Ελλάδα

Πόσα δέντρα έχουν «πεθάνει» λόγω του COVID-19 στην Ελλάδα;

Πολλά άρθρα καθησύχασαν ότι η πανδημία και το lockdown θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όμως ποια είναι η πραγματική αλήθεια σε ελληνικό τουλάχιστον επίπεδο;

Μάριος Δαδούδης
πόσα-δέντρα-έχουν-πεθάνει-λόγω-του-covid-19-658190
Μάριος Δαδούδης
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Τις ανθρώπινες απώλειες λόγω του Covid-19, τις γνωρίζουμε, καθώς υπάρχει διαρκής καθημερινή ενημέρωση για αυτές.

Πριν 6 μήνες και ενώ βρισκόμασταν στην καρδιά της έξαρσης του Covid-19, πολλά άρθρα ήρθαν να μας καθησυχάσουν πως ο ιός αυτός και τα παγκόσμια lockdown, είχαν θετική επίπτωση στο περιβάλλον και στην φύση.

Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Ας δούμε όμως τί πραγματικά συμβαίνει, σε ελληνικό (τουλάχιστον) επίπεδο.

Πέρα από τις δραστηριότητες της βαριάς βιομηχανίας οι οποίες ευθύνονται για τεράστιες ποσότητες εκπομπών ρύπων, οι οποίες μαζί με την μαζική βιομηχανική κτηνοτροφία, θεωρούνται οι 2 πρώτοι μεγαλύτεροι ρυπαντές του Περιβάλλοντος.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα υπολογισμό, βάση των αληθινών και καθημερινών δεδομένων.

Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Σύμφωνα με την Ε.Λ.Σ.Τ.Α.Τ. το 2017 (δεν υπάρχει κάποια νεότερη πληροφόρηση), στην Ελλάδα υπάρχουν 1.415.370 Μητρώα Επιχειρήσεων (Δημόσια και Ιδιωτικά).

https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SBR01/-

Έπειτα από το lockdown σε κάθε επιχείρηση έκαναν την εμφάνιση τους, καινούργιες κόλλες Α4, για την ενημέρωση του κοινού ως προς την χρήση μάσκας, των απαραίτητων αποστάσεων κ.τ.λ.

Αυτός ο αριθμός των καινούργιων “ανακοινώσεων” ήρθε να προστεθεί στις ήδη εκατομμύρια κόλλες Α4 που κοσμούσαν ήδη καταστήματα και Δημόσιες Υπηρεσίες,αλλά ας ασχοληθούμε με την μετά lockdown εποχή μονάχα.

Αν πάρουμε ως μέσο όρο τις 2 κόλλες Α4 ανά επιχείρηση (σχετικά μικρό νούμερο,καθώς στα μεγάλα σε μέγεθος καταστήματα και υπηρεσίες τα νούμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα).

Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Έτσι λοιπόν έχουμε 1.400.00 (περίπου) επιχειρήσεις επί 2 κόλλες Α4, το οποίο μας δίνει το αποτέλεσμα των 2.800.000 φύλλων Α4.

Το βάρος κάθε κόλλας Α4 για εκτυπώσεις ευρείας χρήσης είναι 80 γραμμάρια. 2.800.000 κόλλες Α4 επί 80 γραμ. μας κάνει 224.000.000 γραμμάρια, τουτέστιν 224 τόνοι!

Κάθε έλατο, μπορεί να παράγει περίπου 40 κιλά γραφικής ύλης (8.000 φύλλα Α4).

Έτσι λοιπόν μας μένει να διαιρέσουμε τα 224.000 κιλά (224 τόνοι) διά των 40 κιλών (ένα δέντρο),για να βγάλουμε το αποτέλεσμα των δέντρων που ήδη έχουν κοπεί, ΜΟΝΟ για τα έξτρα φύλλα Α4, τα οποία προέκυψαν από τις ανάγκες του Covid-19.

5.600 δέντρα!

ΜΟΝΟ για τα φύλλα Α4 που αφορούν τον Covid-19 στα καταστήματα και στις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα