Πως υποδέχτηκαν τη συμφωνία στα Σκόπια και τα ξένα ΜΜΕ

Οι διεθνής αντιδράσεις και τα δημοσιεύματα

Parallaxi
πως-υποδέχτηκαν-τη-συμφωνία-στα-σκόπι-403167
Parallaxi

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ χαιρέτισε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και εξέφρασε συγχαρητήρια στους πολίτες των δύο χωρών.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας χαιρετίζει θερμά την απόφαση της ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη τριών δεκαετιών που εμπόδιζε την εξέλιξη στην περιοχή.

Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους τους πολίτες των δύο χωρών για την ειρήνη, την πρόοδο και την ανάπτυξη που φέρνει η Συμφωνία αυτή και τους ενθαρρύνει να εντατικοποιήσουν τις συνεργασίες, τις διασυνδέσεις και τις φιλίες.

Με την εξεύρεση της μακεδονο-ελληνικής λύσης, τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και ο κόσμος απέκτησαν ένα νέο μοντέλο οικοδόμησης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών.

Η κυβέρνηση ευχαριστεί όλο το πολιτικό προσωπικό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξαν την Συμφωνία και έδωσαν αέρα στα πανιά των ιστορικών λύσεων που περιέχονται σε αυτήν».

Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου χαιρέτισε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι έγραψε στο twitter: «Συγχαρητήρια στους βουλευτές της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Τσίπρα, που επέδειξαν διορατικότητα και θάρρος υπερψηφίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μία ευπρόσδεκτη είδηση για ολόκληρη την περιοχή και ισχυρή ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων».

Ο ΥΠΕΞ του Κοσσόβου Μπετζέτ Πατσόλι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την Ψήφιση της συμφωνίας. «Χαιρετίζουμε θερμά την κύρωση από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επικροτώ τον πρωθυπουργό Τσίπρα για τα ηγετικά προσόντα που επέδειξε και τις δύο χώρες για τη λήψη θαρραλέων αποφάσεων για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για ολόκληρη την περιοχή» αναφέρεται στο tweet που ανήρτησε ο Μπ. Πατσόλι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Ελληνική Βουλή.

Μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η ονομασία της πΓΔΜ άρχισε ήδη να αλλάζει από “Macedonia” σε “North Macedonia”.

Στη σελίδα όπου παρουσιάζονται τα βιογραφικά του νυν και των πρώην Ισραηλινών πρεσβευτών στα Σκόπια, η ονομασία της χώρας έχει αλλαχθεί σε “North Macedonia” και η χώρα καταχωρήθηκε υπό το γράμμα “N” (=North Macedonia).

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο, έδωσε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2019, μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, επικυρώνοντας την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής Μακεδονίας, παρά την αντίσταση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης».

Με τα λόγια αυτά το γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι «TV5 monde » προλογίζει στην ιστοσελίδα του το «ναι» της ελληνικής Βουλής στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το δημοσίευμα δίνει αποσπάσματα από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα (…) ξαναβρίσκει την ιστορία της, τα σύμβολά της, την παράδοσή της (…) Είναι καιρός πλέον να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του εθνικισμού και να κοιτάξουμε προς τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» φέρεται να λέει ο Α. Τσίπρας, κατά τον οποίον « η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνεχώς εξαπατηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνει παράλληλα το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, από την άκρα δεξιά, τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές και έως το μεγάλο σχηματισμό της ΝΔ (78 βουλευτές) έχουν σκληρή διαφωνία με τη συμφωνία.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία (153 ψήφους) για την επικύρωση της συμφωνίας, καταλήγει το δημοσίευμα.

Συγχαρητήρια για τη “ρεαλιστική λύση στη διένεξη για το ονοματολογικό”, που επισφραγίστηκε με τη σημερινή κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εκφράζει εκ μέρους των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος εξωτερικής πολιτικής του κόμματος και επικεφαλής των υποψηφίων του στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, Αντρέας Σίντερ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, με την κύρωση και από την ελληνική Βουλή της αλλαγής του ονόματος, που ακολούθησε την κύρωση της νωρίτερα από την Βουλή της “Μακεδονίας”, καθίσταται δυνατή προς όφελος και των δύο κρατών, η εξάλειψη μίας εθνικιστικά φορτισμένης διένεξης, χάρις στη ρεαλιστική πολιτική Ελλήνων πολιτικών και πολιτικών της “Μακεδονίας”.

Στη δήλωσή του ο αρμόδιος Εξωτερικής Πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών – οι οποίοι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων των δέκα προηγούμενων χρόνων- τόνισε πως με τη μετονομασία ανοίγει ο δρόμος για μία περαιτέρω προσέγγιση της “Μακεδονίας” με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό, όπως επισήμανε, είναι ιδιαίτερα το επίτευγμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καθώς επίσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι κατέβαλαν όλες τις προσπάθειές γι’ αυτή την εποικοδομητική λύση. Σύμφωνα με τον Αντρέας Σίντερ, με αυτό αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη είναι ισχυρότερη όταν κάποιος επικεντρώνεται στον διάλογο και στο “μαζί”, αντί να διχάζει.

Ήδη νωρίτερα, όπως μετέδωσε σε σχετικό τηλεγράφημα το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της σημερινής ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε χαιρετίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή ως “πραγματικά ιστορική”.

Ο ίδιος είχε προσθέσει πως ο συμβιβασμός στην εδώ και χρόνια διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια είναι προς όφελος των ανθρώπων στις δύο χώρες και ανοίγει για τη “Βόρεια Μακεδονία” τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση , τον οποίο, όπως υπογράμμισε, “υποστηρίζει πλήρως” η Αυστρία.

Με εκτενές άρθρο το περιοδικό Le Point αναφέρεται στην επικύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ηταν μια κρίσιμη ψηφοφορία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στη μικρή βαλκανική δημοκρατία που ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία», προλογίζει το δημοσίευμα.

«Την ίδια ώρα που μερικές εκατοντάδες Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τη βροχή έξω από το Κοινοβούλιο, μια πλειοψηφία 153 βουλευτών έθεσε τέλος σε κοντά 30 χρόνια διαμάχης ανάμεσα στους δύο γείτονες» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αναφέρεται επίσης στο Τwitter του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου «χαιρέτισε άμεσα “μια ιστορική μέρα” θεωρώντας ότι μέσα από την ψήφο ανοίγει “μια νέα σελίδα στα Βαλκάνια”», προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, είναι «ο βασικός αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας που αποσκοπεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Το δημοσίευμα δίνει στη συνέχεια λεπτομέρειες από την έντονη ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τις 40 ώρες συζήτησης στη Βουλή και κατά την καταμέτρηση των ψήφων, και παραθέτει και τη δήλωση στο ραδιόφωνο «Το Κόκκινο», του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Σήμερα είναι ιστορική μέρα, λύσαμε ένα θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες που ανοίγει μια νέα περίοδο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για τα Βαλκάνια».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα