Πόσα πληρώνουμε εδώ και χρόνια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ;

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επικρίνει την προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία.

Parallaxi
πόσα-πληρώνουμε-εδώ-και-χρόνια-για-την-299958
Parallaxi
Κεντρική Εικόνα – στιγμιότυπο youtube

Δισεκατομμύρια για το τίποτα; Το Ελεγκτικό Συνέδριο επικρίνει την προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν έργα για περισσότερα από δέκα χρόνια για να βοηθήσουν την Τουρκία στην ένταξη της στην ΕΕ. Τώρα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεση του κάνει λόγο για θεμελιώδη σφάλματα.

Κατά τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει σοβαρά λάθη όσον αφορά τη χορήγηση επιδοτήσεων της ΕΕ στην Τουρκία. Τα κονδύλια που προορίζονταν για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής δεν υπόκεινται σε επαρκείς όρους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Επιπλέον, η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ δεν είχε επενδύσει επαρκώς σε σχέδια για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, της ελευθερίας του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών.

Η στήριξη της Τουρκίας στις συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ προκάλεσε συζητήσεις εδώ και μήνες. Ο κύριος λόγος είναι η συνεχιζόμενη κράτηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την περίοδο 2007-2020, δεσμεύτηκαν περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα λεγόμενα προενταξιακά κονδύλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα κονδύλια θα πρέπει να καταβληθούν όσο συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης θα πρέπει να σταματήσουν

Για να παγώσουν τα λεγόμενα προενταξιακά κονδύλια ,οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν επίσημα με την Τουρκία, σύμφωνα με την Επιτροπή. Σε ένα τέτοιο βήμα μεγάλης εμβέλειας, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν όμως να συμφωνήσουν μέχρι στιγμής .

Στην πράξη, τα προενταξιακά κονδύλια δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί επαρκώς σε ορισμένες από τις πιο βασικές ανάγκες“, τονίζει η επικεφαλής ελεγκτής Bettina Jakobsen. Αυτά περιλάμβαναν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του δικαστικού σώματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς ή την ελευθερία του Τύπου.

Σε ερώτηση αν η συνεχιζόμενη ενίσχυση είναι χρήσιμη υπό το πρίσμα της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, η ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν δίνει σαφή απάντηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, για παράδειγμα, τα κονδύλια που μέχρι τώρα δόθηκαν στο τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν ήταν καλή επένδυση, σχολίασε ο ελεγκτής Dennis Wernerus.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα