Πώς το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προστατεύσει από τον κορονοϊό
Όποιος έχει περάσει κοινό κρυολόγημα, τότε πιθανότατα κινδυνεύει λιγότερο να αρρωστήσει σοβαρά από τη νόσο Covid-19, χωρίς όμως να μειώνεται η πιθανότητα να μολυνθεί
Εάν ένας άνθρωπος πρόσφατα έχει αρρωστήσει από άλλους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος, τότε πιθανότατα κινδυνεύει λιγότερο να αρρωστήσει σοβαρά από τη νόσο Covid-19, χωρίς όμως να μειώνεται η πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.
Όποιος έχει περάσει κοινό κρυολόγημα, τότε πιθανότατα κινδυνεύει λιγότερο να αρρωστήσει σοβαρά από τη νόσο Covid-19, χωρίς όμως να μειώνεται η πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Μανίς Σαγκάρ, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», ανέλυσαν στοιχεία από ανθρώπους που είχαν κάνει από το 2015 έως τον Μάρτιο του 2020 μοριακό τεστ, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανίχνευε τους τέσσερις γνωστούς ενδημικούς κορονοϊούς του κρυολογήματος.
Επίσης, αναλύθηκαν στοιχεία ατόμων από παρόμοιο μοριακό τεστ, που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον νέο πανδμημικό κορονοϊό.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς νοσηλεύονταν με Covid-19 και είχαν παλαιότερα διαγνωσθεί θετικοί σε τεστ για κορονοϊό του κρυολογήματος είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να χρειαστούν διασωλήνωση.
Είχαν, επίσης, σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από την Covid-19. Όμως, ένα παλαιότερο θετικό τεστ για κορονοϊό του κρυολογήματος δεν εμπόδιζε κάποιον να εμφανίσει αρχικά λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.
Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι η ανοσία από παλαιότερες λοιμώξεις από άλλους κορονοϊούς δεν προστατεύει τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν με Covid-19, όμως έχουν αυξημένες πιθανότητες ότι η νόσος θα έχει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα στην περίπτωσή τους.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ