Πώς σκέπτονται οι πρωτάρηδες των εκλογών

Υπάρχει τελικά επιρροή από το Tik Tok;

Parallaxi
πώς-σκέπτονται-οι-πρωτάρηδες-των-εκλο-1009711
Parallaxi

Βάση στους νεότερους ψηφοφόρους έδειξαν να δίνουν τον τελευταίο καιρό και πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου οι πολιτικοί αρχηγοί.

Είδαμε τον πρωθυπουργό πολύ ενεργό στο TikTok και αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι αν οι περίπου 440.000 νέοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα κριθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συμμετοχή των νέων στα πολιτικά πράγματα και ειδικότερα στις εκλογές της Κυριακής έχει εστιάσει τη δράση της η πρωτοβουλία Παρέμβαση Νέων. Στο πλαίσιο της καμπάνιας της «Συμμετέχουμε – Δεν Απέχουμε», διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις ανοιχτού διαλόγου με τη συμμετοχή νέων από 17 ως 20 ετών, δηλαδή πρωτάρηδων στις εκλογές.

Οι συναντήσεις αυτές, που έλαβαν χώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Αρτα, επικεντρώθηκαν στους εκλογικούς προβληματισμούς της νέας γενιάς: Αν θα ψηφίσουν, γιατί μπορεί να μη θέλουν να ψηφίσουν, ποια είναι η γνώμη τους και ποιοι οι προβληματισμοί τους για την κοινωνία και το μέλλον τους. Στους διαλόγους συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 νέοι μέσω φοιτητικών, νεανικών και αθλητικών συλλόγων.

Πώς σκέπτονται τελικά οι πρωτάρηδες των εκλογών; Αναλυτικά όλα όσα αναφέρει δημοσίευμα του tanea.gr:

«Ενώ υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και θα απέχουν από τις εκλογές γιατί έχουν βαρεθεί το πολιτικό σύστημα, εμείς συναντήσαμε νέους που νοιάζονται πολύ για την κοινωνία και την εξέλιξή της. Σίγουρα, όμως, αυτό δεν ταυτίζεται και με την εμπιστοσύνη που θα θέλαμε να έχουν στο πολιτικό σύστημα, η οποία απουσιάζει και για αυτό οι περισσότεροι δεν πάνε να ψηφίσουν», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Ορέστης Καρύπης, συντονιστής της Παρέμβασης Νέων.

«Από τη μία, μας προβλημάτισε το γεγονός ότι ένα ποσοστό κοντά στο 20% των ατόμων που πήραν μέρος στις συζητήσεις μας ταυτίζονται ή πλησιάζουν σε κομματικούς σχηματισμούς που έχουν ακραία ρητορική. Από την άλλη, όμως, είδαμε παιδιά 18 και 19 ετών που οι απόψεις τους περί υποστήριξης των αδυνάμων, περί ισότητας, περί ρατσισμού, είναι πολύ πιο εξελιγμένες και προοδευτικές από τις αντιλήψεις που υπάρχουν στον γενικό πληθυσμό, κάτι που μας χαροποίησε πολύ. Βλέπουμε τη μαγιά της κοινωνίας που έρχεται αύριο να είναι πολύ καλύτερη από αυτό που ζούμε σήμερα», συνεχίζει ο ίδιος.

Το 95% δεν ξέρει αν και τι θα ψηφίσει

Ωστόσο, «περίπου το 95% όσων συμμετείχαν είναι προβληματισμένο και δεν ξέρει αν και τι θα ψηφίσει», σημειώνει ο συντονιστής της Παρέμβασης Νέων. «Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα ψηφίσουν, το αισιόδοξο, εντούτοις, είναι ότι η πλειονότητα αυτών ενδιαφέρεται να μάθει και να συμμετέχει, είναι εν δυνάμει ενεργοί πολίτες του μέλλοντος. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένα προφίλ στο TikTok δεν μπορεί να επηρεάσει τη νέα γενιά και αυτό θα αποδειχθεί και στις εκλογές. Οι νέοι δεν προβληματίζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα μάθουν το πρόγραμμα ενός κόμματος, αλλά για τα απλά καθημερινά προβλήματα», καταλήγει ο Ορέστης Καρύπης.

Πηγή: tanea.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα