Πώς πηγαίνουμε από σήμερα στα εστιατόρια-Πώς ταξιδεύουμε
Νέα μέτρα και φόβοι
Τι αλλάζει από σήμερα στην εστίαση: Πώς θα πηγαίνουμε σε μπαρ,εστιατόρια- Οι σημάνσεις
Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν από σήμερα με νέο καθεστώς ενώ όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.
Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν από σήμερα με νέο καθεστώς ενώ όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.
Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν ως εξής:
– Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών
– Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους
– Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση
– Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης
– Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους
Πλαίσιο Κυρώσεων
1η παράβαση:
– Για τα καταστήματα εμβαδού
– Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.
2η παράβαση:
– Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.
3η παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.
Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.
Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.
Σημάνσεις
Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:
– το πρώτο είναι για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free)
– το δεύτερο είναι για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος)
– με το τρίτο σήμα, θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι.
Τα σήματα θα τα κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το https://covidfree.gov.gr/
Συναγερμός: Γιατί το 4ο κύμα ανησυχεί περισσότερο από τα προηγούμενα
Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων – Η αγωνία που πυροδοτούν τα «ορφανά» κρούσματα – Πώς θα ελεγχθεί η επιδημία Σε μία μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης της «πυρκαγιάς» κορωνοϊού που έχει κυκλώσει και πάλι τη χώρα μας βρίσκονται και πάλι οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, ακολουθώντας τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της κυβέρνησης. Η επιδημία «καίει» τις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, με κάποιες να κινδυνεύουν πολύ από τη λαίλαπα του κορωνοϊού, όπως η Αττική, η Κρήτη, τα νησιά. Ο αριθμός των περίπου 3.000 κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις ημέρες και η εκθετική αύξηση που καταγράφεται είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Την 1η Ιουλίου ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 442 και πλέον είναι στα 2.300 κρούσματα.
Αξιοποιώντας το βασικό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους για να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία, δηλαδή τα εμβόλια και επικουρικά τα τεστ, μοριακό έλεγχο ή rapid test, για τον κορωνοϊό, οι αρμόδιοι ξεδιπλώνουν το σχέδιο κατάσβεσης με στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις, είτε σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες είτε κατά τόπους, και υπό εξαιρετικά πιεστικές και αιφνίδιες συνθήκες.
Η σύγκριση του τέταρτου με το δεύτερο και το τρίτο κύμα
Όπως επισήμανε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες για να «εκτιναχθεί» ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ενώ τον προηγούμενο χειμώνα και με τον κρύο καιρό «καλό αγωγό» του κορωνοϊού χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να καταγραφεί τέτοια αύξηση.
Εκτός από την ταχύτητα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αυτό το κύμα χαρακτηρίζεται από τις διαγνώσεις που γίνονται κυρίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και που σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση. Παρόμοιο προφίλ των θετικών στον κορωνοϊό, δηλαδή νεότεροι ηλικιακά και με κοινό στοιχείο τη μόλυνση κατά τη διασκέδαση, είχε καταγραφεί και στην έξαρση του δεύτερου κύματος τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, αλλά με μικρότερο αριθμό διαγνώσεων.
Ο εμβολιασμός αναδεικνύεται στην ειδοποιό διαφορά αυτού του κύματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα. «Ο εμβολιασμός ήδη έχει σώσει δεκάδες συμπολίτες μας από βαριά νόσο και θάνατο και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων- θανάτων που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα. Η εμβολιαστική κάλυψη, προς το παρόν, έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατέψει ευπαθείς ομάδες» ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημειωτέον όμως ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε σαφής αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 70%. Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας
Η αγωνία που πυροδοτούν τα «ορφανά» κρούσματα
Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη, κατά την ειδικό, η οποία υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, που διαγιγνώσκονται καθημερινά, υποεκτιμά τον αληθινό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα.
Μάλιστα, για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες επέστρεψε και πάλι στην επιδημιολογική ενημέρωση ο όρος «ορφανά κρούσματα», ως όρος και λόγος ανησυχίας για τη δυναμική επανεμφάνιση και καταγραφή τους. «Η μεγάλη διασπορά φαίνεται και από την αύξηση των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που βρέθηκε να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε. Δηλαδή είναι άνθρωποι που δεν αναφέρουν έκθεση σε κάποιο γνωστό κρούσμα, ούτε συμμετοχή σε κάποια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Η παρατήρηση αυτή καθιστά σαφή τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Είναι βέβαιο ότι εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά θα βρει το δρόμο του να μεταδοθεί σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Προσώρας το εμβολιαστικό τείχος που έχει υψωθεί αρκετά προστατεύοντας τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων φαίνεται να επιτελεί τον ρόλο του. «Δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων, σε ηλικίες άνω των 65 ετών που στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αποτελούν μόλις το 2,6 των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού» ανέφερε η κυρία Παπαευγγέλου, υπενθυμίζοντας ότι στα προηγούμενα κύματα η μετακύλιση της επιδημίας στους μεγαλύτερους ηλικιακά ήταν ταχύτατη.
Πώς θα ελεγχθεί η επιδημία
Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν πως «ακόμη και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε αυτή την αυξητική πορεία της πανδημίας. Είναι απολύτως στο χέρι μας» όπως είπαν χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση.
Το εμβόλιο αποτελεί το «υπερ-όπλο» σε αυτήν την επιχείρηση ανάσχεσης της επιδημίας, ενώ επικουρικά λειτουργεί η τήρηση των μέτρων προστασίας και ο έλεγχος (testing) για κορωνοϊό.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, κατά τους ειδικούς, το χρειάζονται άμεσα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων που διατρέχουν κίνδυνο λόγω ηλικίας είτε και λόγω συνοδού νοσήματος, αλλά και οι νέοι καθώς λόγω της κινητικότητας και της κοινωνικότητας που τους χαρακτηρίζει μετατρέπονται σε «εστίες» μετάδοσης.
«Για να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι μας είναι σημαντικό να αυξήσουμε δραστικά και άμεσα την εμβολιαστική μας κάλυψη» απήθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους ανεμβολίαστους πολίτες η κυρία Παπαευγγέλου, εξηγώντας πως «αυτό που σήμερα επείγει πιο πολύ από ο,τιδήποτε άλλο, είναι ο άμεσος εμβολιασμός αυτών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Δηλαδή, όλων των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών».
Κάλεσε επίσης και τους νέους που αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων, πάνω από το 80%, να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές. «Δεν θέλουμε στην επιστροφή τους να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους και σε ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι, στην παρέα αλλά και στο εργασιακό τους περιβάλλον. Είναι σαφές ότι οι εμβολιασθέντες δύσκολα θα κολλήσουν. Αλλά ακόμη και τότε οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στις επαφές τους είναι πολύ μικρές» ανέφερε η καθηγήτρια.
Σημείωσε ακόμη την ανάγκη της συστηματικής διενέργειας αυτοδιαγνωστικού τεστ, self-test, από όλους όσους έχουν αυξημένη κινητικότητα ή ζουν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ώστε να διαγιγνώσκεται έγκαιρα η λοίμωξη και να ελέγχεται η διασπορά.
Σημάνσεις Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:
– το πρώτο είναι για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free)
– το δεύτερο είναι για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος)
– με το τρίτο σήμα, θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι.
Πλαίσιο Κυρώσεων Οι έλεγχοι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων. Σε άλλη περίπτωση ισχύουν τα εξής:
1η παράβαση:
– Για τα καταστήματα εμβαδού
– Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.
2η παράβαση:
– Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.
3η παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.
Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.
Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.
Ακριβότερες οι διακοπές στα νησιά από τις 5 Ιουλίου
Πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για την εστίαση, είχε ήδη γνωστοποιηθεί το νέο πλαίσιο – που ισχύει, ήδη, από τις 5 Ιουλίου – προκειμένου να ταξιδέψουμε με πλοίο στα ελληνικά νησιά. Υπενθυμίζεται πως, για να μην χρειαστεί να έχουμε κάνει προηγουμένως τεστ για κοροναϊό, πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι πλήρως και, μάλιστα, να έχουν περάσει και 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Επιπλέον, οι ίδιες ακριβώς οδηγίες ισχύουν και για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και μεταξύ των νησιών.
Είτε σαλπάρουμε, δηλαδή, είτε απογειωθούμε για να πάμε στο νησί, εάν δεν πληρούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα πρέπει να κάνουμε απαραιτήτως διαγνωστικό τεστ, το οποίο πληρώνουμε από την τσέπη μας.
Αναλυτικά τα μέτρα:
Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα επιβιβάζονται επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ωστόσο, και εδώ υπάρχουν δύο εξαιρέσεις, καθώς όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση ή είναι πλήρως εμβολιασμένοι για διάστημα μικρότερο των 14 ημερών, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
Όσον αφορά τα τεστ, τo PCR θα πρέπει να έχει διενεργηθεί έως 72 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα του ταξιδιού και το rapid έως 48 ώρες πριν.
Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να επιδεικνύεται η σχετική βεβαίωση του αρνητικού αποτελέσματος.
Μόνο με τεστ, στο παραπάνω πλαίσιο, θα επιτρέπεται η επιβίβαση για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Όσοι έχουν νοσήσει, επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Διαφορετικό, ωστόσο, είναι το πλαίσιο για την επιστροφή μας από τα νησιά, αλλά και για τις χερσαίες μετακινήσεις.
Συγκεκριμένα, ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Ομοίως, για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Τι εξετάζεται στις περιοχές που «βράζουν» από κρούσματα Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση εάν συνεχιστεί η δραματική αύξηση κρουσμάτων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς Ένα βήμα πριν την εισήγηση για νέα μέτρα στις περιοχές που «βράζουν» από κρούσματα κορονοϊού και ειδικά σε νησιωτικές, είναι οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας.
Νέα μέτρα: Έτοιμη για αποφάσεις η κυβέρνηση Παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φαίνεται ότι είμαστε κοντά στον να επιβληθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα, έστω στη «λάιτ» μορφή τους σε αυτή τη φάση.
Προβεβλημένοι σύνδεσμοι
Η Betsson ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα και προσφέρει στοίχημα με Σουηδική εγγύηση.
Άλλωστε η κυβέρνηση ανησυχεί για το πλήγμα στην εικόνα της χώρα μας, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με έναν τουρισμό που θα βγει και φέτος «πληγωμένος» λόγω της πανδημίας.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο ethnos.gr, ότι γίνονται προσπάθειες και έλεγχοι, όσο είναι δυνατόν, ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο τις επόμενες ημέρες και να αποφευχθούν τα τοπικά μέτρα ειδικά στα δημοφιλή νησιά όπως είναι η Μύκονος, το Ηράκλειο στην Κρήτης, το Ρέθυμνο, η Ίος, η Σαντορίνη και η Πάρος, που είναι και οι έξι περιοχές που προκαλούν πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και ειδικούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δίνοντας το στίγμα των προσπαθειών της κυβέρνησης για να αποφευχθούν τα νέα μέτρα, δήλωσε: «Στις έξι περιοχές, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».
Οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.
Όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν και αυτοί στο πορτοκαλί.
Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2.
Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στο κίτρινο, ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.
Τέλος, ο Δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο, στο επίπεδο 1.
Παράλληλα, κατά την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου. Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό”.
Τι αλλάζει αν μια περιοχή από “πορτοκαλί” γίνει “κόκκινη” Τα πράγματα σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας είναι ξεκάθαρα αν σε μια περιοχή η επικινδυνότητα λόγω του ιικού φορτίου αυξηθεί πολύ. Βέβαια ένα σημαντικός παράγοντας ο οποίος συνεκτιμάται με ιδιαίτερη αξία είναι η αναλογία νοσηλειών και θανάτων στο συνολικό πληθυσμό κρουσμάτων. Πάντως τα τοπικά lockdown είναι στο τραπέζι και μάλιστα ανεξάρτητα αν η συγκεκριμένη περιοχή σημειώνει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Τα πιθανά νέα μέτρα Στην περίπτωση πάντως που δεν περιορισθεί το ιικό φορτίο τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση έχει στην ατζέντα της ήδη τα πρώτα μέτρα που θα επιβάλει στα νησιά που είναι επιβαρυμένα επιδημιολογικά.
Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα υπάρξει μεγάλο ρίσκο για πιθανή μείωση της κίνησης, όπως εξάλλου είχε γίνει πέρυσι όταν σε κάποια νησιά, είχε επιβληθεί υποχρεωτικά η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους.
Επειδή ακριβώς το πρόβλημα σήμερα εστιάζεται στα υπαίθρια πάρτι αλλά και σε συνωστισμό σε σπίτια ειδικά σε κοσμικά νησιά, εξετάζεται, λένε πηγές του ethnos.gr, να επιβληθεί ακόμη και περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα.
Επίσης θα επιτραπεί σε μία τέτοια περίπτωση η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης μόνο σε υπαίθριους χώρους. Να σημειωθεί ότι από 16 Ιουλίου σήμερα επιτρέπεται η αξιοποίηση και των εσωτερικών χώρων αλλά μόνο για εμβολιασμένους.
Αν δεν περιορισθεί το ιικό φορτίο στις περιοχές που «καίνε» εξετάζεται να απαγορευθεί κάθε εκδήλωση όπως συναυλίες, live πάρτι κλπ.
Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο πάντως να επιβληθεί η χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, έστω κι αν οι σχετικοί έλεγχοι είναι δύσκολο να γίνουν επειδή ακριβώς είναι περίοδος διακοπών για όσους επισκέπτονται τα νησιά.
Αν και πάλι δεν υπάρξει συμμόρφωση με τα μέτρα και συνεχισθεί η ανοδική πορεία των νέων κρουσμάτων, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί και πάλι η μουσική ειδικά σε μπιτς μπαρ και εστιατόρια που βρίσκονται σε παραλίες και σήμερα συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πολιτών, αλλά και να επιβληθεί μικρότερος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στη εστίαση.
Διοργανώνουν κορωνοπάρτι ακόμη και εν πλω
Στη συνέχεια, βραδινές ώρες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχή Ζακύνθου προσέγγισαν με ταχύπλοο σκάφος το ανωτέρω Ε/Γ -Τ/Ρ, όπου διαπίστωσαν ότι πραγματοποιείτο εκδήλωση διασκέδασης και ακολούθως το σκάφος, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οδηγήθηκε στο λιμένα Ζακύνθου.
Μετά τα κορωνοπάρτι σε σπίτια και μαγαζιά, νέα τάση φαίνεται πως είναι τα κορωνοπάρτι… εν πλω αφού στη Ζάκυνθο απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ζακύνθου ενημερώθηκε από το Τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ότι αλλοδαποί τουρίστες επιβιβάζονται σε τουριστικά λεωφορεία προκειμένου να μεταβούν σε Ε/Γ -Τ/Ρ σκάφος για να πραγματοποιηθεί εκδήλωση διασκέδασης εν πλω.
Άμεσα στελέχη του Λιμεναρχείου Ζακύνθου έσπευσαν στην περιοχή και διενέργησαν καταμέτρηση επιβατών και έλεγχο τήρησης μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, πριν τον απόπλου του Ε/Γ -Τ/Ρ σκάφους, χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις.
Στη συνέχεια, βραδινές ώρες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχή Ζακύνθου προσέγγισαν με ταχύπλοο σκάφος το ανωτέρω Ε/Γ -Τ/Ρ, όπου διαπίστωσαν ότι πραγματοποιείτο εκδήλωση διασκέδασης και ακολούθως το σκάφος, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οδηγήθηκε στο λιμένα Ζακύνθου.
Από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν τα μέλη του πληρώματος του εν λόγω σκάφους καθώς και ο νόμιμος εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ κινήθηκε και η διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου.
Πηγες: απε/in.gr/ethnos/protothema/skai