Featured

Πώς τολμάτε και κάνετε σάτιρα κύριε Ζαραλίκο μου;

"Στην πιο κωμική χώρα του πλανήτη"

Parallaxi
πώς-τολμάτε-και-κάνετε-σάτιρα-κύριε-ζα-816993
Parallaxi

Λέξεις : Άγγελος Πλιάκος

Που πάτε μεσιέ και κάνετε σάτιρα; Έχετε ιδέα σε ποια χώρα ζείτε; Λες και ζούμε σε καμιά ανεπτυγμένη χώρα με ελευθερία λόγου και έκφρασης. Πώς μπερδευτήκατε έτσι κύριε Ζαραλίκο μου. Αλλά ας πάρουμε απ’ την αρχή τα γεγονότα.

Ξεκίνησε ο έρμος αυτός άνθρωπος να κάνει σάτιρα στην πιο κωμική χώρα του πλανήτη. Θεώρησε σωστό να ασχοληθεί στην παράστασή του με ιερά τοτέμ του ελληνικού γίγνεσθαι που δεν αγγίζονται από κανέναν. Πού πάτε κύριε Ζαραλίκο μου; Πώς τολμάτε, χωρίς να πάρετε άδεια, να μιλάτε για τους προστάτες της δημοκρατίας μας; Που νομίζετε ότι είστε;

Πάλι καλά να λέμε που βρέθηκε στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, σαν από μηχανής Θεός θα έλεγε κανείς, η Σάσα Σταμάτη και υπερασπίστηκε με όλο της το είναι (και τρεις τέσσερις μπράβους) την αλήθεια που αναφέραμε νωρίτερα. Τα ιερά τοτέμ δεν τα αγγίζεις, παρά μόνο τα προσκυνάς. Απορώ και μόνο που σκεφτήκατε, κύριε Ζαραλίκο μου, ότι θα μπορούσατε να σχολιάσετε ελεύθερα τέτοια ζητήματα. Είπαμε σάτιρα σάτιρα, αλλά στη δημοκρατία μας έχει και η ελευθερία σας τα όριά της.

Άντε δε ξέρατε, δε ρωτούσατε κύριε Ζαραλίκο μου να μάθετε αν επιτρέπεται να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα ονόματα; Θα έπρεπε να το γνωρίζετε, ότι στη σάτιρα πρώτα παίρνετε την έγκριση αυτού που θα σατιρίσετε και ΑΝ εγκρίνει το κείμενο σας, τότε και μόνο τότε μπορείτε να συνεχίσετε. Έτσι λειτουργεί η σάτιρα, όλοι το ξέρουν αυτό.

Υ.Γ. Για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά, όσο μπορούμε στη χώρα της κωμωδίας που ζούμε, δεν υπάρχει μεγαλύτερος βιασμός της δημοκρατίας απ’ αυτόν που βιώνουμε σε κάθε περιστατικό λογοκρισίας κι επίθεσης σε ανθρώπους που εκφράζουν την άποψή τους. Η απόλυτη κατάντια μιας χώρας που κάθε φορά λες δεν υπάρχει πιο κάτω, κι όμως σε διαψεύδει την επόμενη στιγμή. Δημοσιογραφία κατά παραγγελία, ελευθεροστομία με όρια και προϋποθέσεις, σάτιρα κατόπιν έγκρισης. Δημοκρατία είναι, θα περάσει.

*Ο Άγγελος Πλιάκος είναι τελειόφοιτος φοιτητής Δημοσιογραφίας

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα