Πώς τα AIRBNB καταστρέφουν τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας!
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΠΟΒΑΚΩ.
Τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της πλατφόρμας του Airbnb, εκτός από τους χιλιάδες ενοικιαστές που ψάχνουν σπίτι και δεν βρίσκουν, αντιμετωπίζουν πλέον και τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας καθώς είναι πάρα πολλά τα καταστήματα που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν σε ορόφους οικοδομών και τώρα αναγκάζονται να αναζητήσουν νέους χώρους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σε γάγγραινα εξελίσσεται η εξάπλωση του Airbnb, για τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που δραστηριοποιούνται σε ορόφους οικοδομών, οι οποίες σταδιακά μετατρέπονται σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακολουθώντας την τάση της εποχής.
Μπορεί ο κλάδος να αποδείχτηκε ανθεκτικός κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο η πίεση που του ασκεί η βραχυχρόνια μίσθωση μοιάζει να τον απειλεί καθώς το τοπίο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης αλλάζει άρδην. Τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας μοιάζουν να κλυδωνίζονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται προβληματισμός στον κλάδο, καθώς αν κάποιος κρίκος της αλυσίδας χαθεί, δύσκολα αντικαθίσταται. Την ίδια ώρα οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις άγνωστων ατόμων που εναλλάσσονται συχνά, σε κτίρια που λειτουργούν εργαστήρια, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας.
Τα εργαστήρια στην Αθήνα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο, κατά κύριο λόγο, στις οδούς Θησέως, Ρόμβης, Λέκκα, Περικλέους, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στις οδούς Εγνατία, Συγγρού, Κλεισούρας, Ιουστινιανού.
Όπως λένε εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), αποτέλεσμα της συνεχούς εξάπλωσης των εν λόγω καταλυμάτων, τα τελευταία χρόνια, είναι η εκτίναξη των ενοικίων με αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες εργαστηρίων να αναγκάζονται να φύγουν από χώρους στους οποίους δραστηριοποιούνταν για χρόνια, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα που αυξάνονται, ενώ κάποιοι άλλοι να οδηγούνται ακόμη και σε παύση λειτουργίας.
«Η αργυροχρυσοχοΐα αποτελεί μια δραστηριότητα που βασίζεται στην πλούσια δημιουργική της παραγωγή και δείχνει να απειλείται από έναν αστάθμητο παράγοντα» τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και Πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ), Πέτρος Καλπακίδης επισημαίνοντας πως «είναι αδιανόητο να εξαναγκάζονται επιχειρηματίες σε αυξήσεις των λειτουργικών δαπανών, χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό».
«Ακούμε συνεχώς παράπονα για τα Airbnb» σχολιάζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθηνών (ΣΑΑ), Κωνσταντίνος Κουζούπης υπογραμμίζοντας πως «όσοι εξαναγκάζονται να αφήσουν τους χώρους που λειτουργούσαν, εξαιτίας της αύξησης του μισθώματος, δυσκολεύονται να βρουν νέο χώρο που να πληρεί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ κάποιοι άλλοι παλαιότεροι, παίρνουν την απόφαση να συνταξιοδοτηθούν. Σταδιακά ο κλάδος χάνει και τον φυσικό του χώρο».
«Παρά την κρίση καταφέραμε και επιβιώσαμε. Στο «Γαλατικό Χωριό» στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Παραδοσιακά η δραστηριότητα μας ήταν στο κέντρο της Αθήνας. Εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας στην περιοχή βρίσκονται για πάνω από 100 χρόνια. Ωστόσο, πλέον, δημιουργείται μία νέα συνθήκη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποτομεάρχης Βιοτεχνίας – Εργαστηρίων της ΠΟΒΑΚΩ, Βασίλης Γιαμπουράς υπογραμμίζοντας πως εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι χώροι που θα μπορούσαν να στεγάσουν εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, σταδιακά περιορίζονται.