, να έρθει η βοήθεια», φώναζαν κάτοικοι των συνοικιών αυτών, αφού η κυβέρνηση του κεντροδεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, που μέχρι τώρα προτιμούσε τα περιοριστικά μέτρα να εφαρμόζονται επιλεκτικά και να γίνονται μαζικά διαγνωστικές εξετάσεις, αποφάσισε τελικά να επιβάλλει απόλυτη απαγόρευση της κίνησης για τουλάχιστον μία εβδομάδα στο Σαντιάγο.

Η οργή ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στη συνοικία Ελ Μπόσκε, όπου υψώθηκαν οδοφράγματα και σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης. Περίπου 100 άνθρωποι λεηλάτησαν εταιρεία διανομής αερίου για οικιακή χρήση, ενώ ένα λεωφορείο πυρπολήθηκε.

Ο στρατός ανάπτυξε ισχυρή δύναμη και οχήματα στη συνοικία για να αποκαταστήσει την τάξη.

«Είμαστε σε περιορισμό εδώ και πολλές εβδομάδες, πριν καν τον κηρύξει ο πρόεδρος, διότι ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία στο νότιο Σαντιάγο», τόνισε η Κλαούντια Πισάρο, δήμαρχος της Λα Πιντάνα, λαϊκής συνοικίας της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας, μιλώντας στο δίκτυο Radio Cooperativa.

«Βλέπουμε κόσμο που πεινάει εδώ κι εβδομάδες», πρόσθεσε η ίδια, στηλιτεύοντας το ότι η κυβέρνηση του συντηρητικού Πινιέρα καθυστέρησε πολύ να αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος.

Ο αρχηγός του κράτους υποσχέθηκε την Κυριακή ότι θα διανεμηθούν τρόφιμα στις φτωχότερες οικογένειες, πάντως χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Τον Απρίλιο, είχε εξαγγείλει ότι θα δοθεί βοήθημα αξίας ίσης με 317 αμερικανικά δολάρια σε 4,5 εκατομμύρια πιο ευάλωτους πολίτες, αλλά το μέτρο αυτό συνεχίζει να μην έχει εφαρμοστεί. Ένα βοήθημα αξίας περίπου 60 δολαρίων μοιράστηκε πάντως στο 60% των φτωχότερων οικογενειών.

Βραζιλία

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι βραζιλιάνικες αρχές καταγράφουν πάνω από 1.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας σε ένα 24ωρο.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε έτσι σε 17.971 νεκρούς επί συνόλου 271.628 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 334 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 2.713 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πρόκειται για μόλις το δεύτερο 24ωρο που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 300, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν είναι ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στη χώρα.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 5.666 νεκρούς επί συνόλου 54.346 κρουσμάτων μόλυνσης. Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας ωστόσο λένε πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί πιθανότατα έχει ξεπεράσει προ πολλού τους 100.000.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η απαγόρευση των μη απολύτως απαραίτητων ταξιδιών προς και από το Μεξικό, καθώς και προς και από τον Καναδά, ως την 22η Ιουνίου.

Η ισχύς του μέτρου θεωρητικά εξέπνεε σήμερα Τετάρτη.

Κίνα

Πέντε κρούσματα σε 24 ώρες Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη της αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι έξι το προηγούμενο 24ωρο.

Σε τέσσερις από τις περιπτώσεις η μετάδοση έγινε εγχωρίως, ενώ το πέμπτο κρούσμα ήταν «εισαγόμενο», κατά την ορολογία των αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που φθάνουν μολυσμένοι στην κινεζική επικράτεια.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 82.965 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Υεμένη 

Το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης και υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης της εμπόλεμης Υεμένης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέγραψε τρεις νέους θανάτους από τον κορωνοϊκό, ενώ παράλληλα υπήρξαν και 37 νέα κρούσματα.

Ο εντοπισμός των κρουσμάτων έγινε στις έξι επαρχίες της χώρας που ελέγχει η εξόριστη κυβέρνηση, διευκρίνισε το υπουργείο.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου αυξήθηκε έτσι σε 28 νεκρούς επί συνόλου 167 κρουσμάτων μόλυνσης. Ωστόσο, οργανώσεις αρωγής εκφράζουν φόβους πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ πιο μεγάλος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πέντε ασθενείς έχουν αποθεραπευτεί αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη χώρα τη 10η Απριλίου.

Στη Σανάα, που τελεί υπό τον έλεγχο του σιιτικού ένοπλου κινήματος των Χούθι, οι αντάρτες έκαναν λόγο το Σάββατο από τη δική τους πλευρά για δύο νέα κρούσματα και συνολικά 4 στη βόρεια Υεμένη, ανάμεσα στα οποία ένα θανατηφόρο.

Ωστόσο και στις περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, η επιδημιολογική κατάσταση θεωρείται πως είναι πολύ πιο σοβαρή.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει επιβάλει μεταξύ άλλων νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Άντεν και άλλες μεγάλες πόλεις που θεωρητικά ελέγχει.

Έχει επίσης ζητήσει τη βοήθεια δωρητριών χωρών και διεθνών οργανώσεων στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Το σύστημα υγείας της Υεμένης είναι διαλυμένο έπειτα από χρόνια σύρραξης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα